Σελίδα 1 από 1

Κρύο & καφές

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Φεβ 19, 2015 11:22 pm
από stelios
Μια ερώτηση, για να καταλάβω αν θέλει ευθυγράμμιση ο μύλος μου ή όχι.
Παρατήρησα ότι μετά τα τελευταία κρύα του Φεβρουαρίου (χίονισε ήδη δυό φορές στην Αθήνα), ότι έχουν αλλάξει κάπως οι καφέδες που πίνω.
Μου δίνουν την εντύπωση ότι οι κόκκοι είναι λιγότερο "σκληροί" στο τρίψιμο (χειροκίνητος μύλος) και ότι ο τριμένος καφές δεν φουσκώνει το ίδιο στη φάση του preinfusion. Αυτό το νιώθω σαν μικρότερη αντίσταση όταν κατεβάζω το λεβιέ της μηχανής (βάζοντας τα ίδια γραμμάρια καφέ που έβαζα πάντα).
Για να ισοφαρίσω την κατάσταση, κόβω τον καφέ πολύ λεπτότερο απ ότι συνήθως.
Το έχει παρατηρήσει και κάποιος άλλος ή απλώς θέλει καθάρισμα ο μύλος μου ?

ΥΓ. Αυτά τα καλά έχουν οι χειροκίνητες καταστάσεις. Νιώθεις στο χέρι τι θα πιεις στο φλυτζάνι, πριν καν βγει ο καφές από τη μηχανή.

Re: Κρύο & καφές

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 28, 2015 3:31 pm
από StarChamber
Δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που το θέτεις δηλ. να χρειαστεί αλλαγή της ρύθμισης άλεσης. Αυτό που έχω παρατηρήσει όμως και είναι μετρήσιμο καθώς έχω ένα θερμόμετρο προσαρμοσμένο στο group (εξωτερικά), είναι πως χρειαζεται περισσότερος χρόνος ώστε να ζεσταθεί επαρκώς το group και επαγωγικά αφου επικοινωνει με το boiler αλλά και μετά από σήκωμα του μοχλού. Εγώ το λυνω αυτό απλά αφήνοντας το σύστημα να πιάσει μεγαλύτερες πιέσεις αφού έχω διπλό διακόπτη. Πες μας τι έγινε τωρα που οι θερμοκρασίες επανήλθαν στο φυσιολογικό. Λύθηκε το πρόβλημα;

Re: Κρύο & καφές

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 28, 2015 9:34 pm
από stelios
Έκανα προληπτικά ευθυγράμμιση στο μύλο, άλλαξα και καφέδες και τα πράγματα επανήλθαν στις προηγούμενες ρυθμίσεις.
Τον τελευταίο καιρό παίρνω συνεχώς εξαιρετικά φλυτζάνια, το ένα μετά το άλλο. Ειδικά με αυτόν εδώ τον
Kanya Cooperative Rwada. Η επίγευση που αφήνει δεν περιγράφεται. Ακούγεται ψεύτικο, αλλά η φράση "έκρηξη γεύσεων" είναι η μόνη φράση που μπορώ να χρησιμοποιήσω. Λες και πίνω λουλούδια μαύρης καραμελωμένης σοκολάτας, χωρίς να μοιάζει με κολόνια. Δοκίμασε τον. Ταιριάζει πολύ στη μηχανή αυτή.

Re: Κρύο & καφές

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Μαρ 01, 2015 4:44 pm
από StarChamber
Έτσι που το περιγράφεις σιγουρα θα τον δοκιμάσω. Απορώ πως μου έχει ξεφύγει ο συγκεκριμένος μιας και αγοράζω από taf πολύ συχνά! Είναι "λαδωμένος"; Πολύ καλά αποτελέσματα είχα με το Sumatra από Taf o οποίος είναι έτσι "γυαλιστερός" (λόγω ψησίματος υποθέτω) γι'αυτό ρωτάω.

Re: Κρύο & καφές

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Μαρ 01, 2015 7:58 pm
από stelios
Δεν είναι λαδωμένος.
Δοκίμασε τον.