La Pavoni Europiccola
-
- Δημοσιεύσεις: 35
- Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2015 9:22 pm
- Όνομα: Βαγγέλης
- Μηχανή:: Astoria Sonia AL1
- 2η Μηχανή:: VΒΜ 2b, Stradivari
- Μύλος:: TalWs
- 2ος Μύλος:: Comandante
- Οι καφέδες μου:: Hottop b2k+
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: La Pavoni Europiccola
thanks το βίντεο το έχω δει και είναι αρκετά διαφωτιστικό! Σχετικά με τα 40ml αυτό είναι με felini ή χωρίς? Ένα barista που είχαμε πιάσει τη κουβέντα και που την είχε χρησιμοποιήσει λέει ότι το καλύτερο είναι διπλό pull χωρίς felini.. τι λέτε?
- StarChamber
- Δημοσιεύσεις: 38
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 04, 2014 1:47 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: LaPavoni Europiccola
- 2η Μηχανή:: Minipresso
- Μύλος:: Lelit PL043MM
- 2ος Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: Taf, Exo's, Qahwa, Tailor Made
- Τοποθεσία: Χαϊδάρι, Αθήνα
Re: La Pavoni Europiccola
Χωρίς fellini. Κάνω ενα συντομο flush πριν κουμπωσω το portafilter και τραβαω, single pull. Να σου πω οτι εχω τη europiccola του 79 με ασπρο κοκκινο διακοπτη η οποια μου δινει πληρη ελευθερια να κανω ο,τι θελω.
Τώρα δε θελω να προσβαλλω το barista, όμως απο προσωπικη εμπειρια πεφτει παρα πολυ η ποιοτητα του shot με δευτερο pull. Σα να αραιωνει πολυ και να χανει τα χαρακτηριστικα του. Οι κοκκοι δεν εχουν να σου δωσουν κατι παραπανω στο δευτερο pull. Δεν εχεις παρα να το δοκιμασεις.
Οπως εχουμε συμφωνησει με τα αλλα παιδια εδω στο υπο-φορουμ των χειροκινητων μονο μεσα απο την αποτυχια και τη δοκιμη θα πιεις καλο καφε απο αυτες τις μηχανες. Οταν το βρεις ομως φροντισε να το κανεις ρουτινα και... καλη απόλαυση!
Τώρα δε θελω να προσβαλλω το barista, όμως απο προσωπικη εμπειρια πεφτει παρα πολυ η ποιοτητα του shot με δευτερο pull. Σα να αραιωνει πολυ και να χανει τα χαρακτηριστικα του. Οι κοκκοι δεν εχουν να σου δωσουν κατι παραπανω στο δευτερο pull. Δεν εχεις παρα να το δοκιμασεις.
Οπως εχουμε συμφωνησει με τα αλλα παιδια εδω στο υπο-φορουμ των χειροκινητων μονο μεσα απο την αποτυχια και τη δοκιμη θα πιεις καλο καφε απο αυτες τις μηχανες. Οταν το βρεις ομως φροντισε να το κανεις ρουτινα και... καλη απόλαυση!
-
- Δημοσιεύσεις: 35
- Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2015 9:22 pm
- Όνομα: Βαγγέλης
- Μηχανή:: Astoria Sonia AL1
- 2η Μηχανή:: VΒΜ 2b, Stradivari
- Μύλος:: TalWs
- 2ος Μύλος:: Comandante
- Οι καφέδες μου:: Hottop b2k+
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: La Pavoni Europiccola
Συμφωνώ σε όλα απλά είναι μέχρι να το βρω για να γίνει ρουτίνα! Η αλήθεια είναι ότι και εγώ συνήθως κάνω single pull με felini, βγαίνει λίγο δυνατός είναι η αλήθεια για αυτό ρωτάω μήπως με double pull χωρίς felini είναι καλύτερα και για περισσότερο volume. Από περιέργεια πόσα γραμμάρια περίπου βάζεις στο καλαθάκι? Και εγώ έχω pre millenium 49mm δηλαδή και βάζω 13.5 - 14g το μετράω αφού κόψω το καφέ και τον κάνω επίπεδο με το δάχτυλο και μετά το ζυγίζω αφαιρώντας το βάρος του καλαθιού για να δω περίπου που κυμαίνομαι. Προσπαθώ να απλοποιήσω και να μάθω τη ποσότητα για να μην ζυγίζω κάθε φορά!
- StarChamber
- Δημοσιεύσεις: 38
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 04, 2014 1:47 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: LaPavoni Europiccola
- 2η Μηχανή:: Minipresso
- Μύλος:: Lelit PL043MM
- 2ος Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: Taf, Exo's, Qahwa, Tailor Made
- Τοποθεσία: Χαϊδάρι, Αθήνα
Re: La Pavoni Europiccola
Ζυγίζω 14,5-15g και τα ριχνω στο μυλο. Με την κατακρατηση που κανει ο μυλος στα ιδια περιπου ερχομαστε. Να σημειωσω εδω οτι αλλοι χρηστες της μηχανης φορτωνουν 16+ γραμμαρια στο καλαθακι. Εγω δε το κανω γιατι πιστευω οτι δεν υπαρχει χωρος να διασταλει ο καφες κατα το pre-infusion και "κουτουλαει" στο shower screen. Γενικα φροντιζω τα πραγματα να ειναι ευρυχωρα στο καλαθακι, light tamping και σχετικα μικρη δοση.
Πολυ φοβαμαι οτι τη ζυγαρια δε μπορεις να την αποφυγεις. Βεβαια ειμαι και χημικος οποτε εγω τους ζυγους τους εχω συνηθησει! Θα μπορουσες να το "κοβεις" και με το ματι αρκει να χρησιμοποιεις παντα τον ιδιο καφε!
Πολυ φοβαμαι οτι τη ζυγαρια δε μπορεις να την αποφυγεις. Βεβαια ειμαι και χημικος οποτε εγω τους ζυγους τους εχω συνηθησει! Θα μπορουσες να το "κοβεις" και με το ματι αρκει να χρησιμοποιεις παντα τον ιδιο καφε!
-
- Δημοσιεύσεις: 35
- Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2015 9:22 pm
- Όνομα: Βαγγέλης
- Μηχανή:: Astoria Sonia AL1
- 2η Μηχανή:: VΒΜ 2b, Stradivari
- Μύλος:: TalWs
- 2ος Μύλος:: Comandante
- Οι καφέδες μου:: Hottop b2k+
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: La Pavoni Europiccola
Θενξ για τα tips, πάντως στα περισσότερα βιντεο στο youtube παίζουν μεταξύ 13 και 14 g και μου κάνει εντύπωση γιατί είναι και millenium..
Δεν με κουράζει το ζύγισμα προσωπικά, απλά προσπαθώ να απλοποιήσω λίγο τη διαδικασία όσο γίνεται, αν γίνεται
Δεν με κουράζει το ζύγισμα προσωπικά, απλά προσπαθώ να απλοποιήσω λίγο τη διαδικασία όσο γίνεται, αν γίνεται
- stelios
- Δημοσιεύσεις: 295
- Εγγραφή: Σάβ Οκτ 16, 2010 10:14 pm
- Όνομα: Στέλιος
- Μηχανή:: Pavoni - Europiccola
- 2η Μηχανή:: Saeco Gran Crema
- Μύλος:: OE Pharos
- Οι καφέδες μου:: Taf San Pedro
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: La Pavoni Europiccola
Τα γραμμάρια του καφέ δεν σημαίνουν τίποτα από μόνα τους.
14 γρ είναι μια χαρά για αρκετά ψημένο καφέ.
Τα 18 γρ. είναι μια χαρά για λιγότερο ψημένο καφέ.
Εγώ ζυγίζω τους κόκκους του καφέ σε ένα στενό σφηνάκι, με τον καιρό συνειδητοποίησα ότι στον ίδιο όγκο αντιστοιχούν 19 γρ λιγότερα ψημένου καφέ (πχ. Kanua Rwada taf ή του Mokka) με τα 14 ενός αρκετά καβουρδισμένου καφέ.
Το συμπέρασμα που κατέληξα είναι ότι βάζω τόσο καφέ όσο χωράει το καλαθάκι για να κλείνει χωρίς να βρίσκει στη σίτα.
Ο όγκος του τριμένου καφέ έχει σημασία όχι το βάρος. Επειδή όμως ο όγκος δεν μετριέται, ζυγίζω το βάρος. Αν είχα ένα αρκετά στενό σφηνάκι, θα ήταν πιο πρακτικό να μετράω το ύψος του καφέ (άρα τον όγκο του), παρά το βάρος του.
14 γρ είναι μια χαρά για αρκετά ψημένο καφέ.
Τα 18 γρ. είναι μια χαρά για λιγότερο ψημένο καφέ.
Εγώ ζυγίζω τους κόκκους του καφέ σε ένα στενό σφηνάκι, με τον καιρό συνειδητοποίησα ότι στον ίδιο όγκο αντιστοιχούν 19 γρ λιγότερα ψημένου καφέ (πχ. Kanua Rwada taf ή του Mokka) με τα 14 ενός αρκετά καβουρδισμένου καφέ.
Το συμπέρασμα που κατέληξα είναι ότι βάζω τόσο καφέ όσο χωράει το καλαθάκι για να κλείνει χωρίς να βρίσκει στη σίτα.
Ο όγκος του τριμένου καφέ έχει σημασία όχι το βάρος. Επειδή όμως ο όγκος δεν μετριέται, ζυγίζω το βάρος. Αν είχα ένα αρκετά στενό σφηνάκι, θα ήταν πιο πρακτικό να μετράω το ύψος του καφέ (άρα τον όγκο του), παρά το βάρος του.
-
- Δημοσιεύσεις: 35
- Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2015 9:22 pm
- Όνομα: Βαγγέλης
- Μηχανή:: Astoria Sonia AL1
- 2η Μηχανή:: VΒΜ 2b, Stradivari
- Μύλος:: TalWs
- 2ος Μύλος:: Comandante
- Οι καφέδες μου:: Hottop b2k+
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: La Pavoni Europiccola
Δεν ξέρω αν ισχύει αλλά έχω παρατηρήσει ότι παίζει ρόλο και το κόψιμο δηλαδή πολύ ψιλό έχει περισσότερο όγκο στα ίδια γραμμάρια?
- stelios
- Δημοσιεύσεις: 295
- Εγγραφή: Σάβ Οκτ 16, 2010 10:14 pm
- Όνομα: Στέλιος
- Μηχανή:: Pavoni - Europiccola
- 2η Μηχανή:: Saeco Gran Crema
- Μύλος:: OE Pharos
- Οι καφέδες μου:: Taf San Pedro
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: La Pavoni Europiccola
Δεν ξέρω, δεν μετραω το καφέ αφού τον κόψω, αλλά λογικά το κόψιμο δεν επηρεάζει τον όγκο. Το κόψιμο έχει κυρίως να κάνει με τη φρεσκάδα του καφέ. Όσο πιο φρέσκος, τόσο πιο χοντρά τον κόβω.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: La Pavoni Europiccola
Το κόψιμο επηρεάζει τον όγκο που καταλαμβάνει ο καφές στο καλαθάκι. Όσο πιο ψιλοκομμένος ο καφές τόσο λιγότερο όγκο έχει λόγω του καλύτερου πακεταρίσματος των κόκκων του.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
- Δημοσιεύσεις: 35
- Εγγραφή: Τετ Απρ 22, 2015 9:22 pm
- Όνομα: Βαγγέλης
- Μηχανή:: Astoria Sonia AL1
- 2η Μηχανή:: VΒΜ 2b, Stradivari
- Μύλος:: TalWs
- 2ος Μύλος:: Comandante
- Οι καφέδες μου:: Hottop b2k+
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: La Pavoni Europiccola
Καλημέρα σωστά μετά τη συμπίεση με το tamper, εννοούσα όμως τον όγκο καθώς βγαίνει από το μύλο και πέφτει στο καλαθάκι, για τη μέτρηση της δόσης με το μάτι δηλαδή..