La Pavoni Europiccola

Όλος ο έλεγχος της εκχύλισης στα χέρια σας. Απαιτούν πολύ χρόνο εκμάθησης αλλά ανταμείβουν με κορυφαίο espresso.
Άβαταρ μέλους
stelios
Όνομα: Στέλιος
Μηχανή:: Pavoni - Europiccola
2η Μηχανή:: Saeco Gran Crema
Μύλος:: OE Pharos
Οι καφέδες μου:: Taf San Pedro

Re: La Pavoni Europiccola

Δημοσίευση από stelios » Παρ Ιαν 10, 2014 4:21 pm

Πολύ ωραία. Το μανόμετρο το βάζεις και μόνος σου. Κι εγώ έτσι έκανα.
Έτσι κι αλλιώς πάνω από δύο καφέδες στη σειρά η μηχανή αυτή δεν κάνει, για να σου φανεί χρήσιμη η παραπάνω χωρητικότητα της professional.
Αν τελικά την αγοράσεις κι έχεις ερωτήσεις, εδώ είμαστε.

alkis
Όνομα: Άλκης
Μηχανή:: LaPavoni Europiccola
Μύλος:: Mahlkonig Vario Home

Δημοσίευση από alkis » Παρ Ιαν 10, 2014 4:40 pm

Λοιπόν παρέλαβα κι εγώ πριν απο 2-3 μέρες μια Europiccola ELH Millenium(αυτή με τα ξύλινα χερούλια)! Τη βρήκα στο ebay, σε εξαιρετική κατάσταση, 2χρονών αλλά πολύ λίγο μεταχειρισμένη 220 ευρώ.
Ξεκίνησα λοιπόν να παιδεύομαι, και φυσικά πιο πολλούς καφέδες έχει πιεί ο νεροχύτης παρά εγώ. Υπήρξαν όμως και κάνα 2 περιπτώσεις που ένοιωσα αρώματα που με την classic δεν τα είχα βρει, σε καφέ που πίνω μήνες, αν και η εκχύλιση δεν έδειχνε ιδαίτερα καλή, και η κρέμα ήταν λίγη και διαλύθηκε γρήγορα. Φυσικά όλα στην τύχη, ακόμα, προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται.
Έχω παραγείλει το κιτάκι για το μανόμετρο, μονό ακροφύσιο, και σωστό tamper 51mm.
Ο ατμός πάντως με απογοήτευσε, δεν έχει τη δύναμη της classic να στριφογυρίσει καλά το γαλατάκι.
Έπεται (μακριά) συνέχεια βεβαίως οπότε θα τα ξαναπούμε.

Α, να σημειώσω φυσικά οτι η μηχανή είναι κούκλα, την έχω δίπλα στην classic η οποία η καημένη πλέον μοιάζει σαν κάτι ανάμεσα σε ντενεκέ και χελώνα της ΔΕΗ.

Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Παρ Ιαν 10, 2014 5:34 pm

Αν σου έρθει το μονό tip κάνε μια δοκιμή και πες εντυπώσεις, είναι το σημείο που με καίει πιο πολύ καθώς στους 10 καφέδες που κάνω οι 6-7 είναι καπουτσίνο.

Το μανόμετρο είναι απαραίτητο;

alkis

Δημοσίευση από alkis » Παρ Ιαν 10, 2014 8:06 pm

Παιδιά θα ήθελα να ανακαλέσω αυτό που έγραψα παραπάνω για τον ατμό. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης δεν αν και πολύ σχολαστικός φαίνεται, και μετά που αφαίρεσα τις αρκούδες από το ακροφύσιο, καμιά σχέση. Πολύ δυνατός ατμός! Πρώτα φορά με τις τρεις τρυπες βέβαια δεν μπορώ να πω οτι ήταν ακριβώς microfoam, αλλά φταίω εγώ κι όχι η μηχανή.

Οπότε φίλε Ιωσήφ πιστεύω ότι είμαστε απόλυτα καλυμένοι, μιας κι εγώ είμαι αρκετά του καπουτσίνο.

Άβαταρ μέλους
stelios

Δημοσίευση από stelios » Παρ Ιαν 10, 2014 8:09 pm

Το μανόμετρο δεν είναι απαραίτητο. Το θέμα που έχει η Europicolla με τον ατμό είναι θέμα θερμοκρασίας όχι ποσότητας. Ο ατμός της μπορεί να βράσει το γάλα πολύ γρήγορα.

alkis

Δημοσίευση από alkis » Παρ Ιαν 10, 2014 8:19 pm

Στέλιο, όντως είναι γρήγορη, αλλά αυτό με την θερμοκρασία δεν το καταλαβαίνω. Για παράδειγμα στην classic ανεβάζεις τη θερμοκρασία στους ~140 για να κάνεις ατμό. Στην Europiccola η θερμοκρασία δεν αλλάζει όταν παίρνεις ατμό, είναι ίδια με της εκχύλισης (τουλάχιστο στις πιο καινούριες με το μονό διακόπτη). Οπότε μήπως είναι (και) θέμα ποσότητας;

Άβαταρ μέλους
stelios

Δημοσίευση από stelios » Παρ Ιαν 10, 2014 8:46 pm

Άλκη, δυστυχώς δεν έχω φτιάξω κρέμα ούτε με Gaggia ούτε με άλλη μηχανή για να κάνω συγκρίσεις. Όσες φορές προσπάθησa με τη Europiccola με το δικό της ακροφύσιο, το γάλα μου έβρασε σχεδόν αμέσως. Προφανώς είναι λάθος η τεχνική μου και η προετοιμασία μου, αλλά επειδή δεν πίνω καπουτσίνο δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα.
Έχουμε την ίδια ακριβώς μηχανή. ELH Millenium. Καλορίζικη.
Η Νάπολη που γράφεις στο προφίλ σου, είναι η Νάπολη της Ιταλίας ;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος stelios την Παρ Ιαν 10, 2014 8:48 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

alkis

Δημοσίευση από alkis » Παρ Ιαν 10, 2014 8:48 pm

ναι, αυτή είναι! έχει κι άλλη;;;; :P (ok εχει και στην αμερική αλλά εγω είμαι στην Ιταλία)

Άβαταρ μέλους
stelios

Δημοσίευση από stelios » Παρ Ιαν 10, 2014 8:58 pm

Άλκη, είναι όντως συνηθισμένες στη Νάπολή οι lever μηχανές ή είναι τουριστικός μύθος ?
θέλω μια βοήθεια.
Έχω παραγγείλει από 3 διάφορα e-shops τα λάστιχα του group της Europiccola. Όσα πήρα δεν είναι αυθεντικά, και ειδικά το λάστιχο που αγκαλίαζει το screen shower δεν σφραγίζει καλά, με αποτέλεσμα να έχω ακόμα τα original της μηχανής. Έψαξα για τα σημεία σερβις της La Pavoni στην Ιταλία αλλά είτε δεν έχουν e-shop είτε δεν έβγαλα άκρη στο site τους (δεν ξέρω Ιταλικά).
Είναι εύκολο να μου υποδείξεις ένα e-shop που πουλάει τα original λάστιχα της La Pavoni, γιά να μπορέσω να τα παραγγείλω ;

(ΥΓ. Νόμιζα ότι ήταν Νεάπολη και από λάθος βγήκε Νάπολη !)

alkis

Δημοσίευση από alkis » Σάβ Ιαν 11, 2014 2:05 am

στα καφέ στη Νάπολη έχω δει μόνο lever μηχανές. Η λειτουργία τους όμως είναι κάπως διαφορετική από αυτήν στην ταινία του Felini. O barista κατεβάζει το μοχλό που είναι αρχικά σε όρθια θέση, και οσο είναι κάτω κάνει κάτι σαν pre-infusion. Μετά τον αφήνει κι ανεβαίνει μόνος του σιγά σιγά προς τα πάνω, κάνοντας το κανονικό infusion. Αυτά τα περιγράφω όπως τα βλέπω, χωρίς να έχω ρωτήσει λεπτομέρειες όμως οπότε πιθανό να έχω κάποιο λάθος στην εξήγηση που δίνω.

Για τα λάστιχα που θέλεις δεν έχω ιδέα δυστυχώς για κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα για να σου πώ. Θα κάνω μια προσπάθεια να δω αν υπάρχει κανένα service point που να βολεύει να περάσω και να ρωτήσω, (με τα λίγα ιταλικά μου, δεν έχω πολύ καιρό εδώ) αν βγάλω άκρη θα σου πω, χωρίς να μπορώ να σου υποσχεθώ κάτι όμως!

(και η Napoli Νεάπολη ήταν, αλλά το "ε" χάθηκε με το πέρασμα των χρόνων)

Απάντηση