Flair Espresso Maker

Όλος ο έλεγχος της εκχύλισης στα χέρια σας. Απαιτούν πολύ χρόνο εκμάθησης αλλά ανταμείβουν με κορυφαίο espresso.
wowthodoris
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
Όνομα: Θοδωρης
Μηχανή:: Flair espresso pro
Μύλος:: Pharos 2.0
2ος Μύλος:: Hario

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από wowthodoris » Παρ Αύγ 20, 2021 11:22 pm

Αυτό που καταλαβαίνω απο το video ειναι οτι διορθώνει με αλλαγή του ratio, που όντως ισχύει. Παλιότερα πήγαινα κυρίως με τον χρόνο και όχι με το ratio, όποτε αν έπαιρνα οξύτητα κράταγα την εκχύλιση λιγο παραπάνω, ώστε να το διορθώσω. Για παράδειγμα αν η προθέρμανση σου ειναι σωστή και παλι παιρνεις οξύτητες , τότε μπορείς να κρατήσεις λιγο παραπάνω την εκχύλιση ώστε να πάρεις 54 ή 55 γρ ρόφημα.
Σε μια συζήτηση στο νήμα του Cup10, είχε γράψει για το ποσόστο απο υδατοδιαλυτα στοιχεία πρέπει να εχει το ρόφημα, οποτε υποθέτω οτι κάπως έτσι έβγαλε το προτεινόμενο ratio. Ίσως αν βρω χρόνο να προσπαθήσω να βγάλω καποιο προτεινόμενο ratio για την flair pro με βάση τα υδατοδιαλυτα και να δω αν συμπίπτει με το ratio που χρησιμοποιώ ( 18.5 γρ —>32 γρ ρόφημα )

wowthodoris
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 27, 2016 10:04 pm
Όνομα: Θοδωρης
Μηχανή:: Flair espresso pro
Μύλος:: Pharos 2.0
2ος Μύλος:: Hario

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από wowthodoris » Παρ Αύγ 20, 2021 11:42 pm

Είχε γράψει ο M.speciality ( Cup10 ) στις 15-1-20 στο νήμα του Cup10 :
M.speciality έγραψε:
Τετ Ιαν 15, 2020 1:32 pm
brexei έγραψε:
Τετ Ιαν 15, 2020 9:27 am
Σε μένα πάλι συμβαίνει το αντίθετο!
Όσο μπαγιατεύει ο κόκκος τόσο πιο ψιλά πρέπει να αλέθω!

Μπαγιατεύοντας ο καφές έχουμε λιγότερο διοξείδιο, άρα μικρότερη αντίσταση στο νερό, άρα πιο ευκολη εκχύλιση, άρα μικρότερους χρόνους εκχύλισης, επομένως πρέπει να αλέθουμε πιο ψιλά για να αυξήσουμε την αντίσταση του puk. Σωστά;
Μιλάμε για την αντίσταση που βρίσκει το νερό να μπει στα κελιά και να παρασύρει τα υδατοδιαλυτά στοιχεία!!!!και όχι την αντίσταση που βρίσκει από το πακ!!! Ο χρόνος, τα γραμμάρια, το πάτημα, τα γραμμάρια του ροφήματος και η θερμοκρασία δεν πρέπει να αλλάξουν!!! Αν πάμε σε ποιο λεπτή άλεση θα έχουμε υπέρ εκχύλιση!!! Στόχος είναι τα ολικά διαλυτα σταθερά ( TDS) να είναι στο 20% και να είναι τα επιθυμητά ( καλή γεύση ) ΟΧΙ ξινά (υπό εκχυλίσματα) ΟΧΙ πικρά(υπερ εκχυλισμενα)

smike
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: Δευ Αύγ 30, 2010 4:17 pm
Όνομα: Μιχάλης
Μηχανή:: flair pro 2

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από smike » Δευ Αύγ 23, 2021 10:32 am

Βασικα ειχα μια βελτιωση με αλλαγη του ratio , μειωσα της δοση με το ιδιο out και τα πραγματα ηταν σαφως καλυτερα. Με θερμομετρο παντως μεγαλυτερη θερμοκρασια απο 94 δεν μπορω να πετυχω με γεμισμα με βραστο νερο . Ναι στο video ηταν λογικο πως ανεβασε το ratio , απο την αλλη χοντρυνε το κοψιμο που λειτουργει στην αντιθετη κατευθυνση και αυτο με μπερδεψε. Θα περιμενα να αυξησει την αναλογια αλλα με το ιδιο κοψιμο για να προχωρησει σε περισσοτερη εκχυλιση .

Akala
Δημοσιεύσεις: 21
Εγγραφή: Τρί Μάιος 04, 2021 11:56 am
Μηχανή:: flair classic
Μύλος:: eureka mignon filtro

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από Akala » Σάβ Αύγ 28, 2021 7:06 pm

Καλησπερίζω και έρχομαι με δύο ερωτήσεις.

Πλέον ζεσταίνω τον κύλινδρο μέσα σε μικρό μπρίκι με νέρο πάνω σε χαμηλή φωτιά γιατί δεν μου άρεσε η σπατάλη σε νερό που έκανα γεμίζοντας 2-3 κούπες για κάθε προθέρμανση καφε.
Θεωρείται λάθος ή προβληματική αυτή η μέθοδος γιατί νομίζω πως έχω καλύτερα αποτελέσματα.

Επίσης εδώ και αρκετό καιρό που που πλέον μετράω τις αναλογίες και δεν έχω αλλάξει χαρμάνι παρατήρησα ότι σε σχετικα μεγάλο φάσμα αναλογιών ο καφές μου ήταν αρκετά ευχάριστος.
Δηλαδη από 1-1.5 μέχρι σχεδόν 1-3 ενώ πηγαίνει "αναμενόμενα" από πιο όξινος σε πιο πικρός παραμένει αρκετά απολαυστικός.
Φταίει που είναι πιο dark,έτσι είναι το συγκεκριμένο χαρμάνι,το κάνουν αυτό γενικά οι καφέδες ή δεν ξέρω τι μου γίνεται?

Καλούς καφέδες.

todoornot
Δημοσιεύσεις: 293
Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Flair Pro 2
2η Μηχανή:: moka pot pezzetti 2c
Μύλος:: Niche Zero
2ος Μύλος:: Aergrind
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από todoornot » Τρί Αύγ 31, 2021 3:20 pm

Ό,τι θερμαίνει και σε οδηγεί και σε αποτέλεσμα που σε ικανοποιεί, καλό είναι - δεν υπάρχει λάθος. Δεν είναι λίγο προβληματικό από άποψη πρακτικότητας να το ψαρεύεις από το μπρίκι; Τσιμπίδες; Αν δεν έχεις διαβάσει πιο πριν στο νήμα, η λύση της βάσης του moka pot που είναι στενότερη κι έτσι κάθεται επάνω και θερμαίνει με τον ατμό είναι αυτή που με έχει βολέψει - προφανώς αν δεν έχεις, θέλεις κάτι με την κατάλληλη διάμετρο αλλά και επίπεδο ώστε να μην διακινδυνεύεις ατυχήματα.

Στο δεύτερο ερώτημα, η μόνη απάντηση που μπορώ να αποκλείσω είναι πως το κάνουν αυτό γενικά όλοι οι καφέδες :P

smike
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: Δευ Αύγ 30, 2010 4:17 pm
Όνομα: Μιχάλης
Μηχανή:: flair pro 2

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από smike » Τρί Σεπ 21, 2021 10:10 pm

Τελικα ειμαι πολύ ευχαριστημένος με τη μηχανη αλλα και τον χειροκινητο μυλο της flair . Πλέον εχω και σταθερο αποτελεσμα και πολυ γευστικο αποτέλεσμα , η εγώ βελτιωθηκα απο τις πολλες δοκιμές ή έστρωσε και ο μυλος . Εχω πολυ καλο αποτέλεσμα για φρεντο κυριως με τον taresso supremo και τον jacobs selezione. Taf competition δεν μου εκατσε καλα αν και θα ξαναπροσπαθησω.
Εφοσον μαθεις την διαδικασία και την επαναλαμβανεις με ακριβεια τελικα δεν παιρνει πολυ χρονο ακομα και για δυο καφεδες συνεχομενα.
Πλεον ακομα και η γυναικα μου που με κοροιδευε πως φτιαχνω ...πικροζουμια , απολαμβανει τον φρεντο σπιτι :lick:

100% ευχαριστημενος με την αγορα .

Θα αρχισω να πειραματιζομαι με tigrato οταν θα βαρεθω λιγο τον supremo.

Akala
Δημοσιεύσεις: 21
Εγγραφή: Τρί Μάιος 04, 2021 11:56 am
Μηχανή:: flair classic
Μύλος:: eureka mignon filtro

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από Akala » Δευ Οκτ 25, 2021 1:15 pm

Εδώ και λίγο καιρό έχω βελτιώσει πάρα πολύ την "συμπεριφορά" του καφέ κατά την ώρα τησ εκχύλισης.
Κόβω τον καφέ μου σε ποτηράκι τον κουνάω λίγο για τυχόν σβόλους και μετά μέσα.
Και εδώ είναι το βήμα που νομίζω έχει κάνει την διαφορά...πριν κάνω tamp κουνάω πάλι τον καφέ να κατανεμηθεί σωστά αλλα δεν χτυπάω καθόλου στο τραπέζι το "portafilter" που το έκανα πιο παλία να κατακαθήσει ο καφές και πλέον σχεδόν πάντα είναι σε μία ροή και χωρίς τσανελινγκ.

Akala
Δημοσιεύσεις: 21
Εγγραφή: Τρί Μάιος 04, 2021 11:56 am
Μηχανή:: flair classic
Μύλος:: eureka mignon filtro

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από Akala » Δευ Οκτ 25, 2021 1:22 pm

Ξέχασα βέβαια να αναφέρω ότι η δόση μου είναι 12γρ όποτε συνήθως δεν χρειάζομαι να έρθει σε χαμηλότερο ύψος ο καφές για το tamp.
Ίσως να μην είναι μεγάλο πρόβλημα αλλά σε εμένα που χρησημοποιώ στενά ποτήρια με έχει βοηθήσει αρκετά.

tuneralexvas
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: Δευ Σεπ 03, 2018 10:13 pm
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Lelit pl41em
2η Μηχανή:: V60 hario
Μύλος:: Ascaso i2 mini black
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini white
Οι καφέδες μου:: Geisha, comoetition
Τοποθεσία: Κορωπί
Επικοινωνία:

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από tuneralexvas » Σάβ Αύγ 13, 2022 3:53 pm

Καλησπέρα στην παρέα!! Υπάρχει κάποιος να γνωρίζει από που μπορούμε να προμηθευτούμε τις flair γιατί δεν βρίσκω τίποτα!

Άβαταρ μέλους
barista.gr
Δημοσιεύσεις: 224
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 22, 2011 11:11 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: La Marzocco GS3
Μύλος:: Eureka Olympus 75E
2ος Μύλος:: Baratza Sette
Οι καφέδες μου:: Taresso Artisan Coffee Roasters
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Flair Espresso Maker

Δημοσίευση από barista.gr » Σάβ Αύγ 13, 2022 6:42 pm

Καλησπέρα σας

Οι flair θα είναι διαθέσιμες απο την εταιρεία μας προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Είμαστε πλέον ο επίσημος αντιπρόσωπος για την Ελλάδα.

Με εκτίμηση

Βασίλης Τάρταρης
barista.gr

Απάντηση