Cafelat Robot

Όλος ο έλεγχος της εκχύλισης στα χέρια σας. Απαιτούν πολύ χρόνο εκμάθησης αλλά ανταμείβουν με κορυφαίο espresso.
nik___
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Lelit Bianca
2η Μηχανή:: Cafelat Robot
Μύλος:: Atom 75
2ος Μύλος:: Kinu m47 phoenix

Re: Cafelat Robot

Δημοσίευση από nik___ » Κυρ Μαρ 28, 2021 4:47 pm

centaur έγραψε:
Κυρ Μαρ 28, 2021 4:33 pm
nik___ έγραψε:
Σάβ Μαρ 27, 2021 11:10 pm
Εμένα πάντως μου φαίνεται απόλυτα λογικό το πιστόνι να παίζει το πιο σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη θερμοκρασία δεδομένου της μάζας που έχει.
Νικο αν το γεμισεις το καλαθάκι με νερό μέχρι πάνω, όταν κατεβει το πιστόνι θα αλλαξει την θερμοκρασία κυρίως στο πάνω τμημα του νερου που δεν θα χρησιμοποιηθεί ετσι κι αλλιως, οπότε μεχρι να αφομοιωθεί η χαμηλότερη θερμοκρασία σε ολοκληρο τον όγκο νερου, έτοιμο το εσπρεσακι :)
Γι'αυτό λεω εχει σημασία που γίνεται η μέτρηση.

Παρόλα αυτά δεν είδα διαφορές σε medium roasts μετα απο δοκιμές που έχω κάνει. Είδα διαφορές στην Αιθιοπία απο KeenCoffee, εκει πηγαινα κι εγώ στο καλοριφέρ να ζεσταθώ :D

Και επειδη έχουμε το καλό σε αυτό το νήμα πολλοι να έχουν και τον ίδιο μύλο, τα παρακάτω δουλεύουν καλα σε μένα:
1.1.2 Kudu Habit
1.1.2 Kudu Brazil
1.1.6 Taf Sweet Blue
1.1.8 Taf blend

Δοκιμασα κατα λάθος Kudu Brazil σε 1.1.8 και βγήκε αμέσως πικρίλα.
Κώστα, έχουν κάνει και μετρήσεις της θερμοκρασίας του puck ακριβώς μετά το τέλος της εκχύλισης με τα παρακάτω αποτελέσματα:
Without preheating: 67.4 °C
Preheating basket, portafilter and piston: 77 °C
Preheating basket and portafilter: 71.4 °C
Preheating basket (double pour): 69.8 °C

Άβαταρ μέλους
centaur
Όνομα: Costas
Μηχανή:: Cafelat Robot
Μύλος:: Kinu M47

Δημοσίευση από centaur » Κυρ Μαρ 28, 2021 5:35 pm

nik___ έγραψε:
Κυρ Μαρ 28, 2021 4:47 pm
Κώστα, έχουν κάνει και μετρήσεις της θερμοκρασίας του puck ακριβώς μετά το τέλος της εκχύλισης με τα παρακάτω αποτελέσματα:
Without preheating: 67.4 °C
Preheating basket, portafilter and piston: 77 °C
Preheating basket and portafilter: 71.4 °C
Preheating basket (double pour): 69.8 °C
Αρα όντως παιζει ρόλο. Η επομενη απορία μου είναι πως θα κρίνουμε αυτούς τους αριθμούς; Ισως σε αναφορα με μια μηχανή ηλεκτρική, γνωστή για την θερμοκρασιακή της σταθερότητα; Τι ψαχνουμε δηλαδη; Για μένα θα είχε σημασία ο μέσο όρος θερμοκρασίας κατα τον οποίο βγαίνει το 70% του καφέ.

Βεβαια πρεπει να δοκιμάσουμε μονοι μας θεωρώ για να είμαστε και σίγουροι. Και με πολυ light roasts και να βλέπουμε ταυτόχρονα και το γευστικό αποτύπωμα κάθε δοκιμής.

Άβαταρ μέλους
zaher
Μύλος:: Nuova Simonelli MDX

Δημοσίευση από zaher » Κυρ Μαρ 28, 2021 5:57 pm

centaur έγραψε:
nik___ έγραψε:
Σάβ Μαρ 27, 2021 11:10 pm
Εμένα πάντως μου φαίνεται απόλυτα λογικό το πιστόνι να παίζει το πιο σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη θερμοκρασία δεδομένου της μάζας που έχει.
Νικο αν το γεμισεις το καλαθάκι με νερό μέχρι πάνω, όταν κατεβει το πιστόνι θα αλλαξει την θερμοκρασία κυρίως στο πάνω τμημα του νερου που δεν θα χρησιμοποιηθεί ετσι κι αλλιως, οπότε μεχρι να αφομοιωθεί η χαμηλότερη θερμοκρασία σε ολοκληρο τον όγκο νερου, έτοιμο το εσπρεσακι :)
Γι'αυτό λεω εχει σημασία που γίνεται η μέτρηση.

Παρόλα αυτά δεν είδα διαφορές σε medium roasts μετα απο δοκιμές που έχω κάνει. Είδα διαφορές στην Αιθιοπία απο KeenCoffee, εκει πηγαινα κι εγώ στο καλοριφέρ να ζεσταθώ :D

Και επειδη έχουμε το καλό σε αυτό το νήμα πολλοι να έχουν και τον ίδιο μύλο, τα παρακάτω δουλεύουν καλα σε μένα:
1.1.2 Kudu Habit
1.1.2 Kudu Brazil
1.1.6 Taf Sweet Blue
1.1.8 Taf blend

Το πιστόνι και το καλαθάκι έχουν το μεγαλύτερο ρόλο στη διατήρηση της θερμοκρασίας και πολύ λιγότερο το portafilter μιας και αποτελεί συγγενές περιβάλλον και όχι σε άμεση επαφή με το νερό/καφέ.
Θεωρώ επίσης πως η θερμοκρασία του νερού μεταβάλεται πολύ πιο ομοιόμορφα και αν υπολόγίσουμε και τον χρόνο της εκχύλισης 30"-40" η πτώση μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη χωρίς καθόλου προθέρμανση και ιδιαίτερα για ελαφροκαβουρδισμένους καφέδες.

nik___

Δημοσίευση από nik___ » Κυρ Μαρ 28, 2021 6:14 pm

centaur έγραψε:
Κυρ Μαρ 28, 2021 5:35 pm
Αρα όντως παιζει ρόλο. Η επομενη απορία μου είναι πως θα κρίνουμε αυτούς τους αριθμούς; Ισως σε αναφορα με μια μηχανή ηλεκτρική, γνωστή για την θερμοκρασιακή της σταθερότητα; Τι ψαχνουμε δηλαδη; Για μένα θα είχε σημασία ο μέσο όρος θερμοκρασίας κατα τον οποίο βγαίνει το 70% του καφέ.

Βεβαια πρεπει να δοκιμάσουμε μονοι μας θεωρώ για να είμαστε και σίγουροι. Και με πολυ light roasts και να βλέπουμε ταυτόχρονα και το γευστικό αποτύπωμα κάθε δοκιμής.
Σε αυτό έχεις δίκιο. Το ότι προκύπτει διαφορά στη θερμοκρασία λόγω προθέρμανσης δε σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό μεταφράζεται και σε σημαντική διαφορά στη γεύση. Το τελευταίο εξαρτάται μάλλον από πολλούς παράγοντες π.χ. τύπο καβουρδίσματος, διάρκεια εκχύλισης κλπ.

nik___

Δημοσίευση από nik___ » Κυρ Μαρ 28, 2021 7:33 pm

centaur έγραψε:
1.1.2 Kudu Habit
1.1.2 Kudu Brazil
1.1.6 Taf Sweet Blue
1.1.8 Taf blend

Μου φαίνεται περίεργο αυτό που αναφέρεις: αν σου εμφανίζει πικρίλα στο 1.1.8 σημαίνει ότι είχες overextraction και άρα θα πρέπει λογικά να πας σε πιο χοντρό άλεσμα ?

Άβαταρ μέλους
centaur

Δημοσίευση από centaur » Κυρ Μαρ 28, 2021 8:07 pm

nik___ έγραψε:
Κυρ Μαρ 28, 2021 7:33 pm
centaur έγραψε:
1.1.2 Kudu Habit
1.1.2 Kudu Brazil
1.1.6 Taf Sweet Blue
1.1.8 Taf blend

Μου φαίνεται περίεργο αυτό που αναφέρεις: αν σου εμφανίζει πικρίλα στο 1.1.8 σημαίνει ότι είχες overextraction και άρα θα πρέπει λογικά να πας σε πιο χοντρό άλεσμα ?
Δεν είχα πιει καφε μαλλον :)
1.0.8 εννοουσα, είχα κοψει πιο ψιλά, ήθελα να τονίσω ότι μικροαλλαγές στο κόψιμο επηρεαζουν το τελικό αποτέλεσμα.
Παρεπιπτόντως όλες οι δοκιμές που κάνω βγάζουν αποδεκτούς καφέδες, το ότι εβγαζε πικρίλα στην συγκεκριμένη ρύθμιση δεν σήμαίνει σε καμία περιπτωση ότι ηταν για πεταγμα. Απλά ψάχνουμε για την απολυτη ισορροπια.

Άβαταρ μέλους
giorgoscha
Όνομα: Γιώργος
2η Μηχανή:: V60
Μύλος:: TimemoreSculptor64s
2ος Μύλος:: Kinu M47 Phoenix

Δημοσίευση από giorgoscha » Κυρ Μαρ 28, 2021 8:35 pm

centaur έγραψε:
Κυρ Μαρ 28, 2021 5:35 pm
Η επομενη απορία μου είναι πως θα κρίνουμε αυτούς τους αριθμούς; Ισως σε αναφορα με μια μηχανή ηλεκτρική, γνωστή για την θερμοκρασιακή της σταθερότητα; Τι ψαχνουμε δηλαδη; Για μένα θα είχε σημασία ο μέσο όρος θερμοκρασίας κατα τον οποίο βγαίνει το 70% του καφέ.
Πολύ χαίρομαι που οι κάτοχοι robot αυξήθηκαν και μπορούμε να συζητάμε πάνω σε κοινά και πολύ συγκεκριμένα δεδομένα!
Θα επιχειρήσω να συνοψίσω το προσωπικό μου συμπέρασμα και θα ήθελα τα σχόλιά σας.
Το αδύναμο σημείο του robot είναι ότι δεν έχει την θερμοκρασιακή σταθερότητα μιας ακριβής μηχανής, οπότε, αναγκαστικά, ανάλογα με την περίπτωση και για να έχουμε όσο γίνεται σταθερότητα και επαναληψιμότητα, ακολουθούμε την ίδια ρουτίνα προθερμαίνοντας ή όχι και με τον ίδιο τρόπο: α) τίποτα, β) μόνο το καλάθι, γ) καλάθι και portafilter, δ) όλα τα προηγούμενα και το πιστόνι. Ευτυχώς, μόνο τα πραγματικά light roasts και κάποιοι λίγοι washed χρειάζονται το (δ), που σημαίνει ότι όλοι οι εμπορικοί καφέδες και οι περισσότεροι specialty πίνονται άνετα με την άνεση και ευκολία των τρόπων (α), (β), (γ). Επίσης, οι μπαγιάτικοι και οι dark δεν απαιτούν καμία μα καμία προθέρμανση και φτιάχνονται με κλειστά μάτια που λέει ο λόγος σε 4 λεπτά.
Και πάμε τώρα στα πολύ light roasts τα οποία παιδεύουν τον περισσότερο κόσμο. Ακολουθώντας τη διαδικασία (δ) σίγουρα παίρνεις καλό αποτέλεσμα, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια έξτρα διαδικασία τη στιγμή που εμείς προσπαθούμε και επιδιώκουμε να απλοποιούμε όσο γίνεται τα πράγματα. Όμως (και αυτό είναι πολύ σημαντικό) έχουμε ένα μεγάλο bonus στα χέρια μας! Η δυσκολία διατήρησης της θερμοκρασίας στα πολύ υψηλά επίπεδα διορθώνεται και εξισορροπείται αρκετά από την ευκολία με την οποία μπορούμε να αποφύγουμε την υποεκχύλιση με το preinfusion, μειώνοντας λίγο την πίεση on-the-fly και τραβώντας παραπάνω την εκχύλιση τα οποία καθιστούν και την χαμηλότερη θερμοκρασία ικανή να εξάγει σωστά τα light roasts.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο ατού της απλούστατης αυτής μηχανής: η δυνατότητα προ-εκχύλισης και ο έλεγχος της πίεσης (βλ. μείωσή της ανά πάσα στιγμή), που έχω την εντύπωση ότι δεν τα βρίσκεις σε ηλεκτρική μηχανή αντίστοιχου κόστους.

stavrosf
Όνομα: Σταύρος
Μύλος:: Eureka Mignon XL
2ος Μύλος:: Wilfa Svart CGWS-130

Δημοσίευση από stavrosf » Κυρ Μαρ 28, 2021 8:55 pm

Θα αλλάξω λίγο το θέμα :)
Βρίσκομαι στο site του Cafe Taf, και έχει συγκεκριμένες συνταγές.
πχ στον καφέ La Lia micromill - Costa Rica (τυχαίο το παράδειγμα) έχει το παρακάτω
Espresso recipe
In: 19gr
Out: 36gr
Time: 25sec

Η απορία μου είναι πως μεταφράζεται αυτό στο ρομπότ. Υποθέτω πως κρατάω το In και το Out - ώστε να μην χρειάζεται να πειραματιστώ και με αυτά, αλλά στον χρόνο τι προτείνετε;
πχ 15 sec preinfusion (συνήθως το κρατάω στα 2 bars και 25 sec στα 6-7 bars); Το ρωτάω αυτό, ώστε πρακτικά η παράμετρος που αλλάζω να είναι η άλεση (κάνω πως αγνοώ τα παραπάνω που γράφετε για την θερμοκρασία στους καφέδες με ελαφρύ roasting :a025: :a025: )

Zabou
Όνομα: Alex
Μύλος:: Comandante C40

Δημοσίευση από Zabou » Κυρ Μαρ 28, 2021 11:39 pm

Νομίζω θα έκανα το ίδιο με αυτό που λες. Αρχικά κρατάς την συνταγή ( in-out) βρίσκοντας το σωστό κόψιμο για ισορροπία. Μόλις πετυχεις ένα επιθυμητό αποτέλεσμα ξεκινάς τις μικρό αλλαγές σε pi και τελικό χρόνο εκχυλίσης.

Άβαταρ μέλους
centaur

Δημοσίευση από centaur » Δευ Μαρ 29, 2021 3:56 pm

Παιδιά πρόβλημα!

Εκοψα τον Taresso Tigrato στο 1.1.6 εφευγε γρήγορα ο καφες. Ωραία θα τον κοψω πιο ψιλά λεω να ερθουμε στα ίσα μας. Οντως τον κοβω στο 1.0.4 νομιζω, προεκχύλιση μια χαρα, σωστή ροη στην εκχύλιση, γεύστικο αποτελεσμα ωραίο, όλα καλα.

Ε και θυμαμαι ότι μου πίκριζε στο 1.1.6 και επαθα σοκ τώρα. WTF??? Να παω να πιω καμια σόδα; :D
Παίζει να εχει να κανει που ειναι πολυ φρεσκος;

Απάντηση