ECM Mechanika III - Intrashot θερμοκρασία
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
ECM Mechanika III - Intrashot θερμοκρασία
Είχα μεγάλη απορία να δω σε τι θερμοκρασίες δουλεύει η μηχανή γνωρίζοντας το θέμα που έχουν οι ΗΧ μηχανές με το cooling flush.
Είχα διαβάσει και αυτό απο Η-Β, που ένας κάτοχος μίας ECM Technika 3, ισχυρίζεται πως η μηχανή του ίσως να μην χρειάζεται cooling flush.Δεν είχαν καταλήξει πουθενά,μόνο στο οτι μπορεί να είναι πιθανό.
Αγόρασα λοιπόν ένα θερμόμετρο (CTM-212 Μετρητής θερμοκρασίας, της CT BRAND, προτεινόμενο απο τον φίλο woodsman ) και αφού ζεστάθηκε η μηχανή έκανα μερικές μετρήσεις με αυτή την διάταξη. Έβγαλα και ένα βίντεο χωρίς καθόλου cooling flush.
Για μένα που δεν έχω καθόλου εμπειρία με μετρήσεις θερμοκρασίας άλλη φορά σε εσπρεσομηχανή,με χαροποίησαν πάρα πολύ τα αποτελέσματα.
Είναι όμως σωστά;Κατα πόσο είναι αληθοφανή και οι μετρήσεις ακριβείς;
Είχα διαβάσει και αυτό απο Η-Β, που ένας κάτοχος μίας ECM Technika 3, ισχυρίζεται πως η μηχανή του ίσως να μην χρειάζεται cooling flush.Δεν είχαν καταλήξει πουθενά,μόνο στο οτι μπορεί να είναι πιθανό.
Αγόρασα λοιπόν ένα θερμόμετρο (CTM-212 Μετρητής θερμοκρασίας, της CT BRAND, προτεινόμενο απο τον φίλο woodsman ) και αφού ζεστάθηκε η μηχανή έκανα μερικές μετρήσεις με αυτή την διάταξη. Έβγαλα και ένα βίντεο χωρίς καθόλου cooling flush.
Για μένα που δεν έχω καθόλου εμπειρία με μετρήσεις θερμοκρασίας άλλη φορά σε εσπρεσομηχανή,με χαροποίησαν πάρα πολύ τα αποτελέσματα.
Είναι όμως σωστά;Κατα πόσο είναι αληθοφανή και οι μετρήσεις ακριβείς;
- focus
- Δημοσιεύσεις: 594
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
- Τοποθεσία: Χανιά
Re: ECM Mechanika III - Intrashot θερμοκρασία
Πολύ σταθερή η Mechanica ! Προσωπικά, μια χαρά μου φαίνεται ο τρόπος που μετράς και δε μπορώ να φανταστώ κάτι πιο αποδοτικό με εξαίρεση κάτι εξοτικές λύσεις με ειδικά διαμορφωμένα pf με βαλβιδες κτλ. Αν μάλιστα ήθελα να μειώσω τη ροή και να τη φέρω πιο κοντά σε συνθήκες εκχύλισης (~2 ml/s) σκεφτόμουν να έβαζα ένα διάτρητο κομμάτι από λαδόκολα, κομμένο στη διάμετρο που έχει το καλαθάκι . Παίζοντας με τις τρύπες, θα μπορούσε κανείς να επιτύχει την επιθυμητή ροή.
Υ.Γ Η προσμονή είναι γλυκιά , χαίρομαι να βλέπω τέτοια βιντεάκια....
Υ.Γ Η προσμονή είναι γλυκιά , χαίρομαι να βλέπω τέτοια βιντεάκια....
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: ECM Mechanika III - Intrashot θερμοκρασία
Στο ξένο φόρουμ (Η-Β) που ανέφερα και στην αρχή,
αναφέρει ένα σημείο του ΗΧ (injector) που ευθύνεται για το μικρό cooling flush και για το πως είναι γενικά όλο το σύστημα του ΗΧ (η τοποθέτησή του στο μπόιλερ,το σχήμα του κτλ).
Αυτή η παράγραφος είναι αρκετά ενδιαφέρουσα απο Home Barista (τον ίδιο κιόλας ):
Δυστυχώς δεν μπορώ να βρώ σχεδιάγραμμα ή φωτογραφία με το εσωτερικό του μπόιλερ και του ΗΧ.
Ελπίζω να μας διαφωτίσει κάποιος καλύτερος γνώστης!
Εδώ απο Γερμανικό φόρουμ μερικές φωτογραφίες απο το εσωτερικό της ECM Barista 3 (το ίδιο φαντάζομαι έχουν όλες οι σειρές #3)
μήπως και κανένα αετίσιο μάτι καταλάβει και μας εξηγήσει κάποια πράγματα.
Spoiler: show
Αυτή η παράγραφος είναι αρκετά ενδιαφέρουσα απο Home Barista (τον ίδιο κιόλας ):
by HB on Dec 27, 2007, 10:02 am
It's a closed-end heat exchanger like the La Cimbali. Part #32 is the injector that gets mentioned from time-to-time. Its job is to act as a "mixer" by allowing the cool water from the pump to enter at the back of the heat exchanger. Manufacturers use different lengths for the injector to tweak the brew temperature profile (e.g., a longer one in this type of heat exchanger would result in higher brew temperatures and a more pronounced spike in the initial brew temperature).
Aloys wrote:
Is there really no need to bother about the temperature before pulling a shot?
Not all E61 heat exchanger espresso machines require extensive flushes, though a lot of them sold in the US do. The Vibiemme Domobar Super, which was recently reviewed on this site, has a thermosyphon restrictor and requires a small(ish) flush. The Quickmills, Isomacs, and Expobars sold in the US don't come with such restrictors and they require larger flushes.
Δυστυχώς δεν μπορώ να βρώ σχεδιάγραμμα ή φωτογραφία με το εσωτερικό του μπόιλερ και του ΗΧ.
Ελπίζω να μας διαφωτίσει κάποιος καλύτερος γνώστης!
Εδώ απο Γερμανικό φόρουμ μερικές φωτογραφίες απο το εσωτερικό της ECM Barista 3 (το ίδιο φαντάζομαι έχουν όλες οι σειρές #3)
μήπως και κανένα αετίσιο μάτι καταλάβει και μας εξηγήσει κάποια πράγματα.
Re: ECM Mechanika III - Intrashot θερμοκρασία
Βαγγελη εχε υποψην σου πως το θερμομετρο αυτο εγω το ειχα προτεινει σαν μια πολυ οικονομικη λυση για να παρει ο χρηστης μια ιδεα των πραγματων και οχι σαν οργανο ακριβειας.Επειδη προχτες κιολας το συγκρινα με θερμομετρο που κανει 350 ευρω και μαλιστα πανω στην μηχανη μου ειδα οτι δειχνει 2 με 3 βαθμους παρακάτω απο την θερμοκρασια που εδειχνε το ακριβο.Καλα ηξερα πως χανει απλα τωρα τo διαπυστωσα και live.Τωρα η μετρηση με ελευθερη ροη ειναι πολυ βαρβαρη μετρηση και αν η μηχανη δειχνει σταθερη(Οπως ειναι η δικια σου) εστω και για 10 δευτερολεπτα τοτε σε συνθηκες εγκχυλισης θα ειναι απλα αψογη.
Ποση ωρα ηταν αναμμενη η μηχανη?Αν υποθεσουμε λοιπον πως ξεκινησες με ενδειξη 95(πραγματικη 97-100) θα πρεπει να εγκχυλισεις οταν σου δειχνει 91(πραγματικη 93-94).τοτε το shot θα ειναι για τα 27 δευτερολεπτα που σε ενδιαφερει μεσα στις προδιαγραφες.Αυτο που δεν ξερουμε ειναι επισης αν ολα τα θερμομετρα της ιδιας εταιρειας εχουν τις ιδιες αποκλισεις μεταξυ τους.
Θα σου προτεινα να βαλεις αυτο http://www.dealextreme.com/p/1-0-lcd-di ... 41761.μεσα στο γκρουπ απο την βιδα που εχει πανω στο σωμα του ετσι ωστε να βλεπεις ανα πασα στιγμη την θερμοκρασια λιγο πριν την εξοδο του νερου προς το pf και κατα την διαρκεια του shot.Θελει να πολυ μικρο mod ευκολοτατο και βουαλα..ολα μπροστα σου.
Το εχω παραγγειλει και το περιμενω.Θα το δοκιμασω και θα σου πω αν αξιζει κι αν μετραει με σχετικη ακριβεια.
Παντα τετοια παντα τετοια
Ποση ωρα ηταν αναμμενη η μηχανη?Αν υποθεσουμε λοιπον πως ξεκινησες με ενδειξη 95(πραγματικη 97-100) θα πρεπει να εγκχυλισεις οταν σου δειχνει 91(πραγματικη 93-94).τοτε το shot θα ειναι για τα 27 δευτερολεπτα που σε ενδιαφερει μεσα στις προδιαγραφες.Αυτο που δεν ξερουμε ειναι επισης αν ολα τα θερμομετρα της ιδιας εταιρειας εχουν τις ιδιες αποκλισεις μεταξυ τους.
Θα σου προτεινα να βαλεις αυτο http://www.dealextreme.com/p/1-0-lcd-di ... 41761.μεσα στο γκρουπ απο την βιδα που εχει πανω στο σωμα του ετσι ωστε να βλεπεις ανα πασα στιγμη την θερμοκρασια λιγο πριν την εξοδο του νερου προς το pf και κατα την διαρκεια του shot.Θελει να πολυ μικρο mod ευκολοτατο και βουαλα..ολα μπροστα σου.
Το εχω παραγγειλει και το περιμενω.Θα το δοκιμασω και θα σου πω αν αξιζει κι αν μετραει με σχετικη ακριβεια.
Παντα τετοια παντα τετοια
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: ECM Mechanika III - Intrashot θερμοκρασία
Έλα και σε περίμενα Δημήτρη!
Η μηχανή ήταν αναμμένη μία ώρα σίγουρα.Πρόσεξα οτι αν ξεκινήσω την εκχύλιση μετά απο μεγάλο flush,μετά η θερμοκρασία δεν μπορεί να κρατηθεί σταθερή αλλά πέφτει σταδιακά 1βαθμό/sec περίπου.Εκεί είναι που χρειάζεται το δικό σου mod.
Οπότε το καλύτερο θα ήταν ένα μικρό flush 2-3 δευτερολέπτων. Ίδωμεν σε νέα μέτρηση.
Off topic:
Το συγκεκριμένο σύστημα που μου δείχνεις ,που το πουλάνε και έτοιμο (πολλά λεφτά Θεούλη μου),
θα το έκανα παραγγελία την δευτέρα για να μην παιδευόμουν ( )..
Αν είναι αναμένω την δική σου! (Πολύ χάρηκα τώρα! )
Η μηχανή ήταν αναμμένη μία ώρα σίγουρα.Πρόσεξα οτι αν ξεκινήσω την εκχύλιση μετά απο μεγάλο flush,μετά η θερμοκρασία δεν μπορεί να κρατηθεί σταθερή αλλά πέφτει σταδιακά 1βαθμό/sec περίπου.Εκεί είναι που χρειάζεται το δικό σου mod.
Οπότε το καλύτερο θα ήταν ένα μικρό flush 2-3 δευτερολέπτων. Ίδωμεν σε νέα μέτρηση.
Off topic:
Το συγκεκριμένο σύστημα που μου δείχνεις ,που το πουλάνε και έτοιμο (πολλά λεφτά Θεούλη μου),
θα το έκανα παραγγελία την δευτέρα για να μην παιδευόμουν ( )..
Αν είναι αναμένω την δική σου! (Πολύ χάρηκα τώρα! )
Re: ECM Mechanika III - Intrashot θερμοκρασία
Πολύ καλό το αποτέλεσμα του Video Βαγγέλη , το πόσο συμβατό ειναι το δείγμα με την πραγματική θερμοκρασία ειναι ενα θέμα με ολα τα φθηνά θερμόμετρα αλλά στην περίπτωση αυτή δεν ενδιαφέρει μιας και θέλουμε το ευρος που κινείτε η θερμοκρασία. Οσο για το tip απο το Αμέρικα ειναι πολλά τα μπαγκς που ζητάνε και ειναι κρίμα, με λιγα ακόμα βάζεις rotary π.χ.
Αν τυχόν δεν το έχεις δει ,ριξε μια ματιά εδώ
http://www.bellabarista.co.uk/coffeemac ... -profi.asp
και στο pdf που έχει και αποκαλύπτει ολα τα ψυχικά της χαρίσματα.
Αν τυχόν δεν το έχεις δει ,ριξε μια ματιά εδώ
http://www.bellabarista.co.uk/coffeemac ... -profi.asp
και στο pdf που έχει και αποκαλύπτει ολα τα ψυχικά της χαρίσματα.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: ECM Mechanika III - Intrashot θερμοκρασία
Εγώ εντυπωσιάστηκα από την σταθερότητα της θερμοκρασίας και ιδιαίτερα στην αρχή, στην φάση της ανόδου της θερμοκρασίας, όπου είναι σαν να "πατάει φρένο" στους 94C.
Πολύ καλό το video Βαγγέλη.
Πολύ καλό το video Βαγγέλη.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- focus
- Δημοσιεύσεις: 594
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
- Τοποθεσία: Χανιά
Re: ECM Mechanika III - Intrashot θερμοκρασία
Δημήτρη, έχω ένα παρόμοιο συγκεκριμένα αυτό: Το βασικό του πρόβλημα είναι ότι αργεί πολύ να δείξει τη πραγματική θερμοκρασία λόγω του γεγονότος ότι το thermocouple περιβάλλεται από το μεταλλικό περίβλημα (probe). Έτσι, αν το τοποθετήσω σε βραστό νερό, απαιτεί 4+ δευτερόλεπτα για να σταθεροποιηθεί και να δείξει τη σωστή θερμοκρασία. Ακόμα και σε μικρές μεταβολές όμως είναι αναποτελεματικό καθώς ο ρυθμός δειγματοληψίας είναι περίπου ανά 2 sec.woodsman43 έγραψε: Θα σου προτεινα να βαλεις αυτο http://www.dealextreme.com/p/1-0-lcd-di ... 41761.μεσα στο γκρουπ απο την βιδα που εχει πανω στο σωμα του ετσι ωστε να βλεπεις ανα πασα στιγμη την θερμοκρασια λιγο πριν την εξοδο του νερου προς το pf και κατα την διαρκεια του shot.Θελει να πολυ μικρο mod ευκολοτατο και βουαλα..ολα μπροστα σου.
Το εχω παραγγειλει και το περιμενω.Θα το δοκιμασω και θα σου πω αν αξιζει κι αν μετραει με σχετικη ακριβεια.
Παντα τετοια παντα τετοια
Φαντάζομαι βέβαια ότι κάνοντας το σχετικό mod για να μπει στο Ε61, θα απογυμνώσεις το θερμοζεύγος ώστε να είναι σε άμεση επαφή με το νερό και πιθανότατα θα είναι ταχύτερο. Μακάρι να δουλέψει σωστά !
Re: ECM Mechanika III - Intrashot θερμοκρασία
Ωχ.Δηλ μαπα το καρπουζι .Κριμα.Και εγω που νομιζα πως επιασα τον ταυρο απο τα κερατα με μολις 4.19 ευρω
Mod παντως του τυπου κοβω και γυμνωνω το probe απο μενα δεν παιζει.Το προβλημα ειναι,οπως ειπες, η δειγματοληψια ανα δευτερολεπτο και οχι (κατα την γνωμη μου)τοσο πολυ το αισθητηριο.
Στην ECM τωρα οπως και σε ολες τις Ε61 πιστευω πως θα δειχνει την θερμοκρασια μεσα στο γκρουπ μιας και αυτη ανεβαινει αργα.Στην εγχυλιση θα χανει τον μπουσουλα οπως φανταζομαι Υπομονη θα δουμε...
Mod παντως του τυπου κοβω και γυμνωνω το probe απο μενα δεν παιζει.Το προβλημα ειναι,οπως ειπες, η δειγματοληψια ανα δευτερολεπτο και οχι (κατα την γνωμη μου)τοσο πολυ το αισθητηριο.
Στην ECM τωρα οπως και σε ολες τις Ε61 πιστευω πως θα δειχνει την θερμοκρασια μεσα στο γκρουπ μιας και αυτη ανεβαινει αργα.Στην εγχυλιση θα χανει τον μπουσουλα οπως φανταζομαι Υπομονη θα δουμε...
- focus
- Δημοσιεύσεις: 594
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
- Τοποθεσία: Χανιά
Re: ECM Mechanika III - Intrashot θερμοκρασία
Τράβηξα ένα πρόχειρο βιντεάκι που δείχνει πόσο καθυστερούν τα θερμόμετρα με καλυμένο το θερμοζεύγος, να δείξουν τη σωστή θερμοκρασία:
Τελικά , ανανεώνει τη μέτρησή του ανά δευτερόλεπτο περίπου αλλά και πάλι είναι αναποτελεσματικό για να μπει στο Ε61 group head.
Παρήγγειλα αυτό το πολύμετρο, το οποίο έχει θερμοζεύγος και ρυθμό δειγματολήψίας 3Hz. Μόλις παραλάβω θα ποστάρω εντυπώσεις.
Τελικά , ανανεώνει τη μέτρησή του ανά δευτερόλεπτο περίπου αλλά και πάλι είναι αναποτελεσματικό για να μπει στο Ε61 group head.
Παρήγγειλα αυτό το πολύμετρο, το οποίο έχει θερμοζεύγος και ρυθμό δειγματολήψίας 3Hz. Μόλις παραλάβω θα ποστάρω εντυπώσεις.