Σελίδα 1 από 3

Αλατα σε μποιλερ ΗΧ

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιαν 14, 2011 10:50 am
από woodsman43
Μετα απο ενα μηνα με ελαχιστη χρηση της ταξης των δυο καφεδων την ημερα ανοιξα μποιλερ και σας δειχνω αυτα που αντικρυσα. :o Να επισημανω πως το θεαμα εμφανιζεται ετσι εφοσον στεγνωσουν τα μεταλλα απο το νερο.Μπορειτε να βγαλετε τα συμπερασματα σας απο μονοι σας.Αφαλατωση εννοειται πως δεν προλαβα να κανω αλλα για μια ακομα φορα διαπιστωνω πως επιβαλεται οπωσδηποτε μια φορα το μηνα τουλαχιστον για την περιοχη που μενω.Εχω την εντυπωση πως υπαρχει πολυ μεγαλυτερη συγκεντρωση αλατων οταν υπαρχουν υψηλες θερμοκρασιες?Ξερει κανεις κατι γι αυτο?Αν ισχυει αυτο τοτε οι κατοχοι Ε61 δεν πρεπει να επαναπαυονται καθολου. :a080: Υ.Γ.Να πω επισης πως δεν υπαρχουν κανενος ειδους φιλτρα στην παροχη μου αλλα το νερο ερχεται γνησιο και πεντακαθαρο απο την βρυσουλα της καλης μας ΕΥΔΑΠ.

Re: Αλατα σε μποιλερ ΗΧ

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιαν 14, 2011 10:52 am
από Dimitris_P
φίλτρο νερού + ρητίνης δεν χρησιμοποιείς;

Re: Αλατα σε μποιλερ ΗΧ

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιαν 14, 2011 10:56 am
από woodsman43
Dimitris_P έγραψε:φίλτρο νερού + ρητίνης δεν χρησιμοποιείς;
Eκανα edit στο αρχικο ποστ δημητρη.

Re: Αλατα σε μποιλερ ΗΧ

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιαν 14, 2011 11:22 am
από Dimitris_P
στις Ε61 και τις λοιπές επαγγελματικές οι κατασκευαστές απαιτούν από τον χρήστη να χρησιμοποιεί μαλακό νερό, διαφορετικά πρέπει να ανοιχτεί η μηχανή για αφαλάτωση

Re: Αλατα σε μποιλερ ΗΧ

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιαν 14, 2011 1:26 pm
από translator
Θα είχε ενδιαφέρον Wood, τουλάχιστον για μένα αλλά ελπίζω και για τον υπόλοιπο κόσμο, να έκανες μια δοκιμή διάρκειας μηνός με νερό εμφιαλωμένο Samarina ή Eviva (του Lidl) τα οποία έχουν τη μικρότερη ολική σκληρότητα ως CaCO3 και στο τέλος του μήνα να ξανάνοιγες τη μηχανή...

Re: Αλατα σε μποιλερ ΗΧ

Δημοσιεύτηκε: Τρί Μαρ 22, 2011 10:21 pm
από focus
Μιας και παρέλαβα την Isomac ελαφρά μεταχειρισμένη, μου φάνηκε καλή ιδέα μια αφαλάτωση, βλέποντας μάλιστα και το boiler του φίλτατου Doc™ © παραπάνω. :D

Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε βασίστηκε κυρίως στη τεχνική που περιγράγεται σε αυτό το τόπικ του home-barista.com. Οπότε προτείνω, αν κάποιος θέλει να κάνει τη διαδικασία να το διαβάσει και αυτό με προσοχή. :a048:

Χρησιμοποιήθηκαν 2 φακελάκια από το γνωστό Dezcal. Επειδή πρόκειται για ισχυρό προϊόν που μπορεί να διαβρώσει κάποιες επιφάνεις απαραίτητο νομίζω είναι να προηγηθεί ανάγνωση των θεμάτων του forum :
-Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)
-Προσοχή στο Dezcal.

Αφαλάτωση του εσωτερικού σωλήνα Heat Exchanger:
Η διαδικασία είναι απλή και σε γενικές γραμμές ακολουθούμε ό,τι κάνουμε σε μια μηχανή με single boiler. Χρησιμοποιούμε ένα φακελάκι Dezcal διαλυμένο σε ένα λίτρο χλιαρό/ζεστό νερό. Καλό θα είναι να έχουμε το tank της μηχανή σε ασφαλές σημείο για να αποφύγουμε την επαφή με οποιοδήποτε μέταλο. Επίσης καλύψτε οτιδήποτε μπορεί να πιστιλιστεί από το brew head με μια πετσέτα:
front.JPG
Το σωληνάκι επιστροφής μπορούμε να το έχουμε σε ξεχωριστό δοχείο, αν και δεν είναι απαραίτητο.
back.JPG

Καλό θα είναι να αφαιρέσουνε το shower και ενεργοποιούμε τη τρόμπα για να τρέξει νερό από το brew μέχρι να μυρίσουμε/γευτούμε τη όξινη μυρωδιά/γεύση του Dezcal. Αφήνουμε το υγρό να δράσει με κλειστή τη μηχανή και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Αρχικά άφησα το υγρό μέσα για 10 λεπτά για το φόβο απόρριψης μεγάλων επικαθίσεων που καλό θα ήταν να βγούν σταδιακά. Έπειτα αύξανα το χρόνο μέχρι τα 30 λεπτά, ώστε συνολικά το ένα λίτρο διαλύματος να έχει παραμείνει 1+ ώρα μέσα στο σωλήνα. Δεν είδα ιδιαίτερες επικαθίσεις παρά μόνο κάποια μικρά σκούρα στίγματα. Προσωπικά, δεν έκανα ξεβγαλμα με καθαρό νερό άμεσα, μιας και έγινε ταυτόχρονα και descaling του boiler.

Αφαλάτωση του boiler(κύριος όγκος):
H διαδικασία εδώ είναι κάπως περίπλοκη αλλά ακολουθεί τη λογική:
1. Αφαίρούμε το υπάρχον νερό από το boiler. ΠΡΟΣΟΧΗ:Να μην βρεθεί η αντίσταση αναμμένη χωρίς περιβάλλον νερό.
2. Γεμίζουμε το boiler με διάλυμα Dezcal(~1,5 λίτρα), μέχρι να καλύψουμε όλο το εσωτερικό τοίχωμα του boiler (overfil) και όχι μόνο μέχρι τη συνήθη στάθμη πλήρωσης.
3. Αδειάζουμε το διάλυμα και ξεπλένουμε με καθαρό νερό.

Λίγο πιο αναλυτικά:
1. Για να αφαιρέσουμε το υπάρχον νερό από το boiler ανάβουμε τη μηχανή και την αφήνουμε να ζεσταθεί μέχρι να πιάσει τη μέγιστη πίεση. Κλέινουμε τη μηχανή , βγάζουμε τους ακροδέκτες του θερμαντικού στοιχείου (αντίσταση), γέρνουμε τη μηχανή πρός τη μεριά που είναι η έξοδος του σωλήνα για το ζεστό νερό και ανοίγουμε τη στρόφιγκα. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι η πίεση μέσα στο boiler να σμπρώξει το νερό προς τα έξω, όπως ακριβώς συμβαίνει σε ένα πεπιεσμένο δοχείο π.χ ενός spray. Μόλις βγει σχεδόν όλο το νερό βγαίνει και αρκετός ατμός ώσπου το boiler αποσυμπιέζεται πλήρως.

2. Θέλουμε να γεμίσουμε όλο το boiler μέχρι το ανώτερο σημείο, ειδικά για να αφαλατώσουμε και τον αισθητήρα στάθμης νερού που συχνά πιάνει άλατα και μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα. Κλείνουμε τη μηχανή και αφαιρούμε λοιπόν το καλώδιο του αισθητήρα(παραδόξως είναι μονόκλωνο) έτσι ώστε η μηχανή διαβάζει ότι η στάθμη είναι χαμηλή και αντίστοιχα ενεργοποιεί την αντλία πλήρωσης. Στην Isomac Tea II είναι το πράσσινο καλώδιο και έχει ήδη ξε-κουμπωθεί:
boiler-level.JPG

Ακολούθως ανοίγουμε ελαφρά τη στρόφιγκα του ατμού, ανοίγουμε τη μηχανή και παρατηρούμε ότι η αντλία ενεργοποιείται άμεσα και γεμίζει το boiler με το διάλυμα.Θυμίζω ότι η αντίσταση παραμένει off καθώς ήδη από το προηγούμενο βήμα έχουμε αφαιρέσει τους ακροδέκτες της. Είναι σημαντικό στο ένα λεπτό λειτουργίας της αντλίας να κάνετε ένα ισόχρονο διάλειμμα για να της επιτρέψετε να κρυώσει. Μόλις γεμίσει το boiler θα παρατηρήσετε νερό να βγαίνει από το ακροφύσιο ατμού οπότε αμέσως κλείνετε τη μηχανή. Στο home-barista προτείνει επιπλέον ένα ενδιάμεσο βήμα όπου αφού γεμίσει κατά το ήμισυ το boiler, ενεργοποιούμε την αντίσταση ώστε να παραμένει κλειστή η βαλβίδα κενού (vacuum valve). Προσωπικά δε το έκανα και απλά είχα στιγμιαία κάποια ροή στο σωληνάκι επιστροφής προς το tank, χωρίς όμως πιστιλίσματα από τη βαλβίδα κενού/αποσυμπίεσης. Αφήνουμε το διάλυμα να δράσει για τουλάχιστον 2 ώρες (ή περισσότερο) με σβηστή τη μηχανή οπωσδήποτε.

3. Έπειτα αδειάζουμε το boiler ακολουθώντας τη διαδικασία του βήματος 1 . Για τους απαραίτητους κύκλους ξεπλύματος (1-2 tanks) είναι καλό να βάλετε την επιστροφή του tank σε ξεχωριστό δοχείο καθώς ειδικά στην αρχή θα επιστρέφει νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε dezcal.

Ελπίζω να μη σας κούρασα και θα χαρώ να συζητήσουμε επί της διαδικασίας. Εκ του αποτελέσματος όλα πήγαν καλά και η Tea μου φαίνεται λίγο πιο ήσυχη και καθαρή. :oneup:
back2.JPG

Re: Αλατα σε μποιλερ ΗΧ

Δημοσιεύτηκε: Τρί Μαρ 22, 2011 10:47 pm
από anepro
Πολύ ενδιαφέρον νήμα. Εμπλουτίζουμε και τις γνώσεις μας επι του θέματος.

Re: Αλατα σε μποιλερ ΗΧ

Δημοσιεύτηκε: Τρί Μαρ 22, 2011 10:57 pm
από Christos
Πολύ καλή δουλειά Γιώργο. :respekt:
Με την πρώτη ανάγνωση μου φάνηκε λίγο πολύπλοκη η διαδικασία, αλλά θα την ξαναδιαβάσω πάλι.

Re: Αλατα σε μποιλερ ΗΧ

Δημοσιεύτηκε: Τρί Μαρ 22, 2011 11:54 pm
από nmix
Φίλε focus άριστη η παρουσίασή σου πράγματι .Εγώ όταν αγόρασα μια αρκετά μεταχειρισμένη HX Fiorenzato Bricoleta την άνοιξα και βρήκα μέχρι πέτρες μέσα. Έλυσα την αντίσταση όπου και είχα οπτική εικόνα μέσα στο boiler .Την γέμισα με υγρό καθαριστικό Saeco (πιο ισχυρό από το Dezcal). Μόλις διαλύθηκε ο ασβεστόλιθος ,γέμισα με νερό δυο τρεις φορές το boiler, το άδειασα και μετά σφράγισα (μόνταρα) την αντίσταση πίσω στην θέση της. Άδειασα ένα ,δυο δοχεία με νερό σε κανονική λειτουργία και μετά έφτιαξα δυο καφέδες που πετάχτηκαν. Όλα πλέον ήταν έτοιμα για την τελετή.!!

Re: Αλατα σε μποιλερ ΗΧ

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιουν 26, 2012 9:11 pm
από Sandman
Nα σαι καλα, με τον οδηγο σου εκανα αφαλατωση (το πρωτο μερος, γιατι δεν πιανουν τα χερια μου και φοβηθηκα το 2ο).

Βγηκαν καποια αλατα, το σημαντικο ειναι πως εχω πολυ καλυτερη ροη νερου και αυτο εχει βελτιωσει παρα πολυ τις εκχυλισεις, φαινεται ξεκαθαρα με το γυμνο portafilter.

:oneup: