Εφαρμογή Flow control device σε Bezzera Unica

Ημι-επαγγελματικές μηχανές για τους πιο ενθουσιώδεις home barista. Μηχανές αξιώσεων που προκαλούν με την εμφάνιση τους και μόνο.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 216
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Εφαρμογή Flow control device σε Bezzera Unica

Δημοσίευση από BasilTh » Δευ Ιαν 17, 2022 3:47 pm

Ξέρουμε ότι η Unica είναι μια υλοποίηση με group E61 που παρέχει στάνταρ προ-εκχύλιση από την κατασκευή της. Η πρώτη σταγόνα θα πέσει σε περίπου 7-11sec από την ενεργοποίηση της αντλίας.

Αν θεωρήσουμε την δυνατότητα ελέγχου πίεσης-ροής κατά την εκχύλιση ως το μεγάλο ζητούμενο, για κάποιον που έχει διανύσει τα πρώτα του βήματα στον espresso, θα καταλάβουμε και το μεγάλο ενδιαφέρον για πατέντες.
Κατά καιρούς έχει προταθεί η μείωση πίεσης-ροής ανοίγοντας την βάνα νερού-ατμού κατά την εκχύλιση, η εφαρμογή gicleur μικρότερης διατομής, ο έλεγχος της λειτουργίας της αντλίας με παρέμβαση στην ηλεκτρική τροφοδοσία κ.α.

Εδώ και δυο χρόνια κυκλοφόρησαν κιτ αντικατάστασης του στάνταρ μανιταριού με άλλο, που έχει την δυνατότητα για συνεχή μεταβολή της διατομής του περιοριστή ροής (gicleur).
Το κιτ περιλαμβάνει και ένα μανόμετρο για να παρακολουθούμε τι συμβαίνει όταν περιστρέφουμε το paddle.

Με την διάταξη αυτή, παρόλο που ελέγχει ροή, μπορούμε να εφαρμόσουμε τόσο flow profile όσο και pressure profile. Αλλά έχοντας μόνο την ένδειξη του μανόμετρου, η εφαρμογή προφίλ πίεσης φαίνεται ευκολότερη.

Αλλά παρόλο που η εκχύλιση είναι μια εξίσωση με πολλές μεταβλητές, μπορούμε να πούμε ότι η πίεση και η ροή κατά την διάρκεια της εκχύλισης είναι μεγέθη συνδεδεμένα με μια σχέση ευθέως ανάλογη.
Σε μια διάταξη που ελέγχει την ροή, όπως το συγκεκριμένο κιτ, αυξάνοντας την ροή κατά την διάρκεια της εκχύλισης, θα αυξηθεί και η πίεση. Αντίστοιχα μειώνοντας την ροή, η πίεση θα πέσει. Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθώντας τις μεταβολές στο μανόμετρο, έχουμε και μια ένδειξη για τις μεταβολές της ροής.

Την ίδια αλληλεξάρτηση πίεσης-ροής βλέπουμε και σε μηχανές που έχουμε τον έλεγχο της πίεσης όπως La Pavoni,Flair, Robot,ROC.

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα κιτ όπως της ECM (Flow profile valve E61), Quick Mill (Flow control device), Coffee sensor (flow control device).
Χρησιμοποίησα το τελευταίο, που είναι και το φθηνότερο. Παραγγέλθηκε και στάλθηκε από την Ρουμανία, αλλά τιμολογήθηκε στην Σιγκαπούρη.

Το κιτ, τοποθετήθηκε εύκολα και ταίριαξε ακριβώς, χρησιμοποιώντας το κοντό χειριστήριο.
Στην συσκευασία υπάρχει και ένα ελατήριο που στην περίπτωση της Unica δεν χρειάστηκε. Είναι σκληρότερο από το εργοστασιακό και υποτίθεται ότι καταργεί το pre-infusion της μηχανής. Στην περίπτωση της Unica δεν έχει καμία επίδραση, εκτός από το ότι ανοίγει την ροή 5μοίρες νωρίτερα.

Η εγκατάσταση και η λειτουργία του περιγράφονται εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=3a4Rp10T6lI


Για την κατανόηση της λειτουργίας, είναι χρήσιμοι οι παρακάτω πίνακες που αντιστοιχούν την θέση του χειριστηρίου, με τιμές πίεσης και ροής.



Flow rate (direct) - Αντιγραφή.JPG
Flow rate - degree (simulator) - Αντιγραφή.JPG
πιεση-στροφες - Αντιγραφή.JPG


Είναι χρήσιμο αυτό το εργαλείο;

Είναι χρήσιμο, αλλά και δύσχρηστο.

Από τις δύο πλήρεις στροφές του ρυθμιστή, η περιοχή από τις 40 έως 200 μοίρες είναι η πραγματικά ωφέλιμη. Μια μεταβολή κατά μόλις 10 μοίρες, μπορεί να αντιστοιχεί σε μεταβολή 1bar.

Είναι εύκολο να παρατείνουμε την προ-εκχύλιση, αλλά αν θέλουμε να μιμηθούμε την λειτουργία μιας Londinium ή Slayer χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά και πολύ προπόνηση.
Μια μέση λύση είναι να επεκτείνουμε την παρέμβασή μας, εκτός από την προ-εκχύλιση και στο τέλος της εκχύλισης, περιορίζοντας την ροή που συνήθως είναι μεγάλη σε αυτή την φάση.

Ένα χρήσιμο σημείο είναι να προσδιορίσουμε την θέση του ρυθμιστή, στην οποία η μηχανή συμπεριφέρεται, σαν να φορά το εργοστασιακό μανιτάρι. Το σημείο αυτό είναι περίπου στις 450 μοίρες. Έτσι μπορούμε να συγκρίνουμε την εργοστασιακή λειτουργία της μηχανής με τα διάφορα προφίλ πίεσης-ροής, χωρίς να απεγκαταστήσουμε το κιτ.

nkout
Δημοσιεύσεις: 466
Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: Bezzera Unica
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Γαλατσι

Re: Εφαρμογή Flow control device σε Bezzera Unica

Δημοσίευση από nkout » Τρί Ιαν 18, 2022 12:01 am

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες Βασίλη! Ευχαριστούμε.

Εχω κ εγω το ιδιο flow control kit κ οπως ειδα στο βίντεο σου, ειχες κ εσυ το ιδιο θέμα διαρροής. Νομιζω φταιει οτι δεν εχει μια ριγα που εξέχει οπως το εργοστασιακό για να πατήσει σημειακά τη φλατζα. Κ εγω σταματησα τη διαρροή με πολυ δυνατο σφυξιμο. Αμα παρει σωστο σχήμα η φλατζα μετα δεν εχεις θεμα στα επομενα ανοιγματα.

nik___
Δημοσιεύσεις: 75
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 04, 2021 1:40 pm
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Lelit Bianca
2η Μηχανή:: Cafelat Robot
Μύλος:: Atom 75
2ος Μύλος:: Kinu m47 phoenix

Re: Εφαρμογή Flow control device σε Bezzera Unica

Δημοσίευση από nik___ » Τρί Ιαν 18, 2022 9:17 am

Να σημειώσω μια σημαντική διαφορά μεταξύ pressure profiling και flow profiling, η οποία ίσως δεν είναι προφανής με μια πρώτη ματιά. Το γεγονός ότι η πίεση και η ροή είναι μεγέθη συνδεδεμένα (και ανάλογα μεταξύ τους) ισχύει μόνο από τη στιγμή και μετά που έχει γεμίσει με νερό το καλάθι. Πριν από αυτό, κατά τη διάρκεια δηλ. του σταδίου της προεκχύλισης, η παραπάνω σχέση παύει να ισχύει. Άρα ένα σημαντικό πλεονέκτημα του flow profiling είναι ότι δίνει τη δυνατότητα για μικρή ροή και κατά τη διάρκεια της προεκχύλισης, επιτρέποντας έτσι σε κάποιον να επεκτείνει τη διάρκεια του σταδίου αυτού, και άρα κατ’επέκταση να χρησιμοποιήσει λεπτότερη άλεση.

Άβαταρ μέλους
dkstopo
Δημοσιεύσεις: 370
Εγγραφή: Τετ Μαρ 16, 2016 9:08 pm
Όνομα: Κώστας
Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
Μύλος:: Super Jolly
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Εφαρμογή Flow control device σε Bezzera Unica

Δημοσίευση από dkstopo » Τρί Ιαν 18, 2022 9:40 am

Την επόμενη φορά που θα αλλάξετε φλάντζα δοκιμάστε να βάλετε με το δάχτυλό σας λίγο λάδι πάνω της, ισως ετσι δεν χρειαστει να σφίξετε τόσο δυνατά.
Οσο αφορα το ρόφημα, καμιά διαφορά είδατε? αξίζει τον κόπο να το κανει κάποιος?
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna

Απάντηση