Σελίδα 1 από 2

Rocket Appartamento Αφρόγαλα

Δημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 06, 2019 10:42 am
από Demian1979
Καλημέρα σας, είμαι από χθες κάτοχος μιας Rocket Appartamento και ενός Baratza Sette 270 (αυτό είναι το ευχάριστο κομμάτι), καφεδάκι έκανα μια χαρά (επίσης ευχάριστο κομμάτι), αφρόγαλα όμως ...τραγωδία :o . Είχα την Gaggia Classic 14 και έκανα μια χαρά αφρόγαλα και χθες με την Appartamento χάλασα 4 λίτρα γάλα (2 λίτρα 0 %, 1 λίτρο 1,5 % και 1 λίτρο 3,5 %). Το μοναδικό που κατάφερα ήταν να χιλιοκαώ από τις πολλές προσπάθειες. Καταρχήν ξέρω πως το ένα ακροφύσιο δεν έχει καμία σχέση με το άλλο, επίσης γνωρίζω πως με αυτού του είδους τα ακροφύσια πρέπει στην αρχή να τα έχεις στην επιφάνεια και αφού ζεσταθεί η γαλατιέρα το βυθίζεις περίπου 1 εκατοστό. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που σας ανέφερα. Η ακίδα στο ακροφύσιο του ατμού έχει 2 οπές, έβλεπα ένα βιντεάκι το οποίο είχε 2 απόπειρες για αφρόγαλα με μια Appartamento στο οποίο φαίνεται η μία απόπειρα να γίνεται με ακίδα με 3 οπές και το αφρόγαλα βγαίνει τέλειο και στην άλλη με 2 οπές και το αφρόγαλα αποτυχία, αλλά δε μου κάθεται να υπάρχει τόσο σοβαρό θέμα και να μην το έχουνε προβλέψει από την εταιρία κατά την παραγωγή, λογικά θα φταίω εγώ. Υπάρχει περίπτωση να έχει πολύ δύναμη ο ατμός ή να έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία ? Έχει κανείς να προτείνει τίποτα ? ή καμία ιδέα ή συμβουλή ?

Re: Rocket Appartamento Αφρόγαλα

Δημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 06, 2019 11:02 am
από PublicDomain
Δεν ξέρω αν βοηθάει ή αν είμαι στο σωστό δρόμο αλλά σε παρόμοιο πρόβλημα έχω κάνει τα εξής:

1) έχω μειώσει την θερμοκρασία για το steaming
2) μεγαλύτερο δοχείο με περισσότερο γάλα
3) μικρότεροι χρόνοι παρασκευής για αφρόγαλα

Re: Rocket Appartamento Αφρόγαλα

Δημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 06, 2019 11:15 am
από Demian1979
PublicDomain έγραψε:
Παρ Δεκ 06, 2019 11:02 am
Δεν ξέρω αν βοηθάει ή αν είμαι στο σωστό δρόμο αλλά σε παρόμοιο πρόβλημα έχω κάνει τα εξής:

1) έχω μειώσει την θερμοκρασία για το steaming
2) μεγαλύτερο δοχείο με περισσότερο γάλα
3) μικρότεροι χρόνοι παρασκευής για αφρόγαλα
Καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση. Λοιπόν κατά σειρά:
1) Αν υπάρχει κάποιο link το οποίο δίνει οδηγίες σχετικά με αυτό θα με ενδιέφερε
2) Χρησιμοποίησα και 350αρα και 500αρα γαλατιέρα, πιστεύω πως για ένα καπουτσίνο είναι υπέρ αρκετό αλλά και πάλι πόσο παραπάνω γάλα να βάλω?
3) Οι μικρότεροι χρόνοι θεωρώ πως είναι λογικό, ούτως η άλλως το μέτρο σύγκρισης είναι η θερμοκρασία που νιώθεις στο χέρι σου.

Re: Rocket Appartamento Αφρόγαλα

Δημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 06, 2019 12:17 pm
από Luckees
Demian1979 έγραψε:
Παρ Δεκ 06, 2019 10:42 am
...λογικά θα φταίω εγώ.
:oneup:

Είναι καθαρά θέμα τεχνικής οπότε είναι μέχρι να το βρεις, μετά θα κάνεις αφρόγαλα ακόμη και με γάλα αμυγδάλου!
Ο ατμός σίγουρα είναι πιο ξηρός (ποιοτικός) και πιο επιθετικός σε σχέση με την gaggia γιατί τα καζάνια τους έχουν τεράστια διαφορά, οπότε πρέπει να είσαι πάρα πολύ γρήγορος σε οτι κάνεις.
Ψάξε την ανάρτηση της Σταυριάνας όπου αναλύει ακριβώς την τεχνική.
Κάτι που με βοήθησε προσωπικά -και το έχω γράψει αρκετές φορές- είναι οι δοκιμές με σαπουνόνερο.

Re: Rocket Appartamento Αφρόγαλα

Δημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 06, 2019 12:21 pm
από Demian1979
Luckees έγραψε:
Παρ Δεκ 06, 2019 12:17 pm
Demian1979 έγραψε:
Παρ Δεκ 06, 2019 10:42 am
...λογικά θα φταίω εγώ.
:oneup:

Είναι καθαρά θέμα τεχνικής οπότε είναι μέχρι να το βρεις, μετά θα κάνεις αφρόγαλα ακόμη και με γάλα αμυγδάλου!
Ο ατμός σίγουρα είναι πιο ξηρός (ποιοτικός) και πιο επιθετικός σε σχέση με την gaggia γιατί τα καζάνια τους έχουν τεράστια διαφορά, οπότε πρέπει να είσαι πάρα πολύ γρήγορος σε οτι κάνεις.
Ψάξε την ανάρτηση της Σταυριάνας όπου αναλύει ακριβώς την τεχνική.
Κάτι που με βοήθησε προσωπικά -και το έχω γράψει αρκετές φορές- είναι οι δοκιμές με σαπουνόνερο.
Το έχω διαβάσει που το έχεις πει για το σαπουνόνερο, αλλά πώς ? Με σαπούνι πιάτων ?
Θυμάσαι το nick name της για να το βάλω στην αναζήτηση ?

Re: Rocket Appartamento Αφρόγαλα

Δημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 06, 2019 12:32 pm
από Luckees
Jazz

Η λογική είναι αυτή. Με νεράκι και υγρό πιάτων προσπαθείς να πετύχεις σαπουνάδα που στο τέλος να θυμίζει αφρόγαλα (πολύ μικρές φουσκάλες).
Η μόνη διαφορά είναι οτι χρησιμοποίησα ένα διάφανο ποτήρι, που να αντέχει υψηλές θερμοκρασίες, ώστε από το πλάι να βλέπω πόσο και πότε πρέπει να βυθίζω το ακροφύσιο και να πετύχω τον τέλειο εσωτερικό στροβιλισμό.

Re: Rocket Appartamento Αφρόγαλα

Δημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 06, 2019 12:55 pm
από Demian1979
Luckees έγραψε:
Παρ Δεκ 06, 2019 12:32 pm
Jazz

Η λογική είναι αυτή. Με νεράκι και υγρό πιάτων προσπαθείς να πετύχεις σαπουνάδα που στο τέλος να θυμίζει αφρόγαλα (πολύ μικρές φουσκάλες).
Η μόνη διαφορά είναι οτι χρησιμοποίησα ένα διάφανο ποτήρι, που να αντέχει υψηλές θερμοκρασίες, ώστε από το πλάι να βλέπω πόσο και πότε πρέπει να βυθίζω το ακροφύσιο και να πετύχω τον τέλειο εσωτερικό στροβιλισμό.
Έπαθα πλάκα :worthy: Απίστευτο !!! Σε ευχαριστώ για το βιντεάκι, με το που γυρίσω από τη δουλειά θα βογγίξει το σβέλτο... :lol:
Σε δεύτερη φάση, ισχύει πως για ζεστό αφρόγαλα χρησιμοποιούμε γάλα με 0% λιπαρά και για κρύο πλήρες ?

Re: Rocket Appartamento Αφρόγαλα

Δημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 06, 2019 3:34 pm
από Demian1979
Για του λόγου το αληθές αυτό που λέει ο φίλος ο Luckees το λένε κι εδώ
https://www.youtube.com/watch?v=dATG3QXaLkY

Re: Rocket Appartamento Αφρόγαλα

Δημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 06, 2019 3:47 pm
από Demian1979
Επίσης έχω βρει αυτά τα ακροφύσια, https://www.espressocoffeeshop.com/rock ... ption=trueπιστεύετε πως θα υπάρχει διαφορά ?

Re: Rocket Appartamento Αφρόγαλα

Δημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 06, 2019 9:22 pm
από Nimrodel
Demian1979 έγραψε:
Παρ Δεκ 06, 2019 12:55 pm
Σε δεύτερη φάση, ισχύει πως για ζεστό αφρόγαλα χρησιμοποιούμε γάλα με 0% λιπαρά και για κρύο πλήρες ?
Το ανάποδο. Πλήρες γάλα για ζεστό αφρογαλο και χωρίς λιπαρά για κρύο.
Μεγεια κιόλας ο καινούριος εξοπλισμός.
Γνωμη μου είναι να πάρεις ένα ακροφυσιο με μια τρύπα ώστε να προλαβαίνεις να φουσκώσεις το γάλα πριν σε κάψει.