Σελίδα 6 από 6

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 21, 2020 3:06 am
από NCHARIS
fotissgr έγραψε:
Τρί Μαρ 24, 2020 6:48 pm
Ο κορωνοιός μας φέρνει πιο κοντά :a013:
Με έχουν κουράσει τα φόρουμ αλλά τώρα κλεισμένος μέσα ξανάρχισα να διαβάζω κάποια.
Έχω και γω την ECM Classika PID και χάρηκα που ξεκίνησε κάποιος topic. Την θεωρώ εξαιρετική επιλογή για κάποιον που έχει υψηλές απαιτήσεις σε εσπρέσσο και θέλει να "παίξει" με διάφορους καφέδες, ακόμη και specialty κτλ. Σε ότι αφορά το κόστος αλλά και το μέγεθος-βάρος.
Αν κάποιος θέλει να κάνει και αφρόγαλα με την μηχανή αρχίζουν τα προβλήματα. Είναι μια single boiler. Με τα ίδια χρήματα παίρνεις μια heat exchanger που βολεύει πολύ περισσότερο. Εγώ όμως την έχω χρόνια και δεν έχω κάνει αφρόγαλα ούτε μια φορά. Κάποιες φορές απλά το γυρνάω στον ατμό για να ζεσταθεί πιο γρήγορα η μηχανή.
Το ότι το pid έδειξε ας πούμε 92 βαθμούς δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Θέλει αρκετή ώρα για να ζεσταθεί πραγματικά και γι αυτό το γυρίζω στον ατμό, υπερθερμαίνεται και μετά θέλει να κατεβάσεις θερμοκρασία. Επίσης ανάμεσα στους καφέδες, περιμένω και κάποια ώρα για πιο καλό ξαναζέσταμα. Ξαναπιάνει την επιθυμητή θερμοκρασία η μηχανή και αφήνω να περάσουν και καναδυό λεπτά ακόμα. Θεωρώ πως το νερό στην κεφαλή δεν έχει υπερθεμανθεί, άρα δεν χρειάζεται να βγάλω νερό. Βάζω το portafilter και ξεκινάω εκχύλιση άμεσα. Είναι single boiler με PID γιατί να υπερθερμανθεί? (Αν κάνω λάθος διορθώστε με). Πάντως είμαι σίγουρος πως 10 δευτερόλεπτα είναι πάρα πολλά και μόνο κακό κάνουν (κατεβάζουν την θερμοκρασία).
Αν κάποιος με αυτή την μηχανή δεν έχει αρκετά σταθερά αποτελέσματα, κάτι δεν κάνει καλά. Θα πρέπει τα αποτελέσματα του να έχουν επαναληψιμότητα, να μπορεί κάποιος να προβλέψει τι θα του δώσει στο φλιτζάνι. Το συνηθέστερο λάθος είναι στο taping. Από κει και πέρα εγώ προσπαθώ να είμαι πάντα όσο πιο ακριβής γίνεται για να μειώνω τα λάθη μου- που σίγουρα γίνονται. Γι αυτό και γω προτιμώ τα γραμμάρια και όχι τα ml. Η κρέμα δημιουργεί ανακρίβειες. Σε κάποιο βίντεο που είδα όμως μερικά ποστ πριν, τα λάθη ήταν σοβαρά. Δεν υπήρχε καν εκχύλιση. Ήθελε σίγουρα ή πιο λεπτό κόψιμο ο καφές ή ήταν έντονο το channeling. Τώρα βέβαια και μένα πολλοί καφέδες της Taf με έχουν παιδέψει, αλλά σ αυτήν πάντα επιστρέφω.
Ελπίζω να έδωσα κάποιες επιπλέον πληροφορίες ή έστω να βοήθησα κάποιον που θέλει τώρα να πάρει καφετιέρα. Όταν ήθελα να κάνω αναβάθμιση από την Gulia δεν έβρισκα και πολλές πληροφορίες για την συγκεκριμένη μηχανή. Την επέλεξα γιατί θεώρησα την dual boiler υπερβολή για τα δικά μου δεδομένα και σε κόστος και σε όγκο. Με ενδιαφέρει μόνο η γεύση και όχι η εμφάνιση στο αφρόγαλα και χρησιμοποιώ μια μηχανή της nespresso. Μία πραγματικά καλή single boiler και καλός κόφτης ήταν η επιλογή μου...
Φίλε μου σε ευχαριστώ για το μακροσκελές ποστ. έχει περάσει ο καιρός και έχω κάπως βελτιωθεί με τη χρήση της μηχανής. και γω μόνο μία φορά έκανα αγρόγαλο, για άλλον, και παρατήρησα ότι δεν βγαίνει όπως θα έπρεπε. αν το χρειαζόμουν σε καθημερινή βάση θα έπαιρνα μια nespresso αποκλειστικά για αυτή τη δουλειά πάντως.
στο θέμα μας, έκανα και γω κάποιους κύκλους με καφέδες και τελικά κατέληξα πάλι στον rosebud taf. άλλαξα κάπως τη "συνταγή" και βάζω λιγότερο καφέ κάπου 16γρ και το κόβω σχετικά νωρίς. ο καφές έτσι δεν ξινίζει και, όταν ειναι φρεσκος, με εκπλήσσει με τη γεύση του. το πρόβλημα είναι ότι μετά τις 3-4 ημέρες από το άνοιγμα χάνει όλη τη σπιρτάδα και τη γεύση και γίνεται φλατ (χρειαζομαι πολυ πανω απο 10 ημερες για να καταναλωσω το σακουλι). επίσης με τον καιρό διαπίστωσα και εγώ ότι η μηχανή τον θέλει τον χρόνο της για ζέσταμα και δεν χρειάζεται καθόλου εκτόνωση. δεν έχω κλείσει ακόμη έτος αλλα φαντάζομαι για την ασχετοσύνη μου καλά τα πάω. η μηχανή φτιάχνει το πολύ εναν καφέ την ημέρα (καμια φορα και κανεναν), είναι overkill για τις ανάγκες μου αλλά είναι κόσμημα. αν καποιος θέλει μηχανη για εναν καφε την ημέρα καλυτερα να παει σε φθηνοτερη και μυλο για single dosing.

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιουν 09, 2020 10:32 am
από Michalis_cy
Δεν είμαι σίγουρος αν είναι ορθή πρακτική να γυρνάς σε λειτουργία ατμού μία SB μηχανή με Ε61, απλά για να ζεσταθεί πιο γρήγορα. Το γκρουπ έχει 4.5 κιλά ορείχαλκο, ο οποίος για να αποβάλει την έξτρα θερμοκρασία και να επανέλθει σε σωστή θερμοκρασία για espresso, χρειάζεται αρκετή ώρα. Το πιο κάτω ποστ, από παλαιότερη συζήτηση για την Bezzera unica, είναι σχετικό:
Y.V έγραψε:
Τρί Ιαν 15, 2013 1:01 pm
To Θεμα είναι σε ποιά θερμοκρασία είχε φτασει το γκρούπ και όχι ποσο γρηγορα έπεσε η θερμοκρασία στο νερό του μπόιλερ...
Εγώ εαν χρειαστει για κάποιον λόγο να κατεβασω την θερμοκρασία (σε ήδη προθερμασμένο) γκρούπ κατα έναν βαθμό, αφήνω να περάσουν 10 λεπτα για να είμαι σίγουρος ότι απέβαλε ο ορειχαλκος αυτόν το βαθμό αλλά και να σταθεροποιηθεί πάλι μεσω του θερμοσιφωνισμού στην σωστη θερμοκρασία.
Υπολογιζω ότι πχ για τρεις βαθμούς μείωση θα θελω τουλάχιστον είκοσι λεπτα για απόλυτη σταθεροποίηση.

Κατα την γνώμη μου στις μηχανες μονού μπόιλερ δεν μπορεις να φτιαχνεις εναλλάξ έσπρεσσο και καππουτσίνο εάν θελεις όλα να είναι ελεγχόμενα και να μην χάνεις στην γεύση.
Η μονη λύση όταν έχεις να φτιάξεις αρκετούς καφέδες ταυτοχρόνως, είναι να φτιαξεις όλους τους εσπρεσσο πρώτα (όσοι και να είναι αυτοί) και μετα να ασχοληθεις με την κρεμα για όσους είναι να μετατραπούν σε καππουτσίνο.

Επίσης δεν έχεις ποτέ τον «στεγνό» ποιοτικό ατμό που θα δώσει μια ΗΧ ή μια διπλού μπόιλερ.

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Οκτ 11, 2020 11:45 am
από geathana
Καλημέρα σας, κάθε γνώμη και εμπειρία με τη συγκεκριμένη μηχανή θα την ήθελα γιατί τη σκέφτομαι για αγορά...

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Δευ Φεβ 01, 2021 1:35 am
από Earendil
geathana έγραψε:
Κυρ Οκτ 11, 2020 11:45 am
Καλημέρα σας, κάθε γνώμη και εμπειρία με τη συγκεκριμένη μηχανή θα την ήθελα γιατί τη σκέφτομαι για αγορά...
Τελικά που κατέληξες;

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Δευ Φεβ 01, 2021 9:54 am
από geathana
Earendil έγραψε:
Δευ Φεβ 01, 2021 1:35 am
geathana έγραψε:
Κυρ Οκτ 11, 2020 11:45 am
Καλημέρα σας, κάθε γνώμη και εμπειρία με τη συγκεκριμένη μηχανή θα την ήθελα γιατί τη σκέφτομαι για αγορά...
Τελικά που κατέληξες;
Καλημέρα και καλό μήνα,

Τελικά κατέληξα ότι η ουσιαστική αναβάθμιση είναι μια μηχανή με rotary pump και να μπορεί να μπει στο δίκτυο του νερού. Οπότε πήρα την ECM Technica V Profi.

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Δευ Μαρ 01, 2021 11:07 am
από spiritclay
πήρα την απόφαση λοιπόν να ανεβάσω τα λεφτά του μπάτζετ μου και απο την lelit pid που σκεφτόμουν, θα καταλήξω στην συγκεκριμένη. πέρασα απόλα τα στάδια σκέψης για πολλές μηχανές( oscar2, silvia pro) αλλά νομίζω οτι το αποτέλεσμα σε συνδυασμό με εναν niche zero θα είναι πολύ καλό.το αισθητικό αποτέλεσμα επίσης τρομερό.
γνώσεις στον καφέ υπάρχουν πολλές εδώ και χρόνια σαν δουλειά οπότε δεν θα ζορισττώ με τις εκχυλήσεις μου. θα περιμένω να παραλάβει το barista.gr καινουρια κομμάτια για να κάνω την παραγγελια.
πινω μονο εσπρεσσακια διπλά και αντε καλοκαίρι κανα φρεντο. cappuccino μόνο αν ερθει κάποιος επισκεψη και θέλει. οπότε εδω έρχεται η ερώτηση.υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για να δουλεψει ο ατμός στην συγκεκριμενη μηχανή.?

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Δευ Μαρ 01, 2021 2:47 pm
από giorgos.b
spiritclay έγραψε:
Δευ Μαρ 01, 2021 11:07 am
οπότε εδω έρχεται η ερώτηση.υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για να δουλεψει ο ατμός στην συγκεκριμενη μηχανή.?
και βέβαια υπάρχει, είναι η στανταρ διαδικασία για τις single boiler, το manual τα εξηγεί, section "6.6 Dispensing of steam"
https://www.ecm.de/fileadmin/manual/BA_Classika_PID.pdf

Με απλά λόγια,
1) πας σε λειτουργία ατμού, και καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία σε αυτή που έχεις θέσει, βγάζεις λίγο ατμό-νερό για να αδειάσει λίγο ο Boiler ώστε να έχει χώρο να κάνει expand o ατμός (το κάνεις μέχρι να γίνει ο ατμός ικανοποιητικά στεγνός)
2) κάνεις το αφρόγαλα
3) αλλάζεις σε λειτουργία καφέ πάλι με τον διακόπτη, και κάνεις refill το boiler (βγάζοντας ουσιαστικά ζεστό νερό από το ακροφύσιο έχοντας ενεργοποιήσει την αντλία)

Αν θες να ξανακάνεις καφέ μετά, πρέπει να περιμένεις κάποιο χρόνο για να πέσει η θερμοκρασία του E61

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Μαρ 06, 2021 11:13 am
από beto
giorgos.b έγραψε:
Δευ Μαρ 01, 2021 2:47 pm
spiritclay έγραψε:
Δευ Μαρ 01, 2021 11:07 am
οπότε εδω έρχεται η ερώτηση.υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για να δουλεψει ο ατμός στην συγκεκριμενη μηχανή.?
και βέβαια υπάρχει, είναι η στανταρ διαδικασία για τις single boiler, το manual τα εξηγεί, section "6.6 Dispensing of steam"
https://www.ecm.de/fileadmin/manual/BA_Classika_PID.pdf

Με απλά λόγια,
1) πας σε λειτουργία ατμού, και καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία σε αυτή που έχεις θέσει, βγάζεις λίγο ατμό-νερό για να αδειάσει λίγο ο Boiler ώστε να έχει χώρο να κάνει expand o ατμός (το κάνεις μέχρι να γίνει ο ατμός ικανοποιητικά στεγνός)
2) κάνεις το αφρόγαλα
3) αλλάζεις σε λειτουργία καφέ πάλι με τον διακόπτη, και κάνεις refill το boiler (βγάζοντας ουσιαστικά ζεστό νερό από το ακροφύσιο έχοντας ενεργοποιήσει την αντλία)

Αν θες να ξανακάνεις καφέ μετά, πρέπει να περιμένεις κάποιο χρόνο για να πέσει η θερμοκρασία του E61
+1
Αυτό ακριβώς δείχνει και στο βίντεο του clive coffee!