Φίλε μου σε ευχαριστώ για το μακροσκελές ποστ. έχει περάσει ο καιρός και έχω κάπως βελτιωθεί με τη χρήση της μηχανής. και γω μόνο μία φορά έκανα αγρόγαλο, για άλλον, και παρατήρησα ότι δεν βγαίνει όπως θα έπρεπε. αν το χρειαζόμουν σε καθημερινή βάση θα έπαιρνα μια nespresso αποκλειστικά για αυτή τη δουλειά πάντως.fotissgr έγραψε: ↑Τρί Μαρ 24, 2020 6:48 pmΟ κορωνοιός μας φέρνει πιο κοντά![]()
Με έχουν κουράσει τα φόρουμ αλλά τώρα κλεισμένος μέσα ξανάρχισα να διαβάζω κάποια.
Έχω και γω την ECM Classika PID και χάρηκα που ξεκίνησε κάποιος topic. Την θεωρώ εξαιρετική επιλογή για κάποιον που έχει υψηλές απαιτήσεις σε εσπρέσσο και θέλει να "παίξει" με διάφορους καφέδες, ακόμη και specialty κτλ. Σε ότι αφορά το κόστος αλλά και το μέγεθος-βάρος.
Αν κάποιος θέλει να κάνει και αφρόγαλα με την μηχανή αρχίζουν τα προβλήματα. Είναι μια single boiler. Με τα ίδια χρήματα παίρνεις μια heat exchanger που βολεύει πολύ περισσότερο. Εγώ όμως την έχω χρόνια και δεν έχω κάνει αφρόγαλα ούτε μια φορά. Κάποιες φορές απλά το γυρνάω στον ατμό για να ζεσταθεί πιο γρήγορα η μηχανή.
Το ότι το pid έδειξε ας πούμε 92 βαθμούς δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Θέλει αρκετή ώρα για να ζεσταθεί πραγματικά και γι αυτό το γυρίζω στον ατμό, υπερθερμαίνεται και μετά θέλει να κατεβάσεις θερμοκρασία. Επίσης ανάμεσα στους καφέδες, περιμένω και κάποια ώρα για πιο καλό ξαναζέσταμα. Ξαναπιάνει την επιθυμητή θερμοκρασία η μηχανή και αφήνω να περάσουν και καναδυό λεπτά ακόμα. Θεωρώ πως το νερό στην κεφαλή δεν έχει υπερθεμανθεί, άρα δεν χρειάζεται να βγάλω νερό. Βάζω το portafilter και ξεκινάω εκχύλιση άμεσα. Είναι single boiler με PID γιατί να υπερθερμανθεί? (Αν κάνω λάθος διορθώστε με). Πάντως είμαι σίγουρος πως 10 δευτερόλεπτα είναι πάρα πολλά και μόνο κακό κάνουν (κατεβάζουν την θερμοκρασία).
Αν κάποιος με αυτή την μηχανή δεν έχει αρκετά σταθερά αποτελέσματα, κάτι δεν κάνει καλά. Θα πρέπει τα αποτελέσματα του να έχουν επαναληψιμότητα, να μπορεί κάποιος να προβλέψει τι θα του δώσει στο φλιτζάνι. Το συνηθέστερο λάθος είναι στο taping. Από κει και πέρα εγώ προσπαθώ να είμαι πάντα όσο πιο ακριβής γίνεται για να μειώνω τα λάθη μου- που σίγουρα γίνονται. Γι αυτό και γω προτιμώ τα γραμμάρια και όχι τα ml. Η κρέμα δημιουργεί ανακρίβειες. Σε κάποιο βίντεο που είδα όμως μερικά ποστ πριν, τα λάθη ήταν σοβαρά. Δεν υπήρχε καν εκχύλιση. Ήθελε σίγουρα ή πιο λεπτό κόψιμο ο καφές ή ήταν έντονο το channeling. Τώρα βέβαια και μένα πολλοί καφέδες της Taf με έχουν παιδέψει, αλλά σ αυτήν πάντα επιστρέφω.
Ελπίζω να έδωσα κάποιες επιπλέον πληροφορίες ή έστω να βοήθησα κάποιον που θέλει τώρα να πάρει καφετιέρα. Όταν ήθελα να κάνω αναβάθμιση από την Gulia δεν έβρισκα και πολλές πληροφορίες για την συγκεκριμένη μηχανή. Την επέλεξα γιατί θεώρησα την dual boiler υπερβολή για τα δικά μου δεδομένα και σε κόστος και σε όγκο. Με ενδιαφέρει μόνο η γεύση και όχι η εμφάνιση στο αφρόγαλα και χρησιμοποιώ μια μηχανή της nespresso. Μία πραγματικά καλή single boiler και καλός κόφτης ήταν η επιλογή μου...
στο θέμα μας, έκανα και γω κάποιους κύκλους με καφέδες και τελικά κατέληξα πάλι στον rosebud taf. άλλαξα κάπως τη "συνταγή" και βάζω λιγότερο καφέ κάπου 16γρ και το κόβω σχετικά νωρίς. ο καφές έτσι δεν ξινίζει και, όταν ειναι φρεσκος, με εκπλήσσει με τη γεύση του. το πρόβλημα είναι ότι μετά τις 3-4 ημέρες από το άνοιγμα χάνει όλη τη σπιρτάδα και τη γεύση και γίνεται φλατ (χρειαζομαι πολυ πανω απο 10 ημερες για να καταναλωσω το σακουλι). επίσης με τον καιρό διαπίστωσα και εγώ ότι η μηχανή τον θέλει τον χρόνο της για ζέσταμα και δεν χρειάζεται καθόλου εκτόνωση. δεν έχω κλείσει ακόμη έτος αλλα φαντάζομαι για την ασχετοσύνη μου καλά τα πάω. η μηχανή φτιάχνει το πολύ εναν καφέ την ημέρα (καμια φορα και κανεναν), είναι overkill για τις ανάγκες μου αλλά είναι κόσμημα. αν καποιος θέλει μηχανη για εναν καφε την ημέρα καλυτερα να παει σε φθηνοτερη και μυλο για single dosing.