Σελίδα 3 από 11

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 14, 2019 7:06 pm
από NCHARIS
[youtube]https://youtu.be/-11piKc0luQ[/youtube]

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 14, 2019 7:12 pm
από Gespresso
Νομίζω πρέπει πιο ψιλά να αλεσεις τον καφέ. Να ανέβεις στα 30 δευτερόλεπτα περίπου.

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 14, 2019 7:37 pm
από billos666
Δοκιμασε αυτο που σου ειπα να μου πεις αποτελεσματα. 17 γραμμαρια καφε στο portafilter, 60 ml ροφημα, 25-30 δευτερόλεπτα χρονο εκχυλισης και στειλε να μας πεις το αποτελεσμα..

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 14, 2019 7:47 pm
από billos666
Η αρχικη "συνταγη" για τον εσπρεσο ειναι: 16 εως 18 γραμματια για διπλό εσπρεσο, 50 με 60 ml ροφημα, θερμοκρασια 92 ως 95 βαθμους κελσίου, πιεση 9 bar. Για μονο εσπρεσο 9 με 10 γραμμαρια καφες, 25 με 30 ml ροφημα, τα υπολλοιπα τα ίδια.... Ασε τις αναλογιες 1:2 και τα υπόλοιπα αφου βλεπεις οτι δεν σου βγαινει και κανε μια δοκιμη ετσι οπως σου ειπα

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 14, 2019 7:52 pm
από NCHARIS
billos666 έγραψε:
Δευ Οκτ 14, 2019 7:47 pm
Η αρχικη "συνταγη" για τον εσπρεσο ειναι: 16 εως 18 γραμματια για διπλό εσπρεσο, 50 με 60 ml ροφημα, θερμοκρασια 92 ως 95 βαθμους κελσίου, πιεση 9 bar. Για μονο εσπρεσο 9 με 10 γραμμαρια καφες, 25 με 30 ml ροφημα, τα υπολλοιπα τα ίδια.... Ασε τις αναλογιες 1:2 και τα υπόλοιπα αφου βλεπεις οτι δεν σου βγαινει και κανε μια δοκιμη ετσι οπως σου ειπα
Ok θα δοκιμάσω.
60 ml ποσα γραμμάρια είναι; Δεν έχω δοσομετρικό.
Η μηχανή και με το τυφλό και κατά την εκχύλιση 10 bar έχει. Αυτό πρέπει να το αλλάξω;

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 14, 2019 7:59 pm
από billos666
Μην αλλαξεις την πιεση. Απο οτι ειδα στο βιντεο η ζυγαρια που εχεις μπορει να ζυγιζει και σε oz η ml. Αμα ειναι σε oz τοτε θες 2 oz αλλιως 60 ml. Αμα δεν εχει τετοια επιλογη τοτε βγαλε 45 με 50 γραμμαρια

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 14, 2019 8:02 pm
από billos666
Δοκιμασε 17 γραμμαρια εσπρεσο να βγαλεις 50 γραμμαρια ροφημα σε 25 με 30 δευτερόλεπτα και πες μου

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 15, 2019 10:25 am
από Luckees
Παιδιά, αν θέλετε να βγάλετε άκρη αφήστε τα οζ και τους μάγους και δουλέψτε μόνο με γραμμάρια. Είναι δυνατόν να υπάρχει ζυγαριά και να ασχολείστε με δοσομετρικά;

Θεωρώ πως 50g από 17g είναι πολλά, αλλά δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις. Πειραματίσου με διαφορετικές αναλογίες ξεκινώντας από 1:2, προσαρμόζοντας την άλεση στον ίδιο χρόνο και ο ουρανίσκος σου θα σε καθοδηγήσει.

Επίσης έχω την εντύπωση οτι η περίμετρος του puck που μένει χωρίς πάτημα, εξαιτίας του μικρότερου tamper, ενδεχομένως να σου δίνει channeling (περιφερειακά διακρίνονται κάποιες μικρές τρύπες). Πρέπει να βρεις ένα tamper που να εφαρμόζει σωστά. Αν είχες ένα γυμνό pf, το πρόβλημα θα φαινόταν αμέσως.

Επίλεξε έναν καφέ και μείνε μέχρι να το "μάθεις". Οι φρέσκοι καφέδες είναι τόσο ενδιαφέροντες, που μικρές αλλαγές σε άλεση ή/και θερμοκρασία σε συνάρτηση με την πάροδο του χρόνου δίνουν διαφορετικές γεύσεις, οπότε υπάρχει μεγάλη γκάμα πειραματισμών μέχρι να βαρεθείς ένα καφέ και να τον αλλάξεις.

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 15, 2019 10:38 am
από billos666
Το puck του ειναι ετσι επειδη βαζει πολλα γραμματια καφε και το εργοστασιακο καλαθακι οπως και ολα τα εργοστασιακα καλαθακια ειναι μεχρι 18 γραμμαρια. Με τα 19 γραμμαρια ο καφες ακουμπαει την σιτα με το που κουμπωσεις το portafilter και σου χαλαει το πατημα και ολο το αποτέλεσμα εννοείτε. Αν θες 19 και 20 γραμμαρια πρεπει να πας σε μεγαλυτερο καλαθακι. Ως προς της αναλογιες αυτο ειναι στα γουστα του καθενα. Παντως σχεδον ολες οι καφετεριες δουλευουν με τα ml και δεν ζυγιζουν και οι αναλογιες ειναι αυτες που εγραψα

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 15, 2019 10:43 am
από billos666
Ο καφες μεσα στο portafilter πρεπει να εχει ενα κενο με την σιτα και να μην ερχεται σε επαφη ετσι ωστε να γινεται σωστα η εκχυληση.