ECM Classika PID

Ημι-επαγγελματικές μηχανές για τους πιο ενθουσιώδεις home barista. Μηχανές αξιώσεων που προκαλούν με την εμφάνιση τους και μόνο.
Άβαταρ μέλους
NCHARIS
Δημοσιεύσεις: 34
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Eureka Specialita

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από NCHARIS » Δευ Οκτ 14, 2019 7:06 pm

[youtube]https://youtu.be/-11piKc0luQ[/youtube]

Άβαταρ μέλους
Gespresso
Δημοσιεύσεις: 473
Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
2η Μηχανή:: Hario V60
Μύλος:: Mignon Specialita
2ος Μύλος:: Graef cm800
Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από Gespresso » Δευ Οκτ 14, 2019 7:12 pm

Νομίζω πρέπει πιο ψιλά να αλεσεις τον καφέ. Να ανέβεις στα 30 δευτερόλεπτα περίπου.

billos666
Δημοσιεύσεις: 137
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
Όνομα: Βασιλης
Μηχανή:: Gaggia classic
Μύλος:: Mignon specialita

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από billos666 » Δευ Οκτ 14, 2019 7:37 pm

Δοκιμασε αυτο που σου ειπα να μου πεις αποτελεσματα. 17 γραμμαρια καφε στο portafilter, 60 ml ροφημα, 25-30 δευτερόλεπτα χρονο εκχυλισης και στειλε να μας πεις το αποτελεσμα..

billos666
Δημοσιεύσεις: 137
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
Όνομα: Βασιλης
Μηχανή:: Gaggia classic
Μύλος:: Mignon specialita

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από billos666 » Δευ Οκτ 14, 2019 7:47 pm

Η αρχικη "συνταγη" για τον εσπρεσο ειναι: 16 εως 18 γραμματια για διπλό εσπρεσο, 50 με 60 ml ροφημα, θερμοκρασια 92 ως 95 βαθμους κελσίου, πιεση 9 bar. Για μονο εσπρεσο 9 με 10 γραμμαρια καφες, 25 με 30 ml ροφημα, τα υπολλοιπα τα ίδια.... Ασε τις αναλογιες 1:2 και τα υπόλοιπα αφου βλεπεις οτι δεν σου βγαινει και κανε μια δοκιμη ετσι οπως σου ειπα

Άβαταρ μέλους
NCHARIS
Δημοσιεύσεις: 34
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Eureka Specialita

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από NCHARIS » Δευ Οκτ 14, 2019 7:52 pm

billos666 έγραψε:
Δευ Οκτ 14, 2019 7:47 pm
Η αρχικη "συνταγη" για τον εσπρεσο ειναι: 16 εως 18 γραμματια για διπλό εσπρεσο, 50 με 60 ml ροφημα, θερμοκρασια 92 ως 95 βαθμους κελσίου, πιεση 9 bar. Για μονο εσπρεσο 9 με 10 γραμμαρια καφες, 25 με 30 ml ροφημα, τα υπολλοιπα τα ίδια.... Ασε τις αναλογιες 1:2 και τα υπόλοιπα αφου βλεπεις οτι δεν σου βγαινει και κανε μια δοκιμη ετσι οπως σου ειπα
Ok θα δοκιμάσω.
60 ml ποσα γραμμάρια είναι; Δεν έχω δοσομετρικό.
Η μηχανή και με το τυφλό και κατά την εκχύλιση 10 bar έχει. Αυτό πρέπει να το αλλάξω;

billos666
Δημοσιεύσεις: 137
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
Όνομα: Βασιλης
Μηχανή:: Gaggia classic
Μύλος:: Mignon specialita

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από billos666 » Δευ Οκτ 14, 2019 7:59 pm

Μην αλλαξεις την πιεση. Απο οτι ειδα στο βιντεο η ζυγαρια που εχεις μπορει να ζυγιζει και σε oz η ml. Αμα ειναι σε oz τοτε θες 2 oz αλλιως 60 ml. Αμα δεν εχει τετοια επιλογη τοτε βγαλε 45 με 50 γραμμαρια

billos666
Δημοσιεύσεις: 137
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
Όνομα: Βασιλης
Μηχανή:: Gaggia classic
Μύλος:: Mignon specialita

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από billos666 » Δευ Οκτ 14, 2019 8:02 pm

Δοκιμασε 17 γραμμαρια εσπρεσο να βγαλεις 50 γραμμαρια ροφημα σε 25 με 30 δευτερόλεπτα και πες μου

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1417
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από Luckees » Τρί Οκτ 15, 2019 10:25 am

Παιδιά, αν θέλετε να βγάλετε άκρη αφήστε τα οζ και τους μάγους και δουλέψτε μόνο με γραμμάρια. Είναι δυνατόν να υπάρχει ζυγαριά και να ασχολείστε με δοσομετρικά;

Θεωρώ πως 50g από 17g είναι πολλά, αλλά δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις. Πειραματίσου με διαφορετικές αναλογίες ξεκινώντας από 1:2, προσαρμόζοντας την άλεση στον ίδιο χρόνο και ο ουρανίσκος σου θα σε καθοδηγήσει.

Επίσης έχω την εντύπωση οτι η περίμετρος του puck που μένει χωρίς πάτημα, εξαιτίας του μικρότερου tamper, ενδεχομένως να σου δίνει channeling (περιφερειακά διακρίνονται κάποιες μικρές τρύπες). Πρέπει να βρεις ένα tamper που να εφαρμόζει σωστά. Αν είχες ένα γυμνό pf, το πρόβλημα θα φαινόταν αμέσως.

Επίλεξε έναν καφέ και μείνε μέχρι να το "μάθεις". Οι φρέσκοι καφέδες είναι τόσο ενδιαφέροντες, που μικρές αλλαγές σε άλεση ή/και θερμοκρασία σε συνάρτηση με την πάροδο του χρόνου δίνουν διαφορετικές γεύσεις, οπότε υπάρχει μεγάλη γκάμα πειραματισμών μέχρι να βαρεθείς ένα καφέ και να τον αλλάξεις.

billos666
Δημοσιεύσεις: 137
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
Όνομα: Βασιλης
Μηχανή:: Gaggia classic
Μύλος:: Mignon specialita

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από billos666 » Τρί Οκτ 15, 2019 10:38 am

Το puck του ειναι ετσι επειδη βαζει πολλα γραμματια καφε και το εργοστασιακο καλαθακι οπως και ολα τα εργοστασιακα καλαθακια ειναι μεχρι 18 γραμμαρια. Με τα 19 γραμμαρια ο καφες ακουμπαει την σιτα με το που κουμπωσεις το portafilter και σου χαλαει το πατημα και ολο το αποτέλεσμα εννοείτε. Αν θες 19 και 20 γραμμαρια πρεπει να πας σε μεγαλυτερο καλαθακι. Ως προς της αναλογιες αυτο ειναι στα γουστα του καθενα. Παντως σχεδον ολες οι καφετεριες δουλευουν με τα ml και δεν ζυγιζουν και οι αναλογιες ειναι αυτες που εγραψα

billos666
Δημοσιεύσεις: 137
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
Όνομα: Βασιλης
Μηχανή:: Gaggia classic
Μύλος:: Mignon specialita

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από billos666 » Τρί Οκτ 15, 2019 10:43 am

Ο καφες μεσα στο portafilter πρεπει να εχει ενα κενο με την σιτα και να μην ερχεται σε επαφη ετσι ωστε να γινεται σωστα η εκχυληση.

Απάντηση