ECM Classika PID

Ημι-επαγγελματικές μηχανές για τους πιο ενθουσιώδεις home barista. Μηχανές αξιώσεων που προκαλούν με την εμφάνιση τους και μόνο.
Άβαταρ μέλους
Gespresso
Δημοσιεύσεις: 381
Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
2η Μηχανή:: Hario V60
Μύλος:: Mignon Specialita
2ος Μύλος:: Graef cm800
Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από Gespresso » Κυρ Οκτ 13, 2019 9:01 pm

Επανέρχομαι, για όλους τους λόγους που έγραψαν οι συμφορουμιτες παραπάνω, και προτείνω να πάρεις πιο απλά χαρμανια (πχ tigrato ή από το cup10 (προτείνω ότι έχω δοκιμάσει, να μην παρεξηγηθώ) ή ακόμα και commercial (illy)) ώστε να αποκτήσεις εμπειρία στο χειρισμό της μηχανής και του μύλου, να μάθεις τα "χουγια" τους, να στρώσουν τα μαχαίρια του μύλου. Μόλις αποκτήσεις σιγουριά πάνω σε αυτά, δοκιμάζεις δύσκολους καφέδες.

billos666
Δημοσιεύσεις: 118
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
Όνομα: Βασιλης
Μηχανή:: Gaggia classic
Μύλος:: Mignon specialita

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από billos666 » Κυρ Οκτ 13, 2019 9:46 pm

Γνωμη μου ειναι να κατεβεις στα γραμμαρια. Βαλε 17 γραμμαρια και βγαλε 50-60 ml και δοκιμασε. Παιξε και λιγο με την θερμοκρασία. Δοκιμασε στους 90-92 βαθμους ή αλλιως να ανεβεις μεχρι και 95. Ο καθε καφες εχει τα χουγια του . Σιγα σιγα θα το βρεις..

Άβαταρ μέλους
NCHARIS
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Eureka Specialita

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από NCHARIS » Δευ Οκτ 14, 2019 8:39 am

billos666 έγραψε:
Κυρ Οκτ 13, 2019 8:45 pm
Ο καφες που βγαζεις τι γεύση εχει; Ειναι πικρος; Ειναι ξινος;
πριν αρχίσω να πετυχαίνω τους χρόνους, ο καφές ήταν πολύ ξινός.
μετά που αρχισα να τους πετυχαίνω μου βγαίνουν ή πικροί, ή ξινοί ή και τα δύο ή χωρίς κανένα γευστικό προφίλ στην καλύτερη.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος NCHARIS την Δευ Οκτ 14, 2019 8:55 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
NCHARIS
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Eureka Specialita

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από NCHARIS » Δευ Οκτ 14, 2019 8:47 am

τη μια φορά, με 19 γρ καφέ και 25" παίρνω 20 γρ καφέ, την επόμενη και χωρίς να αλλάξω τίποτα παίρνω 40γρ.
από τη στιγμή που αρνούμαι να πιστέψω ότι ο μύλος μπορεί να αλλάζει τόσο την κατάσταση μένει το tamping Και εκεί πρόσθεσα ζύγισμα και στο tamping. όταν πετυχα εν τέλει τη "συνταγη" ο καφες πικρο-ξινο-αδιαφορος και έναρξη του νήματος.

το λάθος που έχω κάνει βέβαια, είναι ότι δεν έχω πάρει 2 φορές τον ίδιο καφέ. πάντα τον άλλαζα προς αναζήτηση καλύτερων γεύσεων.

Άβαταρ μέλους
NCHARIS
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Eureka Specialita

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από NCHARIS » Δευ Οκτ 14, 2019 9:06 am

Gespresso έγραψε:
Κυρ Οκτ 13, 2019 9:01 pm
Επανέρχομαι, για όλους τους λόγους που έγραψαν οι συμφορουμιτες παραπάνω, και προτείνω να πάρεις πιο απλά χαρμανια (πχ tigrato ή από το cup10 (προτείνω ότι έχω δοκιμάσει, να μην παρεξηγηθώ) ή ακόμα και commercial (illy)) ώστε να αποκτήσεις εμπειρία στο χειρισμό της μηχανής και του μύλου, να μάθεις τα "χουγια" τους, να στρώσουν τα μαχαίρια του μύλου. Μόλις αποκτήσεις σιγουριά πάνω σε αυτά, δοκιμάζεις δύσκολους καφέδες.

δοκίμασα και τον tigrato, τον δοκίμασα και στο κατάστημα για να ξέρω τι πρέπει να πετύχω. δεν ήταν άσχημος αλλά για τα δικά μου γούστα αυτός μου φάνηκε καλύτερος (παντα απο το καταστημα):
https://cafetaf.gr/shop/index.php?route ... uct_id=130
αυτό θεωρείται ευκολότερο blend? δεν το έχω προσπαθήσει ακόμη είναι μάλλον ο επόμενος. τον οποίο και θα παλεύω μέχρι να τον πετύχω.

σήμερα ή αύριο θα ποστάρω φωτογραφίες από όλη τη διαδικασία μήπως και βρεθεί κάποιο λάθος.



:offtopic: δεν μπορω να στειλω ακόμη pm

billos666
Δημοσιεύσεις: 118
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
Όνομα: Βασιλης
Μηχανή:: Gaggia classic
Μύλος:: Mignon specialita

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από billos666 » Δευ Οκτ 14, 2019 9:10 am

Δοκιμασε αυτο που σου είπα. 17 γραμμαρια, 55-60 ml ρόφημα και πες μου

billos666
Δημοσιεύσεις: 118
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
Όνομα: Βασιλης
Μηχανή:: Gaggia classic
Μύλος:: Mignon specialita

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από billos666 » Δευ Οκτ 14, 2019 9:17 am

Στα 25-30 δευτερόλεπτα

Άβαταρ μέλους
Gespresso
Δημοσιεύσεις: 381
Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
2η Μηχανή:: Hario V60
Μύλος:: Mignon Specialita
2ος Μύλος:: Graef cm800
Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από Gespresso » Δευ Οκτ 14, 2019 3:19 pm

Η σύγκριση σπίτι - κατάστημα ενώ έχει λογική οδηγεί σε απογοητευσεις, ειδικά σε δύσκολους καφέδες στο ξεκίνημα με τον εσπρέσο. Αποκλείεται να πετύχεις (τώρα στην αρχή) τον καφέ που σου έφτιαξε ο μπαριστα (με χιλιάδες εσπρέσο στην πλάτη του) από μηχανή και μύλο αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Αν ήμουν στη θέση σου θα του ζητούσα να μου φτιάξει τον πιανετα και μετα θα πάλευα στο σπίτι να τον φτιάξω όσο πιο πολύ κοντά σε αυτό που ήπια. Σίγουρα δεν θα είναι κάτι το ιδιαίτερο σε γεύση. Θα είναι όμως σε εμπειρία....

Άβαταρ μέλους
NCHARIS
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Eureka Specialita

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από NCHARIS » Δευ Οκτ 14, 2019 6:18 pm

δεν έχεις και άδικο αν και τα χρήματα που έχω δώσει δεν είναι λίγα.
Ίσως στον μύλο θα μπορούσα να ανέβω και άλλο αλλά στη μηχανή δε νομίζω ότι θα είχα κάτι να κερδίσω από μια hx όσο ακριβή και αν ήταν.

Άβαταρ μέλους
NCHARIS
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Eureka Specialita

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από NCHARIS » Δευ Οκτ 14, 2019 6:51 pm

Στην διαδικασία λοιπόν:

20 γρ μπαίνουν στον μύλο και όχι όλο το σακούλι
FB77E492-E2E2-4E70-BA67-8B7C1B3CB2C9.jpeg
Η μηχανή δείχνει πίεση και κατά την προθέρμανση, φυσιολογικό από ότι διαβασα και σε ένα νήμα στο fb
54295CC9-C380-46C5-9536-4C6289164AA5.jpeg
19,1γρ στο pf για 0,1γρ δεν ασχολούμαι
8C67DD36-DE8A-4050-B0F0-B36358B762D0.jpeg
Το tamping μου δημιουργεί ένα χείλος καφέ γύρω γύρω γιατί προφανώς είναι 58χιλ και όχι 58,4χιλ
0FFB3AD8-0ED0-443D-80B9-5723E0DCEB6A.jpeg
Το tamping
B8E4AD92-9284-44D3-98A5-58DEA628F9C2.jpeg
34,1gr σε 25”
1DCE3DEC-3B21-49C9-AE0F-867E793C0BC1.jpeg
Το... πτώμα
27C287DE-0616-465F-BBE3-E271D9B99114.jpeg
9667F0AE-FCC1-46F5-B6E8-33E8529919DE.jpeg
Συνημμένα
5F594384-88A8-4788-8265-C28485299BCB.jpeg

Απάντηση