ECM Classika PID

Ημι-επαγγελματικές μηχανές για τους πιο ενθουσιώδεις home barista. Μηχανές αξιώσεων που προκαλούν με την εμφάνιση τους και μόνο.
Απάντηση
danis
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: Δευ Μαρ 29, 2021 9:57 am

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από danis » Δευ Απρ 19, 2021 5:32 pm

Σε ευχαριστω πολυ.Ειναι πολυ καλη μηχανη αλλα δεν εχω βασικες γνωσεις.Αυτο που δεν εχω καταλαβει ειναι ποτε πρεπει να σηκωσω τον διακοπτη της αντλιας.Εχεις καποια ιδεα?ποια η λειτουργεια του διακοπτη αυτου?εχεις και εσυ την ιδια μηχανη?

giorgos.b
Δημοσιεύσεις: 180
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 08, 2019 2:49 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit Bianca
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Πειραιάς

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από giorgos.b » Δευ Απρ 19, 2021 8:31 pm

danis έγραψε:
Δευ Απρ 19, 2021 5:32 pm
Σε ευχαριστω πολυ.Ειναι πολυ καλη μηχανη αλλα δεν εχω βασικες γνωσεις.Αυτο που δεν εχω καταλαβει ειναι ποτε πρεπει να σηκωσω τον διακοπτη της αντλιας.Εχεις καποια ιδεα?ποια η λειτουργεια του διακοπτη αυτου?εχεις και εσυ την ιδια μηχανη?
Τo καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να διαβάσεις προσεκτικά το manual

Σε καθημερινή λειτουργία, τον διακόπτη αυτόν το χρησιμοποιείς μόνο μετά από λειτουργία ατμού ή αν θες να βγάλεις ζεστό νερό π.χ. για τσάι ή αν για κάποιο λόγο θες να ανανεώσεις το νερό που είναι μέσα στο μπόιλερ.

Αλλιώς, αν κάνεις μόνο καφέ, πρακτικά δεν τον χρησιμοποιείς

danis
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: Δευ Μαρ 29, 2021 9:57 am

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από danis » Τρί Απρ 20, 2021 10:15 am

Καταλαβα.Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση.

Άβαταρ μέλους
dimach
Δημοσιεύσεις: 103
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 13, 2011 7:04 pm
Όνομα: Αχιλλέας
Μηχανή:: ECM Classika
Μύλος:: Timemore Sculptor78s
2ος Μύλος:: Ascaso I2 mini
Οι καφέδες μου:: round cup ,taf
Τοποθεσία: Βόλος-Θεσ/νικη

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από dimach » Δευ Ιούλ 19, 2021 12:33 am

Κάτοχος εδώ και τρείς μήνες της ECM Classika και μπορώ να πώ ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Κάποιες απορίες έχω όσον αφορά την λειτουργία της και την συντήρηση.
α) Αν κάνει preinfusion, διότι βλέπω την πίεση στο μανόμετρο της αντλίας να φτάνει στα 9,5bar μετά από 8 περίπου δευτερόλεπτα.
Έχω διαβάσει ότι η μηχανές οι οποίες δεν έχουν rotary pump (δεν συνδέονται στο δίκτυο) δεν κάνουν preinfusion αλλά ουσιαστικά prewetting.
Επίσης όταν σηκώσουμε τον μοχλό brewing έως ότου ενεργοποιηθεί η αντλία με το micro switch πέφτει νερό στο puck θεωρείται prewetting ?
β) Backflushing με νερό κάνω στο τέλος της ήμερας μετά από 3-4 καφεδάκια.Με cafiza δεν έχω κάνει ακόμη.
Τί ποσότητα cafiza βάζουμε στο τυφλό για Ε61 group ?
Επίσης για αφαλάτωση με dezcal σκέφτομαι στο εξάμηνο δεδομένου ότι χρησιμοποιώ νερό Θεόνη.Τί αναλογία dezcal ανά lit ?
Στην Gaggia σύμφωνα με τον οδηγό αφαλάτωσης του forum χρησιμοποιούσα περίπου 1gr /100ml νερού.

Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 216
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από BasilTh » Δευ Ιούλ 19, 2021 7:35 pm

dimach έγραψε:
Δευ Ιούλ 19, 2021 12:33 am
α) Αν κάνει preinfusion, διότι βλέπω την πίεση στο μανόμετρο της αντλίας να φτάνει στα 9,5bar μετά από 8 περίπου δευτερόλεπτα.
Έχω διαβάσει ότι η μηχανές οι οποίες δεν έχουν rotary pump (δεν συνδέονται στο δίκτυο) δεν κάνουν preinfusion αλλά ουσιαστικά prewetting.
Επίσης όταν σηκώσουμε τον μοχλό brewing έως ότου ενεργοποιηθεί η αντλία με το micro switch πέφτει νερό στο puck θεωρείται prewetting ?
Ακριβώς.
Συνήθως κρατάμε τον μοχλό σε αυτό το νεκρό σημείο, μέχρι να έχουμε την πρώτη σταγόνα στο φλιτζάνι.

odys2008
Δημοσιεύσεις: 230
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
Όνομα: Οδυσσέας
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από odys2008 » Δευ Ιούλ 19, 2021 9:39 pm

Κάτοχος και εγώ της Classika από τον Μάιο.

Με pre-wetting να έχουμε την πρώτη σταγόνα εννοείς ? Εγώ συνήθως προς το τέλος της εκχύλισης το βάζω σε αυτό το νεκρό σημείο και παίρνω τα τελευταία 4-5g χωρίς την αντλία, μόνο με την πίεση από το μανιτάρι.

Επίσης με τους χρόνους πως να μετράμε? Με το pre infusion και το pre-wetting ?

Άβαταρ μέλους
dimach
Δημοσιεύσεις: 103
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 13, 2011 7:04 pm
Όνομα: Αχιλλέας
Μηχανή:: ECM Classika
Μύλος:: Timemore Sculptor78s
2ος Μύλος:: Ascaso I2 mini
Οι καφέδες μου:: round cup ,taf
Τοποθεσία: Βόλος-Θεσ/νικη

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από dimach » Τρί Ιούλ 20, 2021 12:23 am

BasilTh έγραψε:
Δευ Ιούλ 19, 2021 7:35 pm
Ακριβώς.
Συνήθως κρατάμε τον μοχλό σε αυτό το νεκρό σημείο, μέχρι να έχουμε την πρώτη σταγόνα στο φλιτζάνι.
Δεν το έχω δοκιμάσει,αλλά δεν αργεί η πρώτη σταγόνα ;

Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 216
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από BasilTh » Τρί Ιούλ 20, 2021 2:15 pm

odys2008 έγραψε:
Δευ Ιούλ 19, 2021 9:39 pm
Με pre-wetting να έχουμε την πρώτη σταγόνα εννοείς ?
Ναι.
odys2008 έγραψε:
Δευ Ιούλ 19, 2021 9:39 pm
Εγώ συνήθως προς το τέλος της εκχύλισης το βάζω σε αυτό το νεκρό σημείο και παίρνω τα τελευταία 4-5g χωρίς την αντλία, μόνο με την πίεση από το μανιτάρι.
Χρησιμοποιώ αυτό το κόλπο, όταν προσπαθώ να σώσω μια εκχύλιση που εξελίσσεται πολύ γρήγορα πχ όταν κοντεύω να πιάσω τον στόχο του ratio στα 20sec.
Εδώ μάλλον μιλάμε για post-infusion.
Να περιορίσουμε την ροή προς το τέλος της εκχύλισης είναι κάτι θεμιτό αλλά δύσκολο να επιτευχθεί με μηχανή που δεν σχεδιάστηκε ανάλογα.
odys2008 έγραψε:
Δευ Ιούλ 19, 2021 9:39 pm
Επίσης με τους χρόνους πως να μετράμε? Με το pre infusion και το pre-wetting ?
Νομίζω ότι όταν έχουμε να κάνουμε με εκχυλίσεις πολύπλοκες ( περισσότερες από μια φάσεις ) για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε, θα πρέπει να περιγράφουμε την κάθε φάση και τον χρόνο που αυτή διαρκεί.

dimach έγραψε:
Τρί Ιούλ 20, 2021 12:23 am
Δεν το έχω δοκιμάσει,αλλά δεν αργεί η πρώτη σταγόνα ;
Ναι, αργεί. Μόλις εμφανιστεί η πρώτη σταγόνα στο naked, σημαίνει ότι το puck έχει κορεστεί και ξεκινάμε την κυρίως εκχύλιση.
Δεν μας φοβίζει ο παρατεταμένος χρόνος του pre-wetting γιατί 20gr καυτού νερού, έρχονται σε επαφή με τον κρύο αλεσμένο καφέ και η θερμοκρασία πέφτει αμέσως.

Άβαταρ μέλους
dimach
Δημοσιεύσεις: 103
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 13, 2011 7:04 pm
Όνομα: Αχιλλέας
Μηχανή:: ECM Classika
Μύλος:: Timemore Sculptor78s
2ος Μύλος:: Ascaso I2 mini
Οι καφέδες μου:: round cup ,taf
Τοποθεσία: Βόλος-Θεσ/νικη

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από dimach » Τετ Ιούλ 21, 2021 12:19 am

Ευχαριστούμε πολύ Βασίλη για τις οδηγίες σου !
Είναι πολύ σημαντικές οι εμπειρίες των άλλων για εμάς που είμαστε νέοι στην χρήση του Ε61.

odys2008
Δημοσιεύσεις: 230
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
Όνομα: Οδυσσέας
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από odys2008 » Τρί Ιούλ 27, 2021 8:36 pm

Ευχαριστούμε πολύ Βασίλη,

Πολύτιμες οι εμπειρίες σου, και εγώ τώρα μαθαίνω το e61. Τοσα χρόνια ήμουν με μια gaggia classic.

Ήδη έχω αρχίσει και πειραματίζομαι με το pre wetting :oneup:

Απάντηση