Σελίδα 1 από 11

ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Οκτ 13, 2019 5:35 pm
από NCHARIS
Ανοίγω αυτό το θέμα, αφενός για να μαζευτούμε οι κάτοχοι της συγκεκριμένης μηχανής και να γράψουμε τις εμπειριες μας και αφετέρου για να μοιραστώ τον «πόνο» μου όπως περιγράφεται και η υποκατηγορία.

Καινούργια μηχανή λοιπόν και καινούργιος μύλος (mignon specialita).
προετοιμασμένος λοιπόν για τις πρώτες αποτυχίες μου και για την κλασική αιτιολογία «φταίει ο καινούργιος μύλος», άρχισα να οργανώνω περισσότερο τη διαδικασία. Ζυγίζω κόκκους, ζυγίζω τον αλεσμένο καφέ, κάνω tamping με ζυγαριά, ζυγίζω το τελικό ρόφημα.
Δεν μπορω να πω, υπάρχει σταθερότητα στην αποτυχία με εξαίρεση κάποιες ελάχιστες αναλαμπές. Ο καφές είναι taf και τη μια φορά ήπια και από το μαγαζί για να συγκρινω και να σφραγισω τις αποτυχίες μου.

Δεν φαίνεται να έχω σοβαρό channeling μιας και κατά την εκχύλιση δεν τρεμοπαίζουν οι ροές.
Ακολουθώ τις συνταγές από το site της taf οι οποίες κινούνται περίπου στο 19γρ in, 25sec, 35 γρ out.
Δυσκολεύομαι να το πετύχω ακριβώς (λόγω tamping προφανώς) αλλά είμαι εκεί τριγύρω.
Ξέρω ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί το πρόβλημα αλλά παρολαυτα θα ποσταρω μερικές φωτό από τη διαδικασία...

Υγ αν είχα πάρει μηχανή χωρίς pid θα την είχε «πληρώσει» η απουσία του

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Οκτ 13, 2019 5:41 pm
από Gespresso
Καλησπέρα. Με γεια το πολύ ωραίο σετ!
Γενικά οι ταφ είναι "δύσκολοι" καφέδες στην παρασκευή τους. Μήπως θα ήταν καλύτερα (για λόγους ηθικού) να ξεκινήσες από πιο "εύκολα" σπεσιαλτυ χαρμανια; (προτάσεις και διαδικασίες υπάρχουν στη σχετική κατηγορία).

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Οκτ 13, 2019 6:45 pm
από billos666
Τσεκαρε πιεση και θερμοκρασια. Σε τι θερμοκρασια εχεις βαλει την μηχανη και ποσα μπαρ δειχνει οταν κανεις εσπρεσο

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Οκτ 13, 2019 7:16 pm
από NCHARIS
Gespresso έγραψε:
Κυρ Οκτ 13, 2019 5:41 pm
Καλησπέρα. Με γεια το πολύ ωραίο σετ!
Γενικά οι ταφ είναι "δύσκολοι" καφέδες στην παρασκευή τους. Μήπως θα ήταν καλύτερα (για λόγους ηθικού) να ξεκινήσες από πιο "εύκολα" σπεσιαλτυ χαρμανια; (προτάσεις και διαδικασίες υπάρχουν στη σχετική κατηγορία).
Ευχαριστώ πολύ!
Αυτό θα ήταν και μέσα στις επόμενες επιλογές μιας και καφέ σόι δεν έπαιρνα με τίποτα. (Πήρα μια φορά «μπαγιάτικο» και ήταν λίγο πιο ανεκτό το αποτέλεσμα. :OOPS:

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Οκτ 13, 2019 7:17 pm
από NCHARIS
billos666 έγραψε:
Κυρ Οκτ 13, 2019 6:45 pm
Τσεκαρε πιεση και θερμοκρασια. Σε τι θερμοκρασια εχεις βαλει την μηχανη και ποσα μπαρ δειχνει οταν κανεις εσπρεσο
Θα το έγραφα αυτό στις φωτό και είναι μια από τις απορίες μου για τη μηχανή.
Backflush και εκχύλιση έχουν και τα 2 πίεση 10 bar. Είναι λογικό αυτό;
Η μηχανή ήρθε προρυθμισμενη στους 93*C

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Οκτ 13, 2019 7:33 pm
από billos666
Κανεις το λεγομενο cooling flush πριν βγαλεις καφε; Γιατι οι μηχανες με e61 group head χρειαζεται να τους κανεις για να πεσει λιγο η θερμοκρασία στο γκρουπ γιατί ειναι πιο ζεστο το νερό που εχει μεινει μεσα στην κεφαλη

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Οκτ 13, 2019 8:28 pm
από NCHARIS
billos666 έγραψε:
Κυρ Οκτ 13, 2019 7:33 pm
Κανεις το λεγομενο cooling flush πριν βγαλεις καφε; Γιατι οι μηχανες με e61 group head χρειαζεται να τους κανεις για να πεσει λιγο η θερμοκρασία στο γκρουπ γιατί ειναι πιο ζεστο το νερό που εχει μεινει μεσα στην κεφαλη

Το κανω και αυτο αλλα οχι για πολυ, max 10”, γιατί μετα θα πεσει η θερμοκρασία των 93και θα πρεπει να περιμενω για να την ξαναπιάσει.
Και το πορταφιλτερ φαινεται να κουμπώνει πολυ καλα, δεν ξερω τι αλλαγη μπορει να φέρνει αυτο αλλα θα το ελέγχω και θα το μαγκώνω προσεκτικά.

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Οκτ 13, 2019 8:45 pm
από billos666
Ο καφες που βγαζεις τι γεύση εχει; Ειναι πικρος; Ειναι ξινος;

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Οκτ 13, 2019 8:45 pm
από billos666
Σε ζεστο μιλαμε παντα

Re: ECM Classika PID

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Οκτ 13, 2019 8:53 pm
από NiPi
Πρέπει να μας πεις τι εννοείς ως αποτυχία. Θα σου πρότεινα να ξεφύγεις από τις συνταγές και αφού μας πεις τι δε σου αρέσει στους καφέδες που κάνεις, μπορούμε να σου κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις. (τα 25'' για Ratio 1,5+ σε μηχανή με προεκχύλιση μου φαίνονται λίγα, υποψιάζομαι ξινίλα...) (Επίσης μην περιμένεις με το οικιακό σετ να βγάλεις ίδιους καφέδες με του taf που έχει μηχανή και μύλους μερικών χιλιάδων ευρώ.)