ECM Classika PID
- Gespresso
- Δημοσιεύσεις: 482
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Re: ECM Classika PID
Επανέρχομαι, για όλους τους λόγους που έγραψαν οι συμφορουμιτες παραπάνω, και προτείνω να πάρεις πιο απλά χαρμανια (πχ tigrato ή από το cup10 (προτείνω ότι έχω δοκιμάσει, να μην παρεξηγηθώ) ή ακόμα και commercial (illy)) ώστε να αποκτήσεις εμπειρία στο χειρισμό της μηχανής και του μύλου, να μάθεις τα "χουγια" τους, να στρώσουν τα μαχαίρια του μύλου. Μόλις αποκτήσεις σιγουριά πάνω σε αυτά, δοκιμάζεις δύσκολους καφέδες.
-
- Δημοσιεύσεις: 165
- Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
- Όνομα: Βασιλης
- Μηχανή:: Gaggia Magenta Plus
Re: ECM Classika PID
Γνωμη μου ειναι να κατεβεις στα γραμμαρια. Βαλε 17 γραμμαρια και βγαλε 50-60 ml και δοκιμασε. Παιξε και λιγο με την θερμοκρασία. Δοκιμασε στους 90-92 βαθμους ή αλλιως να ανεβεις μεχρι και 95. Ο καθε καφες εχει τα χουγια του . Σιγα σιγα θα το βρεις..
- NCHARIS
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Eureka Specialita
Re: ECM Classika PID
πριν αρχίσω να πετυχαίνω τους χρόνους, ο καφές ήταν πολύ ξινός.
μετά που αρχισα να τους πετυχαίνω μου βγαίνουν ή πικροί, ή ξινοί ή και τα δύο ή χωρίς κανένα γευστικό προφίλ στην καλύτερη.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος NCHARIS την Δευ Οκτ 14, 2019 8:55 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- NCHARIS
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Eureka Specialita
Re: ECM Classika PID
τη μια φορά, με 19 γρ καφέ και 25" παίρνω 20 γρ καφέ, την επόμενη και χωρίς να αλλάξω τίποτα παίρνω 40γρ.
από τη στιγμή που αρνούμαι να πιστέψω ότι ο μύλος μπορεί να αλλάζει τόσο την κατάσταση μένει το tamping Και εκεί πρόσθεσα ζύγισμα και στο tamping. όταν πετυχα εν τέλει τη "συνταγη" ο καφες πικρο-ξινο-αδιαφορος και έναρξη του νήματος.
το λάθος που έχω κάνει βέβαια, είναι ότι δεν έχω πάρει 2 φορές τον ίδιο καφέ. πάντα τον άλλαζα προς αναζήτηση καλύτερων γεύσεων.
από τη στιγμή που αρνούμαι να πιστέψω ότι ο μύλος μπορεί να αλλάζει τόσο την κατάσταση μένει το tamping Και εκεί πρόσθεσα ζύγισμα και στο tamping. όταν πετυχα εν τέλει τη "συνταγη" ο καφες πικρο-ξινο-αδιαφορος και έναρξη του νήματος.
το λάθος που έχω κάνει βέβαια, είναι ότι δεν έχω πάρει 2 φορές τον ίδιο καφέ. πάντα τον άλλαζα προς αναζήτηση καλύτερων γεύσεων.
- NCHARIS
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Eureka Specialita
Re: ECM Classika PID
Gespresso έγραψε: ↑Κυρ Οκτ 13, 2019 9:01 pmΕπανέρχομαι, για όλους τους λόγους που έγραψαν οι συμφορουμιτες παραπάνω, και προτείνω να πάρεις πιο απλά χαρμανια (πχ tigrato ή από το cup10 (προτείνω ότι έχω δοκιμάσει, να μην παρεξηγηθώ) ή ακόμα και commercial (illy)) ώστε να αποκτήσεις εμπειρία στο χειρισμό της μηχανής και του μύλου, να μάθεις τα "χουγια" τους, να στρώσουν τα μαχαίρια του μύλου. Μόλις αποκτήσεις σιγουριά πάνω σε αυτά, δοκιμάζεις δύσκολους καφέδες.
δοκίμασα και τον tigrato, τον δοκίμασα και στο κατάστημα για να ξέρω τι πρέπει να πετύχω. δεν ήταν άσχημος αλλά για τα δικά μου γούστα αυτός μου φάνηκε καλύτερος (παντα απο το καταστημα):
https://cafetaf.gr/shop/index.php?route ... uct_id=130
αυτό θεωρείται ευκολότερο blend? δεν το έχω προσπαθήσει ακόμη είναι μάλλον ο επόμενος. τον οποίο και θα παλεύω μέχρι να τον πετύχω.
σήμερα ή αύριο θα ποστάρω φωτογραφίες από όλη τη διαδικασία μήπως και βρεθεί κάποιο λάθος.
δεν μπορω να στειλω ακόμη pm
-
- Δημοσιεύσεις: 165
- Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
- Όνομα: Βασιλης
- Μηχανή:: Gaggia Magenta Plus
Re: ECM Classika PID
Δοκιμασε αυτο που σου είπα. 17 γραμμαρια, 55-60 ml ρόφημα και πες μου
-
- Δημοσιεύσεις: 165
- Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
- Όνομα: Βασιλης
- Μηχανή:: Gaggia Magenta Plus
Re: ECM Classika PID
Στα 25-30 δευτερόλεπτα
- Gespresso
- Δημοσιεύσεις: 482
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Re: ECM Classika PID
Η σύγκριση σπίτι - κατάστημα ενώ έχει λογική οδηγεί σε απογοητευσεις, ειδικά σε δύσκολους καφέδες στο ξεκίνημα με τον εσπρέσο. Αποκλείεται να πετύχεις (τώρα στην αρχή) τον καφέ που σου έφτιαξε ο μπαριστα (με χιλιάδες εσπρέσο στην πλάτη του) από μηχανή και μύλο αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Αν ήμουν στη θέση σου θα του ζητούσα να μου φτιάξει τον πιανετα και μετα θα πάλευα στο σπίτι να τον φτιάξω όσο πιο πολύ κοντά σε αυτό που ήπια. Σίγουρα δεν θα είναι κάτι το ιδιαίτερο σε γεύση. Θα είναι όμως σε εμπειρία....
Αν ήμουν στη θέση σου θα του ζητούσα να μου φτιάξει τον πιανετα και μετα θα πάλευα στο σπίτι να τον φτιάξω όσο πιο πολύ κοντά σε αυτό που ήπια. Σίγουρα δεν θα είναι κάτι το ιδιαίτερο σε γεύση. Θα είναι όμως σε εμπειρία....
- NCHARIS
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Eureka Specialita
Re: ECM Classika PID
δεν έχεις και άδικο αν και τα χρήματα που έχω δώσει δεν είναι λίγα.
Ίσως στον μύλο θα μπορούσα να ανέβω και άλλο αλλά στη μηχανή δε νομίζω ότι θα είχα κάτι να κερδίσω από μια hx όσο ακριβή και αν ήταν.
Ίσως στον μύλο θα μπορούσα να ανέβω και άλλο αλλά στη μηχανή δε νομίζω ότι θα είχα κάτι να κερδίσω από μια hx όσο ακριβή και αν ήταν.
- NCHARIS
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Eureka Specialita
Re: ECM Classika PID
Στην διαδικασία λοιπόν:
20 γρ μπαίνουν στον μύλο και όχι όλο το σακούλι Η μηχανή δείχνει πίεση και κατά την προθέρμανση, φυσιολογικό από ότι διαβασα και σε ένα νήμα στο fb 19,1γρ στο pf για 0,1γρ δεν ασχολούμαι Το tamping μου δημιουργεί ένα χείλος καφέ γύρω γύρω γιατί προφανώς είναι 58χιλ και όχι 58,4χιλ Το tamping 34,1gr σε 25” Το... πτώμα
20 γρ μπαίνουν στον μύλο και όχι όλο το σακούλι Η μηχανή δείχνει πίεση και κατά την προθέρμανση, φυσιολογικό από ότι διαβασα και σε ένα νήμα στο fb 19,1γρ στο pf για 0,1γρ δεν ασχολούμαι Το tamping μου δημιουργεί ένα χείλος καφέ γύρω γύρω γιατί προφανώς είναι 58χιλ και όχι 58,4χιλ Το tamping 34,1gr σε 25” Το... πτώμα