ECM Classika PID
- NCHARIS
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Eureka Specialita
ECM Classika PID
Ανοίγω αυτό το θέμα, αφενός για να μαζευτούμε οι κάτοχοι της συγκεκριμένης μηχανής και να γράψουμε τις εμπειριες μας και αφετέρου για να μοιραστώ τον «πόνο» μου όπως περιγράφεται και η υποκατηγορία.
Καινούργια μηχανή λοιπόν και καινούργιος μύλος (mignon specialita).
προετοιμασμένος λοιπόν για τις πρώτες αποτυχίες μου και για την κλασική αιτιολογία «φταίει ο καινούργιος μύλος», άρχισα να οργανώνω περισσότερο τη διαδικασία. Ζυγίζω κόκκους, ζυγίζω τον αλεσμένο καφέ, κάνω tamping με ζυγαριά, ζυγίζω το τελικό ρόφημα.
Δεν μπορω να πω, υπάρχει σταθερότητα στην αποτυχία με εξαίρεση κάποιες ελάχιστες αναλαμπές. Ο καφές είναι taf και τη μια φορά ήπια και από το μαγαζί για να συγκρινω και να σφραγισω τις αποτυχίες μου.
Δεν φαίνεται να έχω σοβαρό channeling μιας και κατά την εκχύλιση δεν τρεμοπαίζουν οι ροές.
Ακολουθώ τις συνταγές από το site της taf οι οποίες κινούνται περίπου στο 19γρ in, 25sec, 35 γρ out.
Δυσκολεύομαι να το πετύχω ακριβώς (λόγω tamping προφανώς) αλλά είμαι εκεί τριγύρω.
Ξέρω ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί το πρόβλημα αλλά παρολαυτα θα ποσταρω μερικές φωτό από τη διαδικασία...
Υγ αν είχα πάρει μηχανή χωρίς pid θα την είχε «πληρώσει» η απουσία του
Καινούργια μηχανή λοιπόν και καινούργιος μύλος (mignon specialita).
προετοιμασμένος λοιπόν για τις πρώτες αποτυχίες μου και για την κλασική αιτιολογία «φταίει ο καινούργιος μύλος», άρχισα να οργανώνω περισσότερο τη διαδικασία. Ζυγίζω κόκκους, ζυγίζω τον αλεσμένο καφέ, κάνω tamping με ζυγαριά, ζυγίζω το τελικό ρόφημα.
Δεν μπορω να πω, υπάρχει σταθερότητα στην αποτυχία με εξαίρεση κάποιες ελάχιστες αναλαμπές. Ο καφές είναι taf και τη μια φορά ήπια και από το μαγαζί για να συγκρινω και να σφραγισω τις αποτυχίες μου.
Δεν φαίνεται να έχω σοβαρό channeling μιας και κατά την εκχύλιση δεν τρεμοπαίζουν οι ροές.
Ακολουθώ τις συνταγές από το site της taf οι οποίες κινούνται περίπου στο 19γρ in, 25sec, 35 γρ out.
Δυσκολεύομαι να το πετύχω ακριβώς (λόγω tamping προφανώς) αλλά είμαι εκεί τριγύρω.
Ξέρω ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί το πρόβλημα αλλά παρολαυτα θα ποσταρω μερικές φωτό από τη διαδικασία...
Υγ αν είχα πάρει μηχανή χωρίς pid θα την είχε «πληρώσει» η απουσία του
- Gespresso
- Δημοσιεύσεις: 482
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Re: ECM Classika PID
Καλησπέρα. Με γεια το πολύ ωραίο σετ!
Γενικά οι ταφ είναι "δύσκολοι" καφέδες στην παρασκευή τους. Μήπως θα ήταν καλύτερα (για λόγους ηθικού) να ξεκινήσες από πιο "εύκολα" σπεσιαλτυ χαρμανια; (προτάσεις και διαδικασίες υπάρχουν στη σχετική κατηγορία).
Γενικά οι ταφ είναι "δύσκολοι" καφέδες στην παρασκευή τους. Μήπως θα ήταν καλύτερα (για λόγους ηθικού) να ξεκινήσες από πιο "εύκολα" σπεσιαλτυ χαρμανια; (προτάσεις και διαδικασίες υπάρχουν στη σχετική κατηγορία).
-
- Δημοσιεύσεις: 165
- Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
- Όνομα: Βασιλης
- Μηχανή:: Gaggia Magenta Plus
Re: ECM Classika PID
Τσεκαρε πιεση και θερμοκρασια. Σε τι θερμοκρασια εχεις βαλει την μηχανη και ποσα μπαρ δειχνει οταν κανεις εσπρεσο
- NCHARIS
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Eureka Specialita
Re: ECM Classika PID
Ευχαριστώ πολύ!
Αυτό θα ήταν και μέσα στις επόμενες επιλογές μιας και καφέ σόι δεν έπαιρνα με τίποτα. (Πήρα μια φορά «μπαγιάτικο» και ήταν λίγο πιο ανεκτό το αποτέλεσμα.
- NCHARIS
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Eureka Specialita
Re: ECM Classika PID
Θα το έγραφα αυτό στις φωτό και είναι μια από τις απορίες μου για τη μηχανή.
Backflush και εκχύλιση έχουν και τα 2 πίεση 10 bar. Είναι λογικό αυτό;
Η μηχανή ήρθε προρυθμισμενη στους 93*C
-
- Δημοσιεύσεις: 165
- Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
- Όνομα: Βασιλης
- Μηχανή:: Gaggia Magenta Plus
Re: ECM Classika PID
Κανεις το λεγομενο cooling flush πριν βγαλεις καφε; Γιατι οι μηχανες με e61 group head χρειαζεται να τους κανεις για να πεσει λιγο η θερμοκρασία στο γκρουπ γιατί ειναι πιο ζεστο το νερό που εχει μεινει μεσα στην κεφαλη
- NCHARIS
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Eureka Specialita
Re: ECM Classika PID
Το κανω και αυτο αλλα οχι για πολυ, max 10”, γιατί μετα θα πεσει η θερμοκρασία των 93και θα πρεπει να περιμενω για να την ξαναπιάσει.
Και το πορταφιλτερ φαινεται να κουμπώνει πολυ καλα, δεν ξερω τι αλλαγη μπορει να φέρνει αυτο αλλα θα το ελέγχω και θα το μαγκώνω προσεκτικά.
-
- Δημοσιεύσεις: 165
- Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
- Όνομα: Βασιλης
- Μηχανή:: Gaggia Magenta Plus
Re: ECM Classika PID
Ο καφες που βγαζεις τι γεύση εχει; Ειναι πικρος; Ειναι ξινος;
-
- Δημοσιεύσεις: 165
- Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
- Όνομα: Βασιλης
- Μηχανή:: Gaggia Magenta Plus
Re: ECM Classika PID
Σε ζεστο μιλαμε παντα
-
- Δημοσιεύσεις: 202
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 21, 2017 1:36 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Kudu, Mr Bean, Mokka, Cafeistas
Re: ECM Classika PID
Πρέπει να μας πεις τι εννοείς ως αποτυχία. Θα σου πρότεινα να ξεφύγεις από τις συνταγές και αφού μας πεις τι δε σου αρέσει στους καφέδες που κάνεις, μπορούμε να σου κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις. (τα 25'' για Ratio 1,5+ σε μηχανή με προεκχύλιση μου φαίνονται λίγα, υποψιάζομαι ξινίλα...) (Επίσης μην περιμένεις με το οικιακό σετ να βγάλεις ίδιους καφέδες με του taf που έχει μηχανή και μύλους μερικών χιλιάδων ευρώ.)