ECM Classika PID
- NCHARIS
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Eureka Specialita
Re: ECM Classika PID
[youtube]https://youtu.be/-11piKc0luQ[/youtube]
- Gespresso
- Δημοσιεύσεις: 482
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Re: ECM Classika PID
Νομίζω πρέπει πιο ψιλά να αλεσεις τον καφέ. Να ανέβεις στα 30 δευτερόλεπτα περίπου.
-
- Δημοσιεύσεις: 165
- Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
- Όνομα: Βασιλης
- Μηχανή:: Gaggia Magenta Plus
Re: ECM Classika PID
Δοκιμασε αυτο που σου ειπα να μου πεις αποτελεσματα. 17 γραμμαρια καφε στο portafilter, 60 ml ροφημα, 25-30 δευτερόλεπτα χρονο εκχυλισης και στειλε να μας πεις το αποτελεσμα..
-
- Δημοσιεύσεις: 165
- Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
- Όνομα: Βασιλης
- Μηχανή:: Gaggia Magenta Plus
Re: ECM Classika PID
Η αρχικη "συνταγη" για τον εσπρεσο ειναι: 16 εως 18 γραμματια για διπλό εσπρεσο, 50 με 60 ml ροφημα, θερμοκρασια 92 ως 95 βαθμους κελσίου, πιεση 9 bar. Για μονο εσπρεσο 9 με 10 γραμμαρια καφες, 25 με 30 ml ροφημα, τα υπολλοιπα τα ίδια.... Ασε τις αναλογιες 1:2 και τα υπόλοιπα αφου βλεπεις οτι δεν σου βγαινει και κανε μια δοκιμη ετσι οπως σου ειπα
- NCHARIS
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Eureka Specialita
Re: ECM Classika PID
Ok θα δοκιμάσω.billos666 έγραψε: ↑Δευ Οκτ 14, 2019 7:47 pmΗ αρχικη "συνταγη" για τον εσπρεσο ειναι: 16 εως 18 γραμματια για διπλό εσπρεσο, 50 με 60 ml ροφημα, θερμοκρασια 92 ως 95 βαθμους κελσίου, πιεση 9 bar. Για μονο εσπρεσο 9 με 10 γραμμαρια καφες, 25 με 30 ml ροφημα, τα υπολλοιπα τα ίδια.... Ασε τις αναλογιες 1:2 και τα υπόλοιπα αφου βλεπεις οτι δεν σου βγαινει και κανε μια δοκιμη ετσι οπως σου ειπα
60 ml ποσα γραμμάρια είναι; Δεν έχω δοσομετρικό.
Η μηχανή και με το τυφλό και κατά την εκχύλιση 10 bar έχει. Αυτό πρέπει να το αλλάξω;
-
- Δημοσιεύσεις: 165
- Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
- Όνομα: Βασιλης
- Μηχανή:: Gaggia Magenta Plus
Re: ECM Classika PID
Μην αλλαξεις την πιεση. Απο οτι ειδα στο βιντεο η ζυγαρια που εχεις μπορει να ζυγιζει και σε oz η ml. Αμα ειναι σε oz τοτε θες 2 oz αλλιως 60 ml. Αμα δεν εχει τετοια επιλογη τοτε βγαλε 45 με 50 γραμμαρια
-
- Δημοσιεύσεις: 165
- Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
- Όνομα: Βασιλης
- Μηχανή:: Gaggia Magenta Plus
Re: ECM Classika PID
Δοκιμασε 17 γραμμαρια εσπρεσο να βγαλεις 50 γραμμαρια ροφημα σε 25 με 30 δευτερόλεπτα και πες μου
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: ECM Classika PID
Παιδιά, αν θέλετε να βγάλετε άκρη αφήστε τα οζ και τους μάγους και δουλέψτε μόνο με γραμμάρια. Είναι δυνατόν να υπάρχει ζυγαριά και να ασχολείστε με δοσομετρικά;
Θεωρώ πως 50g από 17g είναι πολλά, αλλά δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις. Πειραματίσου με διαφορετικές αναλογίες ξεκινώντας από 1:2, προσαρμόζοντας την άλεση στον ίδιο χρόνο και ο ουρανίσκος σου θα σε καθοδηγήσει.
Επίσης έχω την εντύπωση οτι η περίμετρος του puck που μένει χωρίς πάτημα, εξαιτίας του μικρότερου tamper, ενδεχομένως να σου δίνει channeling (περιφερειακά διακρίνονται κάποιες μικρές τρύπες). Πρέπει να βρεις ένα tamper που να εφαρμόζει σωστά. Αν είχες ένα γυμνό pf, το πρόβλημα θα φαινόταν αμέσως.
Επίλεξε έναν καφέ και μείνε μέχρι να το "μάθεις". Οι φρέσκοι καφέδες είναι τόσο ενδιαφέροντες, που μικρές αλλαγές σε άλεση ή/και θερμοκρασία σε συνάρτηση με την πάροδο του χρόνου δίνουν διαφορετικές γεύσεις, οπότε υπάρχει μεγάλη γκάμα πειραματισμών μέχρι να βαρεθείς ένα καφέ και να τον αλλάξεις.
Θεωρώ πως 50g από 17g είναι πολλά, αλλά δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις. Πειραματίσου με διαφορετικές αναλογίες ξεκινώντας από 1:2, προσαρμόζοντας την άλεση στον ίδιο χρόνο και ο ουρανίσκος σου θα σε καθοδηγήσει.
Επίσης έχω την εντύπωση οτι η περίμετρος του puck που μένει χωρίς πάτημα, εξαιτίας του μικρότερου tamper, ενδεχομένως να σου δίνει channeling (περιφερειακά διακρίνονται κάποιες μικρές τρύπες). Πρέπει να βρεις ένα tamper που να εφαρμόζει σωστά. Αν είχες ένα γυμνό pf, το πρόβλημα θα φαινόταν αμέσως.
Επίλεξε έναν καφέ και μείνε μέχρι να το "μάθεις". Οι φρέσκοι καφέδες είναι τόσο ενδιαφέροντες, που μικρές αλλαγές σε άλεση ή/και θερμοκρασία σε συνάρτηση με την πάροδο του χρόνου δίνουν διαφορετικές γεύσεις, οπότε υπάρχει μεγάλη γκάμα πειραματισμών μέχρι να βαρεθείς ένα καφέ και να τον αλλάξεις.
-
- Δημοσιεύσεις: 165
- Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
- Όνομα: Βασιλης
- Μηχανή:: Gaggia Magenta Plus
Re: ECM Classika PID
Το puck του ειναι ετσι επειδη βαζει πολλα γραμματια καφε και το εργοστασιακο καλαθακι οπως και ολα τα εργοστασιακα καλαθακια ειναι μεχρι 18 γραμμαρια. Με τα 19 γραμμαρια ο καφες ακουμπαει την σιτα με το που κουμπωσεις το portafilter και σου χαλαει το πατημα και ολο το αποτέλεσμα εννοείτε. Αν θες 19 και 20 γραμμαρια πρεπει να πας σε μεγαλυτερο καλαθακι. Ως προς της αναλογιες αυτο ειναι στα γουστα του καθενα. Παντως σχεδον ολες οι καφετεριες δουλευουν με τα ml και δεν ζυγιζουν και οι αναλογιες ειναι αυτες που εγραψα
-
- Δημοσιεύσεις: 165
- Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 10, 2016 12:51 am
- Όνομα: Βασιλης
- Μηχανή:: Gaggia Magenta Plus
Re: ECM Classika PID
Ο καφες μεσα στο portafilter πρεπει να εχει ενα κενο με την σιτα και να μην ερχεται σε επαφη ετσι ωστε να γινεται σωστα η εκχυληση.