Άλλη μια Expobar Brewtus IV

Ημι-επαγγελματικές μηχανές για τους πιο ενθουσιώδεις home barista. Μηχανές αξιώσεων που προκαλούν με την εμφάνιση τους και μόνο.
Απάντηση
tsapi
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: Πέμ Απρ 24, 2014 12:30 am
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
2η Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
Μύλος:: Mahlkönig Vario 2014
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Άλλη μια Expobar Brewtus IV

Δημοσίευση από tsapi » Τετ Μάιος 23, 2018 8:29 pm

Όπως ίσως θυμάστε από γειτονικό thread, τρωγόμουν να αναβαθμιστώ από την gaggia classic μου.. Με τα πολλά, αποφάσισα να προχωρήσω στην αγορά της expobar brewtus IV.

Προβληματίστηκα αρκετά μέχρι να πάρω την απόφαση. Από τη μία μεριά τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι πολύ καλά (2 boiler, pid, Ε61) και αισθητικά τη βρίσκω ευμορφότατη. Από την άλλη μεριά όμως είχα και μερικές αμφιβολίες: μήπως το brew boiler παραείναι μεγάλο? - μήπως η αντίσταση του steam boiler είναι πολύ μικρή σε συνδυασμό με το μαμά μονότρυπο ακροφύσιο ατμού για εύκολο microfoam (για έναν κουλοχέρη σαν του λόγου μου)? - μήπως καίει τον πωπό της σε ρεύμα? - μήπως αυτά που λένε για μέτρια πγιότητα κατασκευής είναι σωστά και έχω θέματα? Τελικά αποφάσισα να την πάρω επειδή 1. γενικώς προτιμάω τα value for money πράματα, 2. υπάρχει μπόλικο υλικό στο ίντερνετ για δαύτη οπότε ελπίζω ότι θα βγάλω άκρη με τα χούγια της 3. επειδή οι καλύτερες εναλλακτικές ξεφεύγουν αρκετά σε λεφτά.

Ευτυχώς η παράδοσή της έγινε από την courier στο σπίτι. Ευτυχώς γιατί το πακέτο είναι ΒΑΡΥ - πολύ βαρύ!!

Η ποιότητα του πακεταρίσματος είναι μέτρια. Τα φελιζόλ μέσα στο κουτί θα μπορούσαν να είναι πιο χοντρά, για καλύτερη προστασία - κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι βγάζοντας την πολύ προσεκτικά έχοντας γερμένο το πακέτο στο πλάι, τα φελιζόλ ήταν ήδη σπασμένα..
kouti-entos.jpg
Μαζί με τη μηχανή έρχεται ένα portafilter με δύο καλαθάκια (μονό και διπλό), έναν σιλικονένιο πάτο για το διπλό καλαθάκι για να γίνει τυφλό, ένα πλαστικό τάμπερ και ένα πλαστικό κουτάλι - δοσομετρητή (σαφώς περιττά τα δύο τελευταία).

Η μηχανή είναι "ντυμένη" με προστατευτικά αυτοκόλλητα. Βγάζοντάς τα και περιεργαζόμενος τη μηχανή, φαίνεται εύκολα ότι η ποιότητα κατασκευής είναι όντως μέτρια και ο έλεγχος πριν αποσταλεί πλημμελής. Σε διάφορα σημεία της μηχανής η "χρωμίωση" απέχει από το τέλειο και υπάρχουν μικρογρατζουνιές - γδαρσίματα. Χαρακτηριστικά σας δείχνω σε φωτό τη "βίδα" στη "βρύση" του ζεστού νερού.
xromio1.jpg
xromio2.jpg
Η σίτα στη βρύση του ζεστού νερού σε ένα σημείο είναι "τσαμπουκαλεμένη" - στη φωτό δεν φαίνεται καλά, αλλά στην αφή σε ένα σημείο η σίτα είναι σαφώς κακοτοποθετημένη (στο δάχτυλο αισθάνεσαι τσίμπημα από κάποιο σύρμα της σίτας).
sita.jpg
Η λαμαρίνα που καλύπτει από επάνω τα σωθικά της μηχανής είναι αρκετά στραβωμένη στη μία γωνία της. Ευτυχώς όμως όχι αρκετά που να εμποδίζει το κάλυμα (πάνω στο οποίο κάθονται τα ποτήρια κτλ) να κάτσει σωστά.
kourmpa.jpg
Εν πάσει περιπτώσει.. Για να την ανάψω, προφανώς πρέπει να γεμίσω το συμπαθούς χωρητικότητας ρεζερβουάρ νερού - οπότε και συνειδητοποιώ ότι πρέπει να χρησιμοποιήσω χωνί εξάπαντος, γιατί αλλιώς είναι πολύ εύκολο να πιτσιλίξω το εσωτερικό της μηχανής (και στα σίγουρα δεν θέλω να ελέγξω τη στεγανότητα των διάφορων διαμερισμάτων της μηχανής!). Γενικώς η θέση του ρεζερβουάρ νερού δεν είναι καθόλου βολική και λειτουργική ούτε για γιόμωμα ούτε για έλεγχο της στάθμης (ευτυχώς υπάρχει προστατευτικό switch σε περιπτώση που αδειάσει χωρίς να το πάρεις χαμπάρι).
xoni-kourmpa.jpg
Η διαδικασία του πρώτου ανάμματος και γιομώματος των boiler (priming) είναι πολύ απλή και περιγράφεται κατανοητά στο manual. Άφησα τη μηχανή να ζεσταθεί καλά. Γενικώς επειδή μύρισε αρκετά πλαστικίλα έκανα αρκετά φλασαρίσματα και σε ατμό και σε νερό - από τη βρύση ζεστού νερού βγήκε αρκετή μπίχλα. Πριν την πρώτη εκχύλιση σκέφτηκα να δω την πίεση της opv, οπότε έβαλα το τυφλό και έκανα ένα backflush, με αποτέλεσμα να εισπράξω δύο εκπλήξεις: η πρώτη είναι ότι στο drip tray εκτοξεύτηκε ένα κομμάτι μπίχλας, που επισκοπώντας το εκ του σύνεγγυς μου θύμισε σπόρους πιπεριάς (στην ακρούλα υπήρχε και ένα πράσινο κομματάκι)..
mpixla-1.jpg
mpixla2.jpg
Η δεύτερη έκπληξη ήταν ότι το opv ήτο ρυθμιζμένο στα 12 bar - ευτυχώς όμως η ρύθμισή του είναι πολύ εύκολη και το έφερα στα 10 bar (καλά έκανα ή μπήπως να το ρίξω στα 9?).
opv-12.jpg
Μετά από πολλά φλασαρίσματα έκανα τις πρώτες εκχυλίσεις (στο pid ρύθμισα τη θερμοκρασία στους 93 βαθμούς). Μου φάνηκαν ικανοποιητικές, τηρουμένων των αναλογιών, της μικρής μου πείρας και της γευστικής μου ανεπάρκειας. Στις 2-3 απόπειρες που έκανα, για να διαπράξω microfoam, δεν είχα τα βέλτιστα αποτελέσματα - λόγω προσωπικής κουλαμάρας πιθανότατα. Η ποσότητα και η ένταση του ατμού όμως μου καλάρεσαν (από gaggia classic προέρχομαι γαρ) - από την άλλη πάλι, ο ατμός μου φάνηκε υγρός υπέρ το δέον.

Να συμπληρώσω τις πρώτες εντυπώσεις με καναδυό σκόρπιες παρατηρήσεις:
  1. το drip tray είναι θηριώδες! Πρέπει να σαι πολύ ταγάρι, για να το ξεχειλίσεις (στην gaggia classic το παθα καναδυοτρείς φορές και βλαστήμηξα).
  2. Το βρυσάκι ζεστού νερού δεν έχει πλαστικό "βρακάκι" και αφού χρησιμοποιηθεί ζεματάει - οπότε η τακτοποίηση του πρέπει να γίνει με βετέξ.
Με λίγα λόγια: σε ό,τι αφορά στο προσδοκώμενο γευστικό αποτέλεσμα, η μηχανή είναι πολλά υποσχόμενη (με βάση τη μικρή μου εμπειρία και τις πρώτες λίγες δοκιμές μου). Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποιες λειτουργικές ατέλειες και δυσκολίες (πχ παρακολούθηση και αναπλήρωση νερού) και υπάρχουν κάποια θέματα φινιρίσματος - ποιότητας κατασκευής που δεν φαίνεται όμως να έχουν λειτουργικό αντίκτυπο. Αν είστε τιτίζης και ψείρας, ίσως τα νεύρα σας τσαλακωθούν από αυτά. Αν δεν είστε, τότε η μηχανή αυτή λειτουργικά είναι προικισμένη με μπόλικα καλούδια σε πολύ καλή τιμή! Σε κάθε περίπτωση όμως, αν την πάρετε, κάνετε άπειρα φλασαρίσματα πριν τη χρησιμοποιήσετε, τσεκάρετε την opv και προσευχηθείτε η μέτρια συσκευασία να την έχει προστατεύσει ικανοποιητικά κατά τη μεταφορά!

Προϊόντος του χρόνου, σκοπεύω να ανανεώνω τις εντυπώσεις μου σε αυτό το thread. Αν ξέχασα κάτι, θα το προσθέσω οσονούπω..

Με γεια μου!! :a049:

evaskal
Δημοσιεύσεις: 99
Εγγραφή: Δευ Μάιος 19, 2014 10:59 am
Όνομα: Βαγγέλης
Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
2η Μηχανή:: Saeco 8325
Μύλος:: Mazzer Super Jolly E
2ος Μύλος:: Ascaso I-mini I2
Οι καφέδες μου:: Mokka, Τaf και μπαγιάτικο
Τοποθεσία: Ρέθυμνο Κρήτης

Re: Άλλη μια Expobar Brewtus IV

Δημοσίευση από evaskal » Τετ Μάιος 23, 2018 9:08 pm

Βασίλη κακλορίζικη!!!!

Εύχομαι να την ευχαριστηθείς και να πάρεις ότι καλύτερο από αυτή.

Βλέπω διαπίστωσες κι εσύ τα θέματα φινιρίσματος, κατασκευής κλπ στα οποία αναφέρθηκα στο άλλο σου post.
Θα πρέπει να ξέρεις οτι οι γρατζουνιές στο σημείο το οποίο φωτογράφισες είναι σύνηθες φαινόμενο σε πολλές μηχανές ακόμα και πολύ ακριβότερες κι είναι έτσι από τον κατασκευαστή τους. Βέβαια η συγκεκριμένη μηχανή είναι φτωχή στις βάνες του ατμού και του νερού. Θα μπορούσαν να βάλουν κάτι καλύτερο... Όπως θα μπορούσαν να έχουν και ένα δεύτερο πορταφίλτερ. Η ρύθμιση της opv ήταν κι εμένα στα 12 bar και την κατέβασα στα 10.

Εύχομαι καλά καφεδάκια με υγεία πάντα!!!!

Άβαταρ μέλους
ioannisz
Δημοσιεύσεις: 161
Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ECM Giotto 2001
Μύλος:: Mazzer kony
Οι καφέδες μου:: Cup10,Kudu,MrBean
Τοποθεσία: Μαρούσι

Re: Άλλη μια Expobar Brewtus IV

Δημοσίευση από ioannisz » Τετ Μάιος 23, 2018 9:55 pm

Βασίλη να χαρείς την μηχανή σου.
Όταν θα έχεις συνηθίσει την γεύση της, άλλαξε την στα 8, 8.5 bar μήπως και σου αρέσει εκεί περισσότερο.
Καλά :coffee:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Άλλη μια Expobar Brewtus IV

Δημοσίευση από Christos » Τετ Μάιος 23, 2018 10:23 pm

Καλοδούλευτη Βασίλη. Πολύ ωραία παρουσίαση! :respekt:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 534
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
Μύλος:: Ek43s
2ος Μύλος:: Sette 270Wi
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Άλλη μια Expobar Brewtus IV

Δημοσίευση από Rallakias » Τετ Μάιος 23, 2018 10:25 pm

Μεγεια-μεγειά!!!
Χαίρομαι για εσένα συνονόματε γιατι εισαι συνειδητοποιημένος καταναλωτής ,ξέρεις τι αγοράζεις και γιατι το επέλεξες και πάνω απ'όλα δεν φοβάσαι να εκθέσεις τα μεινεκτήματα των επιλογών σου.Οι περισσοτεροι καταναλωτές ειδικα μολις αποκτήσουν το νεο τους προιόν ,παινεύουν το σπίτι τους για να μην πέσει και τους πλακώσει.Εσύ αντίθετα ήσουν έτοιμος με μια φωτογραφική μηχανη στο χέρι να απαθανατήσεις τις όποιες ατέλειες και να τις μοιραστείς μαζί μας!Τέτοια μέλη χρειάζεται το φορουμ.
Στα υπόλοιπα ,σωστά ρυθμισες την πίεση στο τυφλό στα 10 Bar και γενικα πολύ καλά έκανες και επέλεξες την πιο value for money dual boiler μηχανη.Δεν πιστεύω οτι θα καταλάβεις διαφορά στη γεύση απο μια άλλη μηχανή που θα κοστίζει +1000 ευρώ ,αφου δεν σε ενοχλούν και οι αισθητικές ατέλειες εισαι άρχοντας.Μου αρεσαν οι εκφράσεις σου και συνέχισε να μας δίνεις πληροφορίες.

Καλή συνέχεια! :oneup:

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 751
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Γερασιμος
Μηχανή:: Bezzera Unica
Μύλος:: Kinu M47
2ος Μύλος:: Lelit Fred
Οι καφέδες μου:: Distretto

Re: Άλλη μια Expobar Brewtus IV

Δημοσίευση από Gaggia BC » Τετ Μάιος 23, 2018 10:35 pm

Εκτενεστατο ριβιού με απολαυστικοτατη γραφη!
Καλωσηρθες και καλα καφεδακια!!

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1168
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Άλλη μια Expobar Brewtus IV

Δημοσίευση από Luckees » Παρ Μάιος 25, 2018 12:08 pm

Φίλε Βασίλη μεγειά η μηχανή σου, να την ευχαριστηθείς και να βγάλεις καφεδάρες!

Πρέπει να είσαι πολύ Ζεν τύπος (και μπράβο σου) γιατί δεν σου κρύβω οτι διαβάζοντας την περιγραφή σου και βλέποντας τις φωτογραφίες εκνευρίστηκα με τη γενική εικόνα. Στο σχετικό ψάξιμο που είχα κάνει για τη δικιά μου αναβάθμιση, είχα διαπιστώσει ορισμένες διαφορές στην ποιότητα των υλικών σε σχέση με άλλες μηχανές, αλλά δεν περίμενα οτι μια εταιρία μπορεί να πουλάει το προϊόν της με τέτοια εμφάνιση. Γρατσουνισμένη; Στραβωμένες επιφάνειες;; Με βρωμιές εσωτερικά;;; Δλδ κάποιο στοιχειώδη ποιοτικό έλεγχο δεν κάνανε για να διαπιστώσουν αν λειτουργεί σωστά πριν φύγει απ' το εργοστάσιο; Εφόσον πουλάνε ένα εύθραυστο προϊόν δεν θα έπρεπε να η συσκευασία να είναι ενισχυμένη. Οκ, δέχομαι οτι κατά τη μεταφορά μπορεί να υπάρξουν ζημιές, αλλά ακόμα κ αυτό μια σοβαρή εταιρεία πρέπει να το καλύπτει.
Ζητάνε ένα μηνιάτικο και πρέπει να αποδεχθεί ο καταναλωτής ότι "οι γρατσουνιές είναι σύνηθες φαινόμενο σε κάποια σημεία" όπως είπε ένας φίλος πιο πάνω; :a038:

Άβαταρ μέλους
Βασιλης Α.
Δημοσιεύσεις: 229
Εγγραφή: Παρ Φεβ 28, 2014 7:51 pm
Μηχανή:: LM GS3 MP 2017
2η Μηχανή:: V60
Μύλος:: Monolith Flat
Οι καφέδες μου:: Taf
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Άλλη μια Expobar Brewtus IV

Δημοσίευση από Βασιλης Α. » Παρ Μάιος 25, 2018 11:04 pm

Βασίλη μεγεια η καινούργια σου μηχανή!

Κάνε λίγο υπομονή στην αρχή μέχρι να βρεις τα κουμπιά της, μετά θα απολαμβάνεις πολύ ωραία καφεδάκια. :oneup:

Απάντηση