Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) DB
-
- Δημοσιεύσεις: 801
- Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
- Όνομα: Μάκης
- Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
- Μύλος:: Mazzer Kony
- 2ος Μύλος:: Γουδί
Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D
Εχει "ξεπεραστει" η ποσοτητα των 60ml. Και σε σοβαρο εσπρεσσαδικο να πας, θα διαπιστωσεις πως η ποσοτητα που σερβιρεται τις περισσοτερες φορες ειναι μικροτερη των 60ml. Ολοι το υπολογιζουν με γραμμαρια και αντιστοιχη αναλογια με αλεσμενο. Σε δευτερη φαση, αν θες να εχεις και target γευση μπορεις να κανεις το εξης. Αν εισαι Αθηνα, πας σε ενα καλο ψηστη(taf,mokka,kudu κτλ) δοκιμαζεις κανα 2 καφεδες, συζητας τη συνταγη με τον barista και παιρνεις τους ΙΔΙΟΥΣ καφεδες στο σπιτι. Βαση του εσπρεσσο που ηπιες εκει,της συνταγης που σου προταθηκε και δεδομενου οτι σου αρεσαν, προσπαθεις να το προσομοιασεις στο σπιτι.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D
...ή μπορείς να δοκιμάσεις cup10, στον οποίο ο ψήστης έχει καθορίσει ακριβώς δοσολογία και θερμοκρασία για να σου βγει ακριβώς το προφίλ.
Ο tigrato επίσης είναι ένα πολύ ήσυχο blend, όπως και ο habit από kudu.
Ο tigrato επίσης είναι ένα πολύ ήσυχο blend, όπως και ο habit από kudu.
-
- Δημοσιεύσεις: 801
- Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
- Όνομα: Μάκης
- Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
- Μύλος:: Mazzer Kony
- 2ος Μύλος:: Γουδί
Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D
Το ειπα πιο πολυ με την εννοια της βαθμονομησης γευσης. Εμενα με ειχε βοηθησει πολυ, αν και σε πολλες περιπτωσεις βρεθηκα να εχω τροποποιησει τη συνταγη βαση του γουστου μου.
Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D
@Luckees
Από εδώ εννοείς: https://www.home-barista.com/forums/use ... 1__bre.jpg (αυτό εννοούσα και εγώ, ευτυχώς δεν φεύγει από εκεί. Αλλά τώρα είδα, η OPV είναι από πίσω εκεί που έχει μια τρύπα, οπότε δε φαίνεται). Οπότε πορεύομαι έτσι και βλέπουμε.
@Gaggia BC αν βρω λιγο χρονο θα ήθελα να περασω γιατί θα με βοηθήσει μάλλον και μένα στη γεύση. Καλή ιδέα, ευχαριστώ
Από εδώ εννοείς: https://www.home-barista.com/forums/use ... 1__bre.jpg (αυτό εννοούσα και εγώ, ευτυχώς δεν φεύγει από εκεί. Αλλά τώρα είδα, η OPV είναι από πίσω εκεί που έχει μια τρύπα, οπότε δε φαίνεται). Οπότε πορεύομαι έτσι και βλέπουμε.
@Gaggia BC αν βρω λιγο χρονο θα ήθελα να περασω γιατί θα με βοηθήσει μάλλον και μένα στη γεύση. Καλή ιδέα, ευχαριστώ
-
- Δημοσιεύσεις: 208
- Εγγραφή: Δευ Μάιος 19, 2014 10:59 am
- Όνομα: Βαγγέλης
- Μηχανή:: Expobar Brewtus IV-R
- 2η Μηχανή:: Saeco 8325
- Μύλος:: Compak K10 Conic
- 2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly E
- Οι καφέδες μου:: Assado, Mokka, Τaf, Cup10 και μπαγιάτικο
- Τοποθεσία: Ρέθυμνο Κρήτης
Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D
Καλημέρα!
Καταρχάς καλορίζικος ο εξοπλισμός!!! Εύχομαι τα καλά καφεδάκια, αν και με λίγο μεράκι και πείσμα είμαι σίγουρος ότι θα τα απολαύσεις.
Λοιπόν η λειτουργία της μηχανής είναι ακριβώς όπως την περιγράφεις. Έτσι είναι το φυσιολογικό της λόγω του ότι έχει έναν επιπλέον θάλαμο (εκτός του κλασικού ε61) για preinfiusion πίσω από την ντουζιέρα της. Αυτό λοιπόν καθυστερεί αρκετά την άνοδο της πίεσης στα 10 bar, ειδικά όταν φοράει αντλία δόνησης (με την περιστροφική δεν είναι τόσο αισθητό). Ειδικότερα, οι πρώτες σταγόνες θα πρέπει να πέφτουν στο φλιτζάνι περίπου στα 13-14 δευτερόλεπτα. Τα πρώτα 8-9 θα πρέπει να λειτουργεί στα 3-4 bar πίεση και από εκεί και μετά σταδιακά θα αυξάνεται μέχρι τα 10. Διάρκεια εκχύλισης στα 35 δευτερόλεπτα σύνολο. Ναι! μην το φοβάσαι 35 ίσως και 40! καμιά φορά.
Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται και από την φρεσκάδα του καφέ, την ποικιλία του, το κόψιμο, και την αναλογία που θες να πετύχεις, ήτοι 1:2, 1:1,5 κλπ. Όσο πιο φρέσκος ο καφές οι χρόνοι μικραίνουν κατά 2-3 δευτερόλεπτα.
Η πείρα μου μετά από 4 χρόνια ενασχόλησης και έρευνας, δείχνει ότι μια καλή αναλογία είναι το 1:2. Εγώ σε αυτή δουλεύω πλέον. Οτιδήποτε άλλο δεν μου έχει αποδώσει καλό καφέ. Βέβαια εδώ στο Ρέθυμνο που είμαι εγώ δεν υπάρχει φρέσκος καφές. Εννοώ να είναι καβουρδισμένος περίπου πριν από μια βδομάδα. Το οποίο είναι ένας εξαιρετικός περιορισμός, που επηρεάζει στο μέγιστο το αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, ακόμα και οι σπεσιάλιτυ που παραγγέλνω από τα γνωστά μαγαζιά στην Αθήνα αποδίδουν εξαιρετικά σε αυτή την αναλογία.
Τώρα το στάνταρ διπλό καλαθάκι που συνοδεύει την μηχανή χωράει 18-18,5 γραμμάρια. Άρα με ένα καλό σπεσιάλιτυ καφέ βγάζεις ένα καφεδάκι 35-40γρ. Και πάλι βέβαια όλα εξαρτώνται από τον καφέ και την φρεσκάδα του. Αυτό είναι ο κορυφαίος παράγοντας και το εννοώ. Το πρώτο που πρέπει να κοιτάζει κάποιος. Το λέω εκ πείρας. Τα coffee island για μένα δεν ενδείκνυται αν κρίνω από αυτά που έχουμε στο Ρέθυμνο και από αυτά της Κύπρου. Βέβαια αυτό θα στο πει με σιγουριά μια κοπέλα εδώ στο Forum (νομίζω η Σταυριάννα) που εργάζεται εκεί και ξέρει καλά. Η άποψη μου δεν είναι αντιπροσωπευτική!
Επομένως η λειτουργία της μηχανής σου μου ακούγεται απόλυτα φυσιολογική και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνεσαι. Το ίδιο είχα πάθει κι εγώ στην αρχή. θα τη συνηθίσεις. Πάρε φρέσκο καφέ και προσπάθησε να έχεις αναλογία 18γρ καφέ, 35γρ ρόφημα σε περίπου 35 δευτερόλεπτα στους 93-94 βαθμούς, Εκτιμώ οτι εκεί θα είσαι εντάξει. Από εκεί και πέρα πειραματίζεσαι και βρίσκεις αυτό που σου αρέσει. Καλή επιτυχία!
Καταρχάς καλορίζικος ο εξοπλισμός!!! Εύχομαι τα καλά καφεδάκια, αν και με λίγο μεράκι και πείσμα είμαι σίγουρος ότι θα τα απολαύσεις.
Λοιπόν η λειτουργία της μηχανής είναι ακριβώς όπως την περιγράφεις. Έτσι είναι το φυσιολογικό της λόγω του ότι έχει έναν επιπλέον θάλαμο (εκτός του κλασικού ε61) για preinfiusion πίσω από την ντουζιέρα της. Αυτό λοιπόν καθυστερεί αρκετά την άνοδο της πίεσης στα 10 bar, ειδικά όταν φοράει αντλία δόνησης (με την περιστροφική δεν είναι τόσο αισθητό). Ειδικότερα, οι πρώτες σταγόνες θα πρέπει να πέφτουν στο φλιτζάνι περίπου στα 13-14 δευτερόλεπτα. Τα πρώτα 8-9 θα πρέπει να λειτουργεί στα 3-4 bar πίεση και από εκεί και μετά σταδιακά θα αυξάνεται μέχρι τα 10. Διάρκεια εκχύλισης στα 35 δευτερόλεπτα σύνολο. Ναι! μην το φοβάσαι 35 ίσως και 40! καμιά φορά.
Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται και από την φρεσκάδα του καφέ, την ποικιλία του, το κόψιμο, και την αναλογία που θες να πετύχεις, ήτοι 1:2, 1:1,5 κλπ. Όσο πιο φρέσκος ο καφές οι χρόνοι μικραίνουν κατά 2-3 δευτερόλεπτα.
Η πείρα μου μετά από 4 χρόνια ενασχόλησης και έρευνας, δείχνει ότι μια καλή αναλογία είναι το 1:2. Εγώ σε αυτή δουλεύω πλέον. Οτιδήποτε άλλο δεν μου έχει αποδώσει καλό καφέ. Βέβαια εδώ στο Ρέθυμνο που είμαι εγώ δεν υπάρχει φρέσκος καφές. Εννοώ να είναι καβουρδισμένος περίπου πριν από μια βδομάδα. Το οποίο είναι ένας εξαιρετικός περιορισμός, που επηρεάζει στο μέγιστο το αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, ακόμα και οι σπεσιάλιτυ που παραγγέλνω από τα γνωστά μαγαζιά στην Αθήνα αποδίδουν εξαιρετικά σε αυτή την αναλογία.
Τώρα το στάνταρ διπλό καλαθάκι που συνοδεύει την μηχανή χωράει 18-18,5 γραμμάρια. Άρα με ένα καλό σπεσιάλιτυ καφέ βγάζεις ένα καφεδάκι 35-40γρ. Και πάλι βέβαια όλα εξαρτώνται από τον καφέ και την φρεσκάδα του. Αυτό είναι ο κορυφαίος παράγοντας και το εννοώ. Το πρώτο που πρέπει να κοιτάζει κάποιος. Το λέω εκ πείρας. Τα coffee island για μένα δεν ενδείκνυται αν κρίνω από αυτά που έχουμε στο Ρέθυμνο και από αυτά της Κύπρου. Βέβαια αυτό θα στο πει με σιγουριά μια κοπέλα εδώ στο Forum (νομίζω η Σταυριάννα) που εργάζεται εκεί και ξέρει καλά. Η άποψη μου δεν είναι αντιπροσωπευτική!
Επομένως η λειτουργία της μηχανής σου μου ακούγεται απόλυτα φυσιολογική και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνεσαι. Το ίδιο είχα πάθει κι εγώ στην αρχή. θα τη συνηθίσεις. Πάρε φρέσκο καφέ και προσπάθησε να έχεις αναλογία 18γρ καφέ, 35γρ ρόφημα σε περίπου 35 δευτερόλεπτα στους 93-94 βαθμούς, Εκτιμώ οτι εκεί θα είσαι εντάξει. Από εκεί και πέρα πειραματίζεσαι και βρίσκεις αυτό που σου αρέσει. Καλή επιτυχία!
Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D
Ευχαριστώ evaskal, βοηθάει να πάρω κάποιες συμβουλές και από κάποιον που έχει την ίδια μηχανή (είσαι και Ρεθεμνιώτης :p - κατεβαίνω κάθε χρόνο νότιο ρέθυμνο-).
Οπότε θα αρχίσω δοκιμές πάλι με 18γρ, με στόχο 36 γραμμάρια σε 35-40 δευτερόλεπτα. Τώρα η ερώτησή μου είναι: παρόλο που αναφέρθηκε πιο πριν, αλλά θέλω να ξαναρωτήσω για σιγουριά, να ξεχάσω τα 60 ml; Ή θα έπρεπε να έχω τόση 'κρέμα' που να είναι 36 γραμμάρια, αλλά σε όγκο 60 ml; Δηλαδή αν βγάλω 36 γραμμάρια με 40 ml θεωρείται εξίσου πετυχημένη η εκχύλιση; (τελικός γνώμονας είναι η γεύση φυσικά, αλλά επειδή δεν έχω πολλή εμπειρία με συγκριτικά δεδομένα και δεν ξέρω, θα ήθελα να έχω μια 'τεχνική' άποψη της πετυχημένης εκχύλισης, και μετά παίζεις και με θερμοκρασία λίγο για την τελική γεύση φαντάζομαι).
Οπότε θα αρχίσω δοκιμές πάλι με 18γρ, με στόχο 36 γραμμάρια σε 35-40 δευτερόλεπτα. Τώρα η ερώτησή μου είναι: παρόλο που αναφέρθηκε πιο πριν, αλλά θέλω να ξαναρωτήσω για σιγουριά, να ξεχάσω τα 60 ml; Ή θα έπρεπε να έχω τόση 'κρέμα' που να είναι 36 γραμμάρια, αλλά σε όγκο 60 ml; Δηλαδή αν βγάλω 36 γραμμάρια με 40 ml θεωρείται εξίσου πετυχημένη η εκχύλιση; (τελικός γνώμονας είναι η γεύση φυσικά, αλλά επειδή δεν έχω πολλή εμπειρία με συγκριτικά δεδομένα και δεν ξέρω, θα ήθελα να έχω μια 'τεχνική' άποψη της πετυχημένης εκχύλισης, και μετά παίζεις και με θερμοκρασία λίγο για την τελική γεύση φαντάζομαι).
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D
Οπως σου έγραψαν και νωρίτερα - ξέχνα τα 60 ml - έχει ''καταργηθεί'' αυτός ο κανόνας και πλέον μιλάμε με αναλογία βάρους αλεσμένου καφέ προς βάρος εσπρέσσο .Δηλαδή κοιτάμε μόνο τον λόγο 1:2 ή 1:1,5 ή 1:3 κτλ.Αυτό έχει γίνει γιατι ενας εσπρέσσο απο φρέσκο καφέ θα εχει πολύ καιμάκι και τα 40γρ θα ειναι 60ml ενώ σε εναν μπαγιάτικο χωρίς καιμάκι θα ειναι 40ml-πάντα ομως θα ειναι 40γρ!
Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D
Το ξέχασα ήδη αύριο κιόλας θα πάω να πάρω φρέσκο καφέ (δουλεύω κοντά σε ένα από αυτά που έχουν φρεσκοψημένο καφέ). Αν πετύχω κάποιον 2 εβδομάδων θα τον πάρω, αλλιώς θα περιμένω. Άρα φρεσκοψημένους καφέδες 14ημερών minimum; Και μέχρι πόσο θεωρούνται φρέσκοι κ όχι μπαγιατέξ; Κανά μήνα; Δηλαδή με αυτούς θα βγάλω φουλ κρεμούλα;
-
- Δημοσιεύσεις: 208
- Εγγραφή: Δευ Μάιος 19, 2014 10:59 am
- Όνομα: Βαγγέλης
- Μηχανή:: Expobar Brewtus IV-R
- 2η Μηχανή:: Saeco 8325
- Μύλος:: Compak K10 Conic
- 2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly E
- Οι καφέδες μου:: Assado, Mokka, Τaf, Cup10 και μπαγιάτικο
- Τοποθεσία: Ρέθυμνο Κρήτης
Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D
Καλησπέρα!
Συμφωνώ κι εγώ με τον προλαλήσαντα! Ακριβώς αυτή η σύγχυση που προκαλεί ο κανόνας των 60ml είναι ο λόγος που έχουμε πάψει πλέον να μετράμε όγκο ροφήματος, δλδ, ml, και κοιτάμε βάρος σε γραμμάρια. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο καφές είναι φρέσκος παράγει αρκετή κρέμα. Έτσι, τα 35 γραμμάρια βάρος μπορεί ακόμα και να ξεπερνάνε τα 60ml όγκο. Στο τέλος λοιπόν της εκχύλισης μπορεί να έχεις 35-40 γραμμάρια και όγκο 60ml ή και περισσότερο. Στην συνέχεια βέβαια θα υπάρξει κατακάθιση της κρέμας και ο όγκος σχεδόν θα εξισωθεί με το πραγματικό βάρος δλδ στα 35-40. Όταν όμως ο καφές είναι μπαγιάτικος, τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Δεν παράγει αρκετή κρέμα (τουλάχιστον όχι με την ίδια ευκολία που το κάνει ο φρέσκος) κι έτσι ότι υπολείπεται της κρέμας το συμπληρώνεις με πραγματικό ρόφημα καφέ για να φτάσεις τα 60ml, πράγμα το οποίο μπορεί να σε φέρει αρκετά εκτός της αναλογίας "στόχου" και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχεις επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Καλώς ή κακώς αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο οτι η σωστή πρακτική είναι να μετράς βάρος. Στην αρχή με ζυγαριά και εν συνεχεία, αφού εξοικειωθείς, με το μάτι και τη γλώσσα. Θα πρότεινα να καταλήξεις σε ενα καφέ που σου αρέσει και να ασχοληθείς αποκλειστικά με αυτόν. Θέλει πολύ δουλεία και πολλές δοκιμές για να μάθεις καλά τη συμπεριφορά ενός καφέ ώστε να μπορείς να κρίνεις αν πάει καλά η εκχύλιση από τις πρώτες κιόλας σταγόνες. Οπότε δεν γίνεται να αλλάζεις κάθε τρεις και λίγο. Επίσης καλό είναι να χρησιμοποιείς πάντα ένα συγκεκριμένο φλιτζάνι για να αρχίσει να "μαθαίνει" το μάτι το μέγεθος του ροφήματος.
Συμφωνώ κι εγώ με τον προλαλήσαντα! Ακριβώς αυτή η σύγχυση που προκαλεί ο κανόνας των 60ml είναι ο λόγος που έχουμε πάψει πλέον να μετράμε όγκο ροφήματος, δλδ, ml, και κοιτάμε βάρος σε γραμμάρια. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο καφές είναι φρέσκος παράγει αρκετή κρέμα. Έτσι, τα 35 γραμμάρια βάρος μπορεί ακόμα και να ξεπερνάνε τα 60ml όγκο. Στο τέλος λοιπόν της εκχύλισης μπορεί να έχεις 35-40 γραμμάρια και όγκο 60ml ή και περισσότερο. Στην συνέχεια βέβαια θα υπάρξει κατακάθιση της κρέμας και ο όγκος σχεδόν θα εξισωθεί με το πραγματικό βάρος δλδ στα 35-40. Όταν όμως ο καφές είναι μπαγιάτικος, τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Δεν παράγει αρκετή κρέμα (τουλάχιστον όχι με την ίδια ευκολία που το κάνει ο φρέσκος) κι έτσι ότι υπολείπεται της κρέμας το συμπληρώνεις με πραγματικό ρόφημα καφέ για να φτάσεις τα 60ml, πράγμα το οποίο μπορεί να σε φέρει αρκετά εκτός της αναλογίας "στόχου" και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχεις επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Καλώς ή κακώς αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο οτι η σωστή πρακτική είναι να μετράς βάρος. Στην αρχή με ζυγαριά και εν συνεχεία, αφού εξοικειωθείς, με το μάτι και τη γλώσσα. Θα πρότεινα να καταλήξεις σε ενα καφέ που σου αρέσει και να ασχοληθείς αποκλειστικά με αυτόν. Θέλει πολύ δουλεία και πολλές δοκιμές για να μάθεις καλά τη συμπεριφορά ενός καφέ ώστε να μπορείς να κρίνεις αν πάει καλά η εκχύλιση από τις πρώτες κιόλας σταγόνες. Οπότε δεν γίνεται να αλλάζεις κάθε τρεις και λίγο. Επίσης καλό είναι να χρησιμοποιείς πάντα ένα συγκεκριμένο φλιτζάνι για να αρχίσει να "μαθαίνει" το μάτι το μέγεθος του ροφήματος.
Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D
Παρασύρθηκα!!
Πήγα και πήρα έναν φρέσκο (medium roast 10 ημερών) και είπα να τον δοκιμάσω! Καλά, η μυρουδιά σε σχέση με του CI καμία σχέση. Και χαρωπός-χαρωπός πήγα να τον κάνω με τις ρυθμίσεις του CI. ΛΟΛ. Και άρχισε να στάζει από το 8 δευτερόλεπτο , επιασα τα 33 γραμ (έβαλα 16.5) στα 23-25 δευτερόλεπτα. Ούτε που είδα πόση πίεση έπιασε με τη βιασύνη μου (κι όμως έκανε καλυτερη κρέμα ακόμα κι έτσι, νομίζω, αλλά σιγά μην έπιασε 9 μπαρ). Δεν πειράζει, μάθαμε και κάτι άλλο σήμερα, ο πιο φρέσκος καφές ρέει πιο εύκολα; (ή ίσως είναι η ποικιλία;). Αύριο πρωί παλι με χαμηλότερο κόψιμο.
Α, μου βγήκε ολίγον τι ξινός, νομίζω. Είναι λογικό; Ο καφές είναι Burundu-Shembati
Πήγα και πήρα έναν φρέσκο (medium roast 10 ημερών) και είπα να τον δοκιμάσω! Καλά, η μυρουδιά σε σχέση με του CI καμία σχέση. Και χαρωπός-χαρωπός πήγα να τον κάνω με τις ρυθμίσεις του CI. ΛΟΛ. Και άρχισε να στάζει από το 8 δευτερόλεπτο , επιασα τα 33 γραμ (έβαλα 16.5) στα 23-25 δευτερόλεπτα. Ούτε που είδα πόση πίεση έπιασε με τη βιασύνη μου (κι όμως έκανε καλυτερη κρέμα ακόμα κι έτσι, νομίζω, αλλά σιγά μην έπιασε 9 μπαρ). Δεν πειράζει, μάθαμε και κάτι άλλο σήμερα, ο πιο φρέσκος καφές ρέει πιο εύκολα; (ή ίσως είναι η ποικιλία;). Αύριο πρωί παλι με χαμηλότερο κόψιμο.
Α, μου βγήκε ολίγον τι ξινός, νομίζω. Είναι λογικό; Ο καφές είναι Burundu-Shembati