ALEX DUETTO III

Ημι-επαγγελματικές μηχανές για τους πιο ενθουσιώδεις home barista. Μηχανές αξιώσεων που προκαλούν με την εμφάνιση τους και μόνο.
Απάντηση
G.F.

ALEX DUETTO III

Δημοσίευση από G.F. » Παρ Ιουν 14, 2013 12:58 pm

Καλημέρα σε όλους,

Λόγω υπηρεσιακών ταξιδιών δεν κατέστη εφικτό να ασχοληθώ ιδιαίτερα μαζί της ως εκ τούτου θα σας μεταφέρω τις πρώτες μου εντυπώσεις.

Πρόκειται για μια πολύ όμορφη και στιβαρή μηχανή με πολύ προσεγμένο φινίρισμα.

Η μηχανή ήταν εργοστασιακά ρυθμισμένη στα 9bar και 93C θερμοκρασία brew. To PID απεικονίζει διαφορετικές θερμοκρασίες (Brew - Steam) και παρέχει τη δυνατότητα παρεμβάσεων.

1.Σύνδεση
Μετά από τη σύνδεσή της στο δίκτυο παρατήρησα αύξηση της πίεσης περίπου κατά 1,3 bar οπότε χρειάστηκε να την ανοίξω και να τη ρυθμίσω στα 9bar. Μου άρεσε η ευκολία ρύθμισής της πίεσης. (πάνω από το moter είναι η αντλία η οποία έχει μια βίδα όπου περιστρέφοντας την μειώνεται και αυξάνεται η πίεση της.(αρ. - δεξ. +).
Κάτι το οποίο θεωρώ σημαντικό είναι η τοποθέτηση ρυθμιστή πίεσης προκείμενου να αποκλειστούν πιθανές αυξομειώσεις. (πίεση δικτύου ευδαπ, ταυτόχρονες καταναλώσεις σπιτιού (νεροχύτης, πλυντήριο κ.α). τη ρύθμισα στα 3bar μετά από συμβουλές φίλων και αντίστοιχο διάβασμα.

2.Προθέρμανση
Η μηχανή ζεσταίνεται σημαντικά γρηγορότερα συγκριτικά με την ECM. (σε 5' η θερμοκρασία στο brew είναι 94C). Ως γνωστόν απαιτείται η αναμονή της 1ης εκχύλισης να είναι της τάξης των 30 - 40 λεπτών.

3.Εκχύλιση
Μετά από αρκετά καφεδάκια έχω την αίσθηση ότι είναι θερμοκρασιακά πολύ σταθερή μηχανή κατά συνέπεια πολύ εύκολη στην παρασκευή espresso. Οφείλετε στο PID ? στη φιλοσοφία των 2 boilers ? συνδυασμός ? όπως και να έχουν τα πράγματα είναι πολύ απλή υπόθεση να έχεις πολύ καλό φλιτζάνι. Ουσιαστικά αν έχεις σταθερή τη θερμοκρασία του νερού (σταθερή παράμετρος ίσως με μικρό flush) πειραματίζεσαι με τις υπόλοιπες. (ποιότητα καφέ, ρύθμιση μύλου, ποσότητα στο pf, tamping). Το puck από το pf είναι ομοιόμορφο και συμπαγές. (σχεδόν δεν θέλει καθάρισμα).
Η στάθμη θορύβου από τη Rotary αντλία είναι πολύ μικρή και ακούς ιδιαίτερα εύκολα τον καφέ που γεμίζει το φλιτζάνι με έναν πολύ χαρακτηριστικό ήχο που μου είναι ιδιαίτερα ευχάριστος αλλά δυσκολεύομαι να σας τον περιγράψω.

3.1.Pre-infusion
Έχω την αίσθηση ότι πολλοί νομίζουν ότι αν δεν συνδεθεί η μηχανή στο δίκτυο δεν είναι εφικτό το pre-infusion με Rotary αντλία κάτι που μάλλον δεν είναι απολύτως σωστό. Ουσιαστικά εάν μετακινηθεί ο μοχλός στη μέση και μετά λίγο παραπάνω τότε τρέχει νερό από το group με μικρή πίεση, αν ανεβεί πάνω ο μοχλός τότε ανεβαίνει και η πίεση όπως είναι γνωστό. Δεν είναι αυτόματο pre-infusion αλλά manual ακόμη και αν θεωρείται Passive Pre-infusion http://www.youtube.com/watch?v=3-OJTdY9Dio όπου στην ουσία δεν εκμεταλλεύεται πλήρως τα οφέλη του συγκριτικά με τα γενικότερα οφέλη αν συνδεθεί στο δίκτυο. (Οι ειδικοί γνωρίζουν περισσότερα.)

4.Μύλος
Αναφορικά με τις ρυθμίσεις του μύλου δεν είδα διαφορές που ίσως περίμενα λόγω διαφοράς αντλιών (rotary - palm) και πιέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με με βοήθησε πολύ το ζύγισμα του καφέ το οποίο έχει αναλυθεί εκτενώς μέσα στο site και αποτελεί και για παλιούς πόσο μάλλον για τους νεότερους έναν αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να έχεις γρήγορα καλό φλιτζάνι.

5.Ατμός
Εδώ μάλλον μου τα χαλάει λίγο, ο ατμός της είναι στεγνός αλλά μου φάνηκε σημαντικά λιγότερο δυνατός από την ECM. (ίσως να έχω λάθος μιας και πίνω αποκλειστικά espresso)

6.Tray
Παρόλο που φαίνεται μεγαλύτερο, τουλάχιστον ψηλότερο από της ECM περίμενα ότι θα ήταν πρακτικό, όμως είναι μόνο στη πρόσοψη ψηλότερο και γενικά το βρήκα αρκετά δύσχρηστο (η σχάρα του tray γδέρνει πολύ εύκολα το εσωτερικό του, γρήγορα γεμίζει). Οπότε αποτελεί μονόδρομο η σύνδεση της με την αποχέτευση ή σε δοχείο τύπου Pet 5Lit. (δυσκολεύτηκα αλλά βρήκα)

Συμπεράσματα
Μου αρέσει πολύ η μηχανή και έχουν δίκιο πολλοί που την εκτιμούν και την έχουν ως μηχανή αναφοράς. Αν γευστικά το φλιτζάνι της είναι ανώτερο της ECM ? δεν έχω ακόμη ξεκάθαρη άποψη. Φιλοδοξώ να είναι. Tο σίγουρο είναι ότι οι DB είναι περισσότερο εύκολες από τις HX και αυτό λόγω της σταθερότητας της θερμοκρασίας και των μικρότερων flush. (έχω μια μικρή εμπειρία από 2 DB) Το PID θεωρώ ότι βοηθά πολύ και πόσο μάλλον το μέσο χρήστη όπου θέλει γρήγορα και εύκολα να απολαμβάνει το καφεδάκι του. Από την άλλη το θέμα της αφαλάτωσης και του φιλτραρίσματος δεν είναι απλό όπως στις HX.

Τέλος, δε θεωρώ τη δική μου περίπτωση "μέσο χρήστη" και αυτό όχι λόγω εμπειρίας αλλά αρρώστιας συνεπώς δεν μετράει για το αν έκανα καλά που αγόρασα αυτή τη μηχανή ενώ ήδη είχα μια πολύ καλή μηχανή διότι αν αύριο πεισθώ και μπορώ θα αγοράσω ακόμη καλύτερη προκειμένου να έχω καλύτερο φλιτζάνι. Το ερώτημα που τίθεται για εμένα είναι αν θα την πρότεινα μέσα σε πολλές άλλες και αξιόλογες ? Ναι! θα την πρότεινα με κλειστά μάτια διότι αφενός πλήρωσα λιγότερα και πήρα περισσότερα αφετέρου δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου μηχανή που να είναι η καλύτερη. (όλες έχουν τα υπέρ και τα κατά) το θέμα είναι τι μας εξυπηρετεί περισσότερο.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο που αναλώσατε.

Καλό Καλοκαίρι.

dio

Re: ALEX DUETTO III

Δημοσίευση από dio » Παρ Ιουν 14, 2013 2:42 pm

Σε ευχαριστουμε και εμεις για την ομορφη παρουσιαση Γιωργο. :oneup:
Καλα καφεδακια.

phobos

Re: ALEX DUETTO III

Δημοσίευση από phobos » Κυρ Ιουν 16, 2013 12:59 pm

Καλά καφεδάκια να έχεις Γιώργο :oneup: και περιμένουμε φωτογραφίες και βίντεο :lick:

Άβαταρ μέλους
miltoshellas
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: Τρί Φεβ 03, 2015 10:11 am
Όνομα: Μιλτιάδης
Μηχανή:: Alex Duetto III
Μύλος:: Fiorenzato F64E
Οι καφέδες μου:: αμ έλα ντε !
Τοποθεσία: Χίος

Re: ALEX DUETTO III

Δημοσίευση από miltoshellas » Δευ Ιουν 15, 2015 12:02 pm

Μιας και ο Γιώργος μας έχει αφήσει παραπονεμένους, ας προσθέσω εγώ την άποψη μου και κάποιες φωτογραφίες για τον εμπλουτισμό του συγκεκριμένου thread.
Η αρχή έγινε όταν είχα την τύχη να επισκεφτώ το εργοστάσιο της Quick Mill και να δω όλα τα μοντέλα τους από κοντά. Σε συνδυασμό με κάποιες αναφορές εδώ μέσα (και αλλού), άρχισε να βράζει το αίμα μου για τις Ε61...
Μετά από 2 μήνες ανελέητων διαπραγματεύσεων, επαφών με συνεργάτες και φίλους, υποχθόνιες συμφωνίες, εκβιασμούς κτλ, παρήγγειλα την alex duetto.
Όταν την αντίκρισα (μέσα στο κουτί ακόμα), πραγματικά πανικοβλήθηκα. Ενώ είχα φτιάξει πίνακες με χαρακτηριστικά όλων των σχετικών μοντέλων, με ακριβείς διαστάσεις, ενώ σαφέστατα γνώριζα πολύ καλά ότι ήταν η πιο θρεμμένη από όλες, όταν άνοιξα το κιβώτιο πάγωσα και το ξαναέκλεισα για 24 ώρες !
Με ρώταγε η δύσμοιρη σύζυγος, τι αγόρασες πάλι;;; τι είναι όλο αυτό το κιβώτιο;; μικρό ψυγείο;
- όχι όχι, καφετιέρα είναι αλλά μην επηρεάζεσαι από το μέγεθος του κιβωτίου...

Αποφάσισα να περιμένω μέχρι και το επόμενο απόγευμα όπου ήξερα ότι θα απουσιάζει :e014: , κάλεσα τον κολλητό μου έτσι ώστε να αποτραπούν οι έντονες συγκρούσεις, συμμάζεψα όλη την κουζίνα (πάγκο και ντουλάπια) έτσι ώστε να εξοικονομηθεί χώρος από παντού και απόθεσα το θηρίο στον μεγάλο μας (ευτυχώς) πάγκο.
Η κατάσταση παρέμενε εξαιρετικά κρίσιμη… Η σύζυγος κατέφθανε από ώρα σε ώρα και μόνο τροχός μπορούσε να αποτρέψει το διαζύγιο.
Προφανώς κ δεν γλίτωσα τελικά την γκρίνια, ούτε βεβαίως κι εκείνο το μοχθηρό βλέμμα που διαπερνά τα κόκκαλα (παλιοκουφάλα, θα δεις τι έχω να ψωνίσω τώρα εγώ) :evil:

Στα της ουσίας:
Είναι όμορφη, είναι εντυπωσιακή αν όχι ψαρωτική. Όταν ανοίξεις το κιβώτιο και δεις τα εξαρτήματα της (pfs, tampers, ακροφύσια κτλ) καθώς και το στήσιμο τους, αμέσως καταλαβαίνεις ότι έχεις ανέβει πολλές κατηγορίες….
Οι βάνες της από μακριά μου θυμίζουν βέβαια λίγο την βρύση της μπανιέρας αλλά ίσως και να είναι δική μου παραξενιά αυτό.
Επιβεβαιώνω κάποια από τα σχόλια που έχουν ήδη κατά καιρούς αναφερθεί:
Η μηχανή είναι πράγματι σαν πακτωμένη. Σχεδόν αδύνατον να συρθεί, αν και νομίζω ότι θέλει τεχνική που ευτυχώς την απέκτησα.
Η δεξαμενή της είναι δύσκολα προσβάσιμη, στην συνήθη περίπτωση που από πάνω της υπάρχουν ντουλάπια. (σε συνδυασμό και με το προηγούμενο, είναι πρόβλημα)
Πράγματι το ντουλαπάκι/σχάρα κάπου πάσχει εργονομικά.... Το χαζεύω κάθε μέρα και προσπαθώ να κατεβάσω ιδέες, ώσπου μια μέρα θα επέμβω και θα κάνω κάποια μετατροπή.
Σε 5 λεπτά πράγματι έχει φτάσει η θερμοκρασία του mini boiler στο επιθυμητό επίπεδο.
Με το μικρό boiler ανοικτό, θέλεις περίπου ένα μισάωρο για να ζεσταθεί η μηχανή αν και όλα αυτά είναι νομίζω λίγο σχετικά και υποκειμενικά, το πόσο δηλαδή πρέπει να ζεσταθεί η μηχανή. Το σίγουρο πάντως είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση η μηχανή ποτέ δεν θα φτάσει σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και δεν ξέρω αν χρειάζεται. Υπό την έννοια ότι αυτά που πρέπει να είναι ζεστά, είναι! Αντιθέτως αν ανοίξεις και το boiler ατμού (εγώ είμαι espressάκιας και το έχω ανοίξει μόνο μια φορά για να δω αν δουλεύει), η μηχανή πολύ γρήγορα ζεματάει ολόκληρη.

Χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό χαμηλής σκληρότητας και τίποτα άλλο προς το παρόν. Θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με αυτό παρόλο που έχω διαβάσει εκτενώς το σχετικό νήμα. Μάλιστα μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση σχόλιο του Χρήστου που έλεγε ότι καλό θα είναι να έχουμε νερό σκληρότητας 50-60 mg/l !!! δεν είναι υπερβολικά χαμηλό αυτό;
Συνημμένα
NKN_4607.JPG
NKN_4626.JPG
NKN_4613.JPG
NKN_4609.JPG
NKN_4605.JPG

Άβαταρ μέλους
Artisti
Δημοσιεύσεις: 3016
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Τοποθεσία: West Side over the river

Re: ALEX DUETTO III

Δημοσίευση από Artisti » Δευ Ιουν 15, 2015 2:17 pm

Πολύ όμορφη όπως και ο μύλος.
Καλά εσπρεσάκια :coffee:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: ALEX DUETTO III

Δημοσίευση από Christos » Τετ Ιουν 17, 2015 12:05 pm

Καλορίζικη η μηχανή Μιλτιάδη. Άντε κάποτε να έχουμε οι περισσότεροι εδώ μέσα τέτοια ωραία μηχανήματα.
miltoshellas έγραψε:...
Χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό χαμηλής σκληρότητας και τίποτα άλλο προς το παρόν. Θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με αυτό παρόλο που έχω διαβάσει εκτενώς το σχετικό νήμα. Μάλιστα μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση σχόλιο του Χρήστου που έλεγε ότι καλό θα είναι να έχουμε νερό σκληρότητας 50-60 mg/l !!! δεν είναι υπερβολικά χαμηλό αυτό;
Δεν είναι υπερβολικά χαμηλό. Αυτή η τιμή προέκυψε από το home-barista.com ως πηγή και αποτελεί μια τιμή συμβιβαστική ανάμεσα στην γεύση και στην μείωση του κόστους συντήρησης της μηχανής.
Εδώ θα βρεις και το σχετικό link στο home-barista.com
viewtopic.php?f=4&t=584&start=10#p5253
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
miltoshellas
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: Τρί Φεβ 03, 2015 10:11 am
Όνομα: Μιλτιάδης
Μηχανή:: Alex Duetto III
Μύλος:: Fiorenzato F64E
Οι καφέδες μου:: αμ έλα ντε !
Τοποθεσία: Χίος

Re: ALEX DUETTO III

Δημοσίευση από miltoshellas » Πέμ Ιουν 18, 2015 2:10 pm

ααααα πολύ επεξηγηματικό, με βοήθησες!

Ευχαριστώ κ τους δυο σας για τις ευχές.
Artisti, you are always monitoring, right ? :geek:

Άβαταρ μέλους
cadm8
Δημοσιεύσεις: 153
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 05, 2014 12:02 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: V60, aeropress
Μύλος:: LSM 91
2ος Μύλος:: Porlex
Οι καφέδες μου:: Mokka

Re: ALEX DUETTO III

Δημοσίευση από cadm8 » Πέμ Ιουν 18, 2015 11:51 pm

Όταν πρωτομπήκα στο φόρουμ παρατηρούσα τις μηχανές που έχει ο καθένας, υπήρχε ένα μέλος με την duetto και λέω... υπερβολή :lol: τώρα μετά από κάποιο καιρό τη βλέπω και λέω γουάου :mrgreen:

Απάντηση