Τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργιών E61 group

Ημι-επαγγελματικές μηχανές για τους πιο ενθουσιώδεις home barista. Μηχανές αξιώσεων που προκαλούν με την εμφάνιση τους και μόνο.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
manyjobs23
Δημοσιεύσεις: 327
Εγγραφή: Τρί Ιουν 28, 2011 12:13 pm
Όνομα: Μάνος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto III
2η Μηχανή:: Gene cafe roaster
Μύλος:: Wega 6.8 A Konik
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι speciality τι άλλο ?
Τοποθεσία: Αθήνα

Τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργιών E61 group

Δημοσίευση από manyjobs23 » Τρί Μαρ 19, 2013 10:45 am

Παραθέτω κάποια βίντεο σχετικά με τον τροπο λειτουργίας του E61 group, πιστεύω πως με τροπο σαφή και ορθό αναλύει τι κρύβεται εν μερη μέσα στο group.
http://m.youtube.com/watch?v=Hp4g2f35Fz0
http://m.youtube.com/watch?v=UJOwCYswoNA
http://m.youtube.com/watch?v=HWpOVdryALk
http://m.youtube.com/watch?v=2jn28YTS3OQ
Έλα ρε κυρά (La) Margarita βάλε το χεράκι σου μπάς και πιούμε κανά GODSHOT........

Άβαταρ μέλους
Y.V
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργιών E61 group

Δημοσίευση από Y.V » Δευ Απρ 07, 2014 8:23 pm

Αποφασισα να περιγραψω πως λειτουργει το γκρουπ Ε61, πρωτον γιατι πλεον ειναι αρκετοι οι κατοχοι, ή οι υποψηφιοι κατοχοι και δευτερον γιατι το ιντερνετ (και όχι μονο), βρίθει ανακριβειών και τελειως λανθασμενων περιγραφών ακόμα κι από «ειδικούς που έχουν λυσει πολλα Ε61 γκρουπ και επομένως είναι γνώστες» κι ας κατηγορούμαι συνεχώς και αδιαλειπτως ώς ημιμαθής, διότι εγώ, στα 26-27 χρονια που ασχολούμαι (ώς home barista) με τον εσπρεσσο, τις γνωσεις τις απέκτησα μελετωντας (sic) και όχι στο γιαπί με το πιλοφόρι και το μυστρι...

Το ερέθισμα μου δώθηκε όταν άκουσα μεταξύ πολλών άλλων φαιδρών που ακουω η διαβαζω (και με έκαναν να μην αντεξω πλέον διότι τοσα χρόνια αναζητώντας την γνώση τα έχω φαει κατακέφαλα με αποτελεσμα τις εποχες που δεν ήταν ευκολη η αποκτηση των όποιων γνωσεων να με μπερδευουν αφάνταστα), αλλά δοσμένων με το ύφος του γνωρίζοντος που δεν επιδέχεται αντίρρηση διότι το έχει διαπιστωσει λυνοντας και δένοντας σωληνες και ενωνοντας καλώδια, να προτείνεται από «γνώστη επαγγελματία», σε νέο κάτοχο μηχανής με Ε61, η συνδεση στο δικτυο να είναι 3 ή 4 bar γιατι είναι θέμα preinfusion και μάλιστα ανάλογα με το υψος της πίεσης του δικτύου, εξαρτάται και ο χρόνος του . :a116:

Κοιτώντας αν υπάρχει καποιο θεμα να ποσταρω ώστε να μην ανοίγω άλλο, έπεσα σε αυτό εδώ το οποίο δεν το είχα προσέξει!
Στο τριτο βιντεάκι του προηγουμενου ποστ http://www.youtube.com/watch?v=HWpOVdryALk&app=desktop, το οποίο αναφέρεται στο preinfusion και από το 2:00 - 4:15 που αναφερεται στην λειτουργια του Ε61, δεν υπαρχει πιο στρεβλή αναφορά για το πως λειτουργει κι ας το έχει σε τομη μπροστα του...

Παραθετω αυτο το λινκ:
Εικόνα
ώστε το απλό σχεδιο που υπάρχει εκει, να βοηθησει στην καλύτερη καταννοηση της περιγραφής μου.
Πηγή: http://www.home-barista.com/espresso-ma ... 23144.html

Το Ε61 περιέχει 4 θαλαμους:
1) τον επανω θαλαμο όπου συνδεονται οι δύο σωλήνες απ το μπόιλερ και συντελειται ο θερμοσιφωνισμός, οπου επισης περιέχεται το «μανιταρι» το οποίο δημιουργει με το ο ring που διαθετει, έναν νέο θαλαμο ο οποίος περικλείει την βαλβιδα με την οποία ενεργοποιείται η έναρξη της εκχύλισης.
2) τον κεντρικό θαλαμο (που περιεχεται ο εκκεντρος άξονας χειρισμου) και στον οποίο είναι συνδεδεμενο το καναλι που οδηγει το νερό στην ντουζιέρα
3) στον θαλαμο του preinfussion (οπου περιέχεται και η βαλβιδα του preinfusion)
4) στον θαλαμο της βαλβιδας εκτονωσης.

Ο λεβιες ο οποίος συνδεεται με το εκκεντρο, εχει τρεις διακριτες θεσεις. Κατω, στην μέση και πάνω)
Ας τις δουμε μια μια!
Ο λεβιές κάτω: Κλειστη η βαλβιδα εκχύλισης, ανοικτη η βαλβιδα preinfussion και ανοικτη η βαλβιδα εκτονωσης. (το εκκεντρο σε αυτη τη θεση εχει πιέσει τον άξονα της βαλβιδας του preinfussion και αυτός με την σειρά του έχει πιέσει και ανοιξει την βαλβιδα εκτονωσης)
Ετσι έχει επιτευχθει η εκτονωση της πίεσης, αφού κεντρικός θαλαμος (με συνδεση με την ντουζιέρα), θαλαμος preinfussion και θαλαμος εκτονωσης είναι ολοι ανοικτοί.
Σε αυτη την θεση η μηχανή είναι σε αναμονή.
Το νερό λόγω του ότι το γκρουπ λειτουργει σαν ψύκτρα, κυκλοφορει στον θαλαμο, ανανεούμενο συνεχως μεσω των σωλήνων της συνδεσης με το μπόιλερ, με τετοια ροή όση έχει ρυθμισει ότι χρειάζεται ο μελετητης της μηχανής, βαζοντας στο κύκλωμα έναν ρυθμιστή ροής καταλληλης διατομης. Ετσι επιτυγχάνεται η θερμανση της μαζας των 4-5 κιλών του γκρουπ η μεγαλη θερμοχωρητικότητα του οποίου βοηθαει την θερμοκρασιακη σταθερότητα της εκχύλισης.

Ο λεβιες στην μεσαια θεση: Εδώ κλεινουν οι δύο ανοικτες βαλβιδες (άρα απομονωνεται και απο τις δύο πλευρες ο θαλαμος preinfussion) και δεν συμβαινει τιποτε άλλο. (σε αυτη την θεση δηλαδή έχουμε και τις τρεις βαλβίδες κλειστές)
Η μηχανή είναι ακόμα εν αδρανεία και εξακολουθει να συμβαινει ο θερμοσιφωνισμός.

Ο λεβιες πάνω: Ανοιγει η βαλβιδα εκχύλισης και ταυτοχρόνως (αν έχουμε ρυθμισει σωστα τον διακόπτη που παίρνει εντολή από την θεση του λεβιε, ενεργοποιείται η αντλια (οι αλλες δυο οπως είπαμε είναι ήδη κλειστες από την μεσαια θεση του λεβιέ)
Το νερο που μεχρι τωρα ήταν στον θαλαμο θερμοσιφωνισμού περναει από το πάνω μερος του «μανιταριού» φιλτραρεται για τυχον σκουπιδακια από ένα κυλινδρικό φιλτρο σίτας, οδηγειται σε ένα ζιγκλέρ (συνηθως 0,5 με 0,7mm) και οδηγειται στο εσωτερικό του μανιταριού, περναει στον χώρο του κεντρικού θαλάμου και οδευει προς τον διασκορπιστη και την ντουζιέρα για την έναρξη της εκχύλισης.
Ταυτόχρονα πιεζοντας την βαλβιδα του θαλαμου preinfussion την ανοιγει, (ο αξονας της βαλβιδας preinfussion εχει μια απόσταση από τον άξονα της βαλβιδας εκτόνωσης και έτσι όταν αυτή πιεστει από την πίεση του νερού δεν ανοίγει η βαλβιδα εκτονωσης της οποίας το ελατηριο είναι πολύ ισχυρότερο ώστε να αντεχει τις πιεσεις που αναπτυσσονται κατα την εκχύλιση, κρατωντας τον θαλαμο preinfussion σφραγισμενο από κάτω)
Το περασμα του νερού απο το ζιγκλέρ μαζι με την πληρωση του θαλαμου preinfussion, είναι αυτα που φροντιζουν για την «απαλή» πληρωση του κενου μεταξύ ντουζιέρας και puck και την ομαλη διαβροχή του καφέ υπο συνθήκες χαμηλής πίεσης. (το ζητουμενο preinfussion) ενω η αντλια λειτουργει και παρ ότι στο μανομετρο της μηχανής εμεις βλέπουμε 9bar.
Οταν γεμισει ο θαλαμος preinfussion τοτε εξισώνεται ή πιεση, η βαλβιδα του θαλαμου κλεινει και πλέον η πιεση που ασκειται στο puck ειναι η πληρης που έχουμε ρυθμισει την αντλια να δίνει. (πχ 9 bar)
Οταν στο τελος της εκχύλισης κατεβασουμε τον λεβιε στην μεσαια θεση, η αντλια κλεινει η βαλβιδα εκχύλισης κλεινει και επειδη οι άλλες δυο βαλβιδες είναι κλειστες έχουμε πιεση μεσα στο κύκλωμα.
Μολις κατεβασουμε τελειως κατω τον λεβιε το έκκεντρο πιέζει και ανοιγει την βαλβιδα preinfussion, ο αξονας της οποίας μετα από μια διαδρομή μισου περιπου εκατοστου πιέζει και ανοιγει και την βαλβιδα εκτόνωσης για να εκτονωθει τελικα ή πίεση στο κύκλωμα.

Οπως γινεται καταννοητό για να γινει το preinfussion που έχει ρυθμισει ο σχεδιαστης και ο κατασκευαστης του γκρούπ Ε61, δεν έχει καμμια απολύτως σημασια η συνδεση ή όχι στο δικτυο ή η τοποθετηση του λεβιε στην μεσαία θεση για καποια ώρα.
Ολα γινονται μηχανικα μεν αλλά αυτόματα με το που θα σηκώσουμε πλήρως το λεβιέ!

dio

Re: Τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργιών E61 group

Δημοσίευση από dio » Δευ Απρ 07, 2014 8:32 pm

Νομιζω σου αξιζει ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ Γιαννη! :oneup:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργιών E61 group

Δημοσίευση από Christos » Δευ Απρ 07, 2014 9:08 pm

Γιάννη μήπως θα μπορούσες να βρεις κάποιο άλλο κατάλληλο link εικόνας γιατί αυτό του home-barista.com είναι κλειδωμένο;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Y.V
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργιών E61 group

Δημοσίευση από Y.V » Δευ Απρ 07, 2014 11:15 pm

http://www.home-barista.com/espresso-ma ... 23144.html

Είναι το σχέδιο στο έκτο ποστ!

Η σωστη ρυθμιση της ενεργοποίησης της αντλιας είναι ακριβώς μετα το κλικ της μεσαιας θεσης με το που ανοίγει η βαλβιδα!

Θα μπορούσε κάποιος «παιζοντας» να ρυθμισει την αντλια να ενεργοποιήται λιγο αργότερα (είναι πολύ ευκολο διότι ο διακόπτης που της δινει εντολή και ενεργοποιείται από τον λεβιε είναι ρυθμιζόμενος) ώστε να ανοιγει η βαλβιδα και να χρησιμοποιει την πίεση του νερου του δικτύου για παρατεταμένο preinfusion ή αντιστοιχα όταν κατεβαζει το λεβιε να κλεινει η αντλια και πριν κανει κλικ στη μεσαια θεση που εχει κλεισει η βαλβιδα, ώστε να συνεχιζει την εκχύλιση για κάποιο χρόνο με την πίεση του δικτύου (αν έχει συνδεδεμένη την μηχανή στο δικτυο φυσικά) Αλλα δεν είναι αυτη η φυσιολογική και σχεδιασμένη λειτουργία της.
Πάντως σε συντομες δοκιμες που έκανα, δεν ειδα καποια βελτιωση στην γευση. Αν ποτε εχω τον χρόνο και την διάθεση, θα το παιδέψω περισσότερο.
Προς το παρόν, μενω με την preinfusion που έχει προβλεψει και μελετήσει ο σχεδιαστης και ο κατασκευαστής!

Άβαταρ μέλους
Y.V
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργιών E61 group

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Απρ 08, 2014 11:44 am

Η αρχική πατεντα του Carlos Ernesto Valente το 1961 (ιδρυτη το 1945 της Faema) http://www.google.gr/patents/US3230974 για όσους θελουν να την μελετήσουν,
είχε ρυθμιζόμενο από τον χειριστη ζιγκλέρ ( αφου με την ρυθμιση της διατομης της τρυπας του ζιγκλερ, τον ογκο του θαλαμου και την ταση του ελατηριου της βαλβιδας, ρυθμιζεις την επιθυμητη διαρκεια όπως και την επιθυμητη πίεση που θα γινεται το preinfusion.
Eπισης είχε πολύ μεγαλύτερο θαλαμο θερμοσιφωνισμού, οπως και το έκκεντρο ήταν τοποθετημενο αντιστροφα και έτσι ο λεβιες λειτουργουσε ανάποδα (δηλαδη ήταν τελειως πάνω και για να ξεκινησει η εκχύλιση τον κινουσες προς τα κατω και τερμάτιζε λιγο κατω απ την μεση του γκρούπ)
Συντομα το γκρουπ υπεστη αλλαγες. Μειώθηκε ο ογκος του θαλάμου θερμοσιφωνισμου προς όφελος της μεγαλύτερης μαζας χωρις να χανεται η ποιότητα του θερμοσιφωνισμού, μπηκε σταθερης διατομης ζιγκλερ αφου το ρυθμιζόμενο δεν προσέφερε πλεονεκτηματα παρα μονο δυσλειτουργίες, ενω θα μπορουσε να τοποθετειται συγκεκριμένης διατομης σταθερό, (αναλογα με αυτά που θελει και έχει σχεδιασει να πετύχει ο κατασκευαστης της καθε μηχανής) και άλλαξε η κατευθυνση κίνησης του λεβιε.

Θελω να διευκρινησω ότι οι θεσεις λειτουργιας είναι δυο! Τερμα πάνω και τερμα κατω! Η μεσαια θεση υπαρχει μόνο λογω μηχανικου σχεδιασμου και δεν ειναι σχεδιασμένη να προσφερει τιποτα.

Αν και το γκρουπ σχεδιαστηκε για μηχανη με εναλλακτη θερμότητας (ΗΧ), όταν παρουσιαστηκαν οι πρώτες διπλού μποιλερ και δοκιμάστηκε, απεδειξε ότι λειτουργούσε ακομα καλύτερα εκει, προσφεροντας ακομα μεγαλύτερη θερμική σταθερότητα, ειδικα σε παρασκευή μεγαλης σειρας καφέδων.
Εχει λοιπον το πλεονεκτημα να είναι ενα universal γρουπ, που μπορει να χρησιμοποιηθει τοσο σε μηχανες ΗΧ, οσο σε μονου ή διπλού μπόιλερ κατι που πχ τα saturated γκρούπ δεν μπορούν
Ειναι απλό στην κατασκευή, ευκολα συντηρησιμο ακομα κι απ τον ιδιο τον χρήστη, έχει μηδαμηνό κόστος πληρως διαδεδομένων ανταλλακτικών και περιλαμβανει το αυτοματο μηχανικό preinfusion που είναι εξαιρετικό.
Αν και έχουν περάσει 53 χρονια από την αρχική παρουσίασή του, εξακολουθει να είναι ένα από τα καλύτερα γκρουπ για ποιοτικές μηχανες εσπρεσσο και φυσικα το πιό διασημο και αναγνωρισιμο! :respekt:

Άβαταρ μέλους
glf
Δημοσιεύσεις: 130
Εγγραφή: Παρ Αύγ 30, 2013 8:36 pm
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Wega Mininova EPU
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργιών E61 group

Δημοσίευση από glf » Τρί Απρ 08, 2014 11:11 pm

Ποια λοιπόν η διαφορά στις χειροκινητες από τις ημιαυτόματες;

Άβαταρ μέλους
Y.V
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργιών E61 group

Δημοσίευση από Y.V » Τετ Απρ 09, 2014 12:16 pm

H «αυτοματη» εκδοχή, δηλαδή η αντικατασταση των τριών μηχανικών βαλβιδων , με μια ηλεκτροβαλβιδα τριών δρόμων (επομένως δυστυχώς και του θαλαμου προέκχυσης, αν και το ζιγκλερ έχει παραμείνει ώστε να απαλύνει κάπως το ξεκίνημα της επαφης του νερού με το puck, ειδικα των περιστροφικών αντλιών που είναι πιό άμεσες), προεκυψε πολύ αργοτερα απο την αναγκη των εταιριών να προσφέρουν μηχανες με μετρητες ροής (οι οποιοι φυσικα λειτουργουν ηλεκτρικα) ώστε να ρυθμιζεται εκ των προτερων η ποσότητα εκχύλισης.
Ο μπαριστα πλεον, σε ένα καφέ, το μόνο που έχει να κανει είναι να κουμπώσει το πορταφίλτερ, να πατησει ενα κουμπί και μετα να ασχοληθει με οτιδήποτε άλλο χρειαζεται, ενώ το γκρουπ από μονο του θα σταματησει την εκχύλιση.
Βεβαια το Ε61 ειδικα με μηχανες ΗΧ σε πολύ μεγαλο συνεχόμενο αριθμο εκχυλισεων όπως συμβαινει σε ενα καφέ με πολλή και συνεχή κινηση, δεν τα πάει τοσο καλά διότι το πλεονεκτημα που εχει σε νορμαλ ρυθμο εκχυλισεων (η μεγαλη μαζα του δηλαδή), μετατρεπεται σε μειονεκτημα διότι υπερθερμαινεται απο τον καταιγιστικό ρυθμο παραγωγής των καφέδων.
Ετσι σημερα το Ε61 χρησιμοποιήται κυριως σε οικιακες μηχανές υψηλης κλάσης ή σε επαγγελματικες μηχανες που προορίζονται για χώρους με όχι εντατικού ρυθμού παραγωγή καφέδων και εκεί τα καταφέρνει περίφημα.

Απάντηση