Isomac Tea II
-
woodsman43
Re: Isomac Tea II
Ενταξει.Ειναι αυτο που περιμενα ,ευτηχως για σενα δηλ
Η ροη ειναι λογω της αντλιας που φοραει η οποια ειναι 1/1 και εχει λιγοτερη ροη νερου με διαφορετικη καμπυλη αυξησης της πιεσης και μεγαλυτερη πιεση απο την ΕP5.Την χρησιμοποιουν μερικοι κατασκευαστες Ε61 (ιδιως η isomac)για να ισοσταθμισουν το μεγαλο σε διαρκεια pre infusion του γκρουπ.Τα 4 bar που βλεπεις στην αρχη ειναι ακριβως αυτο το pre infusion oμως στην εγχυλιση με τον margarita διηρκεσε αφυσικα πολυ ωρα και δεν επρεπε κατα την γνωμη μου.Τωρα μπορεις να συνεχισεις τις προσπαθειες σου και τα βιντεακια σου για να εχουμε και εμεις κατι να βλεπουμε το Σ.Κ. 
- focus
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
Τώρα τελευταία παρατήρησα ότι η πίεση στο μανόμετρο του group ποτέ δεν ανέβαινε πάνω από τα 9bars , ακόμα και με το τυφλό καλαθάκι.Καιρός για άνοιγμα και ρύθμιση της opv λοιπόν. Μια γενική άποψη από τα υδραυλικά της μηχανής λοιπόν:
Μετά από λίγο Googlάρισμα κατάλαβα ότι η opv είναι η παρακάτω:
και ότι ρυθμίζεται έυκολα περιστρέφοντας απλά ένα δαχτυλίδι:
Μετά από λίγες δοκιμές και στροφή περίπου 20 μοιρών έφτασε η επιθυμητή πίεση στα 10 bars.
Στις περισσότερες εκχυλίσεις μου όμως παρατηρώ ότι ενώ η πίεση στο group αυξάνει στα 10 bars στο πρώτο μισό της εκχύλισης, προς το τέλος καταλήγει σταδιακά κοντά στα 9 bars. Η λογική μού λέει ότι αυτό είναι ίσως φυσιολογικό καθώς αλλοιώνεται η δομή στο puck και το νερό συναντά μειωμένη υδραυλική αντίσταση... Απλά θα ήθελα μια επιβεβαίωση για τη περίπτωση που η opv μου "τεμπελιάζει" και δεν προσαρμόζει τη πίεση ως πρέπει.
Στις περισσότερες εκχυλίσεις μου όμως παρατηρώ ότι ενώ η πίεση στο group αυξάνει στα 10 bars στο πρώτο μισό της εκχύλισης, προς το τέλος καταλήγει σταδιακά κοντά στα 9 bars. Η λογική μού λέει ότι αυτό είναι ίσως φυσιολογικό καθώς αλλοιώνεται η δομή στο puck και το νερό συναντά μειωμένη υδραυλική αντίσταση... Απλά θα ήθελα μια επιβεβαίωση για τη περίπτωση που η opv μου "τεμπελιάζει" και δεν προσαρμόζει τη πίεση ως πρέπει.
-
Loizos
Καλημέρα Γιώργο. Τώρα που την άνοιξες και επιβεβαίωσες το χρώμα της αντλίας, ποιο είναι??? Γκρι ή κόκκινο? Είναι πίσω από το control box και δεν μπορώ να δω το χρώμα.
Αυτή η μείωση στην πίεση είναι αναμενόμενη (Τουλάχιστον έτσι πιστεύω). Και σε μένα συμβαίνει. Όσο διαρκεί η εκχύλιση, το νερό φουσκώνει το puck, του παίρνει και έλαια και στερεά άρα μειώνεται η υδραυλική του αντίσταση.
ΥΓ. 10 Bar στο γκρουπ νομίζω είναι αχρείαστα. Το πολύ 9 και αν πέσει και 8,5 δεν χάθηκε ο κόσμος.
ΥΓ2. Χαιρετισμούς στα Χανιά.
Αυτή η μείωση στην πίεση είναι αναμενόμενη (Τουλάχιστον έτσι πιστεύω). Και σε μένα συμβαίνει. Όσο διαρκεί η εκχύλιση, το νερό φουσκώνει το puck, του παίρνει και έλαια και στερεά άρα μειώνεται η υδραυλική του αντίσταση.
ΥΓ. 10 Bar στο γκρουπ νομίζω είναι αχρείαστα. Το πολύ 9 και αν πέσει και 8,5 δεν χάθηκε ο κόσμος.
ΥΓ2. Χαιρετισμούς στα Χανιά.
- Y.V
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Εγώ πάλι έχω άλλη άποψη.
Εάν έχει ρυθμιστεί με το τυφλό στα 10 bar, κατα την εκχύλιση θα έπρεπε να δουλεύει από την αρχή χαμηλώτερα διότι η υδραυλική αντίσταση είναι μικρότερη και η μηχανή έχει παλμική αντλία.
Εάν μέχρι το μισό της εκχύλισης φτανει τα 10 (όσο με το τυφλό) και μετα πέφτει στα 9, υποψιάζομαι ότι ξεκινάει μπουκωμένη και κατα το μέσον δημιουργεί κάποιο channeling.
Oι ροές σου πως είναι όταν δείχνει 10;
Για δοκίμασε να κόψεις κάπως πιό χονδρά.
Αν δεν δεις αλλαγή, λύσε τελείως την OPV και καθάρισε τα τμήματά της καλά σε κιτρικό οξύ.
Εάν έχει ρυθμιστεί με το τυφλό στα 10 bar, κατα την εκχύλιση θα έπρεπε να δουλεύει από την αρχή χαμηλώτερα διότι η υδραυλική αντίσταση είναι μικρότερη και η μηχανή έχει παλμική αντλία.
Εάν μέχρι το μισό της εκχύλισης φτανει τα 10 (όσο με το τυφλό) και μετα πέφτει στα 9, υποψιάζομαι ότι ξεκινάει μπουκωμένη και κατα το μέσον δημιουργεί κάποιο channeling.
Oι ροές σου πως είναι όταν δείχνει 10;
Για δοκίμασε να κόψεις κάπως πιό χονδρά.
Αν δεν δεις αλλαγή, λύσε τελείως την OPV και καθάρισε τα τμήματά της καλά σε κιτρικό οξύ.
- focus
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παίδες.
Όντως σε μερικές περιπτώσεις ενώ η εκχύλιση ξεκινά ιδανικά με καλή ροή, στη συνέχεια έχω channeling και αντίστοιχα πτώση της πίεσης στο group. Ίσως εδώ παίζει το ρόλο του η αντλία η οποία είναι γκρί και με χαμηλό water flow ( όπως ανέφερε και ο Μήτσος παραπάνω είναι 1/1). Αντιθέτως αν η εκχύλιση βγει over, η πίεση μένει καρφωμένη στα 10 bars. Δοκίμασα να κόψω πιο χοντρά , με χρόνο εκχύλισης κοντά στα 15 sec και η αντλία έδειξε μέγιστο 8bars. Νομίζω τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η αντλία έχει χαμηλό water flow και αντίστοιχα δε μπορεί να δημιουργήσει/πιάσει μέγιστη πίεση σε μια κατάσταση under-extraction , κάτι το οποίο θα έκανε μια rotary που έχει σημαντικά μεγαλύτερο water flow.(παρακαλώ διορθώστε με αν κάπου το έχασα...
)
Από την άλλη, αξιόπιστη εξήγηση γιατί ρυθμίζουμε τις παλμικές στα 10 και όχι στα 9 bars δεν έχω βρει. Είναι από τους κανόνες που ακολουθούμε τυφλά, χωρίς να έχουμε στοιχεία....
Όντως σε μερικές περιπτώσεις ενώ η εκχύλιση ξεκινά ιδανικά με καλή ροή, στη συνέχεια έχω channeling και αντίστοιχα πτώση της πίεσης στο group. Ίσως εδώ παίζει το ρόλο του η αντλία η οποία είναι γκρί και με χαμηλό water flow ( όπως ανέφερε και ο Μήτσος παραπάνω είναι 1/1). Αντιθέτως αν η εκχύλιση βγει over, η πίεση μένει καρφωμένη στα 10 bars. Δοκίμασα να κόψω πιο χοντρά , με χρόνο εκχύλισης κοντά στα 15 sec και η αντλία έδειξε μέγιστο 8bars. Νομίζω τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η αντλία έχει χαμηλό water flow και αντίστοιχα δε μπορεί να δημιουργήσει/πιάσει μέγιστη πίεση σε μια κατάσταση under-extraction , κάτι το οποίο θα έκανε μια rotary που έχει σημαντικά μεγαλύτερο water flow.(παρακαλώ διορθώστε με αν κάπου το έχασα...
Από την άλλη, αξιόπιστη εξήγηση γιατί ρυθμίζουμε τις παλμικές στα 10 και όχι στα 9 bars δεν έχω βρει. Είναι από τους κανόνες που ακολουθούμε τυφλά, χωρίς να έχουμε στοιχεία....
- Y.V
Δεν σε καλύπτει αυτή η εξήγηση; viewtopic.php?f=5&t=1129&start=20#p16178focus έγραψε:Από την άλλη, αξιόπιστη εξήγηση γιατί ρυθμίζουμε τις παλμικές στα 10 και όχι στα 9 bars δεν έχω βρει. Είναι από τους κανόνες που ακολουθούμε τυφλά, χωρίς να έχουμε στοιχεία....
Εχει να κάνει με διαφορά μεταξύ στατικής και δυναμικής πίεσης λόγω της υδραυλικής αντίστασης καί εξαρτάται από τις διαφορετικές σχεδιάσεις μιάς περιστροφικής αντλίας με bypass ή μίας παλμικής αντλίας με OPV.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Y.V την Τρί Σεπ 27, 2011 11:36 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Υπάρχει εξήγηση για τις παλμικές και έχει να κάνει με την σχεδίαση και την λειτουργία των OPV που χρησιμοποιούνται σε συστήματα που έχουν τέτοιες αντλίες. Στο τυφλό όλη η ροή διοχετεύεται από την έξοδο της OPV και άρα το ελατήριο της συμπιέζεται παραπάνω (τελείως ανοιχτή η έξοδος της) ενώ στην διαδικασία της εκχύλισης ένα μέρος της (το μεγαλύτερο) περνά από τον καφέ και το υπόλοιπο της ροής περνάει από την OPV συμπιέζοντας το ελατήριο όμως λιγότερο (μερικώς ανοιχτή ανοιχτή η έξοδος της). Διαφορετική συμπίεση του ελατηρίου σημαίνει διαφορετική δύναμη που ασκείται σε αυτό (F=kX) και άρα διαφορετική πίεση. Τώρα η διαφορά μπορεί να είναι 1bar μπορεί όμως να είναι και λιγότερο αλλά σε γενικές γραμμές διαφορά 1bar στην μέτρηση με τυφλό σε τοποθετεί αρκετά κοντά στην σωστή περιοχή πιέσεων.focus έγραψε:...
Επίσης τυφλά πάει κάποιος που δεν έχει μανόμετρο στην μηχανή να μετράει την πίεση εκχύλισης. Η δε ρύθμιση της OPV είναι καλύτερα να μετριέται με μανόμετρο στην έξοδο του pf αλλά με ροή στα 75ml/30s αντί της μέτρησης με τυφλό.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Y.V
Ακριβώς!
Στο πόση θα είναι η διαφορά μεταξύ στατικής και δυναμικής ρόλο παίζουν οι διαστασεις της OPV (η επιφάνεια του πιστονιού ή η μετατόπισή του και η σταθερά του ελατηρίου)
Με την ίδια αντλία αλλά με διαφορετικές OPV θα έχεις διαφορετικές τιμές διαφοράς.
Επομένως όπως ανέφερε και ο Χρήστος, για να μην κάνεις εικασίες και ρυθμίζεις στό περίπου υποθέτοντας την διαφορά, ο μόνος σωστός τρόπος για να ρυθμίσεις σωστα την πίεση των 9 bar, είναι με ένα Scace με μανόμετρο, το οποίο είναι καλιμπραρισμένο ώστε να αφήνει ροή 75ml ανά 30sec όταν δέχεται πίεση 9 bar.
Τότε θα δεις και πόση είναι η διαφορά που δίνει η ΟPV σου με το τυφλό.
Στο πόση θα είναι η διαφορά μεταξύ στατικής και δυναμικής ρόλο παίζουν οι διαστασεις της OPV (η επιφάνεια του πιστονιού ή η μετατόπισή του και η σταθερά του ελατηρίου)
Με την ίδια αντλία αλλά με διαφορετικές OPV θα έχεις διαφορετικές τιμές διαφοράς.
Επομένως όπως ανέφερε και ο Χρήστος, για να μην κάνεις εικασίες και ρυθμίζεις στό περίπου υποθέτοντας την διαφορά, ο μόνος σωστός τρόπος για να ρυθμίσεις σωστα την πίεση των 9 bar, είναι με ένα Scace με μανόμετρο, το οποίο είναι καλιμπραρισμένο ώστε να αφήνει ροή 75ml ανά 30sec όταν δέχεται πίεση 9 bar.
Τότε θα δεις και πόση είναι η διαφορά που δίνει η ΟPV σου με το τυφλό.
- focus
Πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις Γιάννη, Χρήστο... thanks!
Συμπερασματικά λοιπόν, σε ιδανική εκχύλιση, βλέπουμε το μανόμετρο στις παλμικές μηχανές στα 9 bars καθ'όλη τη διάρκεια της εκχύλισης, ενώ με τυφλό πρέπει να δείχνει 10 bars.
Μου φαίνεται αρκετά απαιτητικό να το πετύχω καθώς στις εκχυλίσεις που η ποσότητα/άλεση του καφέ "δίνει" 9 bars στο μανόμετρο της μηχανής μου, η ροή είναι μεγαλύτερη από τα 75ml/30'' .
Το ψιλο-θυμόμουν αυτό το post σου Γιάννη αλλά δεν είχα κατανοήσει τη συμβολή της opv στην υδραυλική αντίσταση του κυκλώματος.y.v έγραψε: Δε σε καλύπτει αυτή η εξήγηση; viewtopic.php?f=5&t=1129&start=20#p16178
Συμπερασματικά λοιπόν, σε ιδανική εκχύλιση, βλέπουμε το μανόμετρο στις παλμικές μηχανές στα 9 bars καθ'όλη τη διάρκεια της εκχύλισης, ενώ με τυφλό πρέπει να δείχνει 10 bars.
Μου φαίνεται αρκετά απαιτητικό να το πετύχω καθώς στις εκχυλίσεις που η ποσότητα/άλεση του καφέ "δίνει" 9 bars στο μανόμετρο της μηχανής μου, η ροή είναι μεγαλύτερη από τα 75ml/30'' .
- Y.V
Τα 75ml του Scace είναι γιατί υπολογίζεται και το νερό που θα αποροφήσει το puck
Εσύ θα υπολογίζεις να έχεις με 9 bar (σωστή χωρίς channeling) εκχύλιση, όταν θα έχεις 50 ml στο φλυτζάνι στα 30 sec.
Δεν είναι σίγουρο ότι πρέπει να δείχνει 10 bar με το τυφλό.
To 10 είναι μιά χονδρική τιμή για να βρεθείς κάπου κοντα.
Οπως είπαμε εξαρτάται από την OPV και την αντλία.
Πχ Ο τεχνικός διευθυντής της Dalla Corte για την επιλογή - συνδυασμο αντλίας και OPV της Dalla Corte Mini αναφέρει ότι παρουσιάζει διαφορά 2 bar (δηλαδή με το τυφλό δείχνει 11 bar για να πραγματοποιεί εκχύλιση 50ml στα 30 sec με 9 bar).
Προσπάθησε να πετύχεις σωστές εκχυλίσεις και κοίτα την πίεση (γνωρίζοντας και πόσο σου δείχνει με τα τυφλό)
Εάν η πίεση της εκχύλισης είναι υψηλότερη από 9, μείωσε ελαφρά την πίεση με το τυφλό, ξαναρύθμισε τον μύλο για σωστές παλι εκχυλίσεις και ούτω καθ εξής με υπομονή, μέχρι να πετύχεις περίπου 9 bar.
Eαν είναι χαμηλότερη κάνεις το αντίστροφο.
{η γνώμη μου είναι ότι σε μηχανες με αξιόλογη θερμοκρασιακή σταθερότητα 8,5 με 9 bar κατά την εκχύλιση είναι καλά (ανάλογα με τι προτιμάμε γευστικά) και σε μηχανές με μικρότερη θερμοκρασιακή σταθερότητα η ρύθμιση είναι προτιμότερη στα 9 με 9,5 bar, διευκρινίζω κατα την εκχύλιση πάντα}
Εσύ θα υπολογίζεις να έχεις με 9 bar (σωστή χωρίς channeling) εκχύλιση, όταν θα έχεις 50 ml στο φλυτζάνι στα 30 sec.
Δεν είναι σίγουρο ότι πρέπει να δείχνει 10 bar με το τυφλό.
To 10 είναι μιά χονδρική τιμή για να βρεθείς κάπου κοντα.
Οπως είπαμε εξαρτάται από την OPV και την αντλία.
Πχ Ο τεχνικός διευθυντής της Dalla Corte για την επιλογή - συνδυασμο αντλίας και OPV της Dalla Corte Mini αναφέρει ότι παρουσιάζει διαφορά 2 bar (δηλαδή με το τυφλό δείχνει 11 bar για να πραγματοποιεί εκχύλιση 50ml στα 30 sec με 9 bar).
Προσπάθησε να πετύχεις σωστές εκχυλίσεις και κοίτα την πίεση (γνωρίζοντας και πόσο σου δείχνει με τα τυφλό)
Εάν η πίεση της εκχύλισης είναι υψηλότερη από 9, μείωσε ελαφρά την πίεση με το τυφλό, ξαναρύθμισε τον μύλο για σωστές παλι εκχυλίσεις και ούτω καθ εξής με υπομονή, μέχρι να πετύχεις περίπου 9 bar.
Eαν είναι χαμηλότερη κάνεις το αντίστροφο.
{η γνώμη μου είναι ότι σε μηχανες με αξιόλογη θερμοκρασιακή σταθερότητα 8,5 με 9 bar κατά την εκχύλιση είναι καλά (ανάλογα με τι προτιμάμε γευστικά) και σε μηχανές με μικρότερη θερμοκρασιακή σταθερότητα η ρύθμιση είναι προτιμότερη στα 9 με 9,5 bar, διευκρινίζω κατα την εκχύλιση πάντα}