Isomac Zaffiro PID ή όχι

Ημι-επαγγελματικές μηχανές για τους πιο ενθουσιώδεις home barista. Μηχανές αξιώσεων που προκαλούν με την εμφάνιση τους και μόνο.
woodsman43

Re: Isomac Zaffiro PID ή όχι

Δημοσίευση από woodsman43 » Τετ Απρ 28, 2010 10:14 pm

Christos έγραψε:Και επειδή η αλήθεια είναι ότι έπεσα από τα σύννεφα διαβάζοντας την δημοσίευση του φίλου satjat, πήγα να διαβάσω το review της μηχανής από το coffeegeek.
http://coffeegeek.com/proreviews/detail ... erformance

Παραθέτω ένα απόσπασμα με τονισμένα μερικά σημεία που έχουν ενδιαφέρον. Τα συμπεράσματα δικά σας.

.
Εμ δεν ειναι και τοσο τυχαιο που την πουλαγε ο Τ.Την ειχα ψυλιαστει την δουλεια πως θα μπλεξω ασχημα με το εργαλειο και γι αυτο δεν το πηρα.Μου αρεσε ομως παρα πολυ αλλα το πουλαγε και πολλα.Απο σημερα ομως εγω θα ονειρευομαι αυτη την κουκλα. http://www.chriscoffee.com/products/hom ... izzoduetto

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τετ Απρ 28, 2010 10:34 pm

Δημήτρη από αυτήν την δημοσίευση σου, σχετικά με την Silvia του Μπάμπη
viewtopic.php?f=15&t=201
woodsman43 έγραψε:...Να προλογησω λεγοντας πως απο το πρωι προσπαθουσα να βρω τι εχει η ranchilio silvia ενος φιλου η οποια εκανε τερτιπια και γκριματσες σχετικα με την θερμοκρασια της, παροτι της ειχα βαλει pid πριν κανα μηνα.Ψαχνωντας λοιπον αποφασισα να την κανω βιδες μιας και μου μπηκαν ψιλοι στα αυτια.Τελικα ομως δεν ηταν ψιλοι αλλα ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ ΑΡΑΧΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ. ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΛΑΝΕ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ. ...
Τι ακριβώς έκανε όταν λες τερτίπια; Μήπως τίθεται απλά θέμα αφαλάτωσης στην περίπτωση της Zeffiro. Το απόσπασμα από το coffeegeek την επαινεί για την αξιοσημείωτη θερμοκρασιακή σταθερότητας της. (0.6 C) !!!

Off topic:
Επίσης, έκανα editing το όνομα που αναφέρεις, γιατί πρόκειται για μια ιδιωτική επικοινωνία και δεν είμαι σίγουρος εάν θα πρέπει να φαίνεται.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Τετ Απρ 28, 2010 10:58 pm

Christos έγραψε:Δημήτρη από αυτήν την δημοσίευση σου, σχετικά με την Silvia του Μπάμπη
viewtopic.php?f=15&t=201
woodsman43 έγραψε:...Να προλογησω λεγοντας πως απο το πρωι προσπαθουσα να βρω τι εχει η ranchilio silvia ενος φιλου η οποια εκανε τερτιπια και γκριματσες σχετικα με την θερμοκρασια της, παροτι της ειχα βαλει pid πριν κανα μηνα.Ψαχνωντας λοιπον αποφασισα να την κανω βιδες μιας και μου μπηκαν ψιλοι στα αυτια.Τελικα ομως δεν ηταν ψιλοι αλλα ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ ΑΡΑΧΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ. ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΛΑΝΕ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ. ...
Τι ακριβώς έκανε όταν λες τερτίπια; Μήπως τίθεται απλά θέμα αφαλάτωσης στην περίπτωση της Zeffiro. Το απόσπασμα από το coffeegeek την επαινεί για την αξιοσημείωτη θερμοκρασιακή σταθερότητας της. (0.6 C) !!!

Off topic:
Επίσης, έκανα editing το όνομα που αναφέρεις, γιατί πρόκειται για μια ιδιωτική επικοινωνία και δεν είμαι σίγουρος εάν θα πρέπει να φαίνεται.
Τιποτα δεν αποκλειεται.Μπορει και να ειναι τιγκα στα αλατα.Η ranchilio παντως εβγαζε χλυαρο καφε ενω δεν ειχε ποτε τετοιο προβλημα.Επισης δεν δουλευε καλα και η σολενοιντ.

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Τετ Απρ 28, 2010 10:59 pm

woodsman43 έγραψε:
Christos έγραψε:Δημήτρη από αυτήν την δημοσίευση σου, σχετικά με την Silvia του Μπάμπη
viewtopic.php?f=15&t=201

Off topic:
Τιποτα δεν αποκλειεται.Μπορει και να ειναι τιγκα στα αλατα.Η ranchilio παντως εβγαζε χλυαρο καφε ενω δεν ειχε ποτε τετοιο προβλημα.Επισης δεν δουλευε καλα και η σολενοιντ.
Τωρα ομως σκοτωνει ,εγινε καινουργια.

Άβαταρ μέλους
dimogrec
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Zaffiro PID Woodsman
2η Μηχανή:: Pavoni EN, Bacchi
Μύλος:: Macap MC4 & M4
Οι καφέδες μου:: κυριως taf

Δημοσίευση από dimogrec » Παρ Ιαν 14, 2011 10:33 pm

satjat τελικα το εβαλες το PID?

blackraptor

Δημοσίευση από blackraptor » Σάβ Ιαν 29, 2011 11:40 pm

Καλησπέρα, ειναι και εμένα η πρωτη μου φορά που γραφω στο site και για την ακριβεια η πρωτη φορα που βλεπω οτι ασχολουνται μα τη συγκεκριμενη μηχανη και στην ελλαδα :oneup:
ειμαι και εγω κατοχος και απ' οτι βλεπω αντιμετωπισα τα ιδια προβληματα με εσας. Αυτο που εκανα εγω ειναι να βαλω ενα ψηφιακο θερμοστατη, και να ρυθμιζω που θα αναβει και θα σβηνει η αντισταση με λεπτομερια δεκαδικου (0,1) Το αποτελλεσμα βελτιωθηκε με μεγαλη διαφορα ,αλλα δεν λυθηκε, προσπαθηστε να φτιαξετε 2-3 καφεδες στη σειρα και θα με καταλαβετε. Το προβλημα ειναι οτι οταν φτιαχνεις ενα καφε πεφτει αρκετα η θερμοκρασια, ρυθμιζοντας την αντισταση να σταματησει στους 90 πχ μπορει να σβησει,αλλα η θερμοκρασια συνεχιζει να ανεβαινει και να φτανει και τους 100. εκει τα πραγματα χειροτερευουν γιατι η μηχανη δεν εχει βαλβιδα εξαερωσης στο μποιλερ, με αποτελεσμα ο επομενος καφες και ας ειναι η θερμοκρασια στο 90 θα εχει κρατησει μεσα ατμο και ετσι καιει τον καφε. Αυτα εχω καταλαβει απο την εμπειρια μου με τη μηχανη και την τρελα μου για τον καφε και το ψαξιμο. εγω την δουλευω περιπου ενα χρονο αν καποιος την μαθει μπορει να φτιαξει πολυ καλο καφε!!
να σας πω καποιες φορες σκεφτομαι και να τη δωσω, οποτε αν καποιος ενδιαφερεται το συζηταω.
Τι καφες σας εχει "κατσει " καλα στη μηχανη?
περιμενω σχολια και συμβουλες
ευχαριστω

Άβαταρ μέλους
dimogrec
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Zaffiro PID Woodsman
2η Μηχανή:: Pavoni EN, Bacchi
Μύλος:: Macap MC4 & M4
Οι καφέδες μου:: κυριως taf

Δημοσίευση από dimogrec » Τετ Φεβ 02, 2011 11:47 pm

Γεια σου black raptor, όντως έχει ενα θεμα τον εργοστασιακο της θερμοστάτη η Zaffiro, αλλα όχι κ τοσο τραγικο. Προσωπικά είναι το μονο αρνητικό της σημειο και όπως ειπες και εσυ αν την μάθεις (και ακόμα καλυτερα αν τηε ρυθμίσεις σωστα το θερμοστάτη αναλογα με τις απαιτησεις σου) φτιαχνεις αψογα καφεδάκια.
Παλιότερα κάποιες φορες που είχα παρέα (πολλες απο αυτες τι φορες με παρεά και απο αυτο το φορουμ) στο σπίτι έφτιαχνα διαδοχικά εσπρεσσο και μετά το 5ο παρατηρούσα κάποια αυξημενη θερμοκρασία (που στο κατω κατω οικειακη μηχανη ειναι). Πριν λιγο καιρο με βοηθεια θερμόμετρου διάβασα και τις θερμοκρασιες στο γκρουπ... οσο μπορεσα δηλαδη... Στην αρχη (δηλαδη λιγη ώρα μετά το αναμα) ειχα καποια σκαμαπανεβάσματα, όμως αν ζεσταθει καλα το γκρουπ (κανα μισαωρο δηλαδη) οι θερμοκρασία σταθεροποιειται ικανοποιητικα. Ετσι ρυθμισα τον θερμοστατη μου να είναι η μηχανη οκ..
Βασικα ο θερμοστάτης της αργει να παρει μπρος... πεφτει πχ και 8 βαθμους για να ξαναναψει... Αν εχεις αναψει πριν λιγη ώρα τη μηχανη, το γκρουπ ειναι ακομα σχετικα κρυο, βγαινει το ζεστο νερο απο το ζεστο μποιλερ και σου φτανει στο γκρουπ πιο κρυο απότι στο μποιλερ γιατι μεταδιδει μερος της θερμότητας του στο γκρουπ... σε εκεινη τη φαση όντως εχεις αρκετες αποκλησεις. Μολις όμως ζεσταθει το γκρουπ τηνει να βοηθησει στο να διατηρησεις πιο σταθερη θερμοκρασια, και μάλιστα πιο σταθερη απο αυτη του θερμοστατη.. δεν ξερω αν γινομαι κατανοητος. Επισης η Ζαφφιρο εχει σχετικα μεγαλουτσικο μποιλερ το οποιο την βοηθαει και αυτο να εχει σχετικα σταθερη θερμοκρασια...
Απο καφεδες οτι της εχω βαλει μια χαρα τα παει (ο καθενας με το κοψιμο του & τα γραμμαρια του).Προτιμω πιο light roasted καφεδες (βλεπε ταφ) γι'αυτη τη μηχανη...
Εσυ εβαλες pid? (δεν πολυ καταλαβα τι εννοεις με ψηφιακο θερμοστατη). Μηπως θελει καποιο ρυθμισμα το pid ?
Pid παραγγειλα αυτες τις μερες (παντου διαβαζω οτι βελτιωνεται παρα πολυ η σταθερότητα της) ... Επαναλβανω για να μη παρεξηγηθω. Τη μηχανη τη θεωρω τοπ και τωρα ετσι οπως ειναι ... αλλα μιας και εχω ποροθει θελω να το δοκιμασω..
(Αν την δωσεις δηλαδη τι σκεφτεσαι να παρεις και ποσα θα δωσεις?)

Dimitris_P

Δημοσίευση από Dimitris_P » Τετ Φεβ 02, 2011 11:50 pm

είναι αυτονόητο ότι σε τέτοιες μηχανές τίγκα στον ορείχαλκο πρέπει να αφήσεις τουλάχιστον μισή ώρα να ζεσταθούν όλα τα μέρη, ακόμα κι αν ο κατασκευαστής λέει ότι μπορείς να φτιάξεις καφέ απ'τα πρώτα 10 λεπτά. ότι μπορείς μπορείς, το θέμα είναι τι θα πιεις

blackraptor

Δημοσίευση από blackraptor » Παρ Φεβ 04, 2011 11:48 pm

εννοειται πως την αφηνω να ζεσταθει, συγκεκριμενα την εχω με χρονοδιακοπτη και αναβει τουλαχιστον μια ωρα πριν την χρησιμοποιησω. Επισης πριν φτιαξω καφε κατεβαζω λιγο νερο, αναβει η αντισταση και μετα φτιαχνω. απο σταθεροτητα μια χαρα ειναι, το θεμα ειναι μετα τον δευτερο συνεχομενο καφε που η θερμοκρασια θα εχει πεσει πολυ, μεχρι να επανερθει στους 90 για να σβησει, αναβει τοση ωρα που το νερο συνεχιζει να ζεστενεται με αποτελεσμα να φτανει τους 100 και να γινεται ατμος. Μπορει να μην την εχω ρυθμισει ακομα τελεια, το προσπαθω, σε γενικες γραμμες ειναι πολυ δικαιη μηχανη νομιζω.
Ο μοναδικος λογος που σκεφτομαι να την δωσω ειναι αυτος, πολλες φορες αν ξεφυγει η θερμοκρασια μετα απο τον δευτερο καφε, πρεπει να κανεις 2-3 πραγματακια να βγαλεις τον ατμο, αν εχει μαζεψει και να ανεβασεις παλι θερμοκρασια, αν ειχε μια βαλβιδα εκτονωσης ατμου θα ηταν τελεια..... Με λιγο ψαξιμο ειχα δει οτι μπαινει, αλλα θελει καλο χειρουργιο στο μποιλερ
Βαλτο το PID αξιζει σιγουρα......
περιμενουμε εντυπωσεις και ρυθμισεις :cfstd:

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Παρ Μαρ 04, 2011 11:20 pm

H ζωη κανει παραξενους κυκλους τελικα και η προσπαθεια να τους εξηγησουμε μοιαζει εντελως ανουσια οπως φαινεται.
Πριν λιγα χρονια βρεθηκα στο διλλημα να αγορασω μια zaffiro ελαφρως μεταχειρισμενη αλλα το μετανιωσα και δεν την πηρα λογω της τιμης της και των διαφορων αμφιλεγομενων αποψεων για την θερμοκρασιακη της σταθεροτητα.
Η ιδια zaffiro τελικως αγοραστηκε απο καποιον ο οποιος γραφτηκε καποια στιγμη μελος στο φορουμ.
Αφου γνωριστηκε καλα μαζι της αποφασισε να της βαλει ενα pid για να τελοιοποιησει την σταθεροτητα της.
Εντελει αποφασισε να την εμπιστευτει στα χερια μου και να η ζωη πως τα εφερε....
Η μηχανη που καποτε παρατριχα να αγορασω περασε απο ενα μικρο χειρουργειο και μου εδειξε τι μπορει να κανει αν της δωθει η ευκαιρια.
Και ενω ο dimogrec αυτην τη στιγμη απολαμβανει καφεδακια στο εξωτερικο η μηχανη του περνα βασανιστηρια στον παγκο μου :lol:

Το pid kit ειναι της auber και αγοραστηκε απο τον ιδιοκτητη της.Το θεμα ηταν που θα μπει για να γινει το λιγοτερο κακο και να ειναι και αισθητικα αποδεκτο.Επελεξα την παρακατω τοπολογια και δειχνω τα βηματα.
03.jpg
Εν συντομια αυτος ειναι ο ενοχος για μικροπροβληματακια σταθεροτητας.
05.jpg
Αφαιρεση διακοπτων και λαμπακιων απο το κεντρο.
06.jpg
Αμεσως μετα προστασια με χαρτοταινια του σασι.
07.jpg
Kοψιμο της λαμαρινας με το dremel και τοποθετηση του pid.
04.jpg
Μονωση στο μποιλερ
08.jpg
Αποψη του εσωτερικου.
11.jpg
Και η τελικη της οψη.Τα δυο λαμπακια αφαιρεθηκαν τελειως μιας και την δουλεια τους τωρα την εχει αναλαβει το pid.
Oι μετρησεις μετα απο την τοποθετηση απεδειξαν ποσο πολυ ειχε αναγκη η μηχανη το pid.Το οργανο δεν αλλαξε τιποτα στην ικανοτητα της μηχανης να βγαζει σταθερα 92 βαθμους για οσο διαρκει η εγκχυλιση απλως φροντιζει να ειναι ετοιμη ανα πασα στιγμη για shot και να μην εχουμε overshoot ειτε προς τα πανω ειτε προς τα κατω.
Επιπλεον τωρα ειναι ορατη η εσωτερικη θερμοκρασια του μποιλερ και αποφευγονται τα λαθη,
Ο αισθητηρας ειναι rtd και τοποθετηθηκε μεσα στην θερμοφωλια που ηδη ειχε η μηχανη παιρνωντας ενδειξη απο το μεσον του μποιλερ.Για καλυτερη μεταδοση της θερμοτητας γεμισα την θερμοφωλια με θερμωαγωγιμη παστα.
Βιντεο εγκχυλισης και θερμοκρασιας θα ανεβασει ο ιδιοκτητης της οταν επιστρεψει απο το ταξιδακι του ετσι ωστε να γινει και συγκριση με το αλλο βιντεο που εχει ηδη ανεβασει χωρις pid.Eπισης και τις τιμες αγορας των υλικων τις εχει ο ιδιος και αναμενουμε να μας τις ανακοινωσει.
Μεγεια dimogrec και καλα καφεδακια :a013:

Υ.Γ.Αν νομιζεις πως πρεπει να μπει χρηστο στα mod μηχανων,ξερεις εσυ.... :D

Απάντηση