ECM Classika PID

Ημι-επαγγελματικές μηχανές για τους πιο ενθουσιώδεις home barista. Μηχανές αξιώσεων που προκαλούν με την εμφάνιση τους και μόνο.
Άβαταρ μέλους
NCHARIS
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Eureka Specialita

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από NCHARIS » Τρί Οκτ 15, 2019 1:47 pm

Luckees έγραψε:
Τρί Οκτ 15, 2019 11:35 am
Προσωπικά το puck του μου φαίνεται φυσιολογικό εκτός από την περιφέρεια.
δηλαδή να πάρω μεγαλύτερο tamper?

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 367
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: QuickMill Silvano
2η Μηχανή:: La Pavoni lever
Μύλος:: Baratza Sette 270W
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από cosini » Τρί Οκτ 15, 2019 5:46 pm

Το τάμπερ σου εαν είναι 58mm είναι οκ .
Απο εκεί κ πέρα θα παίξεις με τα γραμμάρια κ το κόψιμο να δείς πού θα είσαι εντάξει γευστικά .
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1334
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από Luckees » Τετ Οκτ 16, 2019 10:06 am

Όντως το 58αρι σου είναι καλό (δεν πρόσεξα οτι αναφέρεις τις διαστάσεις).
Χρήσιμο θα ήταν να έπαιρνες ένα γυμνό pf ώστε να βλέπεις κατευθείαν αν κάνεις καλή κατανομή, αλφαδιασμένο πάτημα, την ταχύτητα ροής, το blonding pont κλπ.

Άβαταρ μέλους
Lepi
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 11, 2018 11:46 pm
Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
Μηχανή:: ECM Technika 3 profi
Μύλος:: Compak K3
Οι καφέδες μου:: Local roaster
Τοποθεσία: ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από Lepi » Κυρ Οκτ 20, 2019 1:06 am

αγαπητέ φίλε νομίζω οτι αγχώνεσαι κ προσπαθείς πολύ αδίκως. Η συνταγή είναι σχετικά απλή κ πάντα δίνει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα κ μετά αν θες αρχίζεις τους πειραματισμούς. Ξεκινάς με το απλό 1:2 πχ 17γρ καφέ στο πορταφίλτρο 34 με 36γρ στο ποτήρι σε 25 με 30 δευτ. απο την πρώτη σταγόνα στο ποτήρι. Λίγα δευτερόλεπτα cooling flush κ αυτό είναι. Όλα τα άλλα είναι πολύ μικρές λεπτομέρειες πχ τάμπερ για να καταστρέψουν την εκχύλιση όσο μας λες. Με τη σειρά μου θα πρότεινα λίγο πιο ¨εύκολους καφέδες¨ μέχρι να πάρεις τον αέρα του σετ σου πχ Portioli ακόμα κ κάποιον τοπικό roaster που θα σου δώσει φρέσκο καφέ κ κάποιες σχετικές οδηγίες (πχ μονοποικιλιακοί που θέλουν 19-20γρ).

nato
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 25, 2018 7:32 pm
Όνομα: Fortunato
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Eureka Mignon Specia
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Επικοινωνία:

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από nato » Δευ Ιαν 27, 2020 7:56 am

Καλημερα παιδιά

Θα ήθελα να θίξω ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με τον ατμό στο frothing για cappuccino.
Έχω παρατηρήσει από την αρχή που την αγόρασα ότι προσθέτει αρκετά γραμμάρια νερού στο αφρόγαλα.
Ζυγίζοντας 120γρ κρύο γάλα βγάζω στο τέλος του frothing 150γρ αφρόγαλα.
Πιστεύω ότι δεν έχω dry steam
Θα ήθελα να μάθω αν το ίδιο συμβαίνει και με τις δικές σας μηχανές.

harryv
Δημοσιεύσεις: 488
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
Όνομα: Χάρης
Μηχανή:: DIY Mod G Classic
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Newbie roaster

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από harryv » Δευ Ιαν 27, 2020 5:07 pm

Όταν ενεργοποιήσεις τον ατμό, γύρω στους 105 με 110 βαθμούς, άνοιξε λίγο το ακροφύσιο και δες μην βγάζει νερό ακόμη που έχει ξεμείνει από το brew. άστο να φύγει μέχρι να βγαίνει μόνο ατμός,

nato
Δημοσιεύσεις: 12
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 25, 2018 7:32 pm
Όνομα: Fortunato
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Eureka Mignon Specia
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Επικοινωνία:

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από nato » Τρί Ιαν 28, 2020 6:47 am

harryv έγραψε:
Δευ Ιαν 27, 2020 5:07 pm
Όταν ενεργοποιήσεις τον ατμό, γύρω στους 105 με 110 βαθμούς, άνοιξε λίγο το ακροφύσιο και δες μην βγάζει νερό ακόμη που έχει ξεμείνει από το brew. άστο να φύγει μέχρι να βγαίνει μόνο ατμός,
Το δοκίμασα και δούλεψε
Είχα μονο 13γρ επιπλέον υγρασίας αυτήν την φορά, το οποίο θεωρώ και φυσιολογικό.
Σ' ευχαριστώ πολύ!!! :worthy:

Άβαταρ μέλους
fotissgr
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 15, 2010 2:07 pm
Μηχανή:: ECM Classika PID
2η Μηχανή:: hario v60
Μύλος:: Eureka Olympus 75E
2ος Μύλος:: Titanium Burrs
Τοποθεσία: Καλαμάτα

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από fotissgr » Τρί Μαρ 24, 2020 6:48 pm

Ο κορωνοιός μας φέρνει πιο κοντά :a013:
Με έχουν κουράσει τα φόρουμ αλλά τώρα κλεισμένος μέσα ξανάρχισα να διαβάζω κάποια.
Έχω και γω την ECM Classika PID και χάρηκα που ξεκίνησε κάποιος topic. Την θεωρώ εξαιρετική επιλογή για κάποιον που έχει υψηλές απαιτήσεις σε εσπρέσσο και θέλει να "παίξει" με διάφορους καφέδες, ακόμη και specialty κτλ. Σε ότι αφορά το κόστος αλλά και το μέγεθος-βάρος.
Αν κάποιος θέλει να κάνει και αφρόγαλα με την μηχανή αρχίζουν τα προβλήματα. Είναι μια single boiler. Με τα ίδια χρήματα παίρνεις μια heat exchanger που βολεύει πολύ περισσότερο. Εγώ όμως την έχω χρόνια και δεν έχω κάνει αφρόγαλα ούτε μια φορά. Κάποιες φορές απλά το γυρνάω στον ατμό για να ζεσταθεί πιο γρήγορα η μηχανή.
Το ότι το pid έδειξε ας πούμε 92 βαθμούς δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Θέλει αρκετή ώρα για να ζεσταθεί πραγματικά και γι αυτό το γυρίζω στον ατμό, υπερθερμαίνεται και μετά θέλει να κατεβάσεις θερμοκρασία. Επίσης ανάμεσα στους καφέδες, περιμένω και κάποια ώρα για πιο καλό ξαναζέσταμα. Ξαναπιάνει την επιθυμητή θερμοκρασία η μηχανή και αφήνω να περάσουν και καναδυό λεπτά ακόμα. Θεωρώ πως το νερό στην κεφαλή δεν έχει υπερθεμανθεί, άρα δεν χρειάζεται να βγάλω νερό. Βάζω το portafilter και ξεκινάω εκχύλιση άμεσα. Είναι single boiler με PID γιατί να υπερθερμανθεί? (Αν κάνω λάθος διορθώστε με). Πάντως είμαι σίγουρος πως 10 δευτερόλεπτα είναι πάρα πολλά και μόνο κακό κάνουν (κατεβάζουν την θερμοκρασία).
Αν κάποιος με αυτή την μηχανή δεν έχει αρκετά σταθερά αποτελέσματα, κάτι δεν κάνει καλά. Θα πρέπει τα αποτελέσματα του να έχουν επαναληψιμότητα, να μπορεί κάποιος να προβλέψει τι θα του δώσει στο φλιτζάνι. Το συνηθέστερο λάθος είναι στο taping. Από κει και πέρα εγώ προσπαθώ να είμαι πάντα όσο πιο ακριβής γίνεται για να μειώνω τα λάθη μου- που σίγουρα γίνονται. Γι αυτό και γω προτιμώ τα γραμμάρια και όχι τα ml. Η κρέμα δημιουργεί ανακρίβειες. Σε κάποιο βίντεο που είδα όμως μερικά ποστ πριν, τα λάθη ήταν σοβαρά. Δεν υπήρχε καν εκχύλιση. Ήθελε σίγουρα ή πιο λεπτό κόψιμο ο καφές ή ήταν έντονο το channeling. Τώρα βέβαια και μένα πολλοί καφέδες της Taf με έχουν παιδέψει, αλλά σ αυτήν πάντα επιστρέφω.
Ελπίζω να έδωσα κάποιες επιπλέον πληροφορίες ή έστω να βοήθησα κάποιον που θέλει τώρα να πάρει καφετιέρα. Όταν ήθελα να κάνω αναβάθμιση από την Gulia δεν έβρισκα και πολλές πληροφορίες για την συγκεκριμένη μηχανή. Την επέλεξα γιατί θεώρησα την dual boiler υπερβολή για τα δικά μου δεδομένα και σε κόστος και σε όγκο. Με ενδιαφέρει μόνο η γεύση και όχι η εμφάνιση στο αφρόγαλα και χρησιμοποιώ μια μηχανή της nespresso. Μία πραγματικά καλή single boiler και καλός κόφτης ήταν η επιλογή μου...

Άβαταρ μέλους
fotissgr
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 15, 2010 2:07 pm
Μηχανή:: ECM Classika PID
2η Μηχανή:: hario v60
Μύλος:: Eureka Olympus 75E
2ος Μύλος:: Titanium Burrs
Τοποθεσία: Καλαμάτα

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από fotissgr » Τρί Μαρ 24, 2020 6:58 pm

Και κάτι ακόμα. Σήμερα το πρωί ο καφές που έκανα ήταν στα 19,5 γραμμάρια και δεν ακούμπησε την μηχανή από πάνω. (έχω ακόμη τον εργοστασιακό εξοπλισμό).

Άβαταρ μέλους
PublicDomain
Δημοσιεύσεις: 340
Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
Μηχανή:: Bezzera Unica PID
2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
Μύλος:: Niche Zero
2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas

Re: ECM Classika PID

Δημοσίευση από PublicDomain » Τρί Μαρ 24, 2020 7:11 pm

ευτυχώς για ECM υπάρχουν πολλά βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=aIyBh7bQFm4&t=30s
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
μείνετε μέσα, πλύνετε χέρια συνέχεια

Απάντηση