Μηχανές: Κανόνια για κουνούπια;
Δημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 03, 2024 11:31 pm
				
				Όποτε βλέπω προβλήματα με βλάβες σε μηχανές, σωματίδια ή χρωματισμούς του νερού, μυρωδιές, δυσάρεστες εκπλήξεις στο άνοιγμα, σκέφτομαι πιο έντονα το περιεχόμενο αυτού του ποστ (το έχω ήδη ψιλοαναφέρει αλλού) που συνοψίζεται στο εξής: Γιατί να μπλέκεις με μηχανή αντλίας για εσπρέσσο στο σπίτι;
Μπορώ να καταλάβω απόλυτα τις μηχανές καθαυτές, με τα "πειράγματά τους", ως χόμπι (μέσα στο μεγάλο χόμπι που μπορεί να είναι ο εσπρέσσο στο σπίτι), μπορώ σίγουρα να καταλάβω το να αρέσουν οπτικά, αισθητικά. Εφόσον αυτά όμως δεν είναι καθοριστικοί παράγοντες, δεν μπορώ να καταλάβω πώς, για το σπίτι, παρά την ύπαρξη των χειροκίνητων επιλογών, όπως το Robot, οι διάφορες Flair (εντάξει, εξαιρώντας τις πιο φτηνές pressurised αν και δεν έχω δοκιμάσει) ή και λιγότερο διάσημες, όπως Espresso Forge, Aram κλπ, οι ηλεκτρικές μηχανές αντλίας, εξακολουθούν να είναι η δημοφιλέστερη επιλογή. Θέλω να πω, δεν μου βγάζει νόημα ούτε από άποψη σπατάλης ρεύματος, υγιεινής (βασικό), ταλαιπωρίας για μικρούς, πέραν του καθημερινού και μεγάλους καθαρισμούς και service στο σπίτι και σε μάστορα, σπατάλης τόσων υλικών κατασκευής και τεχνολογίας, χώρου στον πάγκο, χρόνου για να έρθει το εκάστοτε ανταλλακτικό, κόστους κτήσης (σε γενικές γραμμές αυτό) κλπ.
Αφήνω έξω την απόλυτη ακρίβεια που δίνει μια Decent, και ξαναλέω, μιλάμε για νορμάλ οικιακή χρήση, όχι να κάνεις τον Dritan και να φτιάχνεις ταυτόχρονα 5 καπουτσίνο... Και φυσικά δεν μιλάω για μύλο, όπου και η σωματική προσπάθεια να κόβεις χειροκίνητα για εσπρέσσο κάθε μέρα είναι πολύ μεγαλύτερη και το μέγεθος σε γενικές γραμμές κάνει διαφορά, εκεί ναι.
Μπορεί κανείς να πει για τη γεύση...: με καλό μύλο, όχι μόνο δεν υπάρχει αρκετή διαφορά να καλύπτει τα παραπάνω, άποψή μου είναι πως είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι υπάρχει διαφορά, κι ακόμα ότι η ευελιξία των χειροκίνητων ειδικά σε σύγκριση με τις πιο φτηνές μηχανές αντλίας, δίνει στις πρώτες το πλεονέκτημα. Ενδεικτικά πρόσφατα τελείωσα σακούλι filter roast (για πρώτη φορά αυτό), s.o. από handpickers, χωρίς κανένα πρόβλημα ξυνίλας και σε ratio 19-48 όχι τίποτα τρελό δηλαδή. Αν παρόλα αυτά ανησυχεί κάποιος για τη θερμοκρασιακή σταθερότητα, υπάρχει και το υβρίδιο της Flair 58. Με τη Flair pro 2 μου πάντως, απόφαση ως το έτοιμο φλιτζάνι εσπρέσσο είναι 10-12 λεπτά και με την προθέρμανση (και τον καθαρισμό από το προηγούμενο φλιτζάνι) μέσα.
Επίσης το αφρόγαλο δεν είναι πλέον λόγος. Αν δεν ενδιαφέρει το latte art, απλό πάμφθηνο ηλεκτρικό μιξεράκι αρκεί για να με καλύψει γευστικά και σε υφή στο στόμα, ενώ αν ενδιαφέρει, το nanofoamer 2 χωρίς τρελό κόστος, ή το pro, καλύπτουν και με πολύ μικρό αποτύπωμα.
Οπότε μένει το μειονέκτημα ότι στην εκχύλιση, για το μισό με ένα λεπτό, αντί να πατήσεις το κουμπί και να κοιτάς, πιέζεις τον μοχλό. Όπου δεν χρειάζεται ιδιαίτερη δύναμη, ειδικά για τα 7 Bar που φτάνουν και περισσεύουν. Έτσι το βλέπω, μου φαίνεται αδικαιολόγητο overkill. Και παρά το γεγονός ότι έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική της πλειοψηφίας - μάλλον παγκοσμίως - κι ότι μπορεί να πάσχω από την πλάνη να στηρίξω την επιλογή μου, η πεποίθησή μου δυναμώνει με τον χρόνο. Κάτι χάνω ίσως. Μπορεί το φόρουμ να μην είναι πια για τέτοιες συζητήσεις, σε κάθε περίπτωση αφήνω αυτή τη γνώμη να υπάρχει.
			Μπορώ να καταλάβω απόλυτα τις μηχανές καθαυτές, με τα "πειράγματά τους", ως χόμπι (μέσα στο μεγάλο χόμπι που μπορεί να είναι ο εσπρέσσο στο σπίτι), μπορώ σίγουρα να καταλάβω το να αρέσουν οπτικά, αισθητικά. Εφόσον αυτά όμως δεν είναι καθοριστικοί παράγοντες, δεν μπορώ να καταλάβω πώς, για το σπίτι, παρά την ύπαρξη των χειροκίνητων επιλογών, όπως το Robot, οι διάφορες Flair (εντάξει, εξαιρώντας τις πιο φτηνές pressurised αν και δεν έχω δοκιμάσει) ή και λιγότερο διάσημες, όπως Espresso Forge, Aram κλπ, οι ηλεκτρικές μηχανές αντλίας, εξακολουθούν να είναι η δημοφιλέστερη επιλογή. Θέλω να πω, δεν μου βγάζει νόημα ούτε από άποψη σπατάλης ρεύματος, υγιεινής (βασικό), ταλαιπωρίας για μικρούς, πέραν του καθημερινού και μεγάλους καθαρισμούς και service στο σπίτι και σε μάστορα, σπατάλης τόσων υλικών κατασκευής και τεχνολογίας, χώρου στον πάγκο, χρόνου για να έρθει το εκάστοτε ανταλλακτικό, κόστους κτήσης (σε γενικές γραμμές αυτό) κλπ.
Αφήνω έξω την απόλυτη ακρίβεια που δίνει μια Decent, και ξαναλέω, μιλάμε για νορμάλ οικιακή χρήση, όχι να κάνεις τον Dritan και να φτιάχνεις ταυτόχρονα 5 καπουτσίνο... Και φυσικά δεν μιλάω για μύλο, όπου και η σωματική προσπάθεια να κόβεις χειροκίνητα για εσπρέσσο κάθε μέρα είναι πολύ μεγαλύτερη και το μέγεθος σε γενικές γραμμές κάνει διαφορά, εκεί ναι.
Μπορεί κανείς να πει για τη γεύση...: με καλό μύλο, όχι μόνο δεν υπάρχει αρκετή διαφορά να καλύπτει τα παραπάνω, άποψή μου είναι πως είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι υπάρχει διαφορά, κι ακόμα ότι η ευελιξία των χειροκίνητων ειδικά σε σύγκριση με τις πιο φτηνές μηχανές αντλίας, δίνει στις πρώτες το πλεονέκτημα. Ενδεικτικά πρόσφατα τελείωσα σακούλι filter roast (για πρώτη φορά αυτό), s.o. από handpickers, χωρίς κανένα πρόβλημα ξυνίλας και σε ratio 19-48 όχι τίποτα τρελό δηλαδή. Αν παρόλα αυτά ανησυχεί κάποιος για τη θερμοκρασιακή σταθερότητα, υπάρχει και το υβρίδιο της Flair 58. Με τη Flair pro 2 μου πάντως, απόφαση ως το έτοιμο φλιτζάνι εσπρέσσο είναι 10-12 λεπτά και με την προθέρμανση (και τον καθαρισμό από το προηγούμενο φλιτζάνι) μέσα.
Επίσης το αφρόγαλο δεν είναι πλέον λόγος. Αν δεν ενδιαφέρει το latte art, απλό πάμφθηνο ηλεκτρικό μιξεράκι αρκεί για να με καλύψει γευστικά και σε υφή στο στόμα, ενώ αν ενδιαφέρει, το nanofoamer 2 χωρίς τρελό κόστος, ή το pro, καλύπτουν και με πολύ μικρό αποτύπωμα.
Οπότε μένει το μειονέκτημα ότι στην εκχύλιση, για το μισό με ένα λεπτό, αντί να πατήσεις το κουμπί και να κοιτάς, πιέζεις τον μοχλό. Όπου δεν χρειάζεται ιδιαίτερη δύναμη, ειδικά για τα 7 Bar που φτάνουν και περισσεύουν. Έτσι το βλέπω, μου φαίνεται αδικαιολόγητο overkill. Και παρά το γεγονός ότι έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική της πλειοψηφίας - μάλλον παγκοσμίως - κι ότι μπορεί να πάσχω από την πλάνη να στηρίξω την επιλογή μου, η πεποίθησή μου δυναμώνει με τον χρόνο. Κάτι χάνω ίσως. Μπορεί το φόρουμ να μην είναι πια για τέτοιες συζητήσεις, σε κάθε περίπτωση αφήνω αυτή τη γνώμη να υπάρχει.