Μηχανη με ενσωματωμενο μυλο... Ποια?
-
- Δημοσιεύσεις: 46
- Εγγραφή: Πέμ Αύγ 27, 2020 3:50 pm
- Όνομα: Άρης
- Μηχανή:: VBM Domobar Super HX
- 2η Μηχανή:: Lelit Kate PL82T
Re: Μηχανη με ενσωματωμενο μυλο... Ποια?
Μια χαρά τα λέει ο slaughter, εγώ να προσθέσω συγκεκριμένα για τον μύλο της Kate ότι θέλει πολύ γύρισμα η ροδέλα (αρκετές στροφές ενδεχομένως αν κάνεις πχ εκχύλιση 1:2 σε 15") για να δεις ουσιαστική διαφορά στο κόψιμο. Όντως συνιστάται να την γυρνάς όσο κόβει (εγώ κάνω κ εκτός λειτουργίας με ρίσκο να μπουκώσει ή να μην πάρει την αλλαγή αν έχει πιάσει κόκκο καφέ) αλλά είναι ακόμα πιο εύκολο αν την γυρνάς με τον μύλο εντελώς άδειο (να κάνεις δηλαδή ό,τι είπε ο slaughter).
-
- Δημοσιεύσεις: 46
- Εγγραφή: Πέμ Αύγ 27, 2020 3:50 pm
- Όνομα: Άρης
- Μηχανή:: VBM Domobar Super HX
- 2η Μηχανή:: Lelit Kate PL82T
Re: Μηχανη με ενσωματωμενο μυλο... Ποια?
Να συμπληρώσω ότι εγώ κάνω pre-infusion 5'' και στοχεύω σε επιπλέον εκχύλιση 25" από την ώρα που θα στάξει με στόχο το 1:2 (χοντρικά και αναλόγως με τις ορέξεις). Μονό δεν κάνω ποτέ, είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις καλό αποτέλεσμα με το μονό καλάθι και δεν έχω ασχοληθεί. Θα σου πρότεινα να μάθεις με το διπλό και με έναν συγκεκριμένο καφέ γιατί κάθε φορά που βάζεις άλλο καφέ πρέπει να κόψεις διαφορετικά και δεν είναι εύκολο στον μύλο της Κατε.gaig έγραψε: ↑Παρ Αύγ 26, 2022 12:54 pmμπορεις λιγο να μου πεις τι ρυθμισεις εχεις εσυ γιατι χθες εκανα 10+ καφεδακια και ειμαι πολυ μακρια απο το να το βρω.
Ο μυλος λενε πως πρεπει να αλλαζει η ρυθμιση του ενω δουλευει, αρα αλλαζω το κοψιμο και το βλεπω στον επομενο καφε.. καληνυχτα
Επισης, πριν το διαβασω αυτο, δοκιμασα να δω λιγο ποσες στροφες ευρος εχει και μου φανηκε οτι εχει παρα πολλες, οποτε δεν εχω ιδεα τι κοψιμο κανει τωρα. Το καταφερνω περιπου στο 1ml/sec με infusion κλειστο, αλλα δε μου αρεσει ο καφες
Περα απο αυτο, ποσα δευτερολεπτα το βαζεις να κοβει καφε για τη μονη και διπλη δοση? Infusion χρησιμοποιεις? Θερμοκρασια εκχυλισης? Ποσα δευτερολεπτα για ποσα ml?
εχω χασει τη μπαλα
Σε καφε πινω εσπρεσακι μονο και διπλο και φρεντο εσπρεσο σκετο, βραδυ καπουτσινο ντεκαφ
Re: Μηχανη με ενσωματωμενο μυλο... Ποια?
αα ειχα σκεφτει να βαζω μονο οσους κοκκους θελω, αλλα θεωρουσα οτι η μηχανη δεν πρεπει να δουλευει χωρις κοκκους (καν σαν το πλυστικο δηλαδη )slaughter έγραψε: ↑Παρ Αύγ 26, 2022 2:21 pmΓια να μην τρελαθείς μπορείς να προμετράς τους κόκκους (π.χ. 17γρ) και να βάλεις μόνο αυτούς στον μύλο για να μην σπαταλάς καφέ να αλλάζεις όσο δουλεύει.. με άδειο μύλο κάνεις ότι αλλαγές θες.
Μετά θερμοκρασία ξεκίνα με 92-93 και βλέπεις.. γενικά αν έχει ζεσταθεί καλά μόνο σε πολύ light roasts θα χρειαστείς παραπάνω για να βγάλεις πιο ιδιαίτερες γεύσεις.
Τέλος θα πρέπει να παίξεις λίγο με την συνταγή σου π.χ. 1:2 που είναι κλασσική βάζω 17γρ και βγάζω 34γρ καφέ σε 25-30 δευτερόλεπτα (για μένα ο χρόνος δεν είναι το παν αλλά αν πχ γίνει το extraction σε 15 εε θέλει πιο λεπτό αν γίνει σε 55 θέλει πιο χοντρό). όταν λοιπόν βρεις την ρύθμισή σου μετά θα είσαι λίγο πάνω-λίγο κάτω ή αν δεν θες να αλλάζεις τον μύλο δοκιμάζεις λίγο το ratio αντί για 1:2 να πας 1:3 να δεις τι σου κάθεται καλύτερα.
Το βασικό είναι να κάνεις μόνο 1 αλλαγή κάθε φορά και τα υπόλοιπα να είναι σταθερά .. αν δεν χάνεις την μπάλα
αυτο που λες "αν πχ γίνει το extraction σε 15 εε θέλει πιο λεπτό αν γίνει σε 55 θέλει πιο χοντρό", το αναποδο δεν ειναι? Δλδ αν βγαινει πολυ γρηγορα (15) σημαινει οτι ο κοκκος ειναι πολυ ψιλος, αρα μπουκωνει και πρεπει να το κανω πιο χοντρο? Ή κατι εχω μπερδεψει?
ναι το διαπιστωσα αυτο, εχει παρα πολλες στροφες. Ευτυχως τις εκανα οταν πρωτοανοιξα τη μηχανη, χωρις να εχω βαλει ποτε καφε μεσαevoman έγραψε: ↑Παρ Αύγ 26, 2022 3:26 pmΜια χαρά τα λέει ο slaughter, εγώ να προσθέσω συγκεκριμένα για τον μύλο της Kate ότι θέλει πολύ γύρισμα η ροδέλα (αρκετές στροφές ενδεχομένως αν κάνεις πχ εκχύλιση 1:2 σε 15") για να δεις ουσιαστική διαφορά στο κόψιμο. Όντως συνιστάται να την γυρνάς όσο κόβει (εγώ κάνω κ εκτός λειτουργίας με ρίσκο να μπουκώσει ή να μην πάρει την αλλαγή αν έχει πιάσει κόκκο καφέ) αλλά είναι ακόμα πιο εύκολο αν την γυρνάς με τον μύλο εντελώς άδειο (να κάνεις δηλαδή ό,τι είπε ο slaughter).
το ειχα υποθεσει γιατι καπου στο φορουμ διαβασα οτι μετρας απο την ωρα που πατας το κουμπι, αλλα εβγαινε παρα πολυ!evoman έγραψε: ↑Παρ Αύγ 26, 2022 3:30 pmΝα συμπληρώσω ότι εγώ κάνω pre-infusion 5'' και στοχεύω σε επιπλέον εκχύλιση 25" από την ώρα που θα στάξει με στόχο το 1:2 (χοντρικά και αναλόγως με τις ορέξεις). Μονό δεν κάνω ποτέ, είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις καλό αποτέλεσμα με το μονό καλάθι και δεν έχω ασχοληθεί. Θα σου πρότεινα να μάθεις με το διπλό και με έναν συγκεκριμένο καφέ γιατί κάθε φορά που βάζεις άλλο καφέ πρέπει να κόψεις διαφορετικά και δεν είναι εύκολο στον μύλο της Κατε.
Ποιον καφε χρησιμοποιεις?
- slaughter
- Δημοσιεύσεις: 116
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 04, 2021 4:34 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Lelit Bianca
- 2η Μηχανή:: Sage Barista Express
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: TAF και άλλα
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Μηχανη με ενσωματωμενο μυλο... Ποια?
αν σου βγαίνει πολύ γρήγορα τότε ο καφές σου είναι κομμένος χοντρά και θέλει πιο λεπτά
αν σου βγαίνει αργά τότε ο καφές σου είναι κομμένος πολύ λεπτά και θέλει πιο χοντρά
αν σου βγαίνει αργά τότε ο καφές σου είναι κομμένος πολύ λεπτά και θέλει πιο χοντρά
Re: Μηχανη με ενσωματωμενο μυλο... Ποια?
σωστααααα!
τωρα εφτιαξα το πρωινο καφεδακι.. ζυγισα 16γρ (καφε ειχα παρει απο καρπο), ο καφες βγηκε πικριλα και βγαζοντας το γκρουπ ειχε κολλησει στο ταβανι! κανω κατι λαθος? Τον ειχα πατησει κατω απο τη γραμμουλα και η εκχυλιση εγινε γρηγορα (αρα χρεαιζεται πιο ψιλο κοψιμο)
- slaughter
- Δημοσιεύσεις: 116
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 04, 2021 4:34 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Lelit Bianca
- 2η Μηχανή:: Sage Barista Express
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: TAF και άλλα
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Μηχανη με ενσωματωμενο μυλο... Ποια?
πόσα γραμμάρια καφέ έβγαλες και σε πόσο χρόνο? Αν ήταν πικρός (όχι ξινός) τότε πέρασε πολύ νερό απο μέσα (ή είχες channeling - δλδ δεν είχες κάνει σωστή κατανομή του καφέ ή πάτημα) - overextracted.
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Μηχανη με ενσωματωμενο μυλο... Ποια?
Τι καφέ χρησιμοποιείς;
Τι ψήσιμο έχει;
Τι ημερομηνία έχει;
Έχεις βάλει 16gr.
Πόσα γραμμάρια έβγαλες;
Σε πόσο χρόνο βγήκαν;
Μόνο τότε ξεκινάμε από μια σωστή βάση.
Καλημέρα σας!
Τι ψήσιμο έχει;
Τι ημερομηνία έχει;
Έχεις βάλει 16gr.
Πόσα γραμμάρια έβγαλες;
Σε πόσο χρόνο βγήκαν;
Μόνο τότε ξεκινάμε από μια σωστή βάση.
Καλημέρα σας!
..Για πάντα και μια μέρα.
Re: Μηχανη με ενσωματωμενο μυλο... Ποια?
καταρχας εχετε να προτεινετε καμια ζυγαρια ακριβειας της προκοπης? εχω μια με ακριβεια γραμμαριου, αλλα τη βλεπω να αλλαζει μετρησεις ευκολα.
κατα τ'αλλα, εχω καφε arabica απο καρπο, αγορασμενος πριν 4 μερες, ληξη 12/11
16γρ κοκκους, τα πατησα με δυναμομετρικο πατητηρι (δε νομιζω να μου στραβωσε οπως το ειδα απο ολες τις πλευρες)
εκχυλιση 20" (απο την ωρα που ξεκινησε η ροη γιατι τα πρωτα 8" δεν υπαηρχε ροη με preinfusion enabled) και βγηκαν 53γρ καφε
Αρα τον επομενο θα πρεπει να του κανω αρκετα πιο ψιλο κοψιμο
κατα τ'αλλα, εχω καφε arabica απο καρπο, αγορασμενος πριν 4 μερες, ληξη 12/11
16γρ κοκκους, τα πατησα με δυναμομετρικο πατητηρι (δε νομιζω να μου στραβωσε οπως το ειδα απο ολες τις πλευρες)
εκχυλιση 20" (απο την ωρα που ξεκινησε η ροη γιατι τα πρωτα 8" δεν υπαηρχε ροη με preinfusion enabled) και βγηκαν 53γρ καφε
Αρα τον επομενο θα πρεπει να του κανω αρκετα πιο ψιλο κοψιμο
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Μηχανη με ενσωματωμενο μυλο... Ποια?
Ο καφές είναι μάλλον μπαγιατικος.
Και ακόμα δεν ξέρουμε τι ψήσιμο έχει.
Τα γραμμάρια που βάζεις είναι λίγα και εκεί είναι ο λόγος που τραβάει η σίτα το κεκάκι.
Μην υποτιμάς τον εξοπλισμό σου.
Πάρε φρέσκο καφέ.
Όχι νερό από την βρύση με χλώριο.
Βάλε 18gr η 19gr η 20gr στο portafilter και πάρε την διπλάσια ποσότητα στο φλυτζάνι σου και ΟΧΙ από 16gr να βγάζεις 50+ από 18gr καφέ βγάζουμε 36gr.
(Αυτά τα κάνουν στις καφετέριες για να κοροϊδεύουν τους πελάτες με την ποσότητα).
Αν τώρα σου αρέσουν οι μπαγιατίλες να βγάζεις καφέ περίπου στα 25" υποχρεωτικά.
Αν πάρεις φρέσκο καφέ ο χρόνος είναι 'υποκειμενικός'
Η εκχύλιση μετράει από την ώρα που πατήσεις το κουμπί.
Και ακόμα δεν ξέρουμε τι ψήσιμο έχει.
Τα γραμμάρια που βάζεις είναι λίγα και εκεί είναι ο λόγος που τραβάει η σίτα το κεκάκι.
Μην υποτιμάς τον εξοπλισμό σου.
Πάρε φρέσκο καφέ.
Όχι νερό από την βρύση με χλώριο.
Βάλε 18gr η 19gr η 20gr στο portafilter και πάρε την διπλάσια ποσότητα στο φλυτζάνι σου και ΟΧΙ από 16gr να βγάζεις 50+ από 18gr καφέ βγάζουμε 36gr.
(Αυτά τα κάνουν στις καφετέριες για να κοροϊδεύουν τους πελάτες με την ποσότητα).
Αν τώρα σου αρέσουν οι μπαγιατίλες να βγάζεις καφέ περίπου στα 25" υποχρεωτικά.
Αν πάρεις φρέσκο καφέ ο χρόνος είναι 'υποκειμενικός'
Η εκχύλιση μετράει από την ώρα που πατήσεις το κουμπί.
..Για πάντα και μια μέρα.
Re: Μηχανη με ενσωματωμενο μυλο... Ποια?
καταρχας σε ευχαριστω πολυ για το ενδιαφερον οπως και τα υπολοιπα παιδια!!laonikos78 έγραψε: ↑Δευ Αύγ 29, 2022 5:54 pmΟ καφές είναι μάλλον μπαγιατικος.
Και ακόμα δεν ξέρουμε τι ψήσιμο έχει.
Τα γραμμάρια που βάζεις είναι λίγα και εκεί είναι ο λόγος που τραβάει η σίτα το κεκάκι.
Μην υποτιμάς τον εξοπλισμό σου.
Πάρε φρέσκο καφέ.
Όχι νερό από την βρύση με χλώριο.
Βάλε 18gr η 19gr η 20gr στο portafilter και πάρε την διπλάσια ποσότητα στο φλυτζάνι σου και ΟΧΙ από 16gr να βγάζεις 50+ από 18gr καφέ βγάζουμε 36gr.
(Αυτά τα κάνουν στις καφετέριες για να κοροϊδεύουν τους πελάτες με την ποσότητα).
Αν τώρα σου αρέσουν οι μπαγιατίλες να βγάζεις καφέ περίπου στα 25" υποχρεωτικά.
Αν πάρεις φρέσκο καφέ ο χρόνος είναι 'υποκειμενικός'
Η εκχύλιση μετράει από την ώρα που πατήσεις το κουμπί.
ειχα δει το thread περι νερου, παιρνω κωστηλατα απο mymarket που μου φανηκε το πιο χαμηλο και σε αγωγιμοτητα και σε ανθρακικα αλατα.
Οκ, θα παρω καφε απο καφεκοπτειο και θα ζητησω να ειναι οσο πιο φρεσκος γινεται και θα ρωτησω τί ψησιμο κανουν αυτοι.
Το κολλημενο κεκακι ηταν πριν μου ερθει το δυναμομετρικο ταμπερ, τωρα οκ (πριν ειχα το πλαστικο της συσκευασιας)
Αν μετραμε απο την ωρα που πατησα το κουμπι, τοτε εβγαλα 50ml στα 28" αρα μαλλον πληρειται αυτο (απλα παρατηρησα οτι με preinfusion ανοιχτο ξεκινα πιο καθυστερημενα η ροη). Και νομιζω οτι σε καποιο thread πετυχα οτι μετραμε απο την εναρξη της ροης και ελεγαν 1ml/sec, αλλα οκ, κρατω αυτο που μου λες!
Το μονο που μου αρεσε ηταν η κρεμα, ηταν πραγματικα ωραια στο ματι και υφη
Επισης, καμια γνωμη για ζυγαρια θα μου ηταν πολυ χρησιμη γιατι αυτες που ειναι για μαγειρεμα δεν κανουν για να μετρουν τοσο μικρες ποσοτητες απο οτι βλπω στη δικια μου
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος gaig την Δευ Αύγ 29, 2022 6:48 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.