Tsita78 έγραψε: ↑Πέμ Ιαν 06, 2022 12:44 am
Καλησπερα κ καλη χρονια!ομολογω οτι το διαβασα το τοπικ κ χαθηκα!ειδικα με τα σχολια απο κατω σαβ να μιλανε μια αγνωστη γλωσσα!
ακομα δεν εχω καταληξει η αληθεια ειναι!λογω του οτι προκειται κ για δωρο το χρηματικο μου ταβανι ειναι τα 300€ οποτε οι gaggia που προτεινεται εδω ειναι εκτος μπατζετ(χωρια του οτι φοβαμαι μηπως κ δεν τε καταφερω τελικα κ κατι πιο εξειδικευμενο καταληξει αχρηστο σε λαθος χερια) αλλα πετυχα αυτο το μοντελο της gaggia carezza deluxe.αμα εχετε καθολου ιδεα θα ηθελα τα φωτα σας!
Καλημέρα. Δυστυχώς ή ευτυχώς στην ίδια φάση με σένα είμαι αν και σε υψηλότερη τιμή(μπορείς να μπεις να διαβάσεις και το δικό μου thread αν σε ενδιαφέρει). Τα στοιχεία που κάνουν ένα καλό εσπρέσο είναι τα εξής: καλό νερό, καλός καφές, καλός μύλος άλεσης και τέλος καλή μηχανή. Με αυτή τη σειρά. Για να μάθεις να τα ξεχωρίζεις και εσύ. Η σωστή πίεση για εσπρέσο είναι τα 9 bar περίπου. Δυστυχώς όλες οι μηχανές κάτω από μια τιμή είναι στα 15 bar, κάποιες το διαφημίζουν κιόλας. Ο μόνος τρόπος να βρεις καλή μηχανή (μία lelit anna ή μια gaggia classic ας πούμε -- αν και κάποιοι διαφωνούν εδώ μέσα πως είναι καλές μηχανές τεσπα) είναι στη μεταχειρισμένη αγορά. Αν πάρεις μια τέτοια μηχανή πρέπει να την αξιοποιήσεις κίολας, που σημαίνει πρ'ωτον να κάτσεις να μάθεις τις τεχνικές ενός barista (μη σε τρομάζει υπάρχουν βίντεο στο youtube -- ψάξε clive coffee) και δεύτερον να αγοράζεις καλούς καφέδες από καφεκοπτεία σε κόκκο και να τους αλέθεις με ένα καλό μύλο στο σπίτι.
Αν δεν έχεις σκοπό να τα κάνεις όλα αυτά και θες να χρησιμοποιείς καφέ από το σουπερμάρκετ, τότε μία carezza ή μια dedica μπορεί να σου φανούν μια χαρά.
Εδώ έρχονται και οι μηχανές με κάψουλες που όμως κατά τη γνώμη μου (ιδιοκτήτης mini me εδώ και 5 χρόνια) κάνουν χειρότερο καφέ από τις μηχανές που προανέφερα. Αυτό όμως είναι υποκειμενικό και εξαρτάται από εσένα και το πόσο δίνεις αξία στη βολή σου στη διαδικασία παρασκευής καφέ.
Τώρα προσωπική μου πρόταση για κάποιον που θέλει να πιει καλό καφέ on a budget είναι ή to V60 ή το aeropress. Δεν κάνεις εσπρέσο, κάνεις φίλτρου (γαλλικό ντε) όμως με μια επίσκεψη σε καφεκοπτείο και με ένα χειροκίνητο μύλο της προκοπής θα πίνεις καφεδάρες, με όλα τα αρώματα και τα σχετικά. Αυτά τα λίγα, ελπ'ιζω να σε βοήθησα.