Single boiler + χρόνοι εναλλαγής σε ατμο

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Απάντηση
argy198
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 03, 2019 2:15 pm
Όνομα: Argy
Μύλος:: baratza sette 270 wi

Single boiler + χρόνοι εναλλαγής σε ατμο

Δημοσίευση από argy198 » Παρ Οκτ 15, 2021 12:26 am

Καλησπέρα
Είμαι σε σκέψη για αγορά μηχανής..ειμαι ανάμεσα σε 2
1) ecm classica pid
2) bezzera unica pid

Επειδή όμως φτιάχνω κ cappuccino
Κάποιος που έχει κάποια από τις 2 μπορεί να μου πει πόση ώρα χρειάζεται (έστω κ στο περίπου) η εναλλαγή από espresso σε ατμό( για να πιάσει την μέγιστη θερμοκρασία);
Έχουν δυνατό ατμό;

Ευχαριστώ

Άβαταρ μέλους
dasimo
Δημοσιεύσεις: 198
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 25, 2020 6:13 pm
Όνομα: Dimitris
Μηχανή:: Bezzera BZ10
2η Μηχανή:: Gaggia Baby,Aerpress
Μύλος:: Eurika Mignon
2ος Μύλος:: Gaggia MDF
Οι καφέδες μου:: Mokka, TAF, Sapid, Cup10, Kudu
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Single boiler + χρόνοι εναλλαγής σε ατμο

Δημοσίευση από dasimo » Παρ Οκτ 15, 2021 7:10 am

Φίλε μου, αντιγράφω από άλλο παρόμοια νήμα τις σκέψεις μου παρακάτω με σκοπό να σε βοηθήσω (αν μπορώ). Ειδικά όμως, αν μπορείς να πας σε ΗΧ θα ήταν ιδανικότερο για πολλούς λόγους, διάβασε παρακάτω.

Να τα πάρουμε ενα,ενα
Βασικότερο όλων είναι το τι χρειάζεσαι σήμερα, αλλά και το τι μπορεί να χρειαστείς στο μέλλον οπότε.....
Αν πίνεις Cappuccino τότε η αγορα HX είναι κατα την γνώμη μου μονόδρομος. Αν δεν πίνεις καθόλου τότε μπορείς να το ξεχάσεις ΑΛΛΑ μην ξεχνάς ότι ούτως η άλλως μια HX μηχανή προσφέρει απίστευτο thermal stability το οποίο πιστεύω θα κάνει την διαφορά και στον εσπρέσσο. Οταν ήρθε η στιγμή μετα απο 20 χρόνια να κάνω το παραπάνω βήμα , έθεσα 3 στανταρτς πρός συζήτηση. Το πρώτο ήταν μια μονού boiler με PID. Το απέκλεισα γρήγορα γιατι η συζυγός μου πίνει καπουτσίνο και σήμερα πίνω και εγω καπουτσίνο για το πρωινό. Η δεύτερη επιλογή μου ήταν ΗΧ μηχανή χωρίς PID, και η τρίτη μου επιλογή ηταν διπλού boiler (έχοντας πλήρη αγνοια......).
Κατέληξα στην λύση του ΗΧ χωρίς PID (αναφέρω συνεχώς το χωρίς PID γιατί ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα σε HX με PID και για αυτό άλλωστε δεν βρίσκεις και πολλές διαθέσιμες). Η τρίτη επιλογή μου, δηλαδή διπλού μπόιλερ αποκλειστικά με διπλό PID, απορρίφθηκε γιατί οι τιμές (για αυτό που ήθελα που ήταν Ε61) ήταν >2300 ευρώ (οπότε εκεί καλύτερα να έβαζα 1000 ευρώ ακόμη για μια Linea Mini) και επίσης κατάλαβα ότι δεν θα μπορούσα να ζήσω με τις ιδιαιτερότητες στην χρήση (οπως προθέρμανση) , συντήρηση (όπως descaling) μιας double boiler. Για να γινω πιο σαφής, ανήκω περισσότερο στην κατηγορία prosumer και λιγότερο στην κατηγορία χομπίστα, στούς 10 καφέδες μου οι 7 είναι arabica blend, και οι 3 specialty.
Αφού λοιπόν κατέληξα ότι θα πήγαινα για ΗΧ, το ερώτημα ήταν ποια ΗΧ; ήμουνα πάλι σίγουρος ότι ήθελα Ε61 . Άρχισα την έρευνα μου και όλα τελικά οδήγησαν σε μια εντελώς διαφορετική επιλογή την οποία και θα αναλύσω.
Η αρχική μου επιλογή ήταν κάτι σε Μαρα από lelit. Ενώ ήμουν αντίθετος σε PID καλοέβλεπα και Mara με PID η την Χ που έχει κάτι σαν PID , το οποίο και θεωρώ και την καλύτερη επιλογή για ΗΧ μηχανή. Στην συνέχεια άρχισα να ψάχνω πώς θα είναι η καθημερινότητα μου με την μηχανή. Όλα έδειχναν ότι η μοναδική λύση που είχα ήταν με διακόπτη πρίζας να ανοίγει μόνη της το πρωί καθώς η μηχανή χρειάζεται τουλάχιστον 35 λεπτά προθέρμανση για να ζεσταθεί η μάζα του Ε61 group. Αρχισα να διαβάζωλεπτομέρειες για τις Bezzera και συγκεκριμένα για το group της Elektra που με την ηλεκτρική υποβοήθηση έφερνε το 90% της απαιτούμενης θερμοκρασίας σε 8 λεπτά. Κατέληξα λοιπόν στην ΒΖ-10 και μετά απο 1 χρόνο σχεδόν 2 χιλιάδες καφέδες έχω να πω ότι ηταν (μαλλον) η καλύτερη επιλογή για εμένα. Η μηχανή είναι έτοιμη 100% σε 12 λεπτά, παράγει απίστευτες ποσότητες ξηρού ατμού λόγω ΗΧ και είναι έτοιμη απο καπουτσίνο σε καπουτσίνο σε 30 δευτερόλεπτα. Η συντήρηση και ο καθαρισμός του grouphead, και των φίλτρων φλάντζας γίνεται σε 5 λεπτά με το ξεβίδωμα 3 βιδων Allen. Η αφαλάτωση γίνεται πανεύκολα και αραιά (1 φορά τον χρόνο) λόγω του ότι το νερό της ΗΧ για τον καφέ είναι σε μικρές ποσότητες και αλλάζει συνέχεια. Αν σκοπέυω να χρησιμοποιήσω την μηχανή μετα απο 3 ημέρες ας πούμε, μόλις τελιώσω με το καφέ μου αδειάζω το boiler απο νερό και ατμό έτσι δεν συσσωρέυει άλατα όταν δεν χρησιμοποιείται. Κατά συνέπεια και μετα απο αποδεδειγμένη χρήση η μηχανή έχει βγεί παληκάρι και είναι απίστευτα αξιόπιστη. Τα επιμέρους υλικά όπως π.χ. η τρόμπα, είναι μια φθηνή και ευκολα να την βρείς ακόμη και σε περίπτερα ulka (θεωρώ δεδομένο οτι μια τρόμπα στα 5 χρόνια θα την φάμε). Το boiler είναι χάλκινο , κατι το οποίο προτιμώ ξεκάθαρα σε σχέση με το ατσάλι που γίνεται ολοένα και περισσότερο της μοδός! Βεβαια της μόδας γίνεται γιατι οι τιμές του χαλκού έχουν ξεφύγει απο κάθε έλεγχο οπότε ενα χάλκινο boiler κοστίζει έως και 10 φορές ακριβότερα απο ένα ατσάλινο. Οι διακόπτες της είναι επίσης πανέυκολο να τους βρείς με 3 ευρώ τον ένα απο οποιοδήποτε κατάστημα ηλετρικών. Επίσης διαβάζω απο συμφορουμίτες για διαφορές σε σχέση με την ECM στήν ποιότητα κατασκευής. Να με συγχωρήσετε αλλα δεν διαβάζω αντίστοιχα πράγματα σε ξένα forums (χωρίς να έχω χρησιμοποιήσει ποτε ECM). Για να γίνω πιο σαφής, διαβάζω οτι οι Bezzera ε'ιναι κατασκευασμένες όλες in-house σε οτι αφορά panels και σε ότι αφορά θερμοσυφωνικα με χαλκό 99.9% και θεωρούνται οι ιταλικές μηχανές με την υψηλότερη ποιότητα κατασκευής και αξιοπιστία. Άρα το ερώτημα Utica η classica για εμενα , σαν ιδιοκτήτη Bezzera δεν υπάρχει, εγω θα έπαιρνα την unica (σημερα και μετα απο ενα χρόνο ζωής με την Bezzera) οχι σαν φθηνότερη (που μάλλον είναι) , αλλα σαν καλύτερη απο την classica (Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ECM και είμαι σίγουρος ότι είναι καταπληκτικές), μιλώντας πάντα σαν ιδιοκτήτης Bezzera.
Πάμε τώρα στην εγγύηση. Εγώ να δεχτώ ότι δεν υπάρχει αντιπρόσωπος, που είμαι σίγουρος ότι αν έχεις θέμα ο ίδιος ο Λουκά Μπέζερα (ιδιοκτήτης της εταιρίας) θα σου δώσει λύση στο θέμα σου αν το πρόβλημα προκύψει μέσα στην εγγύηση. Και το λέω αυτό γιατι σε άλλα ειδικά προϊόντα που "αντιπροσωπεύονται" από μικρούς διανομείς στην Ελλάδα και είναι ΠΟΛΥ ΠΙΟ ειδικά και ηλεκτρονικά (όπως εξειδικευμένες κάμερες) όταν χρειάστηκα να κάνω χρήση της εγγύησης, μόνο ξύλο που δεν έφαγα.....
Τώρα, μια μηχανή που δεν έχει PID proprietary (οπως ας πούμε η Elizabeth και η Sylvia Pro) , μια μηχανή με απλό vibration pump, και με την προυπόθεση οτι δεν έχει ας πούμε διαρροή σε μποιλερ που να απαιτεί εξειδικευμένη από το εργοστάσιο λύση (που και σε αυτό υπάρχει λύση) δεν θα πρέπει να σε απασχολεί ιδιαίτερα η υποστήριξη της στην Ελλάδα. Αυτές οι μηχανές δουλεύουν όλες plug and play, ανοίγεις αλλάζεις αντλία, OPV , οτιδηποτε χρειάζεται αφου έχεις φέρει η πάρει και απο Ελλάδα το ανταλλακτικό και απλά δουλεύει. Δεν μιλάμε για υπεραυτόματες μηχανές με υπολογιστές πάνω που να έχουν στοιχεία πολύ ειδικά.
Κατα συνέπεια προχωρά με βάση τις ανάγκες σου και με βάση το budget σου. Ανέβασε τις ανάγκες σου λίγο παραπάνω απο αυτό που είναι σήμερα, ειδικά σε ότι αφορά το γάλα και τον χρόνο προθέρμανσης (να θυμίσω ότι το ρεύμα έχει ακριβύνει πολύ σήμερα , άρα λύσεις ανοικτή όλη μέρα δεν είναι πλέον δόκιμες για μηχανές που η κατανάλωση τους μπορεί να φτάσει και τα 2000w -αν και μηχανές όπως οι Lelit, έχουν προηγμένο software σε οτι αφορά το ρευμα, εις βαρος του thermal stability-. Σκέψου αν θές να πάς σε πολύ light roasts (οχι medium ελληνικά , που για τους ξένους θεωρούνται καμμένα!) και τότε δές για double boiler με PID. Σε αυτή τη κατηγορία θα έβλεπα τις Lelit Elizabeth και την Rancilio Sylvia Pro, και οι δύο -ιδιαιτερα η πρώτη- για αυτα που προσφέρουν οι τιμές τους είναι κλοπή. Αν θέλεις ΗΧ , και πάλι θα έβαζα όριο τα 1200 ευρω max και θα εβλεπα τις Lelit Mara (ιδιαιτερα την Χ) με ελλείψεις όπως λένε πολλοί στο φινίρισμα (π.χ. brushed steel, οχι polished) που ίσως να αποτελούσε τηνπρώτη μου επιλογή σήμερα, οπωσδηποτε θα εβαζα την Bezzera BZ-10 μετα απο ενα χρόνο χρησης με καταπηκτικό φινίρισμα (ολοι λένε οτι ειναι ενα κοσμημα στην κουζίνα μου) και για μονού boiler δεν θα ανέβαινα με τίποτα σε τιμή πάνω απο την unica. Συγγνωμη για το σεντόνι, αλλα σήμερα λόγω καιρικών συνθηκών ξυπνήσα απο τις 5 με κεραυνούς!

Zen308
Δημοσιεύσεις: 437
Εγγραφή: Παρ Οκτ 09, 2020 2:38 pm
Όνομα: Θοδωρής
Μηχανή:: Rancilio silvia pid
Μύλος:: Cunill tranquiloTron
2ος Μύλος:: Sette 270& Forte
Οι καφέδες μου:: KUDU, COMMERCIAL
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Single boiler + χρόνοι εναλλαγής σε ατμο

Δημοσίευση από Zen308 » Παρ Οκτ 15, 2021 9:06 am

argy198 έγραψε:
Παρ Οκτ 15, 2021 12:26 am
Καλησπέρα
Είμαι σε σκέψη για αγορά μηχανής..ειμαι ανάμεσα σε 2
1) ecm classica pid
2) bezzera unica pid

Επειδή όμως φτιάχνω κ cappuccino
Κάποιος που έχει κάποια από τις 2 μπορεί να μου πει πόση ώρα χρειάζεται (έστω κ στο περίπου) η εναλλαγή από espresso σε ατμό( για να πιάσει την μέγιστη θερμοκρασία);
Έχουν δυνατό ατμό;

Ευχαριστώ
Το θεμα δεν είναι σε πόσο χρόνο πιάνει ατμό,άντε να κάνει και 1 λεπτό max.Μεχρι να πιάσεις τη γαλατιερα και να βγάλεις το γάλα απ'το ψυγείο θα ναι σχεδόν ετοιμη.Εδω η Silvia που έχω και είναι υποδεέστερη κάνει max ενάμισι λεπτό από brew σε steam.
Το θέμα είναι αν θες αρκετό ατμό για να φτιάξεις πάνω από έναν καπουτσίνο στη σειρά.Τοτε μια μηχανή μονού μποιλερ θα σε κουράσει με τον καιρό .θα πρέπει να ξαναγεμίζει το μποιλερ και να ξαναπεριμενεις να πιάσει θερμοκρασία ατμού κλπ κλπ....

Άβαταρ μέλους
After
Δημοσιεύσεις: 1040
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
Μύλος:: Mazzer Major
Οι καφέδες μου:: Hello Africa
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Single boiler + χρόνοι εναλλαγής σε ατμο

Δημοσίευση από After » Παρ Οκτ 15, 2021 12:20 pm

Δεν πίνω ποτέ καπουτσίνο, άντε μια στο τόσο για κανένα επισκέπτη, και παρόλα αυτά έχω HX για διάφορους λόγους(φρέσκο νερό κάθε φορά)

Άρα εσύ που πίνεις καπουτσίνο συνέχεια, είναι must και μονόδρομος(και DB φυσικά)
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........

S.F.
Δημοσιεύσεις: 103
Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2021 9:18 pm
Όνομα: πανος
Μηχανή:: lelit PL41 Tem PID
2η Μηχανή:: Gaggia Pure
Μύλος:: Mignon Specialita
2ος Μύλος:: ascaso i2
Οι καφέδες μου:: φρεσκια μπαγιατιλα!

Re: Single boiler + χρόνοι εναλλαγής σε ατμο

Δημοσίευση από S.F. » Παρ Οκτ 15, 2021 8:26 pm

η αγορα μια συσκευης για αφρογαλο δεν ειναι καλη λυση?
γιατι με το μονο μποιλερ ειναι λιγο θεμα με το ανεβα κατεβα στις θερμοκρασιες

argy198
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 03, 2019 2:15 pm
Όνομα: Argy
Μύλος:: baratza sette 270 wi

Re: Single boiler + χρόνοι εναλλαγής σε ατμο

Δημοσίευση από argy198 » Σάβ Οκτ 16, 2021 1:08 am

Σας ευχαριστώ όλους...Φίλε dasimo (φοβερό post) με έβαλες σε σκέψεις...τώρα είναι όλα ποιο ξεκάθαρα στο μυαλό μου γιατί τα είχες σκεφτεί όλα πριν από μένα για μένα....θα περιμένω λίγο μήπως καταφέρω την Silvia pro ( αν κ θα ήθελα E61).Αλλιώς hx :oneup:

Άβαταρ μέλους
dasimo
Δημοσιεύσεις: 198
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 25, 2020 6:13 pm
Όνομα: Dimitris
Μηχανή:: Bezzera BZ10
2η Μηχανή:: Gaggia Baby,Aerpress
Μύλος:: Eurika Mignon
2ος Μύλος:: Gaggia MDF
Οι καφέδες μου:: Mokka, TAF, Sapid, Cup10, Kudu
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Single boiler + χρόνοι εναλλαγής σε ατμο

Δημοσίευση από dasimo » Σάβ Οκτ 16, 2021 8:27 am

argy198 έγραψε:
Σάβ Οκτ 16, 2021 1:08 am
Σας ευχαριστώ όλους...Φίλε dasimo (φοβερό post) με έβαλες σε σκέψεις...τώρα είναι όλα ποιο ξεκάθαρα στο μυαλό μου γιατί τα είχες σκεφτεί όλα πριν από μένα για μένα....θα περιμένω λίγο μήπως καταφέρω την Silvia pro ( αν κ θα ήθελα E61).Αλλιώς hx :oneup:
Νομίζω ότι θα κάνεις μια αγορά που θα την ευχαριστηθείς μια ζωή, στη θέση σου θα έβαζα και την Lelit Elizabeth, λόγω του ότι έχει πολλά easter eggs και έξτρα πραγματακια που θα λατρέψεις. Για αρχή σου λέω οτι έχει saturated group, τρελές δυνατότητες pre infusion, boiler που μπορεί να φτάσει (μην το κάνεις!) εως 4 bar πίεσης. Και οι δυο είναι καταπληκτικές αλλα δές τα βιντεο για την Elizabeth και θα με θυμηθείς. Πθανότατα , αυτές οι δυο μηχανές θα ηταν τωρα και στο δικό μου στόχαστρο.

Απάντηση