Αγορά distributor 57 mm
- BasilTh
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Αγορά distributor 57 mm
Ιωάννη Καλή χρονιά.
Γενικά, όπου μπορώ να ξεφορτωθώ κάποια από τις πολλές παραμέτρους στην παρασκευή του καφέ, το κάνω με μεγάλη ανακούφιση. Ρύθμισα μια φορά το tamper ρυθμιζόμενου βάθους και ασχολούμαι μόνο με τα γραμμάρια καφέ που χρειάζονται για να γεμίσει το καλαθάκι.
Γενικά, όπου μπορώ να ξεφορτωθώ κάποια από τις πολλές παραμέτρους στην παρασκευή του καφέ, το κάνω με μεγάλη ανακούφιση. Ρύθμισα μια φορά το tamper ρυθμιζόμενου βάθους και ασχολούμαι μόνο με τα γραμμάρια καφέ που χρειάζονται για να γεμίσει το καλαθάκι.
-
- Δημοσιεύσεις: 48
- Εγγραφή: Κυρ Σεπ 13, 2020 5:38 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Eureka Mignon
Re: Αγορά distributor 57 mm
Τα συγκεκριμένα βγαίνουν και 2σε1, παρήγγειλα το παρακάτω το οποιο είναι και leveler και tamper.
https://www.amazon.co.uk/Moligh-doll-Di ... B08R5W14WG
https://www.amazon.co.uk/Moligh-doll-Di ... B08R5W14WG
-
- Δημοσιεύσεις: 121
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 02, 2013 3:54 pm
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Lelit PL41 Tem
- Μύλος:: Eureka Mignon Inst.
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Αγορά distributor 57 mm
Αυτο ειναι 53mmmaster1992g έγραψε: ↑Κυρ Ιαν 03, 2021 7:58 pmΤα συγκεκριμένα βγαίνουν και 2σε1, παρήγγειλα το παρακάτω το οποιο είναι και leveler και tamper.
https://www.amazon.co.uk/Moligh-doll-Di ... B08R5W14WG
-
- Δημοσιεύσεις: 48
- Εγγραφή: Κυρ Σεπ 13, 2020 5:38 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Eureka Mignon
Re: Αγορά distributor 57 mm
Για παράδειγμα το εδωσα, σε 57mm δεν υπάρχει κατι ανάλογο... το εχω βρει σε 51mm-53mm-54mm-58mm, λογικά θα βγάλουν και σε 57mm αφού είναι πάρα πολύ βολικό. Έχω πάρει το 58mm και δεν το αλλαζω με τιποτα.tziminhio έγραψε: ↑Τετ Ιαν 06, 2021 8:55 pmΑυτο ειναι 53mmmaster1992g έγραψε: ↑Κυρ Ιαν 03, 2021 7:58 pmΤα συγκεκριμένα βγαίνουν και 2σε1, παρήγγειλα το παρακάτω το οποιο είναι και leveler και tamper.
https://www.amazon.co.uk/Moligh-doll-Di ... B08R5W14WG
-
- Δημοσιεύσεις: 259
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
- Μηχανή:: nespresso
- 2η Μηχανή:: lelit mara x
- Μύλος:: niche zero
Re: Αγορά distributor 57 mm
Έτσι όμως έχεις σαν παράμετρο της συνταγής του καφέ την "απόσταση απο το χείλος του filter".
Είναι λίγο παράλογο γιατί δεν παίζει κανένα ρόλο αυτή η παράμετρος.
Αντίθετα παραβιάζεις την "τυπική" συμβουλή "σταθερή δύναμη tamping" γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογίσεις την δύναμη που ασκεί το έμβολο απο τον ένα καφέ στον άλλον. Ακόμα κι αν οι δύο συμπιεστούν στο ίδιο σημείο, ο ένας μπορεί να έχει ακόμα κι άλλο ενώ ο άλλος μπορεί να έχει συμπιεστεί με μεγάλη δύναμη.
Εκτός κι αν μου ξέφυγε κάτι.
Ωραίο είναι πάντως αυτό το τάμπερ, το χρησιμοποιώ κι εγώ για τους "σταθερούς" μου καφέδες (αν και τον 1ο της ημέρας το κάνω με το κλασσικό και τσεκάρω).
Δεν λέω οτι κάνεις το προπατορικό αμάρτωμα, απλά μια παρατήρηση κάνω
- BasilTh
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Αγορά distributor 57 mm
Στην παρασκευή espresso, εκτός από την < τυπική συμβουλή > για σταθερή δύναμη tamping, υπάρχει και η < τυπική συμβουλή > για απόσταση 1mm του puck από την shower screen.
Αυτές οι δυο οδηγίες, μόνο από τύχη μπορούν να συν πέσουν.
Πρέπει λοιπόν να επιλέξουμε.
Προτιμώ την δεύτερη, γιατί περιορίζει το puck μέσα σε ένα στενό καλούπι και ή όποια διάβρωση από την τεράστια πίεση των 9bar είναι σχετικά ελεγχόμενη. Κατά την προεκχύλιση-διαβροχή το puck φουσκώνει ελάχιστα ( όσο του επιτρέπει η απόσταση του 1mm ) και όταν έρχονται τα 9bar κινδυνεύει λιγότερο από channeling.
Αντίστοιχα εφαρμόζοντας τη οδηγία για σταθερή πίεση tamping ( 15 kg ; ) δεν ξέρουμε αν το puck όταν κουμπώνουμε το pf ακουμπά στην shower screen ή αν έχει 3 ή 5 ή 7mm απόσταση. Αυτή η απόσταση, επιτρέπει στο puck να φουσκώσει, υπονομεύοντας την συνοχή του.
Αυτές οι δυο οδηγίες, μόνο από τύχη μπορούν να συν πέσουν.
Πρέπει λοιπόν να επιλέξουμε.
Προτιμώ την δεύτερη, γιατί περιορίζει το puck μέσα σε ένα στενό καλούπι και ή όποια διάβρωση από την τεράστια πίεση των 9bar είναι σχετικά ελεγχόμενη. Κατά την προεκχύλιση-διαβροχή το puck φουσκώνει ελάχιστα ( όσο του επιτρέπει η απόσταση του 1mm ) και όταν έρχονται τα 9bar κινδυνεύει λιγότερο από channeling.
Αντίστοιχα εφαρμόζοντας τη οδηγία για σταθερή πίεση tamping ( 15 kg ; ) δεν ξέρουμε αν το puck όταν κουμπώνουμε το pf ακουμπά στην shower screen ή αν έχει 3 ή 5 ή 7mm απόσταση. Αυτή η απόσταση, επιτρέπει στο puck να φουσκώσει, υπονομεύοντας την συνοχή του.
-
- Δημοσιεύσεις: 259
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
- Μηχανή:: nespresso
- 2η Μηχανή:: lelit mara x
- Μύλος:: niche zero
Re: Αγορά distributor 57 mm
Έαν ισχύει οτι επηρεάζεται ο καφές εάν η απόσταση δεν είναι ακριβώς 2mm, με αυτό που κάνεις απλά ξεγελάς και αυτήν την παράμετρο όμως.
Η διατήρηση της απόστασης έχει νόημα αυξομειώνοντας την δόση, όχι την πίεση του tamping.
Για τα (ακριβώς) 2mm, πιο πρόσφατα είχα διαβάσει αυτό:
Espresso Headspace
Αναφέρει τα περισσότερα γύρω απο την θεωρία των (ακριβώς) 2mm.
Για να μην χαλάσω άλλο το θέμα, αν μετά απο το παραπάνω θες να το συνεχίσουμε, άνοιξε ένα θέμα να επέμβουν και πιο γνώστες απο εμένα.
Η διατήρηση της απόστασης έχει νόημα αυξομειώνοντας την δόση, όχι την πίεση του tamping.
Για τα (ακριβώς) 2mm, πιο πρόσφατα είχα διαβάσει αυτό:
Espresso Headspace
Αναφέρει τα περισσότερα γύρω απο την θεωρία των (ακριβώς) 2mm.
Για να μην χαλάσω άλλο το θέμα, αν μετά απο το παραπάνω θες να το συνεχίσουμε, άνοιξε ένα θέμα να επέμβουν και πιο γνώστες απο εμένα.