Μερικές σκέψεις προς συζήτηση
- NCHARIS
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Eureka Specialita
Μερικές σκέψεις προς συζήτηση
Χαιρετώ την παρέα του φόρουμ.
Νέος περιηγητής.
Μετά από άποψη φίλου για τον σπιτικό εσπρέσο και θαυμαστής του εσπρέσο που μου φτιάχνει το kaya στο κέντρο Αθήνας, μπήκα εδώ να διαβάσω και να μορφωθώ ως προς το τι απαιτείται για να έχω ανάλογο αποτέλεσμα στο σπίτι.
Μετά από διάβασμα μιας εβδομάδας συγκέντρωσα μερικά στοιχεία καθώς και προτάσεις μηχανών (δλδ lelit μέχρι τα 600€) και παραθέτω κάποιες σκέψεις μου.
1. θερμοκρασιακή σταθερότητα της lelit
Διαβάζω για τη σημασία του pid και αναρωτιέμαι σε τι πραγματικά χρειάζεται σε μια lelit που χάνει τουλάχιστον 10C κατά το extraction, γεγονός που έχει επισημανθεί και από μέλη εδώ:
https://youtu.be/6kpmJt4NhWE
Ενώ φαίνεται να αποκτά πραγματικό νόημα σε μια bezzera που οι βαθμοί είναι ακλόνητοι
https://youtu.be/R603r2rXW8Y
2. Αξιοπιστία lelit
viewtopic.php?f=25&t=6279&p=85985&hilit ... %BF#p85985
Στην 3ετία αντικατάσταση βαλβίδας και μανομετρου και μισοχαλασμένη οθόνη. Ποσο φυσιολογικες είναι αυτές οι επισκευές όταν μάλιστα ο χρήστης φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σχολαστικός. Οι αγγελίες είναι γεμάτες με λελιτ. Τι στο καλό όλοι πάνε για το high end?
3. Αυξημένες τιμές μηχανών της συγκεκριμένης εταιρίας σε σχέση με έξω λόγω προφανώς και της διαφήμισης που τους γίνεται εδώ. επισης παρατηρώ ακριβά σέρβις.
Γενικά μου θυμίζουν παλιά Hyundai που στα χαρτιά τα είχαν όλα σωστά αλλά με τα πιο φτηνά parts και σε 10ετια έβγαιναν σακαράκες.
5. Βάζω και κερασάκι στην τούρτα. Ασχολούμαι με τον ήχο και ξέρω τι σημαίνει «ψειρίζω τη μαϊμού». Ακολουθούν blind test μεταξύ high& low end
μηχανών
https://youtu.be/zuIOlsdDg_o
Και μύλων
https://youtu.be/MyXeTs_lTts
Καταλήγει στο ότι δεν μπορεί να εντοπίσει διαφορά μεταξύ μηχανών αλλά μπορεί μεταξύ των μύλων.
Μήπως τελικά, για να φτιάξω το καφεδάκι του kaya, χρειάζομαι απλά καλή πρώτη ύλη, καλό μύλο και μια αξιοπιστη 300€ μηχανή και οχι μια bezzera, καθώς λελιτ με βάση τα παραπάνω τις αποκλείω, τουλάχιστον αυτές με pid που το βλέπω κοροϊδία να διαλέγω 92C -και καλά- και αυτή να πέφτει στους 82.
Νέος περιηγητής.
Μετά από άποψη φίλου για τον σπιτικό εσπρέσο και θαυμαστής του εσπρέσο που μου φτιάχνει το kaya στο κέντρο Αθήνας, μπήκα εδώ να διαβάσω και να μορφωθώ ως προς το τι απαιτείται για να έχω ανάλογο αποτέλεσμα στο σπίτι.
Μετά από διάβασμα μιας εβδομάδας συγκέντρωσα μερικά στοιχεία καθώς και προτάσεις μηχανών (δλδ lelit μέχρι τα 600€) και παραθέτω κάποιες σκέψεις μου.
1. θερμοκρασιακή σταθερότητα της lelit
Διαβάζω για τη σημασία του pid και αναρωτιέμαι σε τι πραγματικά χρειάζεται σε μια lelit που χάνει τουλάχιστον 10C κατά το extraction, γεγονός που έχει επισημανθεί και από μέλη εδώ:
https://youtu.be/6kpmJt4NhWE
Ενώ φαίνεται να αποκτά πραγματικό νόημα σε μια bezzera που οι βαθμοί είναι ακλόνητοι
https://youtu.be/R603r2rXW8Y
2. Αξιοπιστία lelit
viewtopic.php?f=25&t=6279&p=85985&hilit ... %BF#p85985
Στην 3ετία αντικατάσταση βαλβίδας και μανομετρου και μισοχαλασμένη οθόνη. Ποσο φυσιολογικες είναι αυτές οι επισκευές όταν μάλιστα ο χρήστης φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σχολαστικός. Οι αγγελίες είναι γεμάτες με λελιτ. Τι στο καλό όλοι πάνε για το high end?
3. Αυξημένες τιμές μηχανών της συγκεκριμένης εταιρίας σε σχέση με έξω λόγω προφανώς και της διαφήμισης που τους γίνεται εδώ. επισης παρατηρώ ακριβά σέρβις.
Γενικά μου θυμίζουν παλιά Hyundai που στα χαρτιά τα είχαν όλα σωστά αλλά με τα πιο φτηνά parts και σε 10ετια έβγαιναν σακαράκες.
5. Βάζω και κερασάκι στην τούρτα. Ασχολούμαι με τον ήχο και ξέρω τι σημαίνει «ψειρίζω τη μαϊμού». Ακολουθούν blind test μεταξύ high& low end
μηχανών
https://youtu.be/zuIOlsdDg_o
Και μύλων
https://youtu.be/MyXeTs_lTts
Καταλήγει στο ότι δεν μπορεί να εντοπίσει διαφορά μεταξύ μηχανών αλλά μπορεί μεταξύ των μύλων.
Μήπως τελικά, για να φτιάξω το καφεδάκι του kaya, χρειάζομαι απλά καλή πρώτη ύλη, καλό μύλο και μια αξιοπιστη 300€ μηχανή και οχι μια bezzera, καθώς λελιτ με βάση τα παραπάνω τις αποκλείω, τουλάχιστον αυτές με pid που το βλέπω κοροϊδία να διαλέγω 92C -και καλά- και αυτή να πέφτει στους 82.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Μερικές σκέψεις προς συζήτηση
Καλωσήρθες φίλε μου.
Καταρχάς το pid δεν έχει να κάνει με τη θερμοκρασιακή σταθερότητα μιας μηχανής. Το pid περιορίζει το θερμοκρασιακό εύρος σε σχέση με ένα απλό θερμοστάτη δίνοντας μεγαλύτερη ακρίβεια στη θερμοκρασία του νερού. Αντίθετα, αυτό που εξασφαλίζει σταθερότητα είναι κυρίως το μέγεθος του μπόιλερ (φυσικά συνδράμουν καταλυτικά και άλλα στοιχεία όπως το e61, θερμοσιφωνικά κυκλώματα, μονώσεις, ποιότητα υλικών). Αν ρίξεις σε ένα 2λιτρο καζάνι με ζεστό νερό 30-40g φρέσκο νερό (όσο δλδ εισέρχεται κατά τη διάρκεια μιας εκχύλισης) δεν θα καταλάβει τίποτα. Αν ρίξεις τα ίδια γραμμάρια σε ένα μπόιλερ 250ml η θερμοκρασία θα πέσει τάχιστα αρκετούς βαθμούς.
Η σταθερότητα πάει επίσης χέρι-χέρι με την επαληψιμότητα. Ωραία φαίνεται η σύγκριση που κάνει η Γκέιλ με μια ascaso vs μια r58, αλλά θα είχε πιο ενδιαφέρον να δούμε ένα συγκριτικό μια μέρα που η φίλη μας θα έχει 5-6 καλεσμένους στο σπίτι της και θα χρειαζόταν να κάνει back to back 3 διπλά εσπρεσάκια και 3 καπουτσινάκια. Πόση ώρα θα της έπαιρνε και κυρίως τι γεύση θα είχε ο πρώτος καφές σε σχέση με τον τελευταίο;
Για τη διαφορά στην ποιότητα κατασκευής δεν νομίζω να χρειάζεται να πούμε πολλά. Και όταν λέμε ποιότητα δεν εννοούμε τα αστραφτερά ίνοξ ή το φινίρισμα, μιλάμε για την ποιότητα των μετάλλων, των τεφλόν σωληνώσεων, των συνδέσμων, όλων των επιμέρους στοιχείων στα σωθικά μιας μηχανής. Έχουν πλάκα τέτοια συγκριτικά, αλλά μπορούν εύκολα να αποπροσανατολίσουν.
Το αστείο είναι οτι λέμε συνέχεια πόσο σημαντικός είναι ο μύλος (που είναι) και πόσο σημαντική είναι η πρώτη ύλη (που είναι) αλλά σιγά σιγά αρχίζουμε και μειώνουμε τη σημαντικότητα της μηχανής. Καλή μηχανή σημαίνει θερμοκρασιακή σταθερότητα και ρυθμιζόμενη πίεση. Όσο πιο πολλά καλούδια περιλαμβάνει ο έλεγχος αυτών των δύο παραμέτρων, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα.
Καταρχάς το pid δεν έχει να κάνει με τη θερμοκρασιακή σταθερότητα μιας μηχανής. Το pid περιορίζει το θερμοκρασιακό εύρος σε σχέση με ένα απλό θερμοστάτη δίνοντας μεγαλύτερη ακρίβεια στη θερμοκρασία του νερού. Αντίθετα, αυτό που εξασφαλίζει σταθερότητα είναι κυρίως το μέγεθος του μπόιλερ (φυσικά συνδράμουν καταλυτικά και άλλα στοιχεία όπως το e61, θερμοσιφωνικά κυκλώματα, μονώσεις, ποιότητα υλικών). Αν ρίξεις σε ένα 2λιτρο καζάνι με ζεστό νερό 30-40g φρέσκο νερό (όσο δλδ εισέρχεται κατά τη διάρκεια μιας εκχύλισης) δεν θα καταλάβει τίποτα. Αν ρίξεις τα ίδια γραμμάρια σε ένα μπόιλερ 250ml η θερμοκρασία θα πέσει τάχιστα αρκετούς βαθμούς.
Η σταθερότητα πάει επίσης χέρι-χέρι με την επαληψιμότητα. Ωραία φαίνεται η σύγκριση που κάνει η Γκέιλ με μια ascaso vs μια r58, αλλά θα είχε πιο ενδιαφέρον να δούμε ένα συγκριτικό μια μέρα που η φίλη μας θα έχει 5-6 καλεσμένους στο σπίτι της και θα χρειαζόταν να κάνει back to back 3 διπλά εσπρεσάκια και 3 καπουτσινάκια. Πόση ώρα θα της έπαιρνε και κυρίως τι γεύση θα είχε ο πρώτος καφές σε σχέση με τον τελευταίο;
Για τη διαφορά στην ποιότητα κατασκευής δεν νομίζω να χρειάζεται να πούμε πολλά. Και όταν λέμε ποιότητα δεν εννοούμε τα αστραφτερά ίνοξ ή το φινίρισμα, μιλάμε για την ποιότητα των μετάλλων, των τεφλόν σωληνώσεων, των συνδέσμων, όλων των επιμέρους στοιχείων στα σωθικά μιας μηχανής. Έχουν πλάκα τέτοια συγκριτικά, αλλά μπορούν εύκολα να αποπροσανατολίσουν.
Το αστείο είναι οτι λέμε συνέχεια πόσο σημαντικός είναι ο μύλος (που είναι) και πόσο σημαντική είναι η πρώτη ύλη (που είναι) αλλά σιγά σιγά αρχίζουμε και μειώνουμε τη σημαντικότητα της μηχανής. Καλή μηχανή σημαίνει θερμοκρασιακή σταθερότητα και ρυθμιζόμενη πίεση. Όσο πιο πολλά καλούδια περιλαμβάνει ο έλεγχος αυτών των δύο παραμέτρων, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα.
-
- Δημοσιεύσεις: 539
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
- Όνομα: Αναστασια
- Μηχανή:: Silvia V3 mod
- 2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
- Μύλος:: Compak k10
- 2ος Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
- Τοποθεσία: Τήνος
Re: Μερικές σκέψεις προς συζήτηση
Σε όλες τις μηχανές μονού μπόιλερ (και μάλιστα μικρού μπόιλερ) συμβαίνει αυτό που λες... Είτε είναι λελίτ, είτε μπεζέρα είτε οποιαδήποτε μάρκα. Με 300€ δεν παίρνεις μπεζέρα. Για να πάρεις μπεζέρα πας για unica οπότε το μπάτζετ σου εκτινάσσεται κοντά στο χιλιάρικο και θα πρέπει να συγκρίνεις την αντίστοιχη λελίτ του χιλιάρικου με τη μπεζέρα του χιλιάρικου. Το πώς κάνει συντήρηση ο καθένας δεν το ξέρει κανείς. Έχω πάρει μεταχειρισμένη μηχανή η οποία απέξω γυάλιζε, ο τύπος δήλωνε ψυχάκιας και μέσα ήταν σαν τη Νεκρά Θάλασσα από τα αλάτια.
Παρόλαυτα δεν πολυκατάλαβα τι ακριβώς ρωτάς...αν ρωτάς τι από τα δύο να πάρεις, lelit ή bezzera, τότε η απάντηση έχει να κάνει με το μπάτζετ σου. Όσο το γιατί προωθούνται τόσο οι lelit είναι γιατί είναι οι μόνες που έχουν vfm entry level μοντέλα, δεν θέλει (ούτε και μπορεί) ο καθένας να ξεκινήσει με 1000+. Και μην ξεχνάς και το μύλο.
Να προσθέσω επίσης ότι πρέπει να λάβεις και υπόψιν τις τιμές που δίνει το κάθε pid.. αν ωραιοποιεί το αποτέλεσμα ή όχι. το ότι δείχνει χ βαθμούς δεν σημαίνει κιόλας ότι τους έχει στο μπόιλερ.
σημείωση: δεν έχω λελιτ. Δεν έχω ούτε μπεζέρα (βέβαια θα ήθελα)
Παρόλαυτα δεν πολυκατάλαβα τι ακριβώς ρωτάς...αν ρωτάς τι από τα δύο να πάρεις, lelit ή bezzera, τότε η απάντηση έχει να κάνει με το μπάτζετ σου. Όσο το γιατί προωθούνται τόσο οι lelit είναι γιατί είναι οι μόνες που έχουν vfm entry level μοντέλα, δεν θέλει (ούτε και μπορεί) ο καθένας να ξεκινήσει με 1000+. Και μην ξεχνάς και το μύλο.
Να προσθέσω επίσης ότι πρέπει να λάβεις και υπόψιν τις τιμές που δίνει το κάθε pid.. αν ωραιοποιεί το αποτέλεσμα ή όχι. το ότι δείχνει χ βαθμούς δεν σημαίνει κιόλας ότι τους έχει στο μπόιλερ.
σημείωση: δεν έχω λελιτ. Δεν έχω ούτε μπεζέρα (βέβαια θα ήθελα)
- NCHARIS
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Eureka Specialita
Re: Μερικές σκέψεις προς συζήτηση
Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.
Επομένως, όταν οι ανάγκες περιορίζονται σε ένα άντε δυο εσπρεσακια την ημέρα συμφωνούμε οτι το αποτέλεσμα στο φλυτζάνι θα είναι σχεδόν όμοιο μεταξύ high & low end μηχανών;Luckees έγραψε: ↑Παρ Αύγ 02, 2019 2:06 pmΗ σταθερότητα πάει επίσης χέρι-χέρι με την επαληψιμότητα. Ωραία φαίνεται η σύγκριση που κάνει η Γκέιλ με μια ascaso vs μια r58, αλλά θα είχε πιο ενδιαφέρον να δούμε ένα συγκριτικό μια μέρα που η φίλη μας θα έχει 5-6 καλεσμένους στο σπίτι της και θα χρειαζόταν να κάνει back to back 3 διπλά εσπρεσάκια και 3 καπουτσινάκια. Πόση ώρα θα της έπαιρνε και κυρίως τι γεύση θα είχε ο πρώτος καφές σε σχέση με τον τελευταίο
Και αξιοπιστία/απρόσκοπτη λειτουργια. θερμοκρασιακή σταθερότητα οι φθηνές lelit δεν έχουν. Άρα το αν έχουν pid και η εκχυλιση ξεκινάει από τους 92νταν και καταλήγει στους 82 ή έχουν 92+/-2 και καταλήγουν στους 82+/-2 δεν θα κάνει καμία διαφορά στο φλυτζάνι. Αξιοπιστία εικάζω ότι επίσης δεν έχουν. Αν τα είχαν όλα αυτά δε νομίζω να τις βλέπαμε στις αγγελίες εκτος και αν όλοι θέλουν μα σερβίρουν μια ντουζίνα καφέδες σε καθημερινή βάση.
Επίσης μου κάνει εντύπωση που στο βίντεο δεν κατάλαβε ποιος καφές ήταν από τη rocket που όντως τα έχει.
Δεν τα έχω βάλει με τη lelit αλλά στην ελληνική τιμή με pid ίσως υπάρχουν και άλλες επιλογές εξίσου καλές χωρίς pid. Γιατί pid και μικρό μπόιλερ δεν έχει κανένα νόημα.
- NCHARIS
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Eureka Specialita
Re: Μερικές σκέψεις προς συζήτηση
Αναλύω τι έχω καταλάβει από την αγορά οικιακού εσπρέσο και τι χρειάζομαι για να πάρω εν τελεί έναν (1/μέρα)* καφέ επιπέδου kaya. Δεν με ενδιαφέρει και το αφρόγαλο.Nimrodel έγραψε: ↑Παρ Αύγ 02, 2019 2:10 pmΠαρόλαυτα δεν πολυκατάλαβα τι ακριβώς ρωτάς...αν ρωτάς τι από τα δύο να πάρεις, lelit ή bezzera, τότε η απάντηση έχει να κάνει με το μπάτζετ σου. Όσο το γιατί προωθούνται τόσο οι lelit είναι γιατί είναι οι μόνες που έχουν vfm entry level μοντέλα, δεν θέλει (ούτε και μπορεί) ο καθένας να ξεκινήσει με 1000+. Και μην ξεχνάς και το μύλο.
Πέρα από καλό καφέ,
-Χρειάζομαι top μύλο και μια φθηνή αξιόπιστη μηχανή με ορειχάλκινο μπόιλερ για να μην πιω το αλουμίνιο;
-Χρειάζομαι έναν μέτριο μύλο και μια bezzera για να μην ξαναπληρώσω τη lelit στα service ή για να μην πάρω μηχανή που πουλάει μπλιμπλικια που δεν δουλεύουν;
-χρειάζομαι top μηχανή top μύλο; (Αμφιβάλλω και μακάρι να μην είναι έτσι και για την τσέπη μου).
Σαν καταναλωτής δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω παραπάνω για έναν καφέ που θα πρέπει να πιω δέκα γουλιές εναλλάξ και αν καταλάβω διαφορά στη γεύση.(βλ καλώδια στον ήχο). Αλλά είμαι αν όντως μου κάνει τη διαφορά.
*Τη μέρα που θα μου μαζευτεί κόσμος και θα θέλω πολλους καφέδες παίρνω και από έξω.
-
- Δημοσιεύσεις: 539
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
- Όνομα: Αναστασια
- Μηχανή:: Silvia V3 mod
- 2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
- Μύλος:: Compak k10
- 2ος Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
- Τοποθεσία: Τήνος
Re: Μερικές σκέψεις προς συζήτηση
Το τι θα πάρεις εξαρτάται από σένα και μόνο. Θα τα βάλεις κάτω, θα δεις πόσα λεφτά θέλεις να διαθέσεις (ένα εύρος τελοσπαντων που θες να κυμανθείς), θα δεις τι βαραίνει πιο πολύ σε σένα και στο τέλος θα δεις τι σου αρέσει και αισθητικά (ναι και αυτό έχει να κάνει. Σκοπός είναι να το βλέπεις και να σου αρέσει). Δεν θα σου πει κανενα "πάρε αυτό" γιατί αλλά θέλω και γω, αλλά θες εσύ , αλλά θέλει ο Αποστόλης και οποιοδήποτε άλλος εδώ μέσα.
Εάν θες γνώμες, βρωμάει το φόρουμ από γνώμες.
Η δική μου πχ είναι ότι , αν ξεκινούσα το ταξίδι μου τώρα, θα έπαιρνα ως μίνιμουμ έναν niche zero και μια bezzera unica pid και θα γλίτωναν αρκετά λάθη που έκανα στην πορεία. Αυτά τα "λαθη" μου όμως με οδήγησαν σε διάφορες διαπιστώσεις και γνωριμίες οπότε δεν τα μετανιώνω.
Καταρχάς πρεπει να βρεις τι θέλεις από τον καφέ σου. Τι καφεδες σου αρέσουν? Όχι μόνο αν πίνεις εσπρεσο η γαλλικό η ελληνικό. Αλλά και τι ποικιλίες, τι θα αλεθει δλδ ο μύλος σου. Αν δ αρέσουν οι στρογγυλεμένες γεύσεις ή οι έντονες οξύτητες. Το επιπέδου "Kaya" που λες δεν λέει και πολλά...για διάφορους λόγους. Εκεί τι ήπιες δλδ και σε έκανε να θες να πάρεις εξοπλισμό ? αυτό πρεπει να αναρωτηθεις. Για να καταλαβεις, εγώ στο σπίτι μου αυτή τη στιγμή πίνω καλύτερο καφέ από οποιαδήποτε καφετέρια. Όχι γιατί ο καφές μου είναι γαμάτος ξερωγω...αλλά γιατί έχω βρει ακριβώς τι θέλω να πιω και φτιάχνω αυτό. Αν πιεις εσύ (ή κ οποιοσδήποτε αλλος) καφέ από τη δική μου μηχανή, μπορεί και να μην σ αρέσει καθόλου (Τρου στορι και για αυτό υπάρχει και νεσπρεσο στο σπίτι για τους πολυ ξενερωτους και υπάρχουν και μπλεντακια για τους λίγο ξενερωτους).
Βλέπεις συνέχεια λελιτ μέσα στο φόρουμ γιατί οι περισσότεροι ρωτάνε "ποιο είναι το μίνιμουμ για να πιω εσπρεσο?" Ε. Το μίνιμουμ σε καινούρια μηχανή (σε μεταχειρισμενη πάμε αλλού), με σερβις στην Ελλάδα, είναι η entry level lelit. Δεν υπάρχει κάποια άλλη με αυτά τα λεφτά. Αν θες να δεις σεμεταχειρισμένη και έχεις χρόνο να περιμενεις σκάνε κατά καιρούς μηχανουλες. Εάν πάλι ψωνίζεις ονλαιν από τας ευρωπας, μπορεις να βρεις και άλλες. Your choice.
Αν θέλεις να σου πούμε σεταπ, καθένας θα σου πει διαφορετικό. Γι αυτό και δεν έχουμε όλοι τις ίδιες μηχανές ούτε τους ίδιους μύλους. Θες να σου πω εξαιρετικό σεταπ πχ? Μεταχειρισμένη la pavoni lever και χειροκίνητος μύλος Pharos. Άψογο. Καφεδαρες. Μααααα....θα σου πει άλλος "κάτσε ρε φίλε...μανιβέλα πρωί πρωί για να πιω τρεις τζουρες καφέ?"
Στην τελική τι εκπτωσεις είσαι διατεθειμένος να κάνεις? Τι δεν σε πειράζει να μην έχει ο μύλος σου? Τι δεν σε πειράζει να μην έχει η μηχανή σου?
Εάν θες γνώμες, βρωμάει το φόρουμ από γνώμες.
Η δική μου πχ είναι ότι , αν ξεκινούσα το ταξίδι μου τώρα, θα έπαιρνα ως μίνιμουμ έναν niche zero και μια bezzera unica pid και θα γλίτωναν αρκετά λάθη που έκανα στην πορεία. Αυτά τα "λαθη" μου όμως με οδήγησαν σε διάφορες διαπιστώσεις και γνωριμίες οπότε δεν τα μετανιώνω.
Καταρχάς πρεπει να βρεις τι θέλεις από τον καφέ σου. Τι καφεδες σου αρέσουν? Όχι μόνο αν πίνεις εσπρεσο η γαλλικό η ελληνικό. Αλλά και τι ποικιλίες, τι θα αλεθει δλδ ο μύλος σου. Αν δ αρέσουν οι στρογγυλεμένες γεύσεις ή οι έντονες οξύτητες. Το επιπέδου "Kaya" που λες δεν λέει και πολλά...για διάφορους λόγους. Εκεί τι ήπιες δλδ και σε έκανε να θες να πάρεις εξοπλισμό ? αυτό πρεπει να αναρωτηθεις. Για να καταλαβεις, εγώ στο σπίτι μου αυτή τη στιγμή πίνω καλύτερο καφέ από οποιαδήποτε καφετέρια. Όχι γιατί ο καφές μου είναι γαμάτος ξερωγω...αλλά γιατί έχω βρει ακριβώς τι θέλω να πιω και φτιάχνω αυτό. Αν πιεις εσύ (ή κ οποιοσδήποτε αλλος) καφέ από τη δική μου μηχανή, μπορεί και να μην σ αρέσει καθόλου (Τρου στορι και για αυτό υπάρχει και νεσπρεσο στο σπίτι για τους πολυ ξενερωτους και υπάρχουν και μπλεντακια για τους λίγο ξενερωτους).
Βλέπεις συνέχεια λελιτ μέσα στο φόρουμ γιατί οι περισσότεροι ρωτάνε "ποιο είναι το μίνιμουμ για να πιω εσπρεσο?" Ε. Το μίνιμουμ σε καινούρια μηχανή (σε μεταχειρισμενη πάμε αλλού), με σερβις στην Ελλάδα, είναι η entry level lelit. Δεν υπάρχει κάποια άλλη με αυτά τα λεφτά. Αν θες να δεις σεμεταχειρισμένη και έχεις χρόνο να περιμενεις σκάνε κατά καιρούς μηχανουλες. Εάν πάλι ψωνίζεις ονλαιν από τας ευρωπας, μπορεις να βρεις και άλλες. Your choice.
Αν θέλεις να σου πούμε σεταπ, καθένας θα σου πει διαφορετικό. Γι αυτό και δεν έχουμε όλοι τις ίδιες μηχανές ούτε τους ίδιους μύλους. Θες να σου πω εξαιρετικό σεταπ πχ? Μεταχειρισμένη la pavoni lever και χειροκίνητος μύλος Pharos. Άψογο. Καφεδαρες. Μααααα....θα σου πει άλλος "κάτσε ρε φίλε...μανιβέλα πρωί πρωί για να πιω τρεις τζουρες καφέ?"
Στην τελική τι εκπτωσεις είσαι διατεθειμένος να κάνεις? Τι δεν σε πειράζει να μην έχει ο μύλος σου? Τι δεν σε πειράζει να μην έχει η μηχανή σου?
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Μερικές σκέψεις προς συζήτηση
Ούτε και εγώ κατάλαβα τί είναι αυτός ο καφές επιπέδου Kaya.
Κατά τα άλλα άλλη μια κλασική περίπτωση άρνησης ότι ο σωστός εσπρέσσο είναι δύσκολη και κυρίως ακριβή ιστορία.
Και καμία σχέση η HiEndίλα που προσπαθεί να φέρει εδώ σαν αντεπιχείρημα και το λέω σαν θαμώνας όλων των AV show's από το πρώτο στο Χίλτον την δεκαετία του 80.
"Σαν καταναλωτής δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω παραπάνω για έναν καφέ που θα πρέπει να πιω δέκα γουλιές εναλλάξ και αν καταλάβω διαφορά στη γεύση.(βλ καλώδια στον ήχο). Αλλά είμαι αν όντως μου κάνει τη διαφορά."
- NCHARIS
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Eureka Specialita
Re: Μερικές σκέψεις προς συζήτηση
Να προσπαθήσω να εξηγήσω αν και δεν είμαι καλός σε αυτό.
Ο καφές έχει κρέμα, δεν είναι καθόλου πικρός, είναι αρωματικός με χαμηλή οξύτητα. Πιθανόν έχει και την κατάλληλη ποσότητα καφεΐνης για τα γούστα μου. Είναι δηλαδή το αντίθετο του καφέ του γρήγορη. Έχω βρει και έναν άλλο σε άλλο μαγαζί Κένυας που λόγω της πολύ υψηλής οξύτητας μου αρέσει για να αλλάζω τη γεύση αλλά δεν είναι αυτος που θα επέλεγα μακροχρόνια.
Δεν έχω καμία άρνηση, το αντίθετο.Artisti έγραψε: ↑Παρ Αύγ 02, 2019 7:08 pmΚατά τα άλλα άλλη μια κλασική περίπτωση άρνησης ότι ο σωστός εσπρέσσο είναι δύσκολη και κυρίως ακριβή ιστορία.
Και καμία σχέση η HiEndίλα που προσπαθεί να φέρει εδώ σαν αντεπιχείρημα και το λέω σαν θαμώνας όλων των AV show's από το πρώτο στο Χίλτον την δεκαετία του 80.
Για να σου το ξαναπώ σε όρους ήχου, και αφού ξέρεις θα καταλάβεις, είμαι διατεθειμένος να πάρω κάτι πιο high αν αυτό όντως συνοδεύεται από ουσιαστική αναβάθμιση. Και θέλω να πάρω κάτι που θα το κρατήσω. Στον ήχο έχω ουσιαστικά πληρώσει δίπλα το ηχοσύστημα από τος άπειρες αλλαγές μηχανημάτων μέχρι να βρω αυτό που ήθελα. Αν υπήρχε ο τρόπος να πάρω εξαρχής το καλό θα είχα γλυτωσει τον εαυτό μου από πολλά χρήματα. Επίσης υπάρχει και ένα όριο στον ήχο όπου το 1% διαφορά κάνει χιλιάδες €.Αυτό δεν είμαι διατεθειμένος να το πληρώσω.
Όπως η κοπέλα στο βίντεο που πίνει και ξαναπίνει για να καταλάβει διαφορά στον εσπρέσο μεταξύ 300€ μηχανής και rocket, αυτό τουλάχιστον εμένα μου κάνει εντύπωση.
- NCHARIS
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Τρί Ιούλ 23, 2019 12:01 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Eureka Specialita
Re: Μερικές σκέψεις προς συζήτηση
Ας πούμε ότι δεν έχω budget. Ας πούμε 100-1000€ για μηχανή.Nimrodel έγραψε: ↑Παρ Αύγ 02, 2019 5:34 pmΑν θέλεις να σου πούμε σεταπ, καθένας θα σου πει διαφορετικό. Γι αυτό και δεν έχουμε όλοι τις ίδιες μηχανές ούτε τους ίδιους μύλους. Θες να σου πω εξαιρετικό σεταπ πχ? Μεταχειρισμένη la pavoni lever και χειροκίνητος μύλος Pharos. Άψογο. Καφεδαρες. Μααααα....θα σου πει άλλος "κάτσε ρε φίλε...μανιβέλα πρωί πρωί για να πιω τρεις τζουρες καφέ?"
Στην τελική τι εκπτωσεις είσαι διατεθειμένος να κάνεις? Τι δεν σε πειράζει να μην έχει ο μύλος σου? Τι δεν σε πειράζει να μην έχει η μηχανή σου?
Θα ήθελα να μη χαλάει με σωστή χρήση και συντήρηση και ιδανικά να βγάλει 10ετια.
δεν έχω πρόβλημα με μανιβέλα γιατί ο εσπρέσο είναι μόνο ένας.
Δεν θέλω γάλα
Τι είναι αυτό που θα μου δώσει έναν καφέ (ας πούμε) Καλού επιπέδου;
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Μερικές σκέψεις προς συζήτηση
To αν κατάλαβε η Γκέιλ σε ένα βίντεο και σε μια μόνο δοκιμή διαφορά δεν είναι επιχείρημα οτι οι 2 μηχανές βγάζουν το ίδιο αποτέλεσμα. Όταν μια εξίσωση περιλαμβάνει τεχνικούς και μετρήσιμους παράγοντες όπως η πίεση και η θερμοκρασία, περιέχει ένα ζωντανό στοιχείο όπως ο κόκκος που με την πάροδο του χρόνου αλλάζει και όλο αυτό καταλήγει να αξιολογείται από το καρα-υποκειμενικό κριτήριο που λέγεται γεύση τότε όλα είναι σχετικά. Αν έκανες εσύ την δοκιμή μπορεί και να έβρισκες διαφορές. Αν την έκανε η Γκέιλ την επόμενη μέρα μπορεί να έβρισκε και η ίδια μεγάλες διαφορές.
Επίσης η δοκιμή είχε κάποια στόχευση ως προς το γευστικό προφίλ; Ένας καφές σου δίνει διαφορετικά αποτελέσματα αν τον δοκιμάσεις μετά από μέρες, αν αλλάξεις την άλεση ή αν παίξεις με τη θερμοκρασία. Ήθελε πχ να αναδείξει πχ κάποιες φρουτώδεις νότες με την αλλαγή της θερμοκρασίας μέσω pid? Πως θα το έκανε αυτό με την ascaso; Εκτός αν μιλάμε για καμιά σκοτωμένη λαδερή μπαγιατίλα που θα σου βγάλει το ίδιο αποτέλεσμα είτε έχεις delonghi είτε la marzocco.
Τρία πράγματα πρέπει να σε ενδιαφέρουν: α) H μηχανή να έχει προδιαγραφές β) να ορίσεις τις προτεραιότητες σου και γ) η γεύση σου.
Προδιαγραφές όπως είπαμε είναι η θερμοκρασία και η πίεση. Ξεκινάς με το βασικό που είναι το boiler. Όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο (και ακριβότερο). Έχεις και Ε61;.. ακόμα καλύτερα (και ακριβότερα). Το boiler έχει μόνωση; Τέλεια (κ ακριβότερα)... Όσο περιορίζεις τις θερμικές απώλειες τόσο πιο σταθερή θερμοκρασία θα έχεις (και λιγότερα λεφτά στο πορτοφόλι). Η σταθερότητα είναι το άγιο δισκοπότηρο όχι μόνο στην επαναληψιμότητα αλλά και κατά τη διάρκεια της εκχύλισης. Αν έχεις πτώση 10 βαθμών μόνο σε 30sec είναι πολύ πιθανό η εκχύλιση να αποτύχει σε σχέση με μια πιο σταθερή μηχανή. Το παράδειγμα με τους b2b καφέδες το έφερα γιατί εκεί η ascaso θα εκτεθεί περισσότερο και θα φανεί το πρόβλημα.
Πέρα από το boiler χρειάζεσαι μια opv ώστε να ρυθμίσεις μια σταθερή πίεση. Θες να έχει δυναμική πίεση; Ακόμα καλύτερα (και πολύ ακριβότερα).
Έχει και pid? Καλό παιχνιδάκι για ένα αρχάριο και μη (αφαίρεσε μερικά ευρώ ακόμα).
Έχει και περιστροφική αντλία; Έχεις περισσότερη ησυχία, πιο ομαλή ροή στην κυκλοφορία του νερού υπό πίεση στο κύκλωμα και συνδέεσαι στο δίκτυο αλλά μάντεψε...κοστίζει.
Άρα, έχεις να αξιολογήσεις μια σειρά από εργαλεία, τα 2 πρώτα είναι απραίτητα τα υπόλοιπα είναι προαιρετικά. Κάπου εκεί μπαίνει το φίλτρο "προτεραιότητες" που παρέα με το φίλτρο "budget" θα σου πούν ποια είναι τα όριά σου.
Το τελευταίο και πιο κρίσιμο είναι η γεύση σου. Εδώ δεν μπορεί να σου πει ή να σου προτείνει κανένας τίποτα. Δοκιμάζεις μόνο σου και κρίνεις. Εδώ μέσα υπάρχουν παιδιά που πίνουν μπαγιατίλες και γουστάρουν και άλλοι που πίνουν καφέδες καβουρδισμένους στη μια εβδομάδα με αναλογία 1:1. Όλα είναι σεβαστά...(καλά εγώ τους μπαγιάτικους τους κράζω ) Υπάρχει και μια φυλή κάπου που προτιμάει νεσπρέσο και ντόλτσε γκούστο, μην ανησυχείς είναι καλά παιδιά αλλά όπου τους συναντήσεις φωνάζεις τον Χρήστο να τους μπανάρει.
Στο κομμάτι αυτό το μόνο που μπορώ να σου προτείνω είναι με κάποιο τρόπο να βρεις και να δοκιμάσεις το σεταπ που σε ενδιαφέρει.
Σχετικά με την αξιοπιστία των lelit λογικά θα σου απαντήσουν οι πολλοί κάτοχοι εδώ μέσα. Πάντως πιστεύω οτι οι αγγελίες που βλέπεις δεν οφείλονται στην αναξιοπιστία τους, αλλά στο ότι είναι η πιο οικονομική entry level μηχανή και ορισμένοι θέλουν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση, ενώ κάποιοι άλλοι διαπιστώνουν οτι γενικά το σπορ του homemade εσπρέσο δεν τους κάνει κ αποχωρούν.
Επίσης η δοκιμή είχε κάποια στόχευση ως προς το γευστικό προφίλ; Ένας καφές σου δίνει διαφορετικά αποτελέσματα αν τον δοκιμάσεις μετά από μέρες, αν αλλάξεις την άλεση ή αν παίξεις με τη θερμοκρασία. Ήθελε πχ να αναδείξει πχ κάποιες φρουτώδεις νότες με την αλλαγή της θερμοκρασίας μέσω pid? Πως θα το έκανε αυτό με την ascaso; Εκτός αν μιλάμε για καμιά σκοτωμένη λαδερή μπαγιατίλα που θα σου βγάλει το ίδιο αποτέλεσμα είτε έχεις delonghi είτε la marzocco.
Τρία πράγματα πρέπει να σε ενδιαφέρουν: α) H μηχανή να έχει προδιαγραφές β) να ορίσεις τις προτεραιότητες σου και γ) η γεύση σου.
Προδιαγραφές όπως είπαμε είναι η θερμοκρασία και η πίεση. Ξεκινάς με το βασικό που είναι το boiler. Όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο (και ακριβότερο). Έχεις και Ε61;.. ακόμα καλύτερα (και ακριβότερα). Το boiler έχει μόνωση; Τέλεια (κ ακριβότερα)... Όσο περιορίζεις τις θερμικές απώλειες τόσο πιο σταθερή θερμοκρασία θα έχεις (και λιγότερα λεφτά στο πορτοφόλι). Η σταθερότητα είναι το άγιο δισκοπότηρο όχι μόνο στην επαναληψιμότητα αλλά και κατά τη διάρκεια της εκχύλισης. Αν έχεις πτώση 10 βαθμών μόνο σε 30sec είναι πολύ πιθανό η εκχύλιση να αποτύχει σε σχέση με μια πιο σταθερή μηχανή. Το παράδειγμα με τους b2b καφέδες το έφερα γιατί εκεί η ascaso θα εκτεθεί περισσότερο και θα φανεί το πρόβλημα.
Πέρα από το boiler χρειάζεσαι μια opv ώστε να ρυθμίσεις μια σταθερή πίεση. Θες να έχει δυναμική πίεση; Ακόμα καλύτερα (και πολύ ακριβότερα).
Έχει και pid? Καλό παιχνιδάκι για ένα αρχάριο και μη (αφαίρεσε μερικά ευρώ ακόμα).
Έχει και περιστροφική αντλία; Έχεις περισσότερη ησυχία, πιο ομαλή ροή στην κυκλοφορία του νερού υπό πίεση στο κύκλωμα και συνδέεσαι στο δίκτυο αλλά μάντεψε...κοστίζει.
Άρα, έχεις να αξιολογήσεις μια σειρά από εργαλεία, τα 2 πρώτα είναι απραίτητα τα υπόλοιπα είναι προαιρετικά. Κάπου εκεί μπαίνει το φίλτρο "προτεραιότητες" που παρέα με το φίλτρο "budget" θα σου πούν ποια είναι τα όριά σου.
Το τελευταίο και πιο κρίσιμο είναι η γεύση σου. Εδώ δεν μπορεί να σου πει ή να σου προτείνει κανένας τίποτα. Δοκιμάζεις μόνο σου και κρίνεις. Εδώ μέσα υπάρχουν παιδιά που πίνουν μπαγιατίλες και γουστάρουν και άλλοι που πίνουν καφέδες καβουρδισμένους στη μια εβδομάδα με αναλογία 1:1. Όλα είναι σεβαστά...(καλά εγώ τους μπαγιάτικους τους κράζω ) Υπάρχει και μια φυλή κάπου που προτιμάει νεσπρέσο και ντόλτσε γκούστο, μην ανησυχείς είναι καλά παιδιά αλλά όπου τους συναντήσεις φωνάζεις τον Χρήστο να τους μπανάρει.
Στο κομμάτι αυτό το μόνο που μπορώ να σου προτείνω είναι με κάποιο τρόπο να βρεις και να δοκιμάσεις το σεταπ που σε ενδιαφέρει.
Σχετικά με την αξιοπιστία των lelit λογικά θα σου απαντήσουν οι πολλοί κάτοχοι εδώ μέσα. Πάντως πιστεύω οτι οι αγγελίες που βλέπεις δεν οφείλονται στην αναξιοπιστία τους, αλλά στο ότι είναι η πιο οικονομική entry level μηχανή και ορισμένοι θέλουν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση, ενώ κάποιοι άλλοι διαπιστώνουν οτι γενικά το σπορ του homemade εσπρέσο δεν τους κάνει κ αποχωρούν.