Είμαι πολύ νέος στο forum αλλά έχω διαβάσει πάρα πολλά threads.
Η Krups που έχω ήταν μια καλή μηχανή στην αρχή. Έκανε αρκετά ικανοποιητικό καφέ για τα δεδομένα μου τότε (πολλά χρόνια πριν) αλλά η αλήθεια είναι ότι η απόδοσή της έχει πέσει υπερβολικά! Πλέον δεν μου αρέσει ο καφές που κάνει (ακόμα και με το ίδιο χαρμάνι που χρησιμοποιούσα παλιά) και αποφάσισα να κάνω μια αναβάθμιση.
Αρχικά είπα να δω υπεραυτόματες. Έψαξα reviews, διάβασα άρθρα, κοίταξα και σε άλλα forums και τελικά κατάλαβα ότι η διαφορά του καφέ που κάνει η Krups μου (τουλ όταν ήταν στα καλά της) δε θα έχει καμία διαφορά ποιοτικά και γευστικά με μια υπεραυτόματη. Σωστό; Η λογική μου φυσικά (όπως πιστεύω και όλων που ψάχνουν υπεραυτόματη) είναι να ξοδέψεις τον λιγότερο πιθανό χρόνο στην προετοιμασία και παρασκευή. Η διαδικασία θέρμανσης μιας ημιαυτόματης για 10 λεπτά μέχρι να πιω καφέ μου φαινόταν βουνό! Παρόλα αυτά, είπα να ρίξω και μια ματιά στις ημιαυτόματες που τόσο εκτιμώνται από τους πιο "ψαγμένους".
Ξέρω ότι ο μύλος μου είναι φθηνός και προφανώς δεν κάνει για τη δουλειά που τον θέλω. Μου αρέσει ο καλός καφές και έχοντας κάτω ακριβώς από το σπίτι μου ένα πολύ καλό καφεκοπτείο με άπειρες ποικιλίες καφέ μπορώ να πειραματιστώ μέχρι αηδίας
Δε θα κάνω ερωτήσεις λοιπόν τύπου "γιατί να μην πάρω υπεραυτόματη σε σχέση με μια ημιαυτόματη". Ξέρω από τώρα την απάντηση.. μη βαράτε! χαχαχαχα!
Πριν κάνω τις ερωτήσεις μου θα πω τα εξής για μένα:
- διπλό espresso και (τριπλό) freddo espresso είναι τα ποτά μου.
- Απολαμβάνω που και που κανένα διπλό καπουτσινάκι αλλά δεν είναι τόση η κάψα μου για DB ή HX.
- Δεν έχω πολύ εμπειρία με ρυθμίσεις, βαθμούς, δευτερόλεπτα, κοπές του κόκκου κλπ, αλλά προκειμένου να βγάζω ένα σταθερό αποτέλεσμα κάθε φορά είμαι διατεθειμένος να πειραματιστώ, κι ας ξοδέψω λίγο παραπάνω σε καφέδες.
- Δεν έχω καθόλου εμπειρία και γνώσεις για μύλους (ξέρω μόνο ότι προτιμούμε τους burr έναντι των μαχαιριών, για ευνόητους λόγους), οπότε οποιαδήποτε συμβουλή σε αυτό το κομμάτι θα είναι πολύτιμη. Δεν χρειάζεται να γράψετε πολλά εδώ. Ακόμα και ένα link σε κάποιο άλλο thread που μπορεί να έχασα ή άλλου site θα είναι αρκετό για να μάθω κάποια βασικά πράγματα. Ο μύλος που έχω τώρα είναι κάτω του μετρίου τώρα που το συνειδητοποιώ.
- το Budget μου είναι σχετικά καλό. Πιστεύω με 800€ μπορώ να βρω έναν καλό συνδυασμό. Να πω ότι αν χρειαστεί να δώσω και κάποια λεφτά παραπάνω προκειμένου να πάρω έναν π.χ. καλύτερο μύλο γίνεται οπότε δεν είναι ταβάνι ακριβώς το 800. απλά θεωρώ ότι μέχρι εκεί θα είναι ιδανικά.
Οι ερωτήσεις μου:
1. Βλέπω ότι όλοι προτείνετε αρχικά τις Lelit για αρχάριους. Ωραία μηχανήματα, όχι τόσο πολύ για την όψη τους που δεν με τρελαίνει αλλά δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία. Οι Lelit λοιπόν αντέχουν στον χρόνο; Δηλαδή, αν επενδύσω σε μια PL41 (οποιοδήποτε μοντέλο) θα μου κρατήσει για αρκετά χρόνια; ή μετά από 2-3 θα ζητάει αλλαγές εξαρτημάτων κλπ. Νομίζω καταλαβαίνετε που το πάω.
2. Δεδομένου ότι η απάντηση στην ερώτηση είναι ότι θα κρατήσει και δεδομένων των προτιμήσεων μου σε ροφήματα, ποιο μοντέλο της Lelit αξίζει να πάρω. Θα ήθελα να έχει PID (γιατί μου αρέσει να έχω και μια σταθερότητα στα ποτά μου και γιατί είναι σημαντικό από ότι έχω καταλάβει).
3. Αν η απάντηση μου στην ερώτηση 1 είναι όχι και τόσο, τότε τι άλλες μάρκες θα προτείνατε;
4. Μύλος καφέ: ΔΕΝ ΕΧΩ ΙΔΕΑ! προτείνετε κάτι που να ταιριάζει με το budget και με έναν αρχάριο που δεν έχει πρόβλημα να δώσει λίγα παραπάνω λεφτά για κάτι ποιοτικό που θα κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει. Θα προτιμούσα όχι χειροκίνητο γιατί ο χειροκίνητος είναι τρελό αντικίνητρο για μένα.
5. Εξαρτήματα που θεωρείτε απαραίτητα ότι πρέπει να αγοραστούν με τον παραπάνω συνδυασμό. Ξέρω ότι μπορώ να ρωτήσω και το barista.gr π.χ. κατά τη διάρκεια της αγοράς απλά θα ήθελα μια συνολική εικόνα για τα έξοδα που είναι απαραίτητα.
Ζητών εκ των προτέρων για το μεγάλο post μου, απλά ήθελα να πάρετε μια ιδέα του τρόπου σκέψης μου και πως έφτασα να ψάχνω ημιαυτόματες (ίσως βοηθήσει μερικούς στις προτάσεις τους, ίσως όχι). Ξέρω ότι κάποια από αυτά ίσως έχουν απαντηθεί σε άλλα posts, αλλά επειδή ο καθένας μας είναι ξεχωριστός (όπως και οι προτιμήσεις στους καφέδες) είπα να κάνω ένα νέο thread για τις δικές μου ξεχωριστές ανάγκες.
Ευχαριστώ και συγγνώμη και πάλι για το μεγάλο post.