Σελίδα 1 από 2

Αναβάθμιση απο gaggia classic (12ος/2014) σε bezzera unica pid

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Οκτ 25, 2018 8:04 pm
από nato
Καλησπέρα σε όλο το φόρουμ

Πριν μια πενταετία περίπου ξεκίνησα την καθημερινή μελέτη του forum και κατέληξα
μετά από πολλούς μήνες διαβάσματος, τον Δεκέμβριο του '14
να αγοράσω την Gaggia classic με τον μύλο compac K3 touch
Αν και απολαμβάνω τα καφεδάκια μου , αποφάσισα ότι ήρθε ο καιρός να πουλήσω
την μηχανή (ίσως και τον μύλο) και να κάνω το επόμενο βήμα.
Μια αναβάθμιση με μηχανή της τάξεως των 800-1000€.
Σκέφτομαι την BEZZERA UNICA PID αλλά είμαι ανοιχτός και σε άλλες προτάσεις.
Να σημειώσω ότι έχω και επαγγελματικο ΑΦΜ για αγορά από το εξωτερικό.

Η βασική ερώτηση που θα ήθελα να κάνω είναι αν πιστεύεται ότι θα πρέπει με την νέα μηχανή
να αναβαθμίσω και τον μύλο μου ( K3 touch).
Να αναφέρω ότι θα έχει οικιακή χρήση. Στην ουσία με την μηχανή φτιάχνω έναν esresso και ένα capuccino την ήμερα.

Ευχαριστώ

Re: Αναβάθμιση απο gaggia classic (12ος/2014) σε bezzera unica pid

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Οκτ 25, 2018 9:37 pm
από Rallakias
Καλώς ηρθες στο φόρουμ!
Δεν μας ειπες γιατι αποφασισες να αλλαξεις μηχανη αφου απολαμβάνεις τον καφέ σου με τον υπάρχοντα εξοπλισμό.
Σίγουρα η διαφορά αναμεσα στις 2 μηχανες που αναφέρεις ειναι αισθητη για να μην πω μεγάλη ειδικα αν η classic ήταν χωρίς pid!
Απο εκει και πέρα εξαρτάται τι καφέ πίνεις ή αλλιώς τι ψάχνεις απο τον καφέ σου.Αν πινεις commercial χαρμάνια και μέχρι εκει ,μην αλλάξεις μύλο-δεν χρειάζεται.Αν πίνεις ή ενδεχομένως στο μέλλον να δοκιμάσεις μονοποικιλιακούς καφέδες τότε ναι αξίζει μια αλλαγή.
Πλέον υπάρχουν στην αγορά αρκετοί μύλοι που παρέχουν μεγαλύτερη ευκολία χρήσης απο τον Κ3.Αν ειναι σημαντικός παράγοντας για εσένα ,τότε κάνε κι εκει μια αλλαγή.

Γενικα θα πρότεινα να αλλάξεις πρώτα μηχανή και σε δεύτερο χρόνο (αν χρειαστεί) μύλο.Να δεις πρώτα τις όποιες αλλαγές που θα σου φέρει η μηχανή ,να βρείς τα πατήματά της ,να καταλήξεις αν θελεις να πάς παρακάτω στο ταξίδι του καφέ ή να μείνεις στάσιμος και ανάλογα να αποφασίσεις αν θέλεις να αλλάξεις και μύλο.

Re: Αναβάθμιση απο gaggia classic (12ος/2014) σε bezzera unica pid

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Οκτ 25, 2018 10:26 pm
από nato
Έχεις δίκιο Βασίλη
ξέχασα να αναφέρω ότι τον πρώτο καιρό δοκίμασα όλα τα γνωστά εμπορικά blends. Τα τελευταία όμως χρόνια πίνω κυρίως single origin, light roasted, μονοποικιλιακα αλλά και blend (taf, moka,kudu.....). Γενικά μου αρέσει να δοκιμάζω, σπάνια παίρνω δεύτερη φορά ίδιο καφέ.
Πιστεύω ότι δεν παίρνω το 100% με αυτήν την μηχανή.
Η μηχανή είναι όπως την αγόρασα χωρίς pid.

Re: Αναβάθμιση απο gaggia classic (12ος/2014) σε bezzera unica pid

Δημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 26, 2018 12:03 am
από Luckees
Αν είσαι περισσότερο σε light μονοποικιλιακούς πήγαινε σε μεγάλα κωνικά!
Εγώ θα την κράταγα την classic -μέχρι να μαζέψω λεφτά- και θα ψαχνόμουν να την αναβαθμίσω με την προσθήκη ενός pid και ίσως κάποιας πατέντας με προθέρμανση του boiler.

Re: Αναβάθμιση απο gaggia classic (12ος/2014) σε bezzera unica pid

Δημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 26, 2018 12:19 am
από nato
Luckees έγραψε:
Παρ Οκτ 26, 2018 12:03 am
Αν είσαι περισσότερο σε light μονοποικιλιακούς πήγαινε σε μεγάλα κωνικά!
Εγώ θα την κράταγα την classic -μέχρι να μαζέψω λεφτά- και θα ψαχνόμουν να την αναβαθμίσω με την προσθήκη ενός pid και ίσως κάποιας πατέντας με προθέρμανση του boiler.
Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς όταν λες μεγάλα κωνικα.

Re: Αναβάθμιση απο gaggia classic (12ος/2014) σε bezzera unica pid

Δημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 26, 2018 9:18 am
από sfakvag
Φίλε nato, υπάρχουν δύο κατηγορίες μύλων άλεσης: 1) αυτοί με τα επίπεδα (flat burrs) μαχαίρια και 2) αυτοί με τα κωνικά μαχαίρια (conical burrs). Αυτό που λέει ο Luckees είναι ότι όταν αλέθουν αυτοί οι μύλοι, δίνουν διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα και σε τέτοιες γεύσεις που λες ότι σου αρέσουν τελευταία θεωρείται από πολλούς ότι αποδίδει καλύτερα ένας μύλος της 2ης κατηγορίας. Εάν googlάρεις θα βρεις ποιοι είναι οι μεν και ποιοι οι δε και ανάλογα το budget που διαθέτει κανείς επιλέγει. Μεγάλα κωνικά, σημαίνει διάμετρος μαχαιριών μεγαλύτερη από 58-60mm για γρήγορη και ποιοτική άλεση. Συνήθως (εάν δεν κάνω λάθος) οι κωνικοί ζεσταίνονται περισσότερο απότι οι flat, αλλά σε home use που οι ποσότητες είναι μικρές, νομίζω δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Re: Αναβάθμιση απο gaggia classic (12ος/2014) σε bezzera unica pid

Δημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 26, 2018 4:09 pm
από Rallakias
Δεν θελω να φανταστώ τι πίνεις απο μονοποικιλιακούς καφέδες με αυτη τη μηχανη χωρίς pid!Οχι δεν παίρνεις το 100% ,αλλά ουτε το πλησιάζεις καν!
Για εμένα αφου εισαι αποφασισμένος να διαθεσεις ενα σοβαρό ποσό για αγορα μηχανης ,μην την κρατήσεις άλλο τροποποιώντας την με πατέντες.Πάντα θα ειναι υποδεέστερη σε τομείς ποιότητας αποτελέσματος αλλα και παρεχόμενης ευκολίας ,επαναληψιμότητας κτλ σε σχέση με μια π.χ. Ε61 μηχανή.
Εφόσον πίνεις light roasted καφέδες ,ναι πρέπει να αλλάξεις και μύλο αλλά σε δεύτερο χρόνο.Ξεκινα απο τη μηχανή γιατι αν ξεκινησεις απο το μύλο με την υπάρχουσα μηχανή φοβάμαι οτι θα πάει ''χαμένος'' ,μέχρι να αλλάξεις και τον αδύναμο κρίκο στον εξοπλισμό σου που ειναι η μηχανή σου.

Re: Αναβάθμιση απο gaggia classic (12ος/2014) σε bezzera unica pid

Δημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 26, 2018 7:04 pm
από harryv
H άποψή μου είναι πιο κοντά σε αυτή του Αποστόλη. Πρώτα μύλος και μετά μηχανή. Από SB σε SB η διαφορά θα είναι ελάχιστη στο 1ο φλυτζάνι ειδικά αν έχεις μάθει να κάνεις surfing στη Gaggia ή αν της βάλεις ένα PID με καμμιά 30αριά Ευρώ.

Re: Αναβάθμιση απο gaggia classic (12ος/2014) σε bezzera unica pid

Δημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 26, 2018 7:48 pm
από ioannisz
Το να σου πώ ότι κυκλοφορούν και ποιοτικά μεταχειρισμένα, μάλλον θα είμαι εκτός θέματος.
Προσπάθησε να βρείς στην περιοχή σου κάποιον που να έχει τον εξοπλισμό που θέλεις ή παραπλήσιο και δοκίμασε φλυτζάνια για να καταλάβεις και την διαφορά.
Αλλά φίλε μου η Unica είναι μηχανή. Εγώ θα την έβαζα στον πάγκο μου και θα πέρναγα ένα διάστημα με τον Κ3. Μόλις θα έβγαζα συμπέρασμα, θα πούλαγα το πρώην σετάκι μου και θα έψαχνα καλό μεταχειρισμένο Κ10.

Re: Αναβάθμιση απο gaggia classic (12ος/2014) σε bezzera unica pid

Δημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 26, 2018 8:32 pm
από axilleas1990
Ταπεινή άποψή μου άλλαξε μηχανή. Ο μύλος σου είναι καλός. Υπάρχουν και καλύτεροι, όμως κάνει την δουλειά του. Οπωσδήποτε μηχανή με pid. Η ζωή σου θα γίνει πιο εύκολη και θα γλυτώσεις πολλά κιλά καφέ για δοκιμές. Τώρα για sb η db ρώτα την τσέπη σου.