Αγορά μηχανής για Freddo Espresso

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
President
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: Δευ Ιουν 04, 2018 9:50 pm
Όνομα: Thanasis
Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT PiD
2η Μηχανή:: Illy Francis Francis
Μύλος:: Eureka Mignon
2ος Μύλος:: Πόσους μύλους πχια;
Οι καφέδες μου:: Taresso Tigrato, Coffee Island Blend
Τοποθεσία: SKG

Αγορά μηχανής για Freddo Espresso

Δημοσίευση από President » Τρί Ιουν 05, 2018 1:06 am

Καλησπέρα στην παρέα.

Ψάχνω να βρω ποια είναι η ιδανική λύση για να φτιάχνω ένα καλό freddo espresso στο γραφείο.
Το θέμα δεν είναι το budget τόσο, όσο τα χαρακτηριστικά:

-Μου αρέσει ο καλός καφές, αλλά να τον πίνω, όχι να τον φτιάχνω και να καθαρίζω την μηχανή του καφέ και να έχω συλλογή από εξαρτήματα μηχανής καφέ στο γραφείο μου.

-Έχω μια Francis με κάψουλες, την οποία την τρώνε οι αράχνες στο υπόγειο γιατί ο καφές που βγάζει, απλά δεν.

-Δοκίμασα lavazza καφέ από mia magnifica S. Μπορώ να ζήσω με το αποτέλεσμα του ζεστού, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το αν θα πάρω ικανοποιητικό αποτέλέσμα σε κρύο.

- Είδα τη Gaggia Brera, μου άρεσε γιατί είναι όμορφη, μικρή, διακριτική, βάζεις καφέ, πατάς ένα κουμπάκι, βγαίνει ο καφές. Είναι ακριβώς ότι έψαχνα αλλά διαβάζοντας αρκετά νήματα στο φόρουμ, όλοι την κράζετε :)

Τελικά, υπάρχει λύση, η θα συνεχίσω να παραγγέλνω;

Ευχαριστώ :)

Άβαταρ μέλους
Artisti
Δημοσιεύσεις: 3314
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Τοποθεσία: West Side over the river

Re: Αγορά μηχανής για Freddo Espresso

Δημοσίευση από Artisti » Τρί Ιουν 05, 2018 2:11 am

Ζητάς καλά καφέ χωρίς να ασχοληθείς και χωρίς να αναφέρεις το budget σου.
Μην νομίζεις ότι με την αυτόματη θα έχεις καλύτερο καφέ από του deliverά φθηνότερο ίσως.
Οι αυτόματες των Starbucks που είναι Ελβετικές και κοστίζουν κάτι χιλιάρικα είναι ένα παράδειγμα του τί καφέ μπορούν να φτιάξουν.

President
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: Δευ Ιουν 04, 2018 9:50 pm
Όνομα: Thanasis
Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT PiD
2η Μηχανή:: Illy Francis Francis
Μύλος:: Eureka Mignon
2ος Μύλος:: Πόσους μύλους πχια;
Οι καφέδες μου:: Taresso Tigrato, Coffee Island Blend
Τοποθεσία: SKG

Re: Αγορά μηχανής για Freddo Espresso

Δημοσίευση από President » Τρί Ιουν 05, 2018 3:07 am

Αναφέρω ότι ζητάω καλό καφέ χωρίς να ασχοληθώ ιδιαίτερα, ναι.

Σχετικά με το budget αναφέρω ότι δεν είναι θέμα.

Παρόλαυτα προτιμώ να μην περιμένω μισή ώρα το ντελίβερι και να κάνω μόνος τον καφέ μου με τη minimum δυνατή προσπάθεια.

Καταλαβαίνω τον κακό καφέ και με ενοχλεί και για αυτό δεν φτιάχνω τον καφέ μου με την Francis.

Θα έδινα πχ τα λεφτά που ζητά η Brera αν ήμουν σίγουρος για το ότι θα με ικανοποιήσει γευστικά. Δίνω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για τη magnifica s που με έναν κακό καφέ του εμπορίου, το αποτέλεσμα ήταν ανεκτό.

Τώρα αν μου πείτε ότι η μόνη λύση για ένα ανεκτό αποτέλεσμα είναι μύλος μηχανή, 10 αξεσουάρ + μισή ώρα για να τον φτιάξω + τακτικές καθαριότητες, μάλλον θα μαζέψω λεφτά για να προσλάβω ένα Butler :)

lio14
Δημοσιεύσεις: 660
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 02, 2012 10:06 pm
Όνομα: Λεονάρδος
Μηχανή:: Expobar Brewtus LEVA
2η Μηχανή:: Illy Francis X3
Μύλος:: Quamar M80E
2ος Μύλος:: Ascaso i2
Οι καφέδες μου:: Αιθιοπιάρες
Τοποθεσία: Δροσιά

Re: Αγορά μηχανής για Freddo Espresso

Δημοσίευση από lio14 » Τρί Ιουν 05, 2018 10:18 am

Εάν δώσω στον ανιψιό μου ένα φτωχό πλην τίμιο seat Ibiza όπου δεν έχει ξανακαβαλησει αμάξι, θα πετάξει από τη χαρά του. Εάν το ίδιο αμάξι το δώσω σε έναν οδηγό rally, θα μου το φέρει στο κεφάλι.
Αυτό σημαίνει εξαρτώνται από εσένα και τις γευστικές ανάγκες που έχεις τις οποίες είναι αδύνατο να ξέρουμε εμείς από εδώ.
Πάντως, πολύ γενικά θα σου πω ότι εξαιρετικό καφέ δεν πρόκειται να πιεις πατώντας ένα κουμπί και να τρέχει ο καφές.
Παρόλα αυτά, εφόσον σε ικανοποιεί ο καφές του ντελιβερα ( εκτός εάν παίρνεις καφέ από καφετέρια με taf ή κάτι αντίστοιχο) τότε θα σε ικανοποιήσει και ο φρέντο μιας υπεραυτοματης τύπου brera.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Αγορά μηχανής για Freddo Espresso

Δημοσίευση από Luckees » Τρί Ιουν 05, 2018 10:41 am

Το μαγαζί έξω έχει μια μηχανή κάποιων χιλιάδων ευρώ και ένα επαγγελματικό μύλο. Δηλαδή διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για να κάνει σωστό καφέ. Κάποια δε, έχουν (πλέον) και αξιοπρεπή πρώτη ύλη.
Από την άλλη έχεις μια υπεραυτόματη με λάθος άλεση, λάθος πίεση, λάθος θερμοκρασία. Ακόμα και αν της βάλεις σούπερ πρώτη ύλη, πως θα κάνεις καλύτερο εσπρέσο;

Αντίθετα επενδύοντας λίγα χρήματα για μηχανή μύλο και με καλό κόκκο θα έχεις καθημερινά καλύτερο καφέ από την πλειονότητα των μαγαζιών. Ο χρόνος ετοιμασίας μη σε τρομάζει, μόλις βρεις τα βήματά σου θα χρειάζεσαι το πολύ 10 λεπτά, μαζί με το συμμάζεμα κ καθάρισμα μηχανής κ πάγκου.

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1084
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Αγορά μηχανής για Freddo Espresso

Δημοσίευση από Jazz » Τρί Ιουν 05, 2018 2:09 pm

President έγραψε:Καλησπέρα στην παρέα.
Καλησπέρα President και καλώς ήρθες στην παρέα!
Θα είμαι ειλικρινής (as always δηλαδή) : Ξεκινάς λάθος. Εννοώ συλλογιστικά. Όπως λες ψάχνεις την ιδανική λύση για τον κρύο σου καφέ, ο κακός καφές σε 'χαλάει' (κατανοητό όσο δε φαντάζεσαι), αλλά θες να τον απολαμβάνεις χωρίς να "κοπιάζεις" για αυτόν (δεκτό και κατανοητό 100%), χωρίς να ασχοληθείς ιδιαίτερα, και προτιμάς και να μην έχεις και την αναμονή πχ του delivery και τα όποια (-) έχει η καθημερινή αγορά καφέ 'απ'έξω'.

Εν ολίγοις, ζητάς αντικρουόμενα δυστυχώς πράγματα. Και θα σου πω γιατί. Ο καφές, αν και ο περισσότερος κόσμος δε το αντιλαμβάνεται, είναι ακριβώς όπως το φαγητό πχ. Είναι ένα (γεωργικό) προϊόν που έχει απαιτήσεις για τη σωστή παρασκευή του, τόσο χρονικές όσο και απαιτήσεις γνώσεων, πρώτης ύλης κοκ. Όλοι εκτιμάμε και επιζητούμε το καλό φαγητό, αλλά ταυτόχρονα κατανοούμε ότι για να το έχουμε και να είναι αυτό που μας ικανοποιεί, πρέπει να κάνουμε κάποιες "θυσίες". Ή θα το μαγειρέψουμε εμείς αφιερώνοντας χρόνο, προσπάθεια, διάβασμα συνταγών, αγορά κατάλληλων υλικών κλπ ή θα συμβιβαστούμε με το ότι δε θέλουμε/μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία (για τον α ή β λόγο, δε μας αφορά επί του παρόντος) και άρα θα το έχουμε έτοιμο έναντι κάποιου χρηματικού ποσού ανάλογα και με το πόσο 'καλό/ποιοτικό' απαιτούμε να είναι.
Ε, λοιπόν, το ίδιο συμβαίνει και με τον καφέ! Δε ξέρω γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι το 'υποτιμούν' ως διαδικασία, παρότι μάλιστα το επιζητούν μανιωδώς στη καθημερινότητά τους, αλλά ο καφές, ο καλός καφές ο ποιοτικός και όχι του ποδαριού, έχει κάποιες Απαιτήσεις, κάποια προαπαιτούμενα. Αν δεν είχε, δε θα υπήρχαν ούτε τόσα πολλά καφέ, ούτε αλυσίδες, ούτε ολόκληρη παραγωγή επαγγελματικού εξοπλισμού, ούτε τόσο ανθρώπινο δυναμικό που εστιάζει σε αυτόν και όχι μόνο για λόγους εστίασης όπως νομίζουν πολλοί, αλλά στο επιστημονικό κομμάτι μελέτης του. Αν ήταν τόσο απλό να έχουμε ένα ποιοτικό ρόφημα καφέ, τότε όλοι θα το είχαμε σπίτι μας! Θα αγοράζαμε μια nespresso, μια υπεραυτόματη μηχανή ή μια διαφημιζόμενη espressoμηχανή ή πολυκαφετιέρα, και θα απολαμβάναμε νέκταρ. Αλλά δυστυχώς, δεν... Οπότε όπως συμβαίνει τελικά σε όλους μας, πρώτα αξιολογούμε τις ανάγκες μας για τον καφέ που επιθυμούμε, και κατόπιν Συμβιβαζόμαστε. (magic word). Μεσοβέζικες και ποιοτικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ή θα επενδύσουμε χρόνο, χρήμα, φαιά ουσία για να τον παρασκευάσουμε μόνοι μας, ή θα επιλέξουμε την οδό του έτοιμου προϊόντος από κάποιο κατάστημα που εμπιστευόμαστε και μας ικανοποιεί το παρεχόμενο προϊόν του.

Γιατί και Ποιοτικός espresso και εύκολα/γρήγορα και χωρίς αναμονή ΔΕ γίνεται! Δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα το "μηχάνημα" που θα σου δίνει το ιδανικό ρόφημα χωρίς να ζορίζεσαι εσύ και παράλληλα δε θα στοιχίζει όσο μια ανακάλυψη για nobel...

Οπότε, εν κατακλείδι. Τι κάνεις;; Αξιολογείς τις ανάγκες σου για το προϊόν που θες (γιατί το καλός καφές που αναφέρεις είναι σχετικό. Όποιον και να ρωτήσεις θα σου πει ότι αναγνωρίζει τον καλό καφέ και τον χαλάει ο κακός καφές, αλλά αμέσως μετά θα ανακαλύψεις ότι οι 7 στους 10 τουλάχιστον που ρώτησες βάζουν και ζάχαρη... Οπότε, τι καλός καφές λέμε? Fuck Logic, έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας), και κατόπιν ανάλογα με το πόσο "καλό" το θες, επιλέγεις την κατάλληλη οδό κάνοντας τους αναγκαίους συμβιβασμούς. Τουτέστιν, αν σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα πχ μιας υπεραυτόματης της σειράς (ήτοι νεροζούμι που ουδεμία σχέση έχει με espresso), τότε την αγοράζεις και έχεις το εύκολο/γρήγορο που θες. Αν όχι, τότε ή θα πας σε αγορά entry εξοπλισμού και θα το παλέψεις μόνος σου επενδύοντας χρόνο, χρήμα και δουλειά δική σου, ή θα τον πάρεις έτοιμο πχ με διανομή.

It's up to you! :oneup:

President
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: Δευ Ιουν 04, 2018 9:50 pm
Όνομα: Thanasis
Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT PiD
2η Μηχανή:: Illy Francis Francis
Μύλος:: Eureka Mignon
2ος Μύλος:: Πόσους μύλους πχια;
Οι καφέδες μου:: Taresso Tigrato, Coffee Island Blend
Τοποθεσία: SKG

Re: Αγορά μηχανής για Freddo Espresso

Δημοσίευση από President » Τρί Ιουν 05, 2018 3:15 pm

Jazz έγραψε:
President έγραψε:Καλησπέρα στην παρέα.
Καλησπέρα President και καλώς ήρθες στην παρέα!
Θα είμαι ειλικρινής (as always δηλαδή) : Ξεκινάς λάθος. Εννοώ συλλογιστικά. Όπως λες ψάχνεις την ιδανική λύση για τον κρύο σου καφέ, ο κακός καφές σε 'χαλάει' (κατανοητό όσο δε φαντάζεσαι), αλλά θες να τον απολαμβάνεις χωρίς να "κοπιάζεις" για αυτόν (δεκτό και κατανοητό 100%), χωρίς να ασχοληθείς ιδιαίτερα, και προτιμάς και να μην έχεις και την αναμονή πχ του delivery και τα όποια (-) έχει η καθημερινή αγορά καφέ 'απ'έξω'.

Εν ολίγοις, ζητάς αντικρουόμενα δυστυχώς πράγματα. Και θα σου πω γιατί. Ο καφές, αν και ο περισσότερος κόσμος δε το αντιλαμβάνεται, είναι ακριβώς όπως το φαγητό πχ. Είναι ένα (γεωργικό) προϊόν που έχει απαιτήσεις για τη σωστή παρασκευή του, τόσο χρονικές όσο και απαιτήσεις γνώσεων, πρώτης ύλης κοκ. Όλοι εκτιμάμε και επιζητούμε το καλό φαγητό, αλλά ταυτόχρονα κατανοούμε ότι για να το έχουμε και να είναι αυτό που μας ικανοποιεί, πρέπει να κάνουμε κάποιες "θυσίες". Ή θα το μαγειρέψουμε εμείς αφιερώνοντας χρόνο, προσπάθεια, διάβασμα συνταγών, αγορά κατάλληλων υλικών κλπ ή θα συμβιβαστούμε με το ότι δε θέλουμε/μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία (για τον α ή β λόγο, δε μας αφορά επί του παρόντος) και άρα θα το έχουμε έτοιμο έναντι κάποιου χρηματικού ποσού ανάλογα και με το πόσο 'καλό/ποιοτικό' απαιτούμε να είναι.
Ε, λοιπόν, το ίδιο συμβαίνει και με τον καφέ! Δε ξέρω γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι το 'υποτιμούν' ως διαδικασία, παρότι μάλιστα το επιζητούν μανιωδώς στη καθημερινότητά τους, αλλά ο καφές, ο καλός καφές ο ποιοτικός και όχι του ποδαριού, έχει κάποιες Απαιτήσεις, κάποια προαπαιτούμενα. Αν δεν είχε, δε θα υπήρχαν ούτε τόσα πολλά καφέ, ούτε αλυσίδες, ούτε ολόκληρη παραγωγή επαγγελματικού εξοπλισμού, ούτε τόσο ανθρώπινο δυναμικό που εστιάζει σε αυτόν και όχι μόνο για λόγους εστίασης όπως νομίζουν πολλοί, αλλά στο επιστημονικό κομμάτι μελέτης του. Αν ήταν τόσο απλό να έχουμε ένα ποιοτικό ρόφημα καφέ, τότε όλοι θα το είχαμε σπίτι μας! Θα αγοράζαμε μια nespresso, μια υπεραυτόματη μηχανή ή μια διαφημιζόμενη espressoμηχανή ή πολυκαφετιέρα, και θα απολαμβάναμε νέκταρ. Αλλά δυστυχώς, δεν... Οπότε όπως συμβαίνει τελικά σε όλους μας, πρώτα αξιολογούμε τις ανάγκες μας για τον καφέ που επιθυμούμε, και κατόπιν Συμβιβαζόμαστε. (magic word). Μεσοβέζικες και ποιοτικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ή θα επενδύσουμε χρόνο, χρήμα, φαιά ουσία για να τον παρασκευάσουμε μόνοι μας, ή θα επιλέξουμε την οδό του έτοιμου προϊόντος από κάποιο κατάστημα που εμπιστευόμαστε και μας ικανοποιεί το παρεχόμενο προϊόν του.

Γιατί και Ποιοτικός espresso και εύκολα/γρήγορα και χωρίς αναμονή ΔΕ γίνεται! Δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα το "μηχάνημα" που θα σου δίνει το ιδανικό ρόφημα χωρίς να ζορίζεσαι εσύ και παράλληλα δε θα στοιχίζει όσο μια ανακάλυψη για nobel...

Οπότε, εν κατακλείδι. Τι κάνεις;; Αξιολογείς τις ανάγκες σου για το προϊόν που θες (γιατί το καλός καφές που αναφέρεις είναι σχετικό. Όποιον και να ρωτήσεις θα σου πει ότι αναγνωρίζει τον καλό καφέ και τον χαλάει ο κακός καφές, αλλά αμέσως μετά θα ανακαλύψεις ότι οι 7 στους 10 τουλάχιστον που ρώτησες βάζουν και ζάχαρη... Οπότε, τι καλός καφές λέμε? Fuck Logic, έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας), και κατόπιν ανάλογα με το πόσο "καλό" το θες, επιλέγεις την κατάλληλη οδό κάνοντας τους αναγκαίους συμβιβασμούς. Τουτέστιν, αν σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα πχ μιας υπεραυτόματης της σειράς (ήτοι νεροζούμι που ουδεμία σχέση έχει με espresso), τότε την αγοράζεις και έχεις το εύκολο/γρήγορο που θες. Αν όχι, τότε ή θα πας σε αγορά entry εξοπλισμού και θα το παλέψεις μόνος σου επενδύοντας χρόνο, χρήμα και δουλειά δική σου, ή θα τον πάρεις έτοιμο πχ με διανομή.

It's up to you! :oneup:
Γεια σου και καλώς σας βρήκα και ευχαριστώ για την απάντηση!

Κατανοητά όλα αυτά. Φυσικά και θα υπάρχει κάποιου είδους αναμονή και προσπάθεια. Τώρα για παράδειγμα, ή πρέπει να οδηγήσω 10 λεπτά και να περιμένω άλλα 10 για να πάω στο αγαπημένο μου μαγαζί που έχει τον καλό καφέ όπως τον θέλω εγώ, ή πρέπει να περιμένω τουλάχιστον 30 λεπτά για να μου φέρουν κάτι το οποίο είναι ανεκτό (πχ καφές μικέλ ή χειρότερο).

Επίσης, δε βάζω ζάχαρη ούτε γάλα στον καφέ, απλά έχω το πρόβλημα του κρύου, το θέλω σα φραπέ, τι να κάνω :P

Για να είμαι ειλικρινής, μπορώ να ζήσω με το αποτέλεσμα του μικέλ.
Ο λόγος που ψάχνω για μια λύση in-house - ας το παραδεχτούμε - είναι η πολυτέλεια του να έχεις τη δυνατότητα να παράξεις ένα αξιοπρεπές ρόφημα σπιτι σου, όταν βαριέσαι να βγεις έξω.
Αυτή η πολυτέλεια είναι ο λόγος που οι άνθρωποι που δεν έχουν ως χόμπυ αυτό το πράγμα, να το βλέπουν ως μια δευτερεύουσα διαδικασία και να την υποτιμούν. Και είναι απολύτως λογικό.

Όταν το βλέπεις ως χόμπυ, το απολαμβάνεις. Όταν δεν το βλέπεις ως χόμπυ απλά το χρειάζεσαι και ψάχνεις πως θα το αποκτήσεις με τη minimum δυνατή προσπάθεια.

Είπες
Γιατί και Ποιοτικός espresso και εύκολα/γρήγορα και χωρίς αναμονή ΔΕ γίνεται!
Πριν διαβάσω τα νήματα αυτού του φόρουμ, πραγματικά πίστευα ότι η Gaggia Brera είναι αυτό το μηχάνημα και ότι αυτό ήταν και ο λόγος των 500 ευρώ που ζητάει.

Ο φίλος Luckees είπε:
Αντίθετα επενδύοντας λίγα χρήματα για μηχανή μύλο και με καλό κόκκο θα έχεις καθημερινά καλύτερο καφέ από την πλειονότητα των μαγαζιών. Ο χρόνος ετοιμασίας μη σε τρομάζει, μόλις βρεις τα βήματά σου θα χρειάζεσαι το πολύ 10 λεπτά, μαζί με το συμμάζεμα κ καθάρισμα μηχανής κ πάγκου.
Και νομίζω ότι μπορώ να ζήσω με αυτό.
Αυτό για το οποίο δεν είμαι σίγουρος είναι το εξής: Εσύ που από ότι καταλαβαίνω, αγαπάς την διαδικασία αυτή, μπορείς να μπεις στη θέση κάποιου (ας τον πούμε Bob) που απλά αγαπά το τελικό αποτέλεσμα και δεν πάει για βραβείο γευσιγνωσίας, αλλά απλά κατανοεί τις βασικές διαφορές μεταξύ Mikel, Everest, Kaya & Monmouth?

Είσαι 100% σίγουρος πως με μια υπεραυτόματη μηχανή, ακόμα και με τη λάθος πίεση/θερμοκρασία/λάθος άλεση, αλλά με μια σούπερ πρώτη ύλη, δεν θα βγει κάτι που θα ικανοποιήσει τον Bob? :)

Να την κάνω διαφορετικά την ερώτηση. Μήπως με αυτές τις απαντήσεις κατευθύνουμε λανθασμένα τον Bobby σε μια διαδικασία που δεν θέλει να μπει, ενω θα μπορούσε να πάρει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα ευκολότερα; ή όντως έτσι είναι τα πράγματα και όλες οι υπεραυτόματες είναι για πέταμα και ο Bobb θα καταλήξει να πίνει νεροζούμι;

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Αγορά μηχανής για Freddo Espresso

Δημοσίευση από Christos » Τρί Ιουν 05, 2018 4:36 pm

President έγραψε:Καλησπέρα στην παρέα.
Το θέμα δεν είναι το budget τόσο, όσο τα χαρακτηριστικά:
Αν και η αίσθηση μου είναι ότι για την Brera συγκριτικά τα σχόλια είναι θετικά με άλλες υπεραυτόματες μηχανές στο forum, συν ότι υπάρχουν και κάποιες λεπτομερείς παρουσιάσεις της που δεν έχουν άλλες μηχανές, εντούτοις υπάρχουν και καλύτερα μηχανήματα.

Χωρίς να την έχω δοκιμάσει, αυτή ή η πιο καινούρια εκδοχή της είναι μια πολύ καλή πρόταση. Τώρα που και πως την αγοράζεις, ή εάν σου φαίνεται ακριβή, τα εξετάζεις και βλέπεις,

viewtopic.php?f=19&t=3231
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Αγορά μηχανής για Freddo Espresso

Δημοσίευση από Luckees » Τρί Ιουν 05, 2018 5:08 pm

President έγραψε:...Είσαι 100% σίγουρος πως με μια υπεραυτόματη μηχανή, ακόμα και με τη λάθος πίεση/θερμοκρασία/λάθος άλεση, αλλά με μια σούπερ πρώτη ύλη, δεν θα βγει κάτι που θα ικανοποιήσει τον Bob? :)..
Αγαπητέ Bob, σκέψου να είχες αγοράσει μια λαχταριστή βουτυρένια μοσχαρίσια μπριζόλα Kobe και να επέλεγες να την μαγειρέψεις...βράζοντάς την!

Η πρώτη ύλη είναι βασικός παράγοντας, αλλά δεν είναι ο μοναδικός στην εξίσωση.
Στην περίπτωση του εσπρέσο υπάρχει Α) ο κατάλληλος εξοπλισμός μηχανή-μύλος (άλεση, θερμοκρασία, πίεση), Β) η συνταγή (γραμμάρια, δοσολογία) και Γ) οι γνώσεις/εμπειρία barista.
Αυτά είναι τα μετρήσιμα στοιχεία που πρέπει να συνυπάρχουν, ώστε να φτάσεις στο "σωστό" προϊόν που λέγεται espresso.
Από τη στιγμή όμως που υπεισέρχεται ένας ακόμα παράγοντας, ο οποίος λέγεται "γεύση" τόσο υποκειμενικός αλλά και τόσο ισχυρός που μπορεί να κρίνει ποιο είναι το "σωστό", τότε το πράγμα μπερδεύεται.
Εμείς είμαστε εδώ και για σε βοηθήσουμε να βρεις τα μετρήσιμα στοιχεία της εξίσωσής σου, να δώσουμε ένα μπούσουλα. Πέρα από αυτό το σημείο όμως θα κρίνεις μόνος σου αν το αποτέλεσμα μιας υπεραυτόματης θα σε ικανοποιήσει γευστικά.
Κατά συνέπεια φίλε Bob, αν τύχει ποτέ και βράσεις μια Kobe μόνο και μόνο επειδή θεωρείς οτι έτσι γίνεται πιο νόστιμη, τότε αυτός ο τρόπος είναι ο "σωστός"! ;) :D

President
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: Δευ Ιουν 04, 2018 9:50 pm
Όνομα: Thanasis
Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT PiD
2η Μηχανή:: Illy Francis Francis
Μύλος:: Eureka Mignon
2ος Μύλος:: Πόσους μύλους πχια;
Οι καφέδες μου:: Taresso Tigrato, Coffee Island Blend
Τοποθεσία: SKG

Re: Αγορά μηχανής για Freddo Espresso

Δημοσίευση από President » Τρί Ιουν 05, 2018 10:24 pm

Christos έγραψε:
President έγραψε:Καλησπέρα στην παρέα.
Το θέμα δεν είναι το budget τόσο, όσο τα χαρακτηριστικά:
Αν και η αίσθηση μου είναι ότι για την Brera συγκριτικά τα σχόλια είναι θετικά με άλλες υπεραυτόματες μηχανές στο forum, συν ότι υπάρχουν και κάποιες λεπτομερείς παρουσιάσεις της που δεν έχουν άλλες μηχανές, εντούτοις υπάρχουν και καλύτερα μηχανήματα.

Χωρίς να την έχω δοκιμάσει, αυτή ή η πιο καινούρια εκδοχή της είναι μια πολύ καλή πρόταση. Τώρα που και πως την αγοράζεις, ή εάν σου φαίνεται ακριβή, τα εξετάζεις και βλέπεις,

viewtopic.php?f=19&t=3231
wow, φαίνεται να είναι τρομερή η συγκεκριμένη μηχανή. Αλλά νομίζω το να δώσεις 2000 ευρώ χωρίς επίσημη αντιπροσωπεία στην Ελλάδα είναι λάθος. Το να δώσεις 2000 ευρώ γενικώς για μια οικιακή μηχανή καφέ, για μένα σίγουρα είναι λάθος, αλλά φαντάζομαι για κάποιους όχι και είναι σεβαστό.

Ανέφερα πως το budget δεν είναι θέμα, γιατί το μεγαλύτερο θέμα είναι η ευκολία/άνεση/ταχύτητα, όχι γιατί είναι απεριόριστο.
Στο μυαλό μου έχω βάλει ένα budget +-800 ευρώ και θεωρώ πως είναι ήδη μεγάλο για οικιακή χρήση.
Θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν δεν ξεπερνούσα τα 600 ευρώ.

Όταν είπες πως υπάρχουν και καλύτερα μηχανήματα από τη brera, υπάρχει κατά τη γνώμη σου καλύτερο μηχάνημα σε αυτό το budget που προανέφερα;

Επίσης, τι γνώμη έχεις για τη brera;
Luckees έγραψε:
President έγραψε:...Είσαι 100% σίγουρος πως με μια υπεραυτόματη μηχανή, ακόμα και με τη λάθος πίεση/θερμοκρασία/λάθος άλεση, αλλά με μια σούπερ πρώτη ύλη, δεν θα βγει κάτι που θα ικανοποιήσει τον Bob? :)..
Αγαπητέ Bob, σκέψου να είχες αγοράσει μια λαχταριστή βουτυρένια μοσχαρίσια μπριζόλα Kobe και να επέλεγες να την μαγειρέψεις...βράζοντάς την!

Η πρώτη ύλη είναι βασικός παράγοντας, αλλά δεν είναι ο μοναδικός στην εξίσωση.
Στην περίπτωση του εσπρέσο υπάρχει Α) ο κατάλληλος εξοπλισμός μηχανή-μύλος (άλεση, θερμοκρασία, πίεση), Β) η συνταγή (γραμμάρια, δοσολογία) και Γ) οι γνώσεις/εμπειρία barista.
Αυτά είναι τα μετρήσιμα στοιχεία που πρέπει να συνυπάρχουν, ώστε να φτάσεις στο "σωστό" προϊόν που λέγεται espresso.
Από τη στιγμή όμως που υπεισέρχεται ένας ακόμα παράγοντας, ο οποίος λέγεται "γεύση" τόσο υποκειμενικός αλλά και τόσο ισχυρός που μπορεί να κρίνει ποιο είναι το "σωστό", τότε το πράγμα μπερδεύεται.
Εμείς είμαστε εδώ και για σε βοηθήσουμε να βρεις τα μετρήσιμα στοιχεία της εξίσωσής σου, να δώσουμε ένα μπούσουλα. Πέρα από αυτό το σημείο όμως θα κρίνεις μόνος σου αν το αποτέλεσμα μιας υπεραυτόματης θα σε ικανοποιήσει γευστικά.
Κατά συνέπεια φίλε Bob, αν τύχει ποτέ και βράσεις μια Kobe μόνο και μόνο επειδή θεωρείς οτι έτσι γίνεται πιο νόστιμη, τότε αυτός ο τρόπος είναι ο "σωστός"! ;) :D
Φίλε Λάκη,

καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που λες. Επίσης τώρα που το σκέφτομαι, αν είναι να καταλήξω σε μηχανή / μύλο, πρέπει μάλλον να ψωνίσω από τοπικό κατάστημα που θα υπάρχει κάποιος άνθρωπος να μου δείξει τα βασικά και να κάνεις τις πρώτες ρυθμίσεις.

Απάντηση