Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Και οι 2 είναι ελεγκτές θερμοκρασίας, οι μεγάλες τους διαφορές είναι οτι ο θερμοστάτης έχει μεγαλύτερο θερμοκρασιακό εύρος λειτουργίας και είναι προ-ρυθμισμένος, ενώ το pid είναι ένας ελεγκτής με μικρότερο εύρος (δλδ πιο ακριβής) τον οποίο ρυθμίζεις κατά το δοκούν.
Αν για παράδειγμα ο θερμοστάτης ανάβει την αντίσταση στους 90C και την σβήνει στους 95C ξεκινάς την εκχύλιση με 95C και περίπου στα μέσα παρουσιάζεται μια βουτιά έως το 90C. Μέχρι να ξεκινήσει η αντίσταση να ξαναζεσταίνει νερό η εκχύλιση έχει ήδη τελειώσει, ενώ το μικρό boiler δεν μπορεί να κρατήσει σταθερή θερμοκρασία και η βουτιά συνεχίζεται έως πχ τους 88C.
Αντίθετα ένα pid ρυθμισμένο να ανάβει στους 92C και να σβήνει στους 95C, θα ξεκινήσει από τους 95C κ μόλις φτάσει στους 92C θα ανάψει την αντίσταση πολύ νωρίτερα, οπότε θα περισώσει κάποιους βαθμούς από την απότομη πτώση.
Ο στόχος είναι τα κρίσιμα 25~30 δευτερόλεπτα που διαρκεί η εκχύλιση να έχουμε αμελητέα θερμοκρασιακή βουτιά και τον κυριότερο ρόλο σε όλο αυτό το παίζει το μεγάλο boiler (θερμοχωρητικότητα νερού), τα ποιοτικά υλικά με τα οποία έρχεται σε επαφή το νερό, η μάζα του μετάλλου αν υπάρχει E91 group, θερμοσιφωνικά συστήματα κλπ.
Όσο μεγαλύτερη πτώση έχεις κατά τη διάρκεια της εκχύλισης τόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο έχεις στη γεύση με κύρια ένδειξη την όξινη γεύση.
Επίσης, το άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του pid είναι ότι χειρίζεσαι κάποιες παραμέτρους με πιο σημαντική αυτή του καθορισμού της θερμοκρασίας ώστε να πάρεις το επιθυμητό προφίλ από τον καφέ σου.
Αν για παράδειγμα ο θερμοστάτης ανάβει την αντίσταση στους 90C και την σβήνει στους 95C ξεκινάς την εκχύλιση με 95C και περίπου στα μέσα παρουσιάζεται μια βουτιά έως το 90C. Μέχρι να ξεκινήσει η αντίσταση να ξαναζεσταίνει νερό η εκχύλιση έχει ήδη τελειώσει, ενώ το μικρό boiler δεν μπορεί να κρατήσει σταθερή θερμοκρασία και η βουτιά συνεχίζεται έως πχ τους 88C.
Αντίθετα ένα pid ρυθμισμένο να ανάβει στους 92C και να σβήνει στους 95C, θα ξεκινήσει από τους 95C κ μόλις φτάσει στους 92C θα ανάψει την αντίσταση πολύ νωρίτερα, οπότε θα περισώσει κάποιους βαθμούς από την απότομη πτώση.
Ο στόχος είναι τα κρίσιμα 25~30 δευτερόλεπτα που διαρκεί η εκχύλιση να έχουμε αμελητέα θερμοκρασιακή βουτιά και τον κυριότερο ρόλο σε όλο αυτό το παίζει το μεγάλο boiler (θερμοχωρητικότητα νερού), τα ποιοτικά υλικά με τα οποία έρχεται σε επαφή το νερό, η μάζα του μετάλλου αν υπάρχει E91 group, θερμοσιφωνικά συστήματα κλπ.
Όσο μεγαλύτερη πτώση έχεις κατά τη διάρκεια της εκχύλισης τόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο έχεις στη γεύση με κύρια ένδειξη την όξινη γεύση.
Επίσης, το άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του pid είναι ότι χειρίζεσαι κάποιες παραμέτρους με πιο σημαντική αυτή του καθορισμού της θερμοκρασίας ώστε να πάρεις το επιθυμητό προφίλ από τον καφέ σου.
-
- Δημοσιεύσεις: 202
- Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 25, 2019 11:45 am
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Bellezza Francesca
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Καλησπέρα παιδιά, νομίζω πλέον ότι ήρθε η ώρα μου να πάρω άλλη μηχανή εσπρέσσο. Αυτή τη στιγμή έχω έναν μύλο Mazzer Super Jolly, καθώς είχα μια μηχανή Delonghi EC156 και νομίζω ότι πλέον έχει φτάσει στα όριά της η μηχανή. Οι σκέψεις μου είναι συγκεκριμένες, γενικά:
1. Να κάνω τη καρδιά μου πέτρα και να πάω κατ ευθείαν σε μια Lelit PLUST PID, δεδομένου ότι έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά (58mm portafilter, PID, κλάσεις ανώτερο steam wand από αυτή που έχω)
2. Να πάρω μια καινούρια Gaggia Classic
3. Να κοιτάξω για καμιά μεταχειρισμένη Gaggia Classic με PID
4. Να πάρω μεταχειρισμένη Gaggia Classic και να τη μοντάρω εγώ
Γενικά με αυτά που διαβάζω τριγύρω, το PID ειδικά στη Gaggia Classic είναι must, και σε Lelit θα προτιμούσα να μη πάω σε 57mm portafilter αλλά στο πιο στάνταρ 58mm. Από οικονομικής απόψεως δυστυχώς αυτή τη περίοδο δε μπορώ να δώσω πάνω από 400 ευρώ, οπότε καινούρια Lelit το βλέπω δύσκολο, Gaggia Classic κάτι γίνεται γενικά, αλλά με το PID mod θα πάει αρκετά παραπάνω, ίσως και κοντά στη Lelit PLUST PID.
Οι καφέδες που φτιάχνονται είναι 2-4 καθημερινά, το μισό χρόνο Freddo Espresso, τον άλλο μισό Cappuccino, σε κάποιες περιστάσεις μπορεί να φτιάχνονται και μέχρι 8 καφέδες καθημερινά, οικιακή χρήση πάντα.
Με βλέπω για Gaggia Classic με PID μεταχειρισμένη, αλλιώς αν βρεθεί καμιά Lelit PLUST PID κοντά στα χρήματα, αλλά αν έχετε άλλες ιδέες/σκέψεις, feel free να προτείνετε.
Να σημειώσω ότι γενικά πιάνουν τα χέρια μου, και πιστεύω ότι θα μπορούσα να εγκαταστήσω το PID μόνος μου σε Gaggia Classic, έχω γνώσεις και ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών και αν χρειαστεί εργαλεία για τρύπες.
Ευχαριστώ, Θανάσης
1. Να κάνω τη καρδιά μου πέτρα και να πάω κατ ευθείαν σε μια Lelit PLUST PID, δεδομένου ότι έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά (58mm portafilter, PID, κλάσεις ανώτερο steam wand από αυτή που έχω)
2. Να πάρω μια καινούρια Gaggia Classic
3. Να κοιτάξω για καμιά μεταχειρισμένη Gaggia Classic με PID
4. Να πάρω μεταχειρισμένη Gaggia Classic και να τη μοντάρω εγώ
Γενικά με αυτά που διαβάζω τριγύρω, το PID ειδικά στη Gaggia Classic είναι must, και σε Lelit θα προτιμούσα να μη πάω σε 57mm portafilter αλλά στο πιο στάνταρ 58mm. Από οικονομικής απόψεως δυστυχώς αυτή τη περίοδο δε μπορώ να δώσω πάνω από 400 ευρώ, οπότε καινούρια Lelit το βλέπω δύσκολο, Gaggia Classic κάτι γίνεται γενικά, αλλά με το PID mod θα πάει αρκετά παραπάνω, ίσως και κοντά στη Lelit PLUST PID.
Οι καφέδες που φτιάχνονται είναι 2-4 καθημερινά, το μισό χρόνο Freddo Espresso, τον άλλο μισό Cappuccino, σε κάποιες περιστάσεις μπορεί να φτιάχνονται και μέχρι 8 καφέδες καθημερινά, οικιακή χρήση πάντα.
Με βλέπω για Gaggia Classic με PID μεταχειρισμένη, αλλιώς αν βρεθεί καμιά Lelit PLUST PID κοντά στα χρήματα, αλλά αν έχετε άλλες ιδέες/σκέψεις, feel free να προτείνετε.
Να σημειώσω ότι γενικά πιάνουν τα χέρια μου, και πιστεύω ότι θα μπορούσα να εγκαταστήσω το PID μόνος μου σε Gaggia Classic, έχω γνώσεις και ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών και αν χρειαστεί εργαλεία για τρύπες.
Ευχαριστώ, Θανάσης
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Θα σου έλεγα να ξεχάσεις την Gaggia Classic και το προβληματικό για το 2021 ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΟ μποΐλερ της.
-
- Δημοσιεύσεις: 202
- Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 25, 2019 11:45 am
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Bellezza Francesca
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Η αλήθεια είναι ότι και εγώ δε το ψήνω τόσο για καινούρια Gaggia, αλλά μιας και ανέφερες το boiler ότι είναι από αλουμίνιο, ίσως όντως να μην αξίζει η επένδυση εκεί... Άλλες προτάσεις/ιδέες;
-
- Δημοσιεύσεις: 103
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2021 9:18 pm
- Όνομα: πανος
- Μηχανή:: lelit PL41 Tem PID
- 2η Μηχανή:: Gaggia Pure
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: ascaso i2
- Οι καφέδες μου:: φρεσκια μπαγιατιλα!
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
PL41 PLUST PID και να τους πεις να σου βαλουν μπαρομετροthanasis00 έγραψε: ↑Παρ Οκτ 01, 2021 6:24 pmΗ αλήθεια είναι ότι και εγώ δε το ψήνω τόσο για καινούρια Gaggia, αλλά μιας και ανέφερες το boiler ότι είναι από αλουμίνιο, ίσως όντως να μην αξίζει η επένδυση εκεί... Άλλες προτάσεις/ιδέες;
-
- Δημοσιεύσεις: 37
- Εγγραφή: Δευ Ιαν 04, 2021 4:52 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Eureka Specialita
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Από τη δική μου εμπειρία από την Gaggia Classic, μια χαρά καφεδάκι φτιάχνω, αλλά με medium to dark roasted beans. Δεν έχω πάει σε ακριβούς καφεδες. Με βολεύει που γεμιζω νερό από πάνω, αλλά με δυσκολεύει λίγο στον ατμό. Την αγόρασα πριν ξεκινήσω να διαβαζω greekespresso, αλλιώς ίσως να το σκεφτόμουν για lelit (αν και δε μου αρέσει το βαλε βγαλε το παγούρι, από όσο εσω δει στα βιντεο). Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος γιατί είναι και η πρώτη μου μηχανή. Εσύ που είσαι ήδη στο χώρο, ίσως να θέλεις μια καλύτερη αναβαθμιση.
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Αν φτάνεις σε χρήματα τη Lelit PLUST PID την παίρνεις και ξενοιάζεις για αρκετά χρόνια. Αν δε φτάνεις, πουλιέται εδώ στο φόρουμ gaggia classic pro pid του 2021 με πολλά εξτρά που φαίνεται καλή ευκαιρία (λέω ΦΑΙΝΕΤΑΙ. Προσοχή )thanasis00 έγραψε: ↑Παρ Οκτ 01, 2021 3:35 pmΚαλησπέρα παιδιά, νομίζω πλέον ότι ήρθε η ώρα μου να πάρω άλλη μηχανή εσπρέσσο. Αυτή τη στιγμή έχω έναν μύλο Mazzer Super Jolly, καθώς είχα μια μηχανή Delonghi EC156 και νομίζω ότι πλέον έχει φτάσει στα όριά της η μηχανή. Οι σκέψεις μου είναι συγκεκριμένες, γενικά:
1. Να κάνω τη καρδιά μου πέτρα και να πάω κατ ευθείαν σε μια Lelit PLUST PID, δεδομένου ότι έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά (58mm portafilter, PID, κλάσεις ανώτερο steam wand από αυτή που έχω)
2. Να πάρω μια καινούρια Gaggia Classic
3. Να κοιτάξω για καμιά μεταχειρισμένη Gaggia Classic με PID
4. Να πάρω μεταχειρισμένη Gaggia Classic και να τη μοντάρω εγώ
Γενικά με αυτά που διαβάζω τριγύρω, το PID ειδικά στη Gaggia Classic είναι must, και σε Lelit θα προτιμούσα να μη πάω σε 57mm portafilter αλλά στο πιο στάνταρ 58mm. Από οικονομικής απόψεως δυστυχώς αυτή τη περίοδο δε μπορώ να δώσω πάνω από 400 ευρώ, οπότε καινούρια Lelit το βλέπω δύσκολο, Gaggia Classic κάτι γίνεται γενικά, αλλά με το PID mod θα πάει αρκετά παραπάνω, ίσως και κοντά στη Lelit PLUST PID.
Οι καφέδες που φτιάχνονται είναι 2-4 καθημερινά, το μισό χρόνο Freddo Espresso, τον άλλο μισό Cappuccino, σε κάποιες περιστάσεις μπορεί να φτιάχνονται και μέχρι 8 καφέδες καθημερινά, οικιακή χρήση πάντα.
Με βλέπω για Gaggia Classic με PID μεταχειρισμένη, αλλιώς αν βρεθεί καμιά Lelit PLUST PID κοντά στα χρήματα, αλλά αν έχετε άλλες ιδέες/σκέψεις, feel free να προτείνετε.
Να σημειώσω ότι γενικά πιάνουν τα χέρια μου, και πιστεύω ότι θα μπορούσα να εγκαταστήσω το PID μόνος μου σε Gaggia Classic, έχω γνώσεις και ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών και αν χρειαστεί εργαλεία για τρύπες.
Ευχαριστώ, Θανάσης
Εγώ πάντως από τη gaggia classic pid 2014 που έχω, το μόνο μου παράπονο είναι το μικρό σε μέγεθος boiler. Ο ατμός με το PID (ειδικά του Mr. Shades ) αναβαθμίζεται απίστευτα.
Το αλουμίνιο δε βλέπω για ποιό λόγο να είναι πρόβλημα εφόσον έχουν χρησιμοποιηθεί χιλιάδες gaggia classic με το συγκεκριμένο boiler εδώ και 20 χρόνια. Αν υπήρχε κάποιο θέμα υγείας, λογικά ή θα είχε αποκαλυφθεί ή θα είχε σταματήσει η χρήση του. Ας μη ξεχνάμε και τους εκατομμύρια ανθρώπους που πίνουν εδώ και πολλές δεκαετίες το καφεδάκι τους από το αλουμινένιο μπρικάκι της bialetti.
-
- Δημοσιεύσεις: 437
- Εγγραφή: Παρ Οκτ 09, 2020 2:38 pm
- Όνομα: Θοδωρής
- Μηχανή:: Rancilio silvia pid
- Μύλος:: Cunill tranquiloTron
- 2ος Μύλος:: Sette 270& Forte
- Οι καφέδες μου:: KUDU, COMMERCIAL
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Δε νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα υγείας σαν υλικο,αλλωστε είναι food grade αλουμινιο που χρησιμοποιειται σε πολλα ειδη μαγειρικων σκευων,τηγανια ταψια κλπDgSensei έγραψε: ↑Σάβ Οκτ 02, 2021 1:54 pm
Το αλουμίνιο δε βλέπω για ποιό λόγο να είναι πρόβλημα εφόσον έχουν χρησιμοποιηθεί χιλιάδες gaggia classic με το συγκεκριμένο boiler εδώ και 20 χρόνια. Αν υπήρχε κάποιο θέμα υγείας, λογικά ή θα είχε αποκαλυφθεί ή θα είχε σταματήσει η χρήση του. Ας μη ξεχνάμε και τους εκατομμύρια ανθρώπους που πίνουν εδώ και πολλές δεκαετίες το καφεδάκι τους από το αλουμινένιο μπρικάκι της bialetti.
Κάπου είχα διαβάσει ότι είναι προβληματικος ο καθαρισμός ή η αφαλάτωση του boiler λογω του υλικου γιατι τα οξεα ως γνωστων κανουν αντιδραση με το αλουμινιο ή κατι τετοιο...οι κατεχοντες το θεμα θα μας πουν περισσοτερα.
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Τα έχουμε πει πολλές φορές τα προβλήματα που έχει το συγκεκριμένο boiler και στις Gaggia συνέχισαν να το βάζουν για λόγους παράδοσης της φίρμας μιας και πλέον η τιμή της δεν δικαιολογεί τέτοια φτηνιάρικη επιλογή.
Το θέμα υγείας θα το προσπεράσω ο καθένας μπορεί να Googleαρει και να βρει την επίδραση του αλουμινίου στον οργανισμό αν και αυτό έχει συζητηθεί παλιά εδώ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αλουμίνιο και άλατα είναι κακός συνδυασμός όπως φαίνεται και από την φωτογραφία.
Συν η φθορά στο σημείο ένωσης του αλουμινίου με άλλα μέταλλα γνωστή και ως διμεταλλική φθορά παλιά την έλεγαν γαλβανική διάβρωση.
Το θέμα υγείας θα το προσπεράσω ο καθένας μπορεί να Googleαρει και να βρει την επίδραση του αλουμινίου στον οργανισμό αν και αυτό έχει συζητηθεί παλιά εδώ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αλουμίνιο και άλατα είναι κακός συνδυασμός όπως φαίνεται και από την φωτογραφία.
Συν η φθορά στο σημείο ένωσης του αλουμινίου με άλλα μέταλλα γνωστή και ως διμεταλλική φθορά παλιά την έλεγαν γαλβανική διάβρωση.
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 339
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Χωρίς να είμαι ούτε κατά διάνοια ειδικός, ψάξτε για old moka pot στο youtube (τα πολύγωνα moka pot είναι τα παραδοσιακά αλουμινένια). Το ότι δεν είμαι ειδικός, έχει πχ να κάνει με το ότι ίσως είναι άλλου τύπου αλουμίνιο - food safe πάντως θα είναι και στα moka pot.
Παραθέτω παράδειγμα:
https://www.youtube.com/watch?v=WCV--a3R1pc
Παραθέτω παράδειγμα:
https://www.youtube.com/watch?v=WCV--a3R1pc