Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 801
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από Gaggia BC » Τρί Ιαν 08, 2019 12:52 pm

Ακούγονται πολλά τα χρήματα, αλλά αν σκεφτείς πως πέρα από την ποιότητα που θα είναι πολλά σκαλιά πάνω, ο καφές που θα φτιάχνεις μπορεί να είναι φθηνότερος και από κάψουλα. Αν το συγκρίνεις με καφέ απο έξω καταλαβαίνεις πως η απόσβεση γίνεται σε λίγους μήνες. Επίσης άμα φτιάχνεις στο σπίτι καφέ δε θα πίνεις 1 τη μέρα, άρα η απόσβεση έρχεται ακόμα πιο γρήγορα. Για παράδειγμα εγώ είχα δώσει 500-600€ στην αρχή. Υπολόγισε 2 άνθρωποι να πίνουν από 2 καφέδες τη μέρα έξω και ξαφνικά ο κάθε σπιτικός διπλός να στοιχίζει περίπου 0,45€. Βλέπεις τι εννοώ. Άσε που άμα πάρεις μεταχειρισμένα τα πουλάς ανα πάσα ώρα και δε χάνεις τίποτα.
Αν δεν το κατάλαβες, έχουμε φαγωθεί όλοι γιατί ξέρουμε πως μια μηχανή των 150€ είναι πεταμένα λεφτά. Δεν το λέμε από καπρίτσιο, ούτε περίσσευαν σε κάποιον.

Nimrodel
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
Όνομα: Αναστασια
Μηχανή:: Silvia V3 mod
2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
Μύλος:: Compak k10
2ος Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
Τοποθεσία: Τήνος

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από Nimrodel » Τρί Ιαν 08, 2019 1:07 pm

Gaggia BC έγραψε:
Τρί Ιαν 08, 2019 12:52 pm
Ακούγονται πολλά τα χρήματα, αλλά αν σκεφτείς πως πέρα από την ποιότητα που θα είναι πολλά σκαλιά πάνω, ο καφές που θα φτιάχνεις μπορεί να είναι φθηνότερος και από κάψουλα. Αν το συγκρίνεις με καφέ απο έξω καταλαβαίνεις πως η απόσβεση γίνεται σε λίγους μήνες. Επίσης άμα φτιάχνεις στο σπίτι καφέ δε θα πίνεις 1 τη μέρα, άρα η απόσβεση έρχεται ακόμα πιο γρήγορα. Για παράδειγμα εγώ είχα δώσει 500-600€ στην αρχή. Υπολόγισε 2 άνθρωποι να πίνουν από 2 καφέδες τη μέρα έξω και ξαφνικά ο κάθε σπιτικός διπλός να στοιχίζει περίπου 0,45€. Βλέπεις τι εννοώ. Άσε που άμα πάρεις μεταχειρισμένα τα πουλάς ανα πάσα ώρα και δε χάνεις τίποτα.
Αν δεν το κατάλαβες, έχουμε φαγωθεί όλοι γιατί ξέρουμε πως μια μηχανή των 150€ είναι πεταμένα λεφτά. Δεν το λέμε από καπρίτσιο, ούτε περίσσευαν σε κάποιον.
Συμφωνώ απόλυτα...
Παίρνοντας μεταχειρισμένο εξοπλισμό, αν δεν ψηθείς τον πουλάς και το πολύ πολύ να χάσεις κάτι απειροελάχιστο..
Αν πάρεις μια μηχανή των 60 ευρώ θα χάσεις απλώς 60€...
τόσο απλά

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από Luckees » Τρί Ιαν 08, 2019 1:39 pm

Δύο οι προϋποθέσεις για τον εσπρέσο: Να γουστάρεις να πίνεις γευστικό, ποιοτικό καφέ και να σου αρέσει η διαδικασία παρασκευής. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες.
Το κόστος αποσβένεται γρήγορα* οπότε μακροπρόθεσμα είσαι κερδισμένος, ενώ ο χρόνος της όλης διαδικασίας είναι απειροελάχιστος. Βρίσκεις τη μηχανή έτοιμη στις 6.30 το πρωί με μια πρίζα wifi και σε 10 λεπτά έχεις φτιάξει καπουτσινάρα (σου βάζω μέσα και την καθαριότητα/συμμάζεμα) ενώ η μυρωδιά του φρεσκοαλεσμένου καφέ σου έχει ήδη φτιάξει τη μέρα...
Αν συμβιβάζεσαι με κατώτερη ποιότητα και η διαδικασία σου φαίνεται σπατάλη χρόνου- τα οποία είναι απόλυτα σεβαστά- όποια μηχανή και να πάρεις απ' τον σωρό το ίδιο μέτριο αποτέλεσμα θα σου δώσει.

*με την προϋπόθεση της συχνής κατανάλωσης για μακρύ χρονικό διάστημα.

alaz67
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Δευ Ιαν 07, 2019 10:32 am

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από alaz67 » Τρί Ιαν 08, 2019 2:39 pm

...Μάλιστα, ευχαριστώ πολύ όλους για τα σχόλια σας, η επιμονή σας να ανέβω κατηγορία και να πάρω καλύτερο εξοπλισμό είναι συγκινητική! :clap:
Αν και με βλέπω προς το παρόν να συνεχίζω να παίρνω καφέ απέξω μέχρι να το ξανασκεφτώ καλύτερα.
Αλήθεια...πολλοί λέτε για μεταχειρισμενες! και που μπορώ να βρω μια τέτοια μεταχειρισμενη μηχανή για να χουμε καλό ρώτημα?
Στις αγγελίες δεν βλέπω να παίζει τίποτα!
Επίσης χαζεύοντας χτες βράδυ, είδα σε πολλά σχόλια να λέτε για PID και pressurized και non pressurized pf.
Τι είναι αυτά ρε παιδιά και γιατί είναι σημαντικά? Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει επιγραμματικά, γιατί δεν έχω πολυκαταλαβει!

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από cosini » Τρί Ιαν 08, 2019 2:55 pm

Πολύ απλοϊκή εξήγηση :
το καλαθάκι που βάζεις μέσα τον καφέ για να κουμπώσει πάνω στην μηχανή χωρίζεται σε pressurized και non pressurized .
οι φθηνές μηχανές έχουν καλαθάκι pressurized το οποίο κάνει τον καφέ να πέφτει στο φλιτζάνι με αφρό προσομοιάζοντας την κρεμά που δεν μπορούν να πετύχουν .
οι ακριβές μηχανές δεν χρειάζονται κάτι τέτοιο μιας και ο καφές που πέφτει στο φλιτζάνι είναι κανονικός κρεμωδεις εσπρέσσο οπότε έχουν καλαθάκι non pressurized

Για μεταχειρισμένες μηχανές ψάχνεις στις αγγελίες από το δίκτυο και εάν σε ενδιαφέρει κάποια τότε ψάχνεις παραπάνω για τα χαρακτηριστικά της .

Για pid δεν αναφέρω γιατί πας σε άλλη κατηγορία τιμών .
Όλες αυτές οι απορίες έχουν τις απαντήσεις μέσα στο φόρουμ , ψάξε λίγο και διάβασε πολυυυυ και όλα θα βρουν τη λύση τους . :oneup:
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

dimitrisnd
Δημοσιεύσεις: 74
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 28, 2018 1:16 am

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από dimitrisnd » Τρί Ιαν 08, 2019 5:39 pm

To pid είναι ηλεκτρονικός ρυθμιστής θερμοκρασίας νερού στην προκειμένη περίπτωση, στο οποίο ρυθμίζεις 3 παραμετρους (το p, το i και το d) ώστε να μην έχει σκαμπανεβασματα η θερμοκρασία και να παραμένει σταθερή.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από Luckees » Τετ Ιαν 09, 2019 11:33 am

To pressurized είναι ένα καλάθι με διπλό τοίχωμα.Το πρώτο τοίχωμα έχει στον πάτο του αρκετές τρύπες, το δεύτερο συνήθως μία (ή μερικές). Το ζεστό νερό εισέρχεται στο καλάθι, ανακατεύεται με τον καφέ, εξέρχεται από το πρώτο τοίχωμα και βρίσκει στο δεύτερο μια στενή δίοδο από όπου περνάει προς το φλιτζάνι υπό συνθήκες τεχνητής πίεσης (σκέψου το λάστιχο ποτίσματος που του κλείνουμε με το δάχτυλο την έξοδο και το νερό πετάγεται με περισσότερη ορμή). Τις συνθήκες αυτές τις δημιουργεί συνήθως ένας πλαστικός δακτύλιος με μια τρύπα ή κάποια διάταξη με ελατήριο ελέγχοντας τη ροή και την πίεση (στα πόσα bar θα σε γελάσω...ίσως κοντά στα 9bar?). Ο καφές που χρησιμοποιείται σε τέτοια καλάθια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το μέγεθος άλεσης, την ακριβή δοσολογία, ούτε χρειάζεται ιδιαίτερο πάτημα και γι' αυτό πολλοί χρησιμοποιούν προ-αλεσμένους καφέδες (με καταστροφικά αποτελέσματα). Η βίαιη εξαγωγή του καφέ από το στενό σημείο δημιουργεί τον αφρό που δεν έχει σχέση με την κρέμα το εσπρέσο. Είναι συνήθως ξανθός και εξαφανίζεται γρήγορα.

Το unpressurized ή non pressurized είναι το καλάθι με ένα τοίχωμα και πολλές τρύπες τοποθετημένες με ακρίβεια. Το νερό εισέρχεται και βρίσκει αντίσταση απέναντι σε ένα σώμα (puck). H πίεση και ο ρυθμός ροής δημιουργούνται από τον ίδιο τον καφέ, οπότε κρίσιμο ρόλο παίζουν το μέγεθος της άλεσης (χρειάζεσαι απαραίτητα μύλο), η δοσολογία (ζυγαριά) και το πάτημα (μεταλλικό tamper). Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης έχει την επιλογή του ελέγχου και της μεταβολής καθεμιάς από αυτές τις παραμέτρους και κατά συνέπεια έχει τον τελικό έλεγχο του γευστικού αποτελέσματος. Μετά από μια πετυχημένη διαδικασία εκχύλισης η κρέμα έχει σκούρες αποχρώσεις, μερικές φορές τιγρέ ή με- κατά τόπους -κηλίδες και στέκεται αρκετή ώρα.

nick_reth
Δημοσιεύσεις: 82
Εγγραφή: Δευ Οκτ 22, 2018 12:14 am
Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
Μηχανή:: PROFITEC PRO 300
2η Μηχανή:: DELONGHI E.S.E.
Μύλος:: BARATZA SETTE 270
2ος Μύλος:: GRAEF CM 702
Οι καφέδες μου:: SPECIALITY ASADO
Τοποθεσία: ΡΕΘΥΜΝΟ

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από nick_reth » Παρ Ιαν 11, 2019 10:01 am

Gaggia BC έγραψε:
Τετ Ιαν 18, 2017 4:34 pm
Καθε βδομαδα ανοιγει και απο ενα καινουργιο θέμα για συμβουλες αγορας. Σε αυτο το ποστ ευελπιστω να δημιουργησω εναν "οδηγο" ο οποιος θα βοηθησει καποιον που δεν ξερει και θα τον προστατευσει απο λαθος αγορες που θα μετανοιωσει μελλοντικα. Αφορα προιοντα που υπαρχουν σημερα,κυριως στην Ελληνικη αγορα. Δεν αποτελει ευαγγελιο,ουτε εγω ειμαι κανενας ειδημων. Απλα μετα απο αρκετο διαβασμα εχω καταληξει στα παρακατω.
Ξεκιναμε λοιπον. Εχεις απηυδησει με τους χαλια καφεδες που πινεις εξω ή εχεις ματωσει να πληρωνεις 4 καφεδες τη μερα παλι απ'εξω και αποφασισες οτι ηρθε η ωρα να παρεις μια μηχανη για το σπιτι. Πρωτου παμε στο budget πρεπει να ξερεις οτι περα απο ενα σεβαστο ποσο,ειναι και αλλα που πρεπει να διαθεσεις για να εχεις καλυτερο καφε στο σπιτι απο τα περρισοτερα μαγαζια εκει εξω.Και αυτο ειναι λιγος χρονος για τη ρουτινα παρασκευης εσπρεσσο,περιοδικη καθαριοτητα της μηχανης σου και αρκετος για διαβασμα. Θα επανελθω σε αυτα μετα. Παμε τωρα στην αναζητηση μηχανης:
Μια στανταρ παγιδα ειναι να μπεις σε μια μηχανη αναζητησης τυπου skroutz και να ψαξεις. Εκει θα βρεις μηχανες απο 30€,θα πεις οτι δεν θα παρω την πιο φτηνη και αποφασιζεις να φτασεις στη 2η-3η σελιδα με αυξουσα τιμη. Καπου εκει στα 100-150€ βλεπεις Philips,Saeco,Delonghi,Krups και λες εδω ειμαστε. Γνωστες μαρκες,15 bar λενε,καλες θα ειναι. Ελα που δεν ειναι. Αυτες οι μηχανες δεν κανουν για εσπρεσσο. Για να μην το κουραζω,παμε στην πρωτη επιλογη στην Ελληνικη αγορα με τα σημερινα δεδομενα:
Lelit Pl41e Coffee Machine.
Σημερινη τιμη 365,80€ σε καταστημα που διαφημιζεται εδω μεσα.Ναι,ειναι στα διπλα λεφτα απο αυτες που αναφεραμε προηγουμενως. Ειναι ομως το απολυτο minimum για να κανεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ espresso στο σπιτι. Γιατι?
-Εχει ορειχαλκινο boiler 250ml
Αυτο σημαινει οτι εχει ενα "θαλαμο" ο οποιος ζεσταινει το νερο σε ενα συγκεκριμενο ευρος θερμοκρασιών που κανουν για εσπρεσσο.Δεν τον περναει απλα απο μια ζεστη πλακα οπως οι προαναφερθεισες μηχανες. Το μεγεθος του βοηθαει να παραμενει πιο σταθερη αυτη η θερμοκρασια οσο εισερχεται φρεσκο κρυο νερο κατα την παρασκευη του espresso.
-Εχει ρυθμιζομενη αντλια πιεσης
Ξεχνα τα 15 bar που σου διαφημιζουν. Για espresso χρειαζεσαι 9. Και επιπλεον εδω εχεις και την πολυτελεια να τα ρυθμισεις
-Commercial grade portafilter
Ειναι σχεδον οσο βαρυ ειναι και αυτο της καφετεριας που μπορει και να δουλεψες καποτε. Γιατι ειναι βαρυ? Γιατι το υλικο ειναι τετοιο που βοηθαει να κραταει επισης τη θερμοτητα. Και εχεις και 57mm καλαθακι που παιρνει ανετα κανονικες δοσεις καφε(16-18gr). Φυσικα μπορεις να πειραματιστεις και με παραπανω. Οι αλλες μηχανες που λεγαμε εχουν ενα ψευτικο portafilter με pressurized καλαθακια(μια τρυπα απο κατω και μηχανισμο για να κανουν εναν αφρο που σε ξεγελαει και νομιζεις οτι εκανες καφεδαρα) και υλικα της πλακας. Εδω εχεις επισης commercial καλαθακι με πολλες τρυπες
-Τριοδη βαλβιδα
Οταν τελειωνεις την εκχυλιση σου,οτι νερο εχει απομεινει παει στα απονερα και οχι στον καφε σου. Επισης σε βοηθαει να την καθαρισεις με τον σωστο και ενδεδειγμενο τροπο(backflush)
-Ανοξειδωτο ακροφυσιο ατμου
Ξεχνας τα πλαστικα χαζοπραγματακια των καψουλομηχανων και αλλων λοιπων μηχανων. Εδω εχεις το real deal. Αν εξασκηθεις λιγο κανεις cappuccino που θα ζηλευε το Da capo

Μεχρι προτινος η πιο φτηνη επιλογη που υπηρχε ηταν απο Gaggia η baby και η classic. Η μεν baby διακοπηκε η δε Classic υποβαθμιστηκε τρομερα φτανοντας να ειναι μια μηχανη των 150€ που πωλειται 280€. Οποτε μετα λυπης ολων τις ξεχναμε και επιστρεφουμε σε κατι που αναφεραμε προηγουμενως. Το χρονο. Για να εχεις εσπρεσσο της προκοπης πρεπει η μηχανη σου να ειναι αριστα καθαρισμενη και συντηρημενη ανα πασα στιγμη. Απαιτει δυο βασικες διαδικασιες:
To backflush
Μαζι με τη μηχανη σου θα βρεις και ενα καλαθακι χωρις τρυπες(τυφλο). Αυτο λοιπον το χρησιμοποιεις για να καθαριζεις τη μηχανη σου απο τα υπολειμματα και τα ελαια του καφε. Θα πρεπει καθε 7-10 μερες να το κανεις με ενα ειδικο καθαριστικο. Κοστος αυτου περιπου 10€ και με ενα δοχειο θα τη βγαλεις μια ζωη. Χρονος διαδικασιας περιπου 10'
Αφαλατωση
Μια διαδικασια που δεν χρειαζεται να αναλυσω τωρα. Αφαιρει τα αλατα που μπορουν να βλαψουν τη μηχανη σου και παιρνει περιπου 40-50' με διαλειμματα.Πρεπει να γινεται καθε 2 μηνες(αναλογα παντα την ποιοτητα του νερου)
Επισης μην ξεχναμε οτι μετα απο καθε καφεδακι κανεις ενα περασματακι με wettex για να φυγουν τα πολλα.
Και παμε στο εξοδο που δεν εχεις υπολογισει αλλα αμα δεν κανεις θα καταστησει αχρηστη την αγορα τοσο καλης μηχανης. Το μυλο.
Δεν ειναι καθολου υπερβολη και δεν ειναι καθολου προαιρετικος. Αμα θελεις πραγματικο εσπρεσσο χρειαζεσαι μυλο. Γιατι?
-Γιατι ο καφες διατηρει τα αρωματα του για 15' αφου αλεστει. Αν παρεις ετοιμο κομμενο ειναι μπαγιατικος(αισθητα).Αρα πρεπει να κοβεις επιτοπου
-Γιατι χρειαζεσαι διαφορετικο κοψιμο αναλογα τη μηχανη,τον καφε,τη θερμοκρασια,την υγρασια και κυριως το γουστο σου.Με ετοιμο καφε θα ειναι αδυνατο να εχεις μια ομαλη χρονικα και ποιοτικα εκχυλιση
Η πρωτη σου επιλογη ειναι ενα χειροκινητος τυπου porlex με κοστος περιπου 50€. Ξεχνας οτιδηποτε εχει λεπιδες. Απλα περναει τον κοκκο απο τις λεπιδες χωρις τον παραμικρο ελεγχο για το τελικο μεγεθος του κομμενου καφε.Για espresso χρειζεσαι burrs(απο δω και στο εξης "μαχαιρια") τα οποια ουσιαστικα συνθλιβουν τον κοκκο σε ενα συγκεκριμενο μεγεθος που εχεις ορισει εσυ. Αν τωρα σου φαινεται βαβουρα/κοπος/οτιδηποτε να εχεις χειροκινητο θα πρεπει να ανεβεις στα 120€ περιπου για εναν ηλεκτρικο graef. Αν δεν θελεις το απολυτο minimum η πιο ορθη επιλογη που εχουν οι περισσοτεροι εδω μεσα ειναι ενας ascaso. Για να κλεισω και το θεμα μυλος,αν δεν εισαι διατεθειμενος να αγορασεις μυλο, παρε μια μηχανη με καψουλες
Γενικα αν δεν εισαι διατεθειμενος να κανεις οτιδηποτε απο τα παραπανω ειναι καλυτερα να παρεις μια μηχανη με καψουλες αν και σε βαθος χρονου θα αναζητησεις κατι καλυτερο και θα βρεθεις παλι εδω...
Ελπιζω να μην κουρασα,να μην παραπληροφορω και να βοηθησα
Καλημέρα και καλή χρονιά.
Επειδή βλέπω ότι είσαι σχετικός με το θέμα κι έχεις μηχανή gaggia θα ήθελα τη γνώμη σου.
Πριν 6 μήνες περίπου αγόρασα καινούρια gaggia classic και πρόσφατα μύλο graef.
Χρησιμοποιώ πάντα φρεσκοαλεσμένο καφέ. Αγόρασα επίσης και καλάθι απλό από κάποιο site.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όσες δοκιμές κι αν έχω κάνει με διάφορα κοψίματα και ποσότητα καφέ στο απλό καλάθι,
το δικό της pressurize έχει καλύτερο αποτέλεσμα από όλες τις απόψεις (κρέμα με διάρκεια και στο σωστό πάχος, πιο γλυκιά επίγευση κ.λ.π.). Σκέφτομαι μήπως δεν έχω πάρει το σωστό καλαθάκι για τη μηχανή μου. Αυτό έχει μεν πολλές τρύπες αλλά σημαντικά μεγαλύτερες από το pressurized. Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει σε κάποιο site ή κατάστημα κάποιο άλλο ενδεχομένως καλάθι για τη μηχανή μου. Ευχαριστώ.

Nimrodel
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
Όνομα: Αναστασια
Μηχανή:: Silvia V3 mod
2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
Μύλος:: Compak k10
2ος Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
Τοποθεσία: Τήνος

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από Nimrodel » Παρ Ιαν 11, 2019 11:06 pm

Καλαθάκι gaggia έχει στο eshop του Αντώνη Λουμίδη αλλά σίγουρα βρίσκεις κ αλλο. Κάπου στα 4.5 ευρώ αν θυμάμαι καλά. Από κει κ πέρα...58mm είναι το pf της μηχανής..πολλά καλαθάκια υπάρχουν που ταιριάζουν. Υπάρχει και αντίστοιχο νήμα για καλαθάκια..

Nimrodel
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
Όνομα: Αναστασια
Μηχανή:: Silvia V3 mod
2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
Μύλος:: Compak k10
2ος Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
Τοποθεσία: Τήνος

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από Nimrodel » Παρ Ιαν 11, 2019 11:07 pm


Απάντηση