Bezzera Unica PID?
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: Bezzera Unica PID?
Αρκεί να μην μπερδεύεις την έντονη οξύτητα με κάποια αυξημένη ένταση ξινού από ελάχιστα υπολείμματα του μείγματος. Εντάξει, λεμονάκι είναι, δεν έγινε και τίποτα, αλλά είναι εκνευριστικό.
Κατά την γνώμη μου, σωστή αφαλάτωση κάνεις όταν λύνεις τελείως σε εξαρτήματα (αν μπορείς και ξέρεις) αυτό που θέλεις να κάνεις αφαλάτωση.
Εκεί βλέπεις ξεκάθαρα και ποιά είναι η σωστή θερμοκρασία και ο σωστός χρόνος έκθεσης του κάθε υλικού στο μείγμα. Νομίζω ότι οτιδήποτε κάτω από 50 βαθμούς δεν φέρνει (γρήγορα) αποτελέσματα.
Παρατήρησε τώρα πόσο πιο ψηλά από τον πάτο του boiler είναι η είσοδος του νερού.
Παρατήρησε τώρα και πόσο ακόμα πιο ψηλά είναι η έξοδος του νερού από το boiler προς το Ε61.
Πιστεύεις ότι τα υπολείμματα του ξινού θα φύγουν εύκολα από εκεί?
Εύκολα (πανεύκολα) φεύγουν από ένα ΗΧ σωλήνα που είναι μικρός και μπορεί το νερό του να ανανεωθεί εύκολα. Επίσης δεν κρύβει σημεία μέσα του (μια αντίσταση ας πούμε) που θα κρατήσει κάποια άλατα κακοποιημένα από το μείγμα που δεν κατάφερε να τα διαλύσει.
Θέλω να πω ότι κάνεις αφαλάτωση σε ένα κλειστό κουτί που δεν ξέρεις πόσα άλατα έχει μέσα, με ένα διάλυμα που δεν ξέρεις πόση ώρα θέλει για να δράσει, αν έχει αφαιρέσει τα άλατα παντού και τελικά δεν μπορείς να το ξεπλύνεις εύκολα. Τουλάχιστον όχι το ίδιο καλά αν έβαζες το κάθε εξάρτημα κάτω από την βρύση.
Από την άλλη δεν λέω να μην το κάνεις, απλά τονίζω τον σωστό για εμένα τρόπο, την σωστή επιλογή μείγματος (μόνο ξινό χρησιμοποιώ που χρησιμοποιούσε και η γιαγιά μου), την οπτική παρακολούθηση για να ξέρεις τι κάνεις και φυσικά το lesson learned, που δεν είναι άλλο από την πρόληψη.
Η γνώμη μου όμως ΔΕΝ έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τις οδηγίες του κατασκευαστή της μηχανής. Απλά παραθέτω την εμπειρία που απέκτησα από μια παλιά συσκευή (γεμάτη άλατα όταν την πήρα), χωρίς εγγύηση αλλά και χωρίς άγχος να πειραματιστώ. Φυσικά και η διαδικασία είναι δύσκολη και κρύβει κινδύνους και ίσως αυτός είναι ο λόγος που πολλοί κατασκευαστές προτείνουν να γίνεται από εξουσιοδοτημένους ανθρώπους. Απλά μια σκέψη.
Κατά την γνώμη μου, σωστή αφαλάτωση κάνεις όταν λύνεις τελείως σε εξαρτήματα (αν μπορείς και ξέρεις) αυτό που θέλεις να κάνεις αφαλάτωση.
Εκεί βλέπεις ξεκάθαρα και ποιά είναι η σωστή θερμοκρασία και ο σωστός χρόνος έκθεσης του κάθε υλικού στο μείγμα. Νομίζω ότι οτιδήποτε κάτω από 50 βαθμούς δεν φέρνει (γρήγορα) αποτελέσματα.
Παρατήρησε τώρα πόσο πιο ψηλά από τον πάτο του boiler είναι η είσοδος του νερού.
Παρατήρησε τώρα και πόσο ακόμα πιο ψηλά είναι η έξοδος του νερού από το boiler προς το Ε61.
Πιστεύεις ότι τα υπολείμματα του ξινού θα φύγουν εύκολα από εκεί?
Εύκολα (πανεύκολα) φεύγουν από ένα ΗΧ σωλήνα που είναι μικρός και μπορεί το νερό του να ανανεωθεί εύκολα. Επίσης δεν κρύβει σημεία μέσα του (μια αντίσταση ας πούμε) που θα κρατήσει κάποια άλατα κακοποιημένα από το μείγμα που δεν κατάφερε να τα διαλύσει.
Θέλω να πω ότι κάνεις αφαλάτωση σε ένα κλειστό κουτί που δεν ξέρεις πόσα άλατα έχει μέσα, με ένα διάλυμα που δεν ξέρεις πόση ώρα θέλει για να δράσει, αν έχει αφαιρέσει τα άλατα παντού και τελικά δεν μπορείς να το ξεπλύνεις εύκολα. Τουλάχιστον όχι το ίδιο καλά αν έβαζες το κάθε εξάρτημα κάτω από την βρύση.
Από την άλλη δεν λέω να μην το κάνεις, απλά τονίζω τον σωστό για εμένα τρόπο, την σωστή επιλογή μείγματος (μόνο ξινό χρησιμοποιώ που χρησιμοποιούσε και η γιαγιά μου), την οπτική παρακολούθηση για να ξέρεις τι κάνεις και φυσικά το lesson learned, που δεν είναι άλλο από την πρόληψη.
Η γνώμη μου όμως ΔΕΝ έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τις οδηγίες του κατασκευαστή της μηχανής. Απλά παραθέτω την εμπειρία που απέκτησα από μια παλιά συσκευή (γεμάτη άλατα όταν την πήρα), χωρίς εγγύηση αλλά και χωρίς άγχος να πειραματιστώ. Φυσικά και η διαδικασία είναι δύσκολη και κρύβει κινδύνους και ίσως αυτός είναι ο λόγος που πολλοί κατασκευαστές προτείνουν να γίνεται από εξουσιοδοτημένους ανθρώπους. Απλά μια σκέψη.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Bezzera Unica PID?
Ο τρόπος που τα περιέγραψες με έπεισε για το πόσο ανεπαρκής ειναι ο καθαρισμός με ''κλειστή'' μηχανή!
Καλά λέω εγω οτι εισαι ''γιατρός'' σε τέτοια θέματα.
Κατα τα άλλα προφανως καταλαβαίνεις γιατι ο κατασκευαστης προτείνει αυτόν τον τρόπο αφαλάτωσης , γιατι αλλιώς θα έπρεπε όλοι εμείς οι άσχετοι με το θέμα λύσιμο μηχανής να έχουμε κάποιον σαν κι εσένα να του δίνουμε τις μηχανές μας να τις διαλύει!
Καλά λέω εγω οτι εισαι ''γιατρός'' σε τέτοια θέματα.
Κατα τα άλλα προφανως καταλαβαίνεις γιατι ο κατασκευαστης προτείνει αυτόν τον τρόπο αφαλάτωσης , γιατι αλλιώς θα έπρεπε όλοι εμείς οι άσχετοι με το θέμα λύσιμο μηχανής να έχουμε κάποιον σαν κι εσένα να του δίνουμε τις μηχανές μας να τις διαλύει!
-
- Δημοσιεύσεις: 466
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Bezzera Unica PID?
Γιάννη σε ευχαριστώ για αλλη μια φορά!!!!
Τα εμαθα κ τώρα τα μαθήματα μου:
- Μαλλον πινω ακομη κ λιγη λεμονάδα μαζι με τον καφε κ θα κανω υπομονη να φύγει 100% το ξινό.
- Στην επόμενη αφαλάτωση θα ανοίξω τη μηχανή κομμάτι κομμάτι κ θα την καθαρίσω. Έλεγα να το αποφύγω, αλλα αυτο ειναι το σωστό.
- johnsin
- Δημοσιεύσεις: 764
- Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
- Όνομα: Ιωάννης
- Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
- Μύλος:: Cunill Tranquilo
- 2ος Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
- Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης
Re: Bezzera Unica PID?
Τελικά το σύστημα με το βρυσάκι για το άδειασμα του Boiler που έχει η Nuova simoneli Oscar II είναι πολύ βολικό για το ξέπλυμα του....
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: Bezzera Unica PID?
Έχεις δίκιο Γιάννη, το βρυσάκι βολεύει. Αλλά δεν είναι στο σύστημα της εκχύλισης. Είναι στο σύστημα του ατμού.
Δηλαδή, σε μια ΗΧ κάνεις και έτσι μια αφαλάτωση στον ΗΧ σωλήνα και ξεπλένεται σχετικά εύκολα.
Όταν όμως φτάσεις στο σύστημα του ατμού αρχίζουν τα δύσκολα, που όμως είναι ίδια ακριβώς σε δυσκολία με τις μονού/διπλού μπόιλερ.
Φυσικά και εκεί πρέπει να λυθεί για να γίνει σωστή δουλειά. Και ας υπάρχει βρυσάκι.
ΑΛΛΑ
Το νερό του μπόιλερ (ατμού) μιας ΗΧ, παραμένει κλειστό για καιρό και ανανεώνεται σπανίως. Σχεδόν κανένας δεν χρησιμοποιεί για ροφήματα, αφού έχει μπροστά του το ολόφρεσκο νερό της εκχύλισης και με πιο σωστή θερμοκρασία για οποιοδήποτε ρόφημα.
Άρα, μια φορά τον χρόνο ή μιά στα δύο χρόνια είναι αρκετή για αυτές τις μηχανές. Με καλό νερό ίσως είναι και υπερβολή σαν οικιακή χρήση.
Αλλά ακόμα και αν κάνουμε αφαλάτωση χωρίς να ανοίξουμε το μπόιλερ ατμού, ή όταν κάνουμε αφαλάτωση στον ΗΧ σωλήνα τραβήξει λίγο νερό η μηχανή (για να φτιάξει την στάθμη της) προς το μπόιλερ του ατμού... Ε και τι έγινε?
Μερικά γραμμάρια από ξινό τι θα κάνουν σε αυτά τα μεγάλα μπόιλερ ατμού?
Ή εσύ τι θα το κάνεις αυτό το νερό? Μόνο ατμό θα σου προσφέρει και αν πίνεις καπουτσίνο.
Θέλω να πω δηλαδή ότι σωστά βάλανε οι άνθρωποι το βρυσάκι, αλλά είναι τέτοια η σχεδίαση των ΗΧ που σε βοηθά χωρίς να το ξέρεις σε πολλά θέματα.
Βέβαια αγαπώ την σχεδίασή τους και ίσως να μεροληπτώ.
Νίκο την μηχανή την ανοίγουμε όταν ξέρουμε όλους τους κανόνες ασφάλειας και έχουμε γνώση σε ηλεκτρικά-υδραυλικά. Αλλιώς δεν το επιχειρούμε. Πάνω από όλα η υγεία μας. Το λέω καλοπροαίρετα πάντα.
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά μην ξεχνάμε, ότι εδώ μέσα πριν λίγο καιρό ξεκίνησα και βρήκα συμβουλές και οδηγίες που με βοήθησαν και μου άνοιξαν τα μάτια. Βέβαια δεν ήταν όλες προς το άτομό μου, αλλά αυτό είναι και το κέρδος εδώ. Ότι με λίγο διάβασμα λαμβάνεις όλη την βοήθεια που έχουν δώσει κατά καιρούς πολλά από τα άτομα που πέρασαν.
Δηλαδή, σε μια ΗΧ κάνεις και έτσι μια αφαλάτωση στον ΗΧ σωλήνα και ξεπλένεται σχετικά εύκολα.
Όταν όμως φτάσεις στο σύστημα του ατμού αρχίζουν τα δύσκολα, που όμως είναι ίδια ακριβώς σε δυσκολία με τις μονού/διπλού μπόιλερ.
Φυσικά και εκεί πρέπει να λυθεί για να γίνει σωστή δουλειά. Και ας υπάρχει βρυσάκι.
ΑΛΛΑ
Το νερό του μπόιλερ (ατμού) μιας ΗΧ, παραμένει κλειστό για καιρό και ανανεώνεται σπανίως. Σχεδόν κανένας δεν χρησιμοποιεί για ροφήματα, αφού έχει μπροστά του το ολόφρεσκο νερό της εκχύλισης και με πιο σωστή θερμοκρασία για οποιοδήποτε ρόφημα.
Άρα, μια φορά τον χρόνο ή μιά στα δύο χρόνια είναι αρκετή για αυτές τις μηχανές. Με καλό νερό ίσως είναι και υπερβολή σαν οικιακή χρήση.
Αλλά ακόμα και αν κάνουμε αφαλάτωση χωρίς να ανοίξουμε το μπόιλερ ατμού, ή όταν κάνουμε αφαλάτωση στον ΗΧ σωλήνα τραβήξει λίγο νερό η μηχανή (για να φτιάξει την στάθμη της) προς το μπόιλερ του ατμού... Ε και τι έγινε?
Μερικά γραμμάρια από ξινό τι θα κάνουν σε αυτά τα μεγάλα μπόιλερ ατμού?
Ή εσύ τι θα το κάνεις αυτό το νερό? Μόνο ατμό θα σου προσφέρει και αν πίνεις καπουτσίνο.
Θέλω να πω δηλαδή ότι σωστά βάλανε οι άνθρωποι το βρυσάκι, αλλά είναι τέτοια η σχεδίαση των ΗΧ που σε βοηθά χωρίς να το ξέρεις σε πολλά θέματα.
Βέβαια αγαπώ την σχεδίασή τους και ίσως να μεροληπτώ.
Νίκο την μηχανή την ανοίγουμε όταν ξέρουμε όλους τους κανόνες ασφάλειας και έχουμε γνώση σε ηλεκτρικά-υδραυλικά. Αλλιώς δεν το επιχειρούμε. Πάνω από όλα η υγεία μας. Το λέω καλοπροαίρετα πάντα.
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά μην ξεχνάμε, ότι εδώ μέσα πριν λίγο καιρό ξεκίνησα και βρήκα συμβουλές και οδηγίες που με βοήθησαν και μου άνοιξαν τα μάτια. Βέβαια δεν ήταν όλες προς το άτομό μου, αλλά αυτό είναι και το κέρδος εδώ. Ότι με λίγο διάβασμα λαμβάνεις όλη την βοήθεια που έχουν δώσει κατά καιρούς πολλά από τα άτομα που πέρασαν.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ioannisz την Τετ Νοέμ 18, 2020 10:39 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
-
- Δημοσιεύσεις: 180
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 08, 2019 2:49 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit Bianca
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Πειραιάς
Re: Bezzera Unica PID?
Πρακτικά, σαν αποσυναρμολόγηση μιλάμε να αποσυναρμολογηθεί και να βγει το boiler εντελώς από τη μηχανή σωστά; Γιατί αυτό φαίνεται να είναι το κύριο θέμα ανησυχίας κατά την αφαλάτωση
Είναι ξεκάθαρο ότι αγαπάς της σχεδίαση των HX
Θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει ένα ποστ που να αναφερθούν διαφορές/πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα μεταξύ DB/HX που να πάει όμως πέρα από τα προφανή που βλέπεις παντού. Π.χ. σπάνια βρίσκεις να λέγεται ότι κάποιος προτιμά μία HX έναντι μιας DB, για αυτό και θα είχε ενδιαφέρον κάτι τέτοιο. Δεν αναφέρομαι στις SB γιατί είναι άλλη κατηγορία, αλλά οι HX/DB λίγο πολύ ίδια αποτελέσματα (προσπαθούν να) προσφέρουν αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο
- PublicDomain
- Δημοσιεύσεις: 821
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
- Τοποθεσία: www.e-spresso.gr
Re: Bezzera Unica PID?
εμείς σε ευχαριστούμε!ioannisz έγραψε: ↑Τετ Νοέμ 18, 2020 10:17 am
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά μην ξεχνάμε, ότι εδώ μέσα πριν λίγο καιρό ξεκίνησα και βρήκα συμβουλές και οδηγίες που με βοήθησαν και μου άνοιξαν τα μάτια. Βέβαια δεν ήταν όλες προς το άτομό μου, αλλά αυτό είναι και το κέρδος εδώ. Ότι με λίγο διάβασμα λαμβάνεις όλη την βοήθεια που έχουν δώσει κατά καιρούς πολλά από τα άτομα που πέρασαν.
να προσθέσω από την άλλη ότι η Unica είναι σχετικά απλή και από όσα διαβάζω μπορεί να αντέξει αρκετά χωρίς αφαλάτωση, βέβαια με καλό νερό πάντα!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: Bezzera Unica PID?
Να διευκρινίσω κάτι εδώ για να μην παρεξηγηθώ.
Ανέφερα ότι το διάλυμα με το ξινό θα ήθελα να έχει θερμοκρασία πάνω από 50 βαθμούς
Καμιά αντλία (νομίζω) δεν αντέχει νερό πάνω από 30 βαθμούς.
Βέβαια εκεί μιλούσα για εξαρτήματα σε δοχείο, αλλά υπάρχει πάντα ο φόβος της παρεξήγησης.
το ξαναλέω και γίνομαι κουραστικός: ΔΕΝ το προτείνω σε κανέναν να το κάνει, γιατί είναι μια εξειδικευμένη εργασία και κρύβει πολλούς κινδύνους.
Συγνώμη για τα offtopic
Ανέφερα ότι το διάλυμα με το ξινό θα ήθελα να έχει θερμοκρασία πάνω από 50 βαθμούς
προσοχή : από την αντλία όταν περάσει θα είναι κρύο. Θα το ζεστάνει η αντίσταση του μπόιλερ και θα το φέρει εκεί που νομίζει ο καθένας.
Καμιά αντλία (νομίζω) δεν αντέχει νερό πάνω από 30 βαθμούς.
Βέβαια εκεί μιλούσα για εξαρτήματα σε δοχείο, αλλά υπάρχει πάντα ο φόβος της παρεξήγησης.
ναι σωστά ΑΛΛΑ
το ξαναλέω και γίνομαι κουραστικός: ΔΕΝ το προτείνω σε κανέναν να το κάνει, γιατί είναι μια εξειδικευμένη εργασία και κρύβει πολλούς κινδύνους.
δεν θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά από την στιγμή που έχει αντίσταση και μπόιλερ και ζεσταίνει το νερό, ότι και να είναι, όσο απλή και να είναι, τα άλατα δεν το ξέρουν και αναπτύσσονται κανονικά.PublicDomain έγραψε: ↑Τετ Νοέμ 18, 2020 1:44 pmνα προσθέσω από την άλλη ότι η Unica είναι σχετικά απλή και από όσα διαβάζω μπορεί να αντέξει αρκετά χωρίς αφαλάτωση, βέβαια με καλό νερό πάντα!
Συγνώμη για τα offtopic
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
-
- Δημοσιεύσεις: 466
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Bezzera Unica PID?
Μετα απο 1 χρονο με την καφετιερα, καταλαβα το μεγαλυτερο λαθος μου που οδηγουσε σε ξινιλες. Καλιο αργα παρα ποτε που λενε!!! Στο διαστημα αυτο κατηγορησα κατανομη καφε, ακριβεια pid κ πολλα αλλα. Τελικα δεν εφταιγε τιποτα απο ολα αυτα, τουλαχιστον απο ενα σημειο κ μετα. Κ η καφετιερα ειχε σωστη θερμοκρασια, η κατανομη μου ειχε βελτιωθει παρα πολυ.
Τα εκανα ολα σωστα, αλλα ημουν αργος.... πολυ αργος....
Απο τη στιγμη που εβγαζα το ζεστο portafilter απο το γκρουπ κ μεχρι να το βαλω ξανα (τοποθετηση καφε, κατανομη, πατημα κ καθαρισμος χειλους καλαθιου), αργουσα αρκετα κ το portafilter κρυωνε με αποτελεσμα να τραβαει αυτο τη θερμοτητα απο το ζεστο νερο. Το μειωσα σε κατω απο μισο λεπτο, χωρις να ψειριζω τα παραπανω κ η βελτιωση στη γευση δεν περιγραφεται!!!!!
Το γραφω να μην την πατησει κ κανενας αλλος καινουριος!
Τα εκανα ολα σωστα, αλλα ημουν αργος.... πολυ αργος....
Απο τη στιγμη που εβγαζα το ζεστο portafilter απο το γκρουπ κ μεχρι να το βαλω ξανα (τοποθετηση καφε, κατανομη, πατημα κ καθαρισμος χειλους καλαθιου), αργουσα αρκετα κ το portafilter κρυωνε με αποτελεσμα να τραβαει αυτο τη θερμοτητα απο το ζεστο νερο. Το μειωσα σε κατω απο μισο λεπτο, χωρις να ψειριζω τα παραπανω κ η βελτιωση στη γευση δεν περιγραφεται!!!!!
Το γραφω να μην την πατησει κ κανενας αλλος καινουριος!
- PublicDomain
- Δημοσιεύσεις: 821
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
- Τοποθεσία: www.e-spresso.gr
Re: Bezzera Unica PID?
να δώσω και ένα μικρό tip: αφού γίνει η διάγνωση στο naked μετά βάζουμε το κανονικό-μαμά διότι απλά έχει περισσότερο μέταλλο= θερμοκρασιακά πιο σταθερό!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr