Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις μιας μηχανής δεν μπορεί να ειναι ίδιες με μιας άλλης καθότι δεν λαμβάνουμε υπόψιν πόσα άλατα εχει η αντίσταση/μπόιλερ σου , πόσο χρόνο αφήνεις αδρανή τη μηχανή σου , πόσο ''ίδιες'' είναι οι αντιστάσεις μας , πόσο ρόλο παιζει για εσένα το recovery time ή αντίθετα το overshoot κτλ.nkout έγραψε: ↑Τετ Απρ 22, 2020 9:28 pm
Ξερουμε πιοες ειναι οι προτεινομενες ρυθμισεις. Πριν απο καιρο βρηκα σε ενα Γερμανικο site (https://www.kaffee-netz.de/threads/bezz ... 812/page-6) : P 0.5, I 0.04, D 7.6, OFFSET 14. Τις εχει δοκιμασει κανεις ή εχει να προτεινει αλλες?
Θα πρότεινα για αρχή να ξοδέψεις μια ώρα απο τη ζωή σου για να δείς ενα χρήσιμο βίντεο στα ελληνικά του πώς να ρυθμίσεις το pid σου μονος σου.
Αν κάνει κτήμα σου το τι κάνει κάθε παράμετρος , θα μπορέσεις να φέρεις τη μηχανή ακριβώς στα μέτρα σου.
Κατα δεύτερον για εμένα το θέμα του offset και κατ επέκταση του θερμομέτρου είναι το πλέον άχρηστο απο όλα τα στοιχεία και εξηγώ:
Αυτό που σε νοιάζει ειναι όταν βλέπεις π.χ.92 στο pid να ειναι πάντα το ίδιο-όσο κι αν ειναι στην πραγματικότητα και αυτό για να έχεις επαναληψιμότητα. Η επαναληψιμότητα ειναι που σε νοιάζει - οχι το αν το 92 που βλέπεις ειναι πράγματι 92.Αντε και δεν ειναι πραγματικα 92 και ειναι 90 - ε και τι έγινε?
Μην πέσεις ποτέ στο λάθος να ρωτήσεις άλλο χρήστη σε τι βαθμούς εκχυλίζει τον Χ καφέ. Αυτό εξαρτάται απο τόσους πολλούς παράγοντες που ακόμα και ακριβώς τον ίδιο καφέ να έχουμε με την ίδια μηχανή , ο μύλος αλλά και το ''γούστο'' του καθενός θα κανει μεγάλη διαφορά! Μπορώ να το εξηγήσω και παραπάνω αλλά θα ξεφύγω πολύ απο το παρόν θέμα.
Κράτησε μόνο οτι τον ίδιο καφέ εχω διαβάσει Χ θερμοκρασία στο φόρουμ και οταν το δοκιμασα για εμένα δεν πινόταν.Προφανώς ήταν θέμα εξοπλισμού και χεριού του barista που καναν τη διαφορά και καθιστούσαν άχρηστη την πληροφορία της θερμοκρασίας εκχύλισης ως αντικειμενικό παράγοντα .
Ειναι τόσο άχρηστη πληροφορία η πραγματική θερμοκρασία που εχω δοκιμάσει τον ίδιο καφέ στη μηχανή μου με άλεση Sette vs Ek43 που θα μπορούσα να πιώ τον ''ίδιο'' καφέ με έως και 2 βαθμούς διαφορά στο Pid απλά αλλάζοντας μύλο!
Συνοψίζοντας , οι τιμές PID που προτεινεις δεν ειναι κακές αλλα για να βρεις τις βέλτιστες για εσένα - μάθε πώς να το ρυθμίζεις. Ασε το offset και την ''πραγματική'' θερμοκρασία και δες αν σε νοιάζει η θερμοκρασιακή σταθερότητα μετά απο 1 ωρα σε αναμονή της μηχανής ή προτιμάς γρήγορη επαναφορά μετα απο κάθε καφέ.