Bezzera Unica PID?
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Bezzera Unica PID?
Για τους κόκκους στο φλυτζάνι φταίει πρώτα ο μύλος σου που παραγει πολλά fines ,μετα ισως το καλάθι που χρησιμοποιείς και τελευταία θα έλεγα οτι φταίει η ''μεγάλη'' πίεση.Παρόλα αυτα αν χαμηλώσεις την πίεση θα δείς λίγο πιο ''μαλακό'' φλυτζάνι σε γεύση .Αν κινητρό σου ειναι η καλύτερη γεύση ,κάνε την αλλαγή στην opv ,αλλιώς άλλαξε πρώτα καλάθι που ειναι το εύκολο και μετά ξαναψάχνεσαι σε οτι αφορά στους κόκκους στο φλυτζάνι.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Bezzera Unica PID?
Έχει δίκιο ο Βασίλης, τα σωματίδια στο φλυτζάνι είναι κάποια κομμάτια κόκκων που πέρασαν από τις τρύπες άρα εκ των πραγμάτων είναι fines, που έτυχε να βρίσκονται κοντά στον πάτο του καλαθιού.
Όση πίεση και να έχεις μέσα στο καλάθι, αν είναι κοντά στις τρύπες θα διαφύγουν.
Παλιότερα είχα διαπιστώσει ότι όταν κοπάναγα 2-3 φορές κατακόρυφα το καλάθι για να κάτσει το βουναλάκι και μετά πάταγα υπερβολικά, από κάτω εμφανιζόντουσαν κομματάκια καφέ. Ενδεχομένως τα χτυπήματα να οδηγούν τα fines χαμηλά στο καλάθι, αλλά το σίγουρο είναι οτι το υπερβολικό πάτημα τα εξωθεί από τις τρύπες. Πλέον η διαδικασία μου δεν έχει κατακόρυφο χτύπημα αλλά wdt, leveling και πάτημα με ρυθμισμένο ύψος.
Αν θες κάνε το εξής πείραμα: Γέμισε το καλάθι σου και πάτα όπως κάνεις συνήθως. Αν έχεις γυμνό pf πέρασε με το δάχτυλό σου και σκούπισε την κάτω εξωτερική επιφάνεια του καλαθιού. Αν δεν έχεις γυμνό βγάλε το καλαθάκι απ' το pf. Αν στο δάχτυλο δεις πολλά σωματίδια τότε αυτά θα καταλήξουν και στο φλυτζάνι σου.
Όση πίεση και να έχεις μέσα στο καλάθι, αν είναι κοντά στις τρύπες θα διαφύγουν.
Παλιότερα είχα διαπιστώσει ότι όταν κοπάναγα 2-3 φορές κατακόρυφα το καλάθι για να κάτσει το βουναλάκι και μετά πάταγα υπερβολικά, από κάτω εμφανιζόντουσαν κομματάκια καφέ. Ενδεχομένως τα χτυπήματα να οδηγούν τα fines χαμηλά στο καλάθι, αλλά το σίγουρο είναι οτι το υπερβολικό πάτημα τα εξωθεί από τις τρύπες. Πλέον η διαδικασία μου δεν έχει κατακόρυφο χτύπημα αλλά wdt, leveling και πάτημα με ρυθμισμένο ύψος.
Αν θες κάνε το εξής πείραμα: Γέμισε το καλάθι σου και πάτα όπως κάνεις συνήθως. Αν έχεις γυμνό pf πέρασε με το δάχτυλό σου και σκούπισε την κάτω εξωτερική επιφάνεια του καλαθιού. Αν δεν έχεις γυμνό βγάλε το καλαθάκι απ' το pf. Αν στο δάχτυλο δεις πολλά σωματίδια τότε αυτά θα καταλήξουν και στο φλυτζάνι σου.
-
- Δημοσιεύσεις: 6
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 03, 2019 3:23 pm
- Όνομα: Nasos
- Μηχανή:: Bezzera Unica Pid
- Μύλος:: Eureka Mignon Specia
Re: Bezzera Unica PID?
Εχω καλάθι Barista Pro Nanotech 18 gr , και μύλο Eureka Mignon Specialita (55mm). Δεν εχω καθαρίσει τον μύλ ομου, ίσως αυτό να φταίει που εμφανίζονται αυ΄τα τα fines όπως λες ;
Η μείωση της πίεσης στα 9-10 bar, δεν θα οδηγήσει και σε πιο χοντρό κόψιμο ;
Η μείωση της πίεσης στα 9-10 bar, δεν θα οδηγήσει και σε πιο χοντρό κόψιμο ;
- PublicDomain
- Δημοσιεύσεις: 821
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
- Τοποθεσία: www.e-spresso.gr
Re: Bezzera Unica PID?
τελικά και γω παρατήρησα σήμερα τους κόκκους! ίσως να φταίει ο μύλος!Nasos έγραψε: ↑Τρί Οκτ 15, 2019 11:44 pmΕχω την unica τωρα 3 μηνες. Η πιεση στον μετρητη της μηχανης ειναι ρυθμισμενη στο 12. Διαβασα στο forum πως να την χαμηλωσω και προτιθεμαι να το κανω, καθως μου ειπε ενας φιλος της δουλειάς ότι ισως φταιει αυτο στο οτι περνανε αρκετοι κοκκοι καφε μεσα στο φλυτζάνι.
Ισχυει, εχει καποιος αλλος το προβλημα με υα υπόλειμματα κοκκων στο φλυτζανι ;
Ποσα υπολείμματα κοκκων θεωρουνται "φυσιολογικα" ; Πως μπορω να τα μειωσω οσο το δυνατόν περισσοτερο ;
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr
-
- Δημοσιεύσεις: 68
- Εγγραφή: Τετ Ιουν 28, 2017 9:31 pm
- Όνομα: χαρης
- Μηχανή:: bezzera unica
- Μύλος:: ascaso i2
- Τοποθεσία: αττικη
Re: Bezzera Unica PID?
Καλησπέρα παιδιά τις τελευταίες μέρες η μηχανή όταν την ανάβω για πρώτη φορά μέσα στη μέρα πρωί πάντα στην ένδειξη στο pid αφού βγάλει την έκδοση του pid 1.05 (κανονικά) μετά για 5-6 δευτερόλεπτα μου βγαζει 3 παύλες (---) (δεν το έκανε αυτό) και μετά αρχίζει και δείχνει τη θερμοκρασία που εκείνη την ώρα ξεκινά να ανεβαίνει
Ξέρετε τη συμαινει αυτός ο συμβολισμός παλιά δεν το έκανε το μόνο που σκέφτομαι μήπως επειδή είναι πρωί και είναι κάπως πιο κρύο το δωμάτιο αλλά άμα είναι αυτό τότε το Δεκέμβρη Γενάρη τη θα γίνει;;;
Ξέρετε τη συμαινει αυτός ο συμβολισμός παλιά δεν το έκανε το μόνο που σκέφτομαι μήπως επειδή είναι πρωί και είναι κάπως πιο κρύο το δωμάτιο αλλά άμα είναι αυτό τότε το Δεκέμβρη Γενάρη τη θα γίνει;;;
-
- Δημοσιεύσεις: 466
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Bezzera Unica PID?
Γεια σας,
αγορασα κ εγω τη μηχανη κ σκεφτομαι να της βαλω καποιο φιλτρο νερου.
Ξερετε γιατι εχει 2 σωληνακια στο δοχειο?
Νικος
αγορασα κ εγω τη μηχανη κ σκεφτομαι να της βαλω καποιο φιλτρο νερου.
Ξερετε γιατι εχει 2 σωληνακια στο δοχειο?
Νικος
- PublicDomain
- Δημοσιεύσεις: 821
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
- Τοποθεσία: www.e-spresso.gr
Re: Bezzera Unica PID?
το μίνιμουμ πιστεύω είναι μία Britta, αυτό έχω κάνει για την ώρα και βλέπουμε...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr
-
- Δημοσιεύσεις: 180
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 08, 2019 2:49 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit Bianca
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Πειραιάς
Re: Bezzera Unica PID?
Μετά από μια συμβίωση με την gaggia Baby κοντά 9 ετών, είπα να κάνω το επόμενο βήμα και πήρα κι εγώ την unica από kudu χτες
Επειδή θέλω να είμαι σίγουρος τι κάνω, και επειδή με το που την πήρα έφυγα για σκ, δεν έχω κάνει καν καφέ ακόμη (!), μόνο γέμισα το μποιλερ και την άφησα ανοιχτή όλο το βράδυ.
Οι πρώτες εντυπώσεις:
- πολύ βαριά! Δεν το περίμενα
- πολύ όμορφη βέβαια, ειδικά αν τη δεις δίπλα στη gaggia
Θα ακολουθήσουν κι άλλες βέβαια όταν αρχίσω να φτιάχνω καφέδες
Έχω βέβαια και κάποιες ερωτήσεις-αποριες:
1) Υπό ποιες συνθήκες μπορεί να μην έχει το μποιλερ νερό εφόσον πάντα το νερό αναπληρώνεται; (εκτός από την πρώτη φορά ή μετά μετά από χρήση ατμού για καπουτσίνο). Μπορεί να τελειώσει το νερό στο μποιλερ κάπως αλλιώς;
2) Λέει το έξτρα φυλλάδιο που έχει η μηχανή,
α) μετά από 7 μέρες μη χρήσης, αφού βεβαιωθούμε ότι το μποιλερ είναι γεμάτο, να του 'αλλάξουμε' το νερό του μέσω του λεβιέ του ατμού (όπως ανέφερε πιο πριν ο φίλος rallakias). Επίσης για 15 sec από το γκρουπ
β) επίσης λέει ότι μετά από μη χρήση για 4 ώρες πρέπει να βγάζουμε λίγο νερό από το γκρουπ (15 sec) και από τον ακροφύσιο ατμού για 5 sec.
Είναι κάτι που όλοι πρέπει να κάνουμε μετά απο αυτά τα διαστήματα;
3) Μια έκπληξη αρνητική ήταν όταν συνειδητοποίησα πώς βγαίνει το δοχείο του νερού. Το ύψος της μηχανής είναι 37cm, ο χώρος μεταξύ του πάγκου και των ντουλαπιών είναι 56, άρα μας μένουν περίπου 19cm τα οποία δεν είναι αρκετά για να βγει το δοχείο. Και άντε όταν γεμίζουμε μπορούμε να το κάνουμε με ένα μπουκάλι, τι γίνεται όταν θέλουμε να το αδειάζουμε; Μετακινουμε τη μηχανή; Τι κάνετε ακριβώς; Μου κάνει εντύπωση που δεν το έχει αναφέρει κάποιος
4) με ποια θερμοκρασία στο PID συνίσταται να ξεκινήσω;
ΥΓ 1. Αν και φαίνεται σαν το πρώτο μου ποστ, ήμουν και μέλος παλιότερα, εδώ και 9 χρόνια περίπου, αλλά μάλλον διαγράφηκα λόγω μη απάντησης σε σχετικό email περί gdpr)
ΥΓ 2. βλέπω διάφορα νήματα για τη μηχανή, έγραψα σε αυτό με τα περισσότερα posts (αν και είναι στις συμβουλές αγοράς και όχι στην κατηγορία των μηχανών)
Επειδή θέλω να είμαι σίγουρος τι κάνω, και επειδή με το που την πήρα έφυγα για σκ, δεν έχω κάνει καν καφέ ακόμη (!), μόνο γέμισα το μποιλερ και την άφησα ανοιχτή όλο το βράδυ.
Οι πρώτες εντυπώσεις:
- πολύ βαριά! Δεν το περίμενα
- πολύ όμορφη βέβαια, ειδικά αν τη δεις δίπλα στη gaggia
Θα ακολουθήσουν κι άλλες βέβαια όταν αρχίσω να φτιάχνω καφέδες
Έχω βέβαια και κάποιες ερωτήσεις-αποριες:
1) Υπό ποιες συνθήκες μπορεί να μην έχει το μποιλερ νερό εφόσον πάντα το νερό αναπληρώνεται; (εκτός από την πρώτη φορά ή μετά μετά από χρήση ατμού για καπουτσίνο). Μπορεί να τελειώσει το νερό στο μποιλερ κάπως αλλιώς;
2) Λέει το έξτρα φυλλάδιο που έχει η μηχανή,
α) μετά από 7 μέρες μη χρήσης, αφού βεβαιωθούμε ότι το μποιλερ είναι γεμάτο, να του 'αλλάξουμε' το νερό του μέσω του λεβιέ του ατμού (όπως ανέφερε πιο πριν ο φίλος rallakias). Επίσης για 15 sec από το γκρουπ
β) επίσης λέει ότι μετά από μη χρήση για 4 ώρες πρέπει να βγάζουμε λίγο νερό από το γκρουπ (15 sec) και από τον ακροφύσιο ατμού για 5 sec.
Είναι κάτι που όλοι πρέπει να κάνουμε μετά απο αυτά τα διαστήματα;
3) Μια έκπληξη αρνητική ήταν όταν συνειδητοποίησα πώς βγαίνει το δοχείο του νερού. Το ύψος της μηχανής είναι 37cm, ο χώρος μεταξύ του πάγκου και των ντουλαπιών είναι 56, άρα μας μένουν περίπου 19cm τα οποία δεν είναι αρκετά για να βγει το δοχείο. Και άντε όταν γεμίζουμε μπορούμε να το κάνουμε με ένα μπουκάλι, τι γίνεται όταν θέλουμε να το αδειάζουμε; Μετακινουμε τη μηχανή; Τι κάνετε ακριβώς; Μου κάνει εντύπωση που δεν το έχει αναφέρει κάποιος
4) με ποια θερμοκρασία στο PID συνίσταται να ξεκινήσω;
ΥΓ 1. Αν και φαίνεται σαν το πρώτο μου ποστ, ήμουν και μέλος παλιότερα, εδώ και 9 χρόνια περίπου, αλλά μάλλον διαγράφηκα λόγω μη απάντησης σε σχετικό email περί gdpr)
ΥΓ 2. βλέπω διάφορα νήματα για τη μηχανή, έγραψα σε αυτό με τα περισσότερα posts (αν και είναι στις συμβουλές αγοράς και όχι στην κατηγορία των μηχανών)