Tamper

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Απάντηση
aris

Re: Tamper

Δημοσίευση από aris » Δευ Δεκ 27, 2010 5:58 pm

Christos έγραψε:Φίλε apostatis εάν είσαι απο Αθήνα ή Θεσσαλονίκη καλύτερα πήγαινε με το διπλό σου καλαθάκι στην eurogat για να είσαι σίγουρος. Η αλήθεια είναι ότι το 58άρι tamper θα μπορούσε να ήταν μια ιδέα μεγαλύτερο. O Λευτέρης έχει παραγγείλει custom made Reg Barber για την Gaggia του, οπότε άμα δει το post ελπίζω να μας πει τι διάσταση ακριβώς παρήγγειλε.
Η δυναμομετρική λαβή, δεν μπορώ να πω ότι δεν θα σου είναι χρήσιμη, αλλά δεν είναι και απαραίτητη. Εγώ στην λαβή έκανα λάθος και αυτή που πήρα
viewtopic.php?f=2&t=30#p85
δεν είναι τελικά η κατάλληλη (μεγάλο μήκος) για το χέρι μου. Θα έπρεπε να πάω για πιο κοντή λαβή ώστε να χωράει στην καμπύλη που δημιουργέι ο δείχτης με τον αντίχειρα με αυτά τα δύο δάκτυλα τοποθετημένα διαμετρικά αντίθετα στην περιφέρεια της βάσης του tamper.
58,6,c-flat

leftgalan

Δημοσίευση από leftgalan » Δευ Δεκ 27, 2010 7:06 pm

Με προλαβες !!!

Αυτο που εχω να πω παντως ειναι οτι το ταμπερ ειναι :worthy: state of art η heavy duty οπως λεει και ο Αρης :coffee: και να προσεξεις αν το παρεις custom να εχει στην κορφη του ενα πραγματακι που λεγεται delron που χρησιμευει για να χτυπας το πορταφιλτερ (μετα απο το πρωτο μικρο πατημα) για να τακτοποιειται ο καφες ......
να και δυο photos κι απο εμενα !!

http://postimage.org/image/2zbz9w81w/
http://postimage.org/image/1d8ym6euc/

smoothbore

Δημοσίευση από smoothbore » Δευ Δεκ 27, 2010 7:35 pm

Εγώ θα συμφωνήσω με τον Μοντε Christo μια σελίδα οπίσω ότι το τάμπερ δεν ειναι παρά ενα -ακόμα- φετίχ και θεωρώ ότι ενα απλό αλουμινένιο π.χ. ειναι παραπάνω απο αρκετό φτάνει να μην πλέει στο pf.
Το βαρύτερο τάμπερ που ξέρω το έχει ο woodsman και μάλιστα με διαφορά απο ότιδήποτε κυκλοφορεί στο εμπόριο παγκοσμίως , το έχει κάνει εκνευριστικά σφιχτό (για να μην μένει ντιπ καφες απέξω λέει) και δεν το χτυπάει ΠΟΤΕ για να στρώσει τον καφέ ,απαλάσοντας και τους όποιους παρευβρισκόμενους απο το εκνευριστικό τακ τακ τακ .
Και πριν βιαστήτε να με καταδικάσετε που αμφισβητώ το πλαινο σφυροκόπημα , βάλτε εναν γνώστη φίλο σας να σας φτιάξει 2 διαφορετικούς καφέδες , τον εναν με όλη την τεχνική και την ταμπερο ιεροτελεστία και το χάϊ ντεφινίσιον τάμπερ και τον άλλον με ενα απλό αλουμινένιο χωρίς σφυροκόπημα και βρειτε την διαφορά τόσο σε γευση όσο και σε εμφάνιση.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Δευ Δεκ 27, 2010 8:46 pm

Άρη και Λευτέρη κάνατε μετρήσεις με παχύμετρο; Το 58.6mm πόσο κενό αφήνει από τα τοιχώματα; (γιατί δεν είναι σωστό ένα tamper να εφαρμόζει 100%).
Επίσης άμα βρείτε χρόνο γράψτε από που τα αγοράσατε και ξέρω κακή ερώτηση, :lol: πόσο χρόνο έκανε η παραλαβή τους.

@Μπάμπης
Το πλαϊνό χτύπημα στο pf μετά το πρώτο πάτημα όσο πάει και καταργείται, δεν θεωρείται πλέον 100% σωστή πρακτική αν και εγώ πολλές φορές ξεχνιέμαι και μηχανικά το κάνω.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

smoothbore

Δημοσίευση από smoothbore » Δευ Δεκ 27, 2010 9:04 pm

Christos έγραψε: @Μπάμπης
Το πλαϊνό χτύπημα στο pf μετά το πρώτο πάτημα όσο πάει και καταργείται, δεν θεωρείται πλέον 100% σωστή πρακτική αν και εγώ πολλές φορές ξεχνιέμαι και μηχανικά το κάνω.
Εγώ έχω αρχίσει να θεωρώ ότι ειναι ενα απομεινάρι του παρελθόντος ,τοτε που ενα τάμπερ έκανε για όλα τα pf στο περίπου αφήνοντας μεγάλο κενο στην περιφέρια αναγκάζοντας έτσι τον τοτε barista να το χτυπάει με σκοπό να "εισάγει" το περίσευμα εντός περιοχής.
Τώρα πια υπάρχουν ταμπερ σε όλες τις πιθανές διαστάσεις και δεν υπάρχει αυτό το κενό .
Πιο αποδοτικό θεωρώ ενα δυο κτυπήματα πάνω στον πάγκο με όλο το pf η σκετο το καλαθάκι με σκοπό να κατανεμηθεί σωστότερα το μιγμα παρά το πλαϊνο τσακα τσούκου.

leftgalan

Δημοσίευση από leftgalan » Δευ Δεκ 27, 2010 9:31 pm

Christos έγραψε:Άρη και Λευτέρη κάνατε μετρήσεις με παχύμετρο; Το 58.6mm πόσο κενό αφήνει από τα τοιχώματα; (γιατί δεν είναι σωστό ένα tamper να εφαρμόζει 100%).
Επίσης άμα βρείτε χρόνο γράψτε από που τα αγοράσατε και ξέρω κακή ερώτηση, :lol: πόσο χρόνο έκανε η παραλαβή τους.

@Μπάμπης
Ναι τα μετρησαμε με παχυμετρο και η εσωτερικη περιφερεια απο το καλαθακι ειναι 59,1 mm και στους 2 . Τα παραγγειλαμε 0,5 mm μικροτερα ..... τωρα για τη c-flat βαση ... ευτυχως που υπαρχει και ο guru y.v και μας γλιτωνει απο λαθη ...

Οσο για την παραλαβη .... γιατι ξυνεις πληγες βρε Χρήστο ???
Φτασαμε στην 7η εβδομαδα .... οριστε και ενα ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ LINK ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ (Το παραθετω σε λιγο λογω τεχνικων προβληματων )

(Η γυναικα μου προχθες μουρμουριζε .....: "αυτος ο γουαι βέ μας εχει βαλει σε πολλα εξοδα !!!") :lol: :lol: :lol:

leftgalan

Δημοσίευση από leftgalan » Τρί Δεκ 28, 2010 10:26 am

Μετα απο σωρεια τεχνικων προβληματων .... σας παραθετω το link που περιγραφει τι εγινε στο τελωνειο με τα tamper μας ... ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ :

http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic. ... F#p2065471

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τρί Δεκ 28, 2010 10:34 am

Καλά αυτή η φωτογραφική σου εξιστόρηση είναι εκπληκτική. :lol: :lol: :lol: Πόσο χρόνο πήρε συνολικά η παραγγελία;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
apostatis
Όνομα: ΒΑΣΙΛΗΣ
Μηχανή:: GAGGIA BABY DOSE
2η Μηχανή:: KRUPS
Μύλος:: MAZZER MINI E MOD A
Οι καφέδες μου:: LAVAZZA PIENAROMA

Δημοσίευση από apostatis » Τρί Δεκ 28, 2010 2:04 pm

aris έγραψε:
Christos έγραψε:Φίλε apostatis εάν είσαι απο Αθήνα ή Θεσσαλονίκη καλύτερα πήγαινε με το διπλό σου καλαθάκι στην eurogat για να είσαι σίγουρος. Η αλήθεια είναι ότι το 58άρι tamper θα μπορούσε να ήταν μια ιδέα μεγαλύτερο. O Λευτέρης έχει παραγγείλει custom made Reg Barber για την Gaggia του, οπότε άμα δει το post ελπίζω να μας πει τι διάσταση ακριβώς παρήγγειλε.
Η δυναμομετρική λαβή, δεν μπορώ να πω ότι δεν θα σου είναι χρήσιμη, αλλά δεν είναι και απαραίτητη. Εγώ στην λαβή έκανα λάθος και αυτή που πήρα
viewtopic.php?f=2&t=30#p85
δεν είναι τελικά η κατάλληλη (μεγάλο μήκος) για το χέρι μου. Θα έπρεπε να πάω για πιο κοντή λαβή ώστε να χωράει στην καμπύλη που δημιουργέι ο δείχτης με τον αντίχειρα με αυτά τα δύο δάκτυλα τοποθετημένα διαμετρικά αντίθετα στην περιφέρεια της βάσης του tamper.
58,6,c-flat
οποτε καλυτερα να παρω κατευθειαν αυτο http://www.concept-art.de/OXID_ESHOP_CE ... -5-mm.html
που ειναι 58,5

coffee_junkie
Μηχανή:: Gaggia Evolution

Δημοσίευση από coffee_junkie » Τετ Δεκ 29, 2010 1:49 pm

έχω το μαμίσιο πλαστικό πατητήρι της Gaggia Evo και σκέφτομαι να πάω να πάρω ένα της προκοπής.. το πλαστικό είναι πολύ μικρότερο από το καλαθάκι και πολύ ρηχό, και ειδικά με περιστροφική κίνηση περνάει καφές επάνω από το πατητήρι και μετά χρειάζεται ξανά στρώσιμο. Επιπλέον είναι επικίνδυνο να πιεστεί λίγο στραβά και η επιφάνεια να γίνει κεκλιμμένη..

σκέφτομαι για ένα πατητήρι με κυρτό πάτο, αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να επιλέξω στα 58mm ή στα 57mm.. Υπάρχει περίπτωση στα 58mm να σφηνώσει το πατητήρι μέσα στο καλαθάκι; :a014:

Απάντηση