Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
dimitris8580

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από dimitris8580 » Πέμ Ιαν 21, 2021 9:46 pm

ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου.
Θα με ενδιέφερε να μου κάποιος και για τον eureka

FeignOo
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
Μύλος:: Baratza Sette 270
Οι καφέδες μου:: Specialty

Δημοσίευση από FeignOo » Παρ Ιαν 22, 2021 12:41 pm

Ευχαριστω πολυ @Earendil, @zen308, για τις πολυτιμες συμβουλες. Εχετε δικιο ετσι οπως θα δουλευω το μυλο δεν αξιζουν τα +120 ευρο για τον 270wi.
Οποτε κατεληξα στην https://www.barista.gr/el/LELIT-PL41-PLUST-PID-2 παρεα με τον https://www.barista.gr/el/baratza-sette ... los-alesis.
Νομιζω για πρωτες αγορες ειναι μια χαρα, κι οταν κολισω για τα καλα το μικροβιο και δω οτι θα ηθελα κατι καλυτερο βλεπουμε.

@@Earendil Ξεκιναω διαβασμα για τα καλαθακια :D
Ευχαριστω και παλι!

Άβαταρ μέλους
Earendil
Όνομα: Dimitris
Μηχανή:: ECM Classika PID II
Μύλος:: Eureka M. Specialita
Οι καφέδες μου:: Kenya AA Ndumberi | Colombia El Cedral

Δημοσίευση από Earendil » Σάβ Ιαν 23, 2021 12:58 am

dimitris8580 έγραψε:
Πέμ Ιαν 21, 2021 9:02 pm
- Eureka Specialita. Εαν ζυγισουμε την πρωτη φορα και παρουμε 18gr καφε π.χ σε 12sec.,δεν θα περνουμε τα ιδια γραμμαρια απο τον ιδιο καφε παντα στα συγκεκριμενα δευτρολεπτα?
- Sette 270wi: εφοσον εχει ενσωματομενη ζυγαρια δεν ζυγιζει με μεγαλη ακριβεια ωστα να μην ζυγιζουμε με ξεχωριστη ζυγαρια?

Εγώ πίνω μαζί με την γυναίκα 5-6 καφέδες (4 το πρωί και 2 το απόγευμα).Δεν μπορώ να ρίχνω το πρωί 100-150 γραμμάριατο πρωί και να έχω τα γραμμάρια που θέλω (στη μια περίπτωση με τα δευτερόλεπτα και στην άλλη με την ενσωματομενη ζυγαρια)
Αν και πιο πολύ μου αρέσει ο Eureka.(ποση κατακρατηση εχει?
Eureka
- Ο χρόνος που χρειάζεται ο ίδιος καφές, μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα. Εγώ φτιάχνω 2 καφέδες/μέρα και το παρατηρώ διαφορές πχ 3-4 μέρες. Ωστόσο εσύ κάνεις πολύ υψηλότερη κατανάλωση και στην περίπτωση σου, μπορεί όντως να έχεις καλή συσχέτιση μεταξύ ποσότητας αλεσμένου καφέ και χρόνου αλέσεως. Άρα θεωρητικά μπορεί να δουλέψει με τον τρόπο που αναφέρεις. Αντιλαμβάνομαι πως βαριέσαι να ζυγίζεις.
- Κατακράτηση: έχουν γράψει άλλοι κάτοχοι πως έχουν παρατηρήσει κατακράτηση 1γρ + σε extreme περιπτώσεις. Προσωπικά παρατηρώ κάτω από 1 γρ.

Sette 270wi: Νομίζω πως η ζυγαριά του Sette έχει νοήμα για περιπτώσεις σαν τη δική σου και λίγο παραπάνω σε επίπεδο κατανάλωσης. Προσωπικά και πάλι δε θα τα έβαζα στο hopper. Ωστόσο ναι. Στους 6 καφέδες/μέρα θα είναι διευκόλυνση το αυτόματο ζύγισμα. Δεν έχω αίσθηση κατακράτησης.

Άβαταρ μέλους
Earendil
Όνομα: Dimitris
Μηχανή:: ECM Classika PID II
Μύλος:: Eureka M. Specialita
Οι καφέδες μου:: Kenya AA Ndumberi | Colombia El Cedral

Δημοσίευση από Earendil » Σάβ Ιαν 23, 2021 1:02 am

FeignOo έγραψε:
Παρ Ιαν 22, 2021 12:41 pm
Ευχαριστω πολυ @Earendil, @zen308, για τις πολυτιμες συμβουλες. Εχετε δικιο ετσι οπως θα δουλευω το μυλο δεν αξιζουν τα +120 ευρο για τον 270wi.
Οποτε κατεληξα στην https://www.barista.gr/el/LELIT-PL41-PLUST-PID-2 παρεα με τον https://www.barista.gr/el/baratza-sette ... los-alesis.
Νομιζω για πρωτες αγορες ειναι μια χαρα, κι οταν κολισω για τα καλα το μικροβιο και δω οτι θα ηθελα κατι καλυτερο βλεπουμε.

@@Earendil Ξεκιναω διαβασμα για τα καλαθακια :D
Ευχαριστω και παλι!
Με το καλό να παραλάβεις το νέο σου εξοπλισμό και καλά καφεδάκια.
Αναφορικά με τα καλαθάκια, μπορείς να ξεκινήσεις από εδώ: viewtopic.php?f=4&t=7254&hilit=%CF%80%C ... %CE%AF+vst
Παρεμπιπτόντως δεν έχει ξεχάσει να παραγγείλεις τα υπόλοιπα (tamper, τυφλό, καθαριστικά), ε;

FeignOo

Δημοσίευση από FeignOo » Δευ Ιαν 25, 2021 11:44 am

Με το καλό να παραλάβεις το νέο σου εξοπλισμό και καλά καφεδάκια.
Αναφορικά με τα καλαθάκια, μπορείς να ξεκινήσεις από εδώ: viewtopic.php?f=4&t=7254&hilit=%CF%80%C ... %CE%AF+vst
Παρεμπιπτόντως δεν έχει ξεχάσει να παραγγείλεις τα υπόλοιπα (tamper, τυφλό, καθαριστικά), ε;
[/quote]

Καλημερα! Προς το παρον δεν εχω παραγειλει τιποτα. Μετακομιζω σε δυο εβδομαδες οποτε θα τα παραγγειλω οταν μπουμε με το καλο στο καινουριο σπιτι, γιατι αν τα παρω τωρα με βλεπω να ερχεται η μερα της μετακομισης και να μην εχω πακεταρει ουτε ποτηρι :D.
Ευχαριστω για το λινκ, δεν μπορω να πω οτι καταλαβα την διαφορα IMS - VST αλλα θα το ψαξω καλυτερα.
Εχω φτιαξει μια λιστα (με την βοηθεια σας)με τα γυρω γυρω που θα χρειαστω, ελπιζω να μην εχω ξεχασει κατι:
1) Tamper
2) Distributor
3) Ζυγαρια
4) Bottomless portafilter
5) Καλαθακι
6) Τυφλο (αν δεν ερχεται με την μηχανη)
7) αφαλατωση
8) Backflushing
9) Δοχειο αποθηκευσης ειχα παρει ενα παλια (απο τα coffee island) που οπως κλεινει βγαζει τον αερα, υποθετω οτι αυτο ειναι οκ (?)

- Μια ερωτηση σχετικα με τον Tamper, αξιζει να παω σε κατι με ρυθμιζομενο δυναμομετρο για να ξερω οτι τουλαχιστον το πατημα ειναι παντα το ιδιο; Καταλαβαινω πως το πατημα μπορει να διαφερει απο καφε σε καφε, γι'αυτο θελω αν ειναι να ειναι ρυθμιζομενο και οχι προ-ρυθμισμενο στα 14 κιλα οπως ειδα να ειναι πολλα.
- Επισης, καπου εδω μεσα διαβασα οτι καποιο υγρο αφαλατωσης η Backflushing (δεν θυμαμαι) δεν ενδεικνυται για τις Lelit, υπαρχει κατι που πρεπει να προσεξω;
Το ξερω σας κουραζω, αλλα οσο διαβαζεις, ολο βγαινουν νεες αποριες :)
Εννοειται πως οτι αλλες συμβουλες ή προτασεις για διαβασμα εχετε ειναι καλοδεχουμενες.

nkout
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: Bezzera Unica
Μύλος:: Niche Zero

Δημοσίευση από nkout » Δευ Ιαν 25, 2021 12:28 pm

Παρε καποιο puck style tamper (εγω εχω Tamper Rhinowares Χωρίς Λαβή 58.5mm) γιατι θα πεδευτεις με το επιπεδο πατημα στις αρχες. Ενα βουρτσάκι καθαρισμού Pallo Coffee Tool ειναι επισης χρησιμο για να καθαριζεις τη σιτα απο καφε.

Το δοχειο που εχεις ειναι ετσι κ ετσι. Το εχω κ εγω, απλα οταν λιγοστευει ο καφες κραταει πολυ αερα μεσα. Αλλα ζεις κ με αυτο για αρχη.

Υγρο αφαλατωσης δεν θα χρειαστεις αμεσα, επισης κανεις τη δουλεια σου κ με κιτρικο οξυ απο σουπερμαρκετ.

Καποιο φιλτρο αποσκληρυνσης για νερο ισως χρειαστεις, ειτε σακουλακι, ειτε αυτα που μπαινουν στο σωληνακι της αντλιας. Εγω δεν εχω τιποτα αλλα ισως θες να βαλεις εσυ.

Αυτα σκεφτομαι προς το παρον

FeignOo

Δημοσίευση από FeignOo » Τρί Ιαν 26, 2021 11:06 am

Ευχαριστω @knout, κιτρικο οξυ λες το ξινο ετσι;
Δοχειο θα παρω αργοτερα ενα καλυτερο ναι..
Φιλτρα ειδα καποια αλλα δεν ξερω αν κοιταω τα σωστα, και ειναι και τσιμπημενα απο οτι βλεπω, αν βαζω εμφιαλωμενο νερο για αρχη ειναι οκ;

NiPi
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Kudu, Mr Bean, Mokka, Cafeistas

Δημοσίευση από NiPi » Τρί Ιαν 26, 2021 11:44 am

https://www.barista.gr/el/LELIT-WATER-S ... 35LT-17028
ή
https://www.barista.gr/el/LELIT-WATER-SOFTENER-2-X-70LT
Τα χρήματα για τα φίλτρα μην τα τσιγκουνευτείς, πάρε τα φίλτρα από την αρχή, και οχι το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να είναι πολύ χειρότερο και από τη βρύση σου (όσον αφορά την περιεκτικότητα σε άλατα).

Zen308
Όνομα: Θοδωρής
Μηχανή:: Rancilio silvia pid
Μύλος:: Cunill tranquiloTron
2ος Μύλος:: Sette 270& Forte
Οι καφέδες μου:: KUDU, COMMERCIAL

Δημοσίευση από Zen308 » Τρί Ιαν 26, 2021 11:50 am

Παιδιά εγώ βάζω εμφιαλωμένο νερό Κωστηλατας μαζί με φίλτρο ρητίνης της Rocket και δεν έχω δει ποτέ άλατα ή "γλίτσα" στο δοχείο νερού, όπως έβλεπα κάποτε με άλλα νερά.

FeignOo

Δημοσίευση από FeignOo » Τρί Ιαν 26, 2021 4:33 pm

Σε ευχαριστω @NiPi, αν ειναι για 15-20 ευρω δεν το συζηταω καν, εννοειται θα τα παρω. Εγω ειχα δει κατι τιμες γυρω στα 100, αλλα προφανως κοιτουσα αλλου ειδους φιλτρα. :red:

Απάντηση