Δεν ήθελα να εμπλακώ, διότι ούτως ή άλλως τις απόψεις μου για την αναγκαιότητα ενός καλού μύλου τις έχω εκφράσει.
Απλώς εδώ θέλω να αναφέρω την γνώμη μου ότι πολλές φορές προβληματα εκχύλισης τα ψάχνουμε στην μηχανή ή στην τεχνική μας ενώ ο πραγματικός υπευθυνος είναι ο μύλος.
Σαν κάτοχος Mazzer θέλω απλώς κι εγώ να πώ ότι η ρυθμισή του είναι πολύ εύκολή και με ακρίβεια 2 δευτερολέπτων στην εκχύλιση.(εκτός αν τα χέρια σου είναι κουλά)
Εχει την επιπλέον δυνατότητα (για κάποιον που την χρειάζεται και δεν τον νοιάζει η σπαταλη του καφέ) να μπορείς τάχιστα να αλέσεις χοντρά για φίλτρου και μετα να ξαναγυρίσεις στην ρύθμιση του εσπρεσσο με μεγάλη ακρίβεια, πράγμα που δεν θα το έκανε γρήγορα εάν είχε ατέρμονα κοχλία.
Επίσης η λύση αλλά και ή αρμολόγησή του γίνεται σε δευτερόλεπτα χωρίς να χάσεις την ρύθμιση.
Δεν βρίσκω πουθενά στερεοποιημένο καφέ παρά μόνο πολύ ελάχιστη ποσότητα στις εγκοπές των μαχαιριών όταν τον καθαρίζω. Και αυτά τα αφαιρώ με μία μικρή βούρτσα με ορειχάλκινες ψύκτρες.
Επίσης όσο καλύτερος είναι ο μύλος τοσο μικρότερες διορθώσεις χρειάζεται για τον ίδιο καφέ συν τω χρόνω.(ή και καθόλου εάν δεν μας ενδιαφέρει μία διαφορά 1-2 ή το πολύ 3 δευτερολέπτων)
Βέβαια πολλες φορές προβλήματα ανομοιογενούς κοψίματος και ακρίβειας στην επαναληψιμότητα της άλεσης εκτιμώνται λανθασμένα σαν διόρθωσεις λόγω υγρασίας ή μπαγιατέματος
Help: Προσιτός μύλος...???
-
νικολας
Re: Help: Προσιτός μύλος...???
αν ειναι ετσι, τοτε μπορει να εχεις δικιο, αλλα και παλι εντυπωση μου κανει το οτι περνωντας οι μερες παντα παω στο πιο ψιλο και οχι, μια χοντρυτερα, μια λεπτοτερα. μονο μια φορα δεν εγινε αυτο και ισως οφειλοταν στο κουνημα του ατερμονα που εγινε καποια στιγμη λογω μικρου μηκους των βιδων στηριξης, τις οποιες αλλαξα με λιγο μακρυτερες και δεν ειχα ξανα τετοιο θεμα.y.v έγραψε: Βέβαια πολλες φορές προβλήματα ανομοιογενούς κοψίματος και ακρίβειας στην επαναληψιμότητα της άλεσης εκτιμώνται λανθασμένα σαν διόρθωσεις λόγω υγρασίας ή μπαγιατέματος
οπότε να δεχτω οτι η θηριωδης κατασκευη του sj εξασφαλιζει την ορθη επαναληψιμοτητα καθως και οτι η ακριβεια ρυθμισης του ειναι τοσο καλη (της ταξης των 2-3 δευτερολεπτων) ιδιαιτερα ενατι των φτηνων μυλων.
οπως και οτι κοβει σε χρονο "0" την διπλη δοση και οτι δεν θα χαλασει ποτέ.
αλλά ετσι φτανουμε σε κοστος πανω απο 700 ευρω σε καινουργιο και εξακολουθει βεβαια να υπαρχει το ερωτημα το εαν το κοστος του αντιπροσωπευει τα θετικα του, αλλά παω πασο αν τελικα οι φτηνοι μυλοι εχουν θεμα επαναληψιμοτητας λογω φτηνης κατασκευης του σασι και των επιμερους τμηματων του. τοτε αναγκαστικά συμβιβαζομαστε με το μεγαλυτερο μεγεθος, κοστος κλπ.
ειπαμε... και la marzoco μας παιρνει αν εχουμε τα λεφτα
το θεμα ειναι αν δεν τα εχουμε, οπως ο φιλος που ανοιξε το τοπικ και ψαχνει προσιτο μυλο, τοτε τι κανουμε?
περιμενουμε το ποτε θα βρουμε τα 700+ του sj , ή παιζουμε με εναν nemox, ascaso κλπ εστω?
ειναι μειον τα κωνικα μαχαιρια στους πολυ φτηνους ή ειναι αντισταθμισμα στην μικροτερη ισχυ τους ή/και αντοχη τους?
μας ειναι τοσο απαραιτητη η ποιοτητα κατασκευης του sj ή μπορουμε να συμβιβαστουμε με του anfim ή και του vario ακομα πληρωνοντας τα μισα χρηματα? ή και του nemox - ascaso κλπ στο ενα τριτο της τιμης?
και αλλο ερωτημα: ειναι καλυτερη η αγορα ενος mazzer mini που ειναι γκρας σε αντοχη, ή μας συμφερει καλυτερα να αγορασουμε εναν vario που εχει καλυτερη κοπη, χρονοδιακοπτη, μικροτερη κατακρατηση, μικροτερο μεγεθος και 150-200 ευρω λιγοτερα και ας εχει πλαστικα? θα μας χαλασει ευκολα ο vario σε οικιακη χρηση?
μας βολευει ο MD εστω και μεταχειρισμενος (χωρις mod) με την μεγαλη του κατακρατηση (αν το εχω καταλαβει σωστα) ή παμε σε μεταχειρισμενο φτηνο ή εστω μεσαιο?
πολλα τα ερωτηματα οσον αφορα την οικιακη χρηση των μυλων
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Θα παρακαλούσα η συζήτηση να μείνει σε προτάσεις μοντέλων όπως είναι ο τίτλος του θέματος.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
yiannis2002s
Αν και πλατίασε λιγο το θεμα απο την αρχική αναζήτηση, με πολύ χρήσιμες πληροφορίες και απόψεις με έκανε να καταλήξω τελικά σε κάτι προσιτό: τον Ascaso i-mini 2. 
Οι κύριοι λόγοι ήταν η μικρομετρική ρύθμιση (με τα καλά κ τα κακά της) , το μικρό και βολικό μέγεθος του και η λογική τιμή του. Για την φρεσκάδα του κοψίματος πριν το shot και τους 2 καφέδες/μερα που θέλω νομίζω οτι θα ειναι ικανοποιητικός.
Ευχαριστώ για τα σχόλια και τις συμβουλές, εύχομαι να έχω ενα καλό και γευστικό αποτέλεσμα... Σύντομα και τα δικά μου σχόλια για τον παραπάνω μύλο και τα αποτελέσματα στο φλιτζάνι (που τελικά αυτό είναι που μετράει....)
Οι κύριοι λόγοι ήταν η μικρομετρική ρύθμιση (με τα καλά κ τα κακά της) , το μικρό και βολικό μέγεθος του και η λογική τιμή του. Για την φρεσκάδα του κοψίματος πριν το shot και τους 2 καφέδες/μερα που θέλω νομίζω οτι θα ειναι ικανοποιητικός.
Ευχαριστώ για τα σχόλια και τις συμβουλές, εύχομαι να έχω ενα καλό και γευστικό αποτέλεσμα... Σύντομα και τα δικά μου σχόλια για τον παραπάνω μύλο και τα αποτελέσματα στο φλιτζάνι (που τελικά αυτό είναι που μετράει....)