Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
-
Gkat
Δημοσίευση
από Gkat » Πέμ Απρ 09, 2020 2:32 pm
knod έγραψε: ↑Πέμ Απρ 09, 2020 1:37 pm
Φαίνεται πως την
έβαλαν στο barista.gr, ίσως μετα την επικοινωνια σου(?), γιατι τις προηγουμενες μερες δεν υπηρχε. παντως ειναι 10% πάνω απο διαφορα ευρωπαικά site που κοιτουσα τις τελευταιες μέρες. Βεβαια όλα ειναι out of stock που σημαινει δεν εχει φυγει ακομα απο ιταλια το βαπόρι.
Δε νομιζω οτι "φταιω" εγω

...
Οντως απο αγγλικα site, ειναι περιπου στις 940 λιρες..
Διαφορά περιπου στο 200αρι (πιο φτηνη) σε σχεση με τις εδω τιμες...
Οντως, παντου out of stock...
-
ioannisz
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
Δημοσίευση
από ioannisz » Πέμ Απρ 09, 2020 3:10 pm
Αυτή που ήταν στο βίντεο είχε ανοξείδωτο boiler και νομίζω ότι αυτό είναι το μοντέλο Χ, που έχει και πολλά άλλα πράγματα επάνω.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
-
PublicDomain
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
Δημοσίευση
από PublicDomain » Πέμ Απρ 09, 2020 3:18 pm
σε πολλά μοντέλα η Lelit έχει σα στόχο να απαλλάξει τον τελικό χρήστη από ένα σωρό μπελάδες και αρκετές φορές τα καταφέρνει!
το cafelat είναι στο ακριβώς απέναντι άκρο, εμπλέκει τον χρήστη σε κάθε λεπτομέρεια
οι single boilers pid είναι στο ενδιάμεσο περίπου και πολύ χοντρικά.
εγώ θέλω η μηχανή μου να έχει ή ένα ή δύο boilers και pid!!
Gkat έγραψε: ↑Πέμ Απρ 09, 2020 2:28 pm
PublicDomain έγραψε: ↑Πέμ Απρ 09, 2020 1:25 pm
βέβαια με το διττό brewing vs steaming πλησιάζει σε μια λογική μονού boiler ίσως διατηρώντας με επιτυχία το ΗΧ
τεσπά είναι σίγουρα μια μοντέρνα μηχανή και μπράβο στη Lelit που το παλεύει!
Αυτο σκεφτομουν κ γω... Πλησιαζει στη λογικη του μονου μποιλερ, οποτε αν ενδιαφερεσαι περισσοτερο για εσπρεσσο, μηπως τελικα μια μηχαμη τετοιου ειδους με pid ή χωρις, σε εβγαζε απο "πειραματισμους"...
Βρισκω ομως ενδιαφερον στη mara, το σταδιο της προ εκχυλισης... τωρα αν στη πραξη κανει διαφορα θα δειξη...
Λεω να το ρισκαρω... Η εναλλακτικη σε μονο boiler θα ηταν μια classika με pid...ακριβη βεβαια!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
-
Gkat
Δημοσίευση
από Gkat » Πέμ Απρ 09, 2020 3:38 pm
PublicDomain έγραψε: ↑Πέμ Απρ 09, 2020 3:18 pm
σε πολλά μοντέλα η Lelit έχει σα στόχο να απαλλάξει τον τελικό χρήστη από ένα σωρό μπελάδες και αρκετές φορές τα καταφέρνει!
το cafelat είναι στο ακριβώς απέναντι άκρο, εμπλέκει τον χρήστη σε κάθε λεπτομέρεια
οι single boilers pid είναι στο ενδιάμεσο περίπου και πολύ χοντρικά.
εγώ θέλω η μηχανή μου να έχει ή ένα ή δύο boilers και pid!!
αρα συμφωνεις οτι υπαρχει περισσοτερο "ρισκο", ας το πουμε, απο την αποψη τουλαχιστον του ενος παραγοντα στην ολη αλυσιδα...
και εννοω την δυνατον σταθεροτερη θερμοκρασια στο γκρουπ...αν εξεταζε κανεις (και παλι λεω) μονο αυτον τον παραγοντα..
και για να σε προλαβω...δε λεω οτι υποννοεις κατι αρνητικο για τη συγκεκριμενη μηχανη...λες εσυ τι θα προτιμουσες...δεκτον
τα επιχειρηματα αυτης της προτιμησης ψαχνω, εφοσον νομιζω εχετε "τριφτεί" περισσοτερο με το θεμα..
https://www.youtube.com/watch?v=2LGMCw80AE4
-
Luckees
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Δημοσίευση
από Luckees » Πέμ Απρ 09, 2020 4:05 pm
Gkat (βάλε ένα όνομα να μιλάμε σαν άνθρωποι) από θέμα θερμοκρασιακής σταθερότητας οι hx είναι βράχοι έναντι οποιασδήποτε single boiler γιατί πολύ απλά διαθέτουν κατά κανόνα μεγαλύτερο boiler και εκμεταλλεύονται το φαινόμενο του θερμοσιφωνισμού έχοντας σωληνώσεις και group σε μόνιμη προθέρμανση. Χώρια που ατμός τους είναι πάντα στεγνός και άπειρος σε ποσότητα. Με μια hx το μόνο που έχεις να μάθεις είναι το cooling flush και μετά απλά απολαμβάνεις καφεδάρες.
Για να μπορέσεις να διαλέξεις όμως πρέπει πρώτα να κάνεις ένα στοιχειώδες διάβασμα για τη διαφορά single/hx ώστε να καταλάβεις ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κάθε φιλοσοφίας και ποιο ταιριάζει περισσότερο σε σένα.
Στη συνέχεια αφού κατασταλάξεις σε ποια κατηγορία είσαι, να δεις το συνολικό σου budget και να συνυπολογίσεις οπωσδήποτε μύλο! Μαζί με τη μηχανή, όχι μετά.
-
Gkat
Δημοσίευση
από Gkat » Πέμ Απρ 09, 2020 4:15 pm
Luckees έγραψε: ↑Πέμ Απρ 09, 2020 4:05 pm
Gkat (βάλε ένα όνομα να μιλάμε σαν άνθρωποι) από θέμα θερμοκρασιακής σταθερότητας οι hx είναι βράχοι έναντι οποιασδήποτε single boiler γιατί πολύ απλά διαθέτουν κατά κανόνα μεγαλύτερο boiler και εκμεταλλεύονται το φαινόμενο του θερμοσιφωνισμού έχοντας σωληνώσεις και group σε μόνιμη προθέρμανση. Χώρια που ατμός τους είναι πάντα στεγνός και άπειρος σε ποσότητα. Με μια hx το μόνο που έχεις να μάθεις είναι το cooling flush και μετά απλά απολαμβάνεις καφεδάρες.
Για να μπορέσεις να διαλέξεις όμως πρέπει
πρώτα να κάνεις ένα στοιχειώδες διάβασμα για τη διαφορά single/hx ώστε να καταλάβεις ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κάθε φιλοσοφίας και ποιο ταιριάζει περισσότερο σε σένα.
Στη συνέχεια αφού κατασταλάξεις σε ποια κατηγορία είσαι, να δεις το συνολικό σου budget και να συνυπολογίσεις
οπωσδήποτε μύλο! Μαζί με τη μηχανή, όχι μετά.
εχω αρχισει διαβασμα...κανω "εντατικα" μαθηματα
Γιώργος...παιδια χαρηκα

-
Luckees
Δημοσίευση
από Luckees » Πέμ Απρ 09, 2020 4:31 pm
Ωραίος. Διάβασε όσα περισσότερα μπορείς και μην πάρεις βιαστικές αποφάσεις γιατί είναι πολλά τα λεφτά...Γιώργη.

-
giorgoscha
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Cafelat Robot
- 2η Μηχανή:: V60
- Μύλος:: TimemoreSculptor64s
- 2ος Μύλος:: Kinu M47 Phoenix
Δημοσίευση
από giorgoscha » Πέμ Απρ 09, 2020 4:33 pm
Luckees έγραψε: ↑Πέμ Απρ 09, 2020 1:07 pm
Από το βίντεο και τα γραφήματα προκύπτει το προφανές. Αφενός στην πρώτη χρήση η βουτιά της θερμοκρασίας είναι τεράστια και μετά από 4-5 χρήσεις, που το δοχειάκι έχει ζεσταθεί, η πτώση είναι μικρότερη (κατά τη γνώμη μου αρκετή).
Συμπεράσματα:
1. Το πρώτο shot είτε θα το πετάξω γιατί θα μου βγει λάθος/ξινό, είτε θα βυθίσω το δοχείο σε ζεστό νερό για να προθερμάνω (ταλαιπωρία).
2. Πρέπει να πάρω ένα καλό θερμόμετρο για να έχω έλεγχο -μέσω μετρήσεων- της θερμοκρασίας (έξτρα κόστος)
3. Δεν πρέπει να μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε back to back shots γιατί η πτώση είναι μεγάλη (λίγο αγχωτικό).
4. Ακόμη και αν κάνω όλα τα παραπάνω επαναληψιμότητα σε 4-6 διαδοχικά shot δεν θα έχω.
Πιστεύω οτι όλα τα παραπάνω προβλήματα έχουν λυθεί με μια μηχανή με ένα μικρό boiler+pid στην οποία έχεις κουμπωμένο το pf και την έχεις προθερμάνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
...
Πιστεύω οτι αυτή η πρόταση είναι εξαιρετική λόγω φορητότητας πχ για κάποιον που ταξιδεύει τακτικά, είναι εμφανίσιμη και με μικρό όγκο, σου δίνει την αίσθηση του λεβιέ και της ελεγχόμενης πίεσης... αλλά το δυνατό της σημείο δεν είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας και αυτό σίγουρα θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της γεύσης.
Πολύ χαίρομαι Αποστόλη που μπήκες στον κόπο να δεις το γράφημα και να απαντήσεις. Αν μπορείς να παραθέσεις κάτι αντίστοιχο (γράφημα ίσως) που να δείχνει την αντίστοιχη πτώση ή μη της θερμοκρασίας κατά την εκχύλιση με μια τυπική μηχανή με PID θα είχε ενδιαφέρον νομίζω.
Να σημειώσω επίσης πως η αρχική μου πρόταση έγινε επειδή είχα καταλάβει ότι το συνολικό άνω όριο χρημάτων (μηχανή+μύλος) που μπορούσε να διαθέσει ο Γιώργος (gkat) ήταν χαμηλότερο από αυτό στο οποίο κατέληξε.
-
Luckees
Δημοσίευση
από Luckees » Πέμ Απρ 09, 2020 4:52 pm
Ρίξε μια ματιά σε ένα πολύ παλιό post από
home-barista για να δεις τι σημαίνει θερμοκρασιακή σταθερότητα σε μια hx. Ήταν η εποχή που είχα στην κατοχή μου μια oscar και αναρωτιόμουν αν έχω ή όχι τη σωστή θερμοκρασία προσπαθώντας να μετρήσω με την αναξιόπιστη μέθοδο "ποτηράκι από φελιζόλ". Φαντάζομαι οτι ψάχνοντας θα βρεις πολλές αντίστοιχες μετρήσεις από χρήστες ή από τις ίδιες της εταιρίες που στήνουν και πουλάνε σοβαρές μηχανές.
-
PublicDomain
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
Δημοσίευση
από PublicDomain » Πέμ Απρ 09, 2020 5:04 pm
Luckees έγραψε: ↑Πέμ Απρ 09, 2020 4:05 pm
η συγκεκριμένη μηχανή είναι πολύ σταθερή και σύμφωνα με το video review που έχει βάλει επάνω και θερμόμετρο δεν θέλει ούτε cooling flash!!
δεν θα μπορούσα όμως να την δουλέψω χωρίς θερμόμετρο επάνω αν και οι 3 θερμοκρασιακές περιοχές είναι πολύ συγκεκριμένες.
το οικονομικό είναι επίσης ένας παράγοντας οπότε για μένα η BZ Unica στα 900 περίπου ήταν το ταβάνι και συνεπώς όλα τα άλλα εκτός εμβέλειας!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr