Tamper

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Tamper

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Ιουν 06, 2010 8:49 am

mx1001 έγραψε:
Alex_Under έγραψε:Μούρθε μόλις το τάμπερ από Eurogat... Ζυγίζει ένα τόνο :lol: ...
Alex πόσο έκανε ?
Spoiler: show
+10 Βαθμούς πέναλτι γιατί αυτό που ρωτάς έχει απαντηθεί στο ίδιο νήμα μερικά posts πριν :lol:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Ιουν 06, 2010 9:39 am

giorgos77 έγραψε:Πηγα χθες το πρωι στο καταστημα της TAF στην Εμμανουηλ Μπενακη και πηρα ενα Tamper της TAF (15euro) το οποιο κανει μια μικρη καμπυλη.Ο barista εκει (Σταυρος,ο οποιος ηταν εξυπηρετικοτατος και φιλικοτατος) μου ειπε οτι ειναι μαι χαρα.Μηπως ομως το συγκεκριμενο tamper χρειαζεται καποιο αλλο τροπο λειτουργιας και ποια η διαφορα του απο τα εντελως επιπεδα??
Γιώργο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καταφατική απάντηση στο ερώτημα σου παρά θεωρίες και προσωπικές προτιμήσεις. Επί το πρακταίω στο επίπεδο το δικό μας πολύ αμφιβάλλω εάν μπορούμε να δούμε στο φλυτζάνι κάποια διαφορά. Πιο σημαντικό είναι η σωστή εφαρμογή του στις διαστάσεις του φίλτρου αλλά ακόμα σημαντικότερο είναι το δικό σου το χέρι και η τεχνική σου.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Δημοσίευση από Alex_Under » Κυρ Ιουν 06, 2010 12:33 pm

Μερικές σκέψεις γιατί να ΜΗΝ πάρει κάποιος κυρτό τάμπερ...Δικιές μου, αν κάνω λαθος, να μου το πείτε..
1) Το shower screen είναι επίπεδο. Γιατί να μην είναι και η επιφάνεια του καφέ
2) Δεν ξέρω αλλά υποθέτω το κυρτό ταμπερ δημιουργεί λιγότερο πάχος καφέ στην μέση και μεγαλύτερο στα άκρα. Άρα το νερό είναι πιο εύκολο να φύγει πιο γρήγορα από την μέsη, άρα και ανομοιόμορφη εκχύληση.
3) Κατά το tamping, ακόμα και με το ίσιο, μου έχει τύχει από την δύναμη που ασκώ να δώσω μια μικρή κλίση και να μου ξεφύγει το χέρι και το τάμπερ έξω από το basket. Φαντάζομαι ότι με το κυρτό αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό. Άρα messy...

Κάποιος μπορεί να μου πει ότι όλα αυτά "είναι υπερβολικά" λόγο της μικρής σχετικά κυρτότητας που συνήθως έχουν αυτά τα ταμπερ. Δεκτό. Αλλά γιατί, εφόσον (αν ισχύουν τα παραπάνω που γράφω) το απόλυτα καλό tamping γίνεται (θεωρητικά) με επίπεδο tamper, τότε να συμβιβαστείς με ένα κυρτό (το οποίο να είναι και ακριβότερο)?
Αν είναι επειδή κάποιος μπορεί να διεκδικεί την διαφορετικότητα, τότε πάω πάσο... :D
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

giorgos77

Δημοσίευση από giorgos77 » Κυρ Ιουν 06, 2010 1:06 pm

Alex_Under έγραψε:Μερικές σκέψεις γιατί να ΜΗΝ πάρει κάποιος κυρτό τάμπερ...Δικιές μου, αν κάνω λαθος, να μου το πείτε..
1) Το shower screen είναι επίπεδο. Γιατί να μην είναι και η επιφάνεια του καφέ
2) Δεν ξέρω αλλά υποθέτω το κυρτό ταμπερ δημιουργεί λιγότερο πάχος καφέ στην μέση και μεγαλύτερο στα άκρα. Άρα το νερό είναι πιο εύκολο να φύγει πιο γρήγορα από την μέsη, άρα και ανομοιόμορφη εκχύληση.
3) Κατά το tamping, ακόμα και με το ίσιο, μου έχει τύχει από την δύναμη που ασκώ να δώσω μια μικρή κλίση και να μου ξεφύγει το χέρι και το τάμπερ έξω από το basket. Φαντάζομαι ότι με το κυρτό αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό. Άρα messy...

Κάποιος μπορεί να μου πει ότι όλα αυτά "είναι υπερβολικά" λόγο της μικρής σχετικά κυρτότητας που συνήθως έχουν αυτά τα ταμπερ. Δεκτό. Αλλά γιατί, εφόσον (αν ισχύουν τα παραπάνω που γράφω) το απόλυτα καλό tamping γίνεται (θεωρητικά) με επίπεδο tamper, τότε να συμβιβαστείς με ένα κυρτό (το οποίο να είναι και ακριβότερο)?
Αν είναι επειδή κάποιος μπορεί να διεκδικεί την διαφορετικότητα, τότε πάω πάσο... :D
Συμφωνω απολυτα με τις σκεψεις σου Alex για αυτο και και εχω τις αμφιβολιες σχετικα με το tamper που πηρα..........
Βεβαια για να το εχουν φτιαξει ετσι καποιο ρολο θα παιζει.Το ερωτημα ειναι πως πρεπει να το χρησιμοποιησεις ετσι ωστε να το εκμεταλευτεις στο επακρον γαι το ρολο τον οποιο φτιαχτηκε με αυτη την κοιλοτητα.
Επισης ποια ειναι η διαφορα στο αποτελεσμα (αν υπαρχει) και αν δεν υπαρχει για ποιο λογο το εφτιαξαν ετσι??????????

Άβαταρ μέλους
dalas
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Ascaso i-mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)

Δημοσίευση από dalas » Κυρ Ιουν 06, 2010 2:23 pm

Κάποιοι λένε ότι το κυρτό "θωρακίζει" καλύτερα τις άκρες του basket ώστε να μην περνάει από εκεί γρηγορότερα το νερό.
Δεν νομίζω πάντως ότι έχει απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Είναι τι σε βολεύει και σου βγάζει εσένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Further reading:
http://www.home-barista.com/espresso-ma ... x-t24.html
http://coffeegeek.com/forums/espresso/q ... 8331#38331
http://coffeetime.wikidot.com/the-big-t ... ed-or-flat
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.

nefilim

Δημοσίευση από nefilim » Κυρ Ιουν 06, 2010 8:02 pm

Και εγώ είμαι της άποψης ότι καλύτερο είναι αυτό που σε βολεύει, και από άποψης βάσης -κυρτό ή επίπεδο ή με ραβδώσεις :D - και σχεδιασμού και βάρους , το σημαντικό είναι να σε βολεύει στο κράτημα/πάτημα. Έχω χρησιμοποιήσει όλων των ειδών τα πατητήρια χωρίς να έχω κάποια ιδιαιτέρη προτίμηση πλην των αισθητικών διαφορών και χωρίς να έχω δει διαφορές στο φλυτζάνι. Για το κυρτό να προσθέσω ότι λέγεται ότι βοηθάει σε 2 τομείς, πρώτον για overdosing, το οποίο το έχω δει στην lapavoni μου, και δεύτερον σε περιπτώσεις όπου η shower screen έχει βίδα που προεξέχει να μην ακουμπάει το coffee puck σε αυτήν με την βοήθεια της καμπύλης που δημιουργεί.

Off topic:
Μπορεί να πήγαινε καλύτερα στο θέμα με τα λινκ, αλλά μια και λέμε εδώ για πατητήρια...έχω πάρει από αυτόν τον τύπο http://stores.ebay.com/Precision-Tamper-Maker?_rdc=1 πατητήρι και -κατά την γνώμη μου- είναι επιπέδου reg barber (έχω και reg barber πατητήρι) στο 1/3 της τιμής, 30 euros με τα μεταφορικά !!!! Η λαβή είναι από αλουμίνιο σε διάφορα χρώματα και η βάση από ανοξείδωτο χάλυβα και έχει και τους 3 τύπους, επίπεδη-ελαφριά,"αμερικάνικη" καμπύλη-με ραβδώσεις- και ζυγίζει ~450g

Άβαταρ μέλους
NaGR
Μηχανή:: ECM Mechanika Profi
2η Μηχανή:: Gaggia Pure
Μύλος:: Graef CM 80
2ος Μύλος:: Eureka Mignon

Δημοσίευση από NaGR » Τρί Ιουν 08, 2010 1:32 am

giorgos77 έγραψε:Πηγα χθες το πρωι στο καταστημα της TAF στην Εμμανουηλ Μπενακη και πηρα ενα Tamper της TAF (15euro) το οποιο κανει μια μικρη καμπυλη.Ο barista εκει (Σταυρος,ο οποιος ηταν εξυπηρετικοτατος και φιλικοτατος) μου ειπε οτι ειναι μαι χαρα.Μηπως ομως το συγκεκριμενο tamper χρειαζεται καποιο αλλο τροπο λειτουργιας και ποια η διαφορα του απο τα εντελως επιπεδα??
τίμια ακούγεται η τιμή
είχε και κυρτό και φλατ ή μόνο κυρτό?
βάλε καμία φωτό άμα μπορείς.

giorgos77

Δημοσίευση από giorgos77 » Τρί Ιουν 08, 2010 11:01 am

Ειχε και ενα flat της rancilio στα 38 euro.
Αυτο που πηρα ειναι της Taf και ειναι 350 γραμμαρια.Μια χαρα ειναι γαι τα λεφτα του.
Συνημμένα
DSC02491.JPG
DSC02490.JPG

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Δευ Ιούλ 05, 2010 2:05 pm

Αγόρασα tamper της προκοπής, 58αρι flat αλουμινένιο C-art απο Eurogat (25.5 Euro) μαζί με το βουρτσάκι και ένα απλό δοσομετρικό της ίδιας εταιρείας,απαραίτητα εργαλεία πιστεύω!!
Γυμνό PF για την μηχανή δεν είχαν όπως επίσης και τυφλό καλαθάκι.Το θέμα είναι ότι μου είπαν πως δεν κάνει να κάνουμε buckflashing στην μηχανή γιατί έχει μικρή αντλία και μπορεί να την χαλάσουμε.
test2.jpg
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Βαγγελης ο καφετζης την Δευ Ιούλ 05, 2010 4:04 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
psycho
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Simonelli Musica
Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone

Δημοσίευση από psycho » Δευ Ιούλ 05, 2010 3:39 pm

Βαγγελης ο καφετζης έγραψε:Αγόρασα tamper της προκοπής, 58αρι flat αλουμινένιο C-art απο Eurogat (25.5 Euro) μαζί με το βουρτσάκι και ένα απλό δοσομετρικό της ίδιας εταιρείας,απαραίτητα εργαλεία πιστεύω!!
Γυμνό PF για την μηχανή δεν είχαν όπως επίσης και τυφλό καλαθάκι.Το θέμα είναι ότι μου είπαν πως δεν κάνει να κάνουμε buckflashing στην μηχανή γιατί έχει μικρή αντλία και μπορεί να την χαλάσουμε.
Της rancilio το blιnd filter ταιριάζει

Απάντηση