Help: Προσιτός μύλος...???

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Re: Help: Προσιτός μύλος...???

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Δευ Μάιος 02, 2011 3:24 pm

Είναι όμως καλό και το να βαράς τον μύλο για να πέσουν όπως λές οι κατακρατήσεις χωρίς να ξέρεις αν έπεσαν και όλα; ;)
Πρώτα μπορεί να κάνεις ζημιά στον μύλο,για μένα είναι αντιαισθητικό να κοπανιέμαι με τον μύλο και τέλος δεν ξέρεις αν έπεσε όλη η ποσότητα.
Ζυγίζεις πριν την δόση που θα κόψεις.Βγαίνουν τα ίδια γραμμάρια μετά το κόψιμο;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Βαγγελης ο καφετζης την Δευ Μάιος 02, 2011 3:25 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

νικολας

Δημοσίευση από νικολας » Δευ Μάιος 02, 2011 3:24 pm

Βαγγελης ο καφετζης έγραψε: Π.χ. Η ρύθμιση κοπής στους ΜΑΖΖΕR δεν είναι κάτι δύσκολο εκτός και αν υπάρχει πρόβλημα κίνησης στα χέρια.
Δόξα τον Θεό με λίγη-ελαφριά δύναμη όλα γίνονται.
Μιλάω για τους ΜΑΖΖΕR χωρίς παρεξήγηση,απλά επειδή έχω.
δεν αντιλεγω καθως δεν τον εχω δουλεψει. απο τα βιντεο ομως βλεπω οτι ο macap (και ο nemoxακος και οι λοιποι σαν και αυτον σε stepless) , εχουν πολυ μεγαλυτερη ακριβεια ρυθμισης.
αν ομως οπως λες, ειναι ευκολος στην ρυθμιση του, τοτε αν και παω "πασο", εντουτοις δεν εχει και το τελειο τροπο να ρυθμιζεις την ακριβεια που χρειαζεται στο μπαγιατεμα του καφε.
αν κανω λαθος ζητω συγνωμη

νικολας

Δημοσίευση από νικολας » Δευ Μάιος 02, 2011 3:26 pm

Βαγγελης ο καφετζης έγραψε:Είναι όμως καλό και το να βαράς τον μύλο για να πέσουν όπως λές οι κατακρατήσεις χωρίς να ξέρεις αν έπεσαν και όλα; ;)
Πρώτα μπορεί να κάνεις ζημιά στον μύλο,για μένα είναι αντιαισθητικό να κοπανιέμαι με τον μύλο και τέλος δεν ξέρεις αν έπεσε όλοι η ποσότητα.
Ζυγίζεις πριν την δόση που θα κόψεις.Βγαίνουν τα ίδια γραμμάρια μετά το κόψιμο;
:lol: οχι βρε, δεν τον κοπαναω, προς θεου! μια ελαφρα κινησουλα για μερικους κοκους που παρακρατουνται στην εξοδο του τουνελ μονο λεω.
το δε συμπαγες σωμα, δεν πεφτει ακομα και αν τον κοπανησεις ! να φανταστεις ουτε με ηλεκτρικο σκουπακι δεν βγαινει αμεσα, μονο με ξυσιμο με αντικειμενο και αφου τον λυσεις.

smoothbore

Δημοσίευση από smoothbore » Δευ Μάιος 02, 2011 4:17 pm

Eγω ενα ξερω και οποιος θελει με βγαζει ψευτη:
Οποιος εχει στα χερια του μυλο απο τους λεγομενους "καλους" δεν ξαναγυρνάει ποτε και με κανένα γκουβέρνο σε κατι υποδεεστερο .

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Δευ Μάιος 02, 2011 5:28 pm

Απο οσο καταλαβα τωρα συζηταμε για το τι σου αρεσει η οχι εσενα (τελειως υποκειμενικο)και οχι για το ποιος κανει πολυ καλα την δουλεια του σε σχεση με την τιμη του και την τιμη των αλλων ακριβοτερων του.Ευτηχως που ειναι ετσι.Υσηχασα.Προς στιγμην νομιζα πως επρεπε να τα πουλησω ολα και να παρω ascaso η nemox.Οποτε εχουμε και λεμε.
Πρωτον για τον md50 που δεν σου ανεφερα εγω αλλα εσυ.Εγω δεν αφηνω μεσα καφε απο το πρωι για το απογευμα και δεν βλεπω το λογο να το κανεις εσυ.Κακως ονομασαμε τον καφε που μενει στο τουνελ κατακρατηση μιας και εφοσον βγαινει ευκολα και γρηγορα με ενα πινελακι δεν κατακρατειται.Επειδη σεβομαι τον εαυτο μου και των αλλων που πινουν καφε σπιτι μου δεν μπορω να φανταστω πως θα χρησιμοποιησω ενα μυλο χωρις να τον καθαρισω με ενα πινελακι και να τον φυσηξω με ενα καλαμακι.Σε καμια περιπτωση δεν μπορει να ακυρωνει ενας μυλος το λογο υπαρξης του για οποιαδηποτε χρηση επειδη δεν τηρει τις δικες σου απαιτησεις(ιδιοτροπιες).
Για τον mazzer φαινεται να τα ξερεις τοσο καλα παρολο που δεν εχεις και δεν εχεις δουλεψει κανεναν.Εκτος αν το εχεις κανει.Εγω δεν εχω δουλεψει αλλα εχω δει και πιει εξαιρετικα καφεδακια μαζι με dallacorte mini και με αψογη σταθεροτητα.Δεν εχω ακουσει ιδιοκτητη mazzer που να εχει φυσικη υποσταση και να αναφερει προβληματα ρυθμισης.Δεν γινονται μυλοι με προβληματα ρυθμισης best seller.
Oσο για τον vario που λες ετσι οπως το ρωτας δεν μπορω να σου το απαντησω.Μπορει να ειναι ετσι οπως το λες ,εγω ομως δεν δινω τοσα λεφτα για πλαστικα μηχανηματα.(υποκειμενικο).
Υπαρχουν καποιες αναλογιες που δεν αλλαζουν επειδη ετσι το θελουμε η ετσι μας αρεσει.Τα μοτερ των μυλων εχουν δονησεις και κραδασμους.Αυτες μεταφερονται πολυ ευκολα απο τα εδρανα στηριξης των μοτερ.Τελος αυτες οι δονησεις ειναι ικανες να ταλαντωνουν τα κοπτικα την στιγμη της αλεσης.Οσο στιβαρο ειναι το σασι τοσο λιγοτερο μπορει να ταλαντωθουν τα κοπτικα.Ταλαντωση των κοπτικων σημαινει και ανομοιομορφια αλεσης.Σκληροι κοκκοι μπορουν να ταλαντωσουν ευκολα το συστημα και τα κοπτικα να μην δουλευουν παραλληλα σε ολη την διαρκεια της αλεσης.Ενα αλλο ζητημα ειναι η ελαστικοτητα των μεταλλων πολυ περισσοτερο δε των πλαστικων.Επειδη εγω τα εχω πολυ καλα ξεκαθαρισμενα αυτα μεσα μου γι αυτο μπαινω στη διαδικασια να σου απαντησω και οχι επειδη εχω κατι με σενα.Πιο πολυ σκεφτομαι πως αυτα που γραφουμε τα διαβαζουν και παιδια με αγνοια και μπορει πολυ ευκολα να επηρεαστουν προς τελειως λαθος κατευθηνσεις μιας και ευκολα συμπεραινει κανεις πως ο γραφων ειναι ιδημων και οσα λεει αποτελουν το αφαν γκατε της γνωσης.Θα μπορουσα να μιλαω για ωρες για το ρολο που παιζει η ποιοτητα κατασκευης στην αλεση αλλα οπως μου ειπε καποιος καλος γνωστης των φορου쨨δημητρη εγραψες τρεις γραμμες εισαι ενταξει,εγραψες σεντονι ,δεν διαβαζουν τιποτ娨 ;) :down:
Ρε παιδια μην τα ισοπεδωνουμε ολα λογω των δικων μας δυνατοτητων και απαιτησεων αγορας.Το καθε μηχανημα εχει λογο υπαρξης και αξια τιμης.Σπανιες ειναι οι περιπτωσεις που επαγγελματικο εργαλειο δεν κανει καλα την δουλεια του σε σχεση με την τιμη του.Παρε τον μυλο που σου αρεσει αλλα μην λες οτι ολοι οι αλλοι διαγραφονται γιατι δεν μου τηρουν τις προυποθεσεις.
Μια χαρα εκαναν την δουλεια τους κατα σειρα οι ΜΜ ,macap και τωρρα md 50 στον παγκο μου και αν βρω και κανεναν mazzer θα τον βαλω και αυτον στο παιχνιδι. :lol: :lol:
Και για να κλεισω αυτο που λες σε σχεση φλυτζανι-φτηνος μυλος-ακριβος μυλος δεν ειμαι τοσο βαθυς γνωστης ωστε να σου δωσω την απαντηση την σωστη.Μπορω να σου δωσω δυο ειδων απαντησεις.Πρωτον την απαντηση που θες να ακουσεις και δευτερον την απαντηση που δεν θες να ακουσεις.Καμμια ομως δεν θα ειναι η σωστη γι αυτο αν μετα απο καιρο φτασω στο επειπεδο να μπορω να σου απαντησω να εισαι σιγουρος οτι θα το κανω.

Υ.Γ.Ενα ειναι σιγουρο.Rancilio md 50 και να ηθελες δεν θα σου πουλησω ποτε εκτος αν γραψεις 100 φορες στο πινακα:
Δεν κατηγορω ξανα αυτα που δεν αγοραζω. :lol: :lol: :f010:

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Δευ Μάιος 02, 2011 5:34 pm

Μολις τωρα συνειδητοποιησα :shock: πως ολη αυτη η συζητηση ειναι για αλλο τοπικ σχετικο με μυλους και ισως να πρεπει να φυγει απο εδω . :a030:

νικολας

Δημοσίευση από νικολας » Δευ Μάιος 02, 2011 6:33 pm

βρε Dr με παρεξηγησες!
τι ειναι αυτο που θελω να ακουσω και τι αυτο που δεν θελω?
την αληθεια θελω, τοσο την θεωρητικα σωστη, οσο και την επι του πρακτεου...

ακομα και αποψη να ειχα μορφωσει, τουτη σαφως θα ηταν λανθασμενη αν δεν στηριζοταν σε αυτους τους δυο αξονες.
αλλά δεν εχω σιγουρια ακομα επειδη δεν γνωριζω πολλα και γιαυτο την ψαχνω.
αυτο που λες περι ταλαντωσεων για παραδειγμα, οντως δεν το ειχα σκεφτει, αν και δεν γνωριζω το κατα ποσο μια μαζα σκληρου μεταλλου κωνικης μορφης σε κατακορυφο αξονα θα προκαλεσει ισχυρες ταλαντωσεις τετοιες ωστε να επηρεαστει η κοπη αισθητα.

απο την αλλη δεν ξερω κατα ποσο δηλει ελλειψη σεβασμου ο μη καθημερινος καθαρισμος του μυλου, καθως δεν αλεθουμε βρωμιες, καφε αλεθουμε. ασε που εγω τον καθαριζω μια φορα τη βδομαδα, ενω στα καφε τον καθαριζουν οταν αλλαξουν μαχαιρια, μια φορα το διμηνο ή και εξαμηνο!αν ειναι να λυνω και να καθαριζω τον μυλο καθε φορα που κοβω καφε, τοτε βαλτου ριγανη που λενε και στο χωριο! :lol:
προτιμω την sgl με τα pods της :f010:

αν εχω καταλαβει λαθος το θεμα παρακρατησης, τοτε ζητω συγνωμη, αλλα αυτο που καταλαβαινω περι των μεγαλων μυλων ειναι οτι λογω διαστασεων δεν βγαζουν ολο το καφε, παρα του οτι εχουν και αυτοι, την στρωση περιμετρικα του μαχαιριου απο μαζεμενο καφε.
οτι αφηνουν δηλαδη κατι, οπως αφηνουν στο doser οσοι εχουν τετοιο. δηλαδη στον MD ,στον μινι κλπ με doser, αυτοι βγαζουν ολο το καφε απο μεσα τους (περαν της στρωσης του "ξεραμενου" που εχει επικαθισει περιμετρικα του σωματος του μυλου? τοτε δεν θα επρεπε να υπαρχουν doserless μυλοι.

επιπλεον, σαφως η αισθηση ενος βαριου καλου μυλου, (ειδα προ ημερων τον mazzer mini , τον sj και τον MD50 μαζι στον τοπικο αντιπροσωπο της tusso και σχηματισα αποψη παρα του οτι δεν τους δουλεψα) ειναι αντιστοιχη της οδηγησης μιας μερσεντες S-klasse αλλά αν θες να πας μικρες διαδρομες μεσα στην αθηνα προτιμοτερο ενα smart.
καλυτερη και ωραιοτερη η μερτσα αλλα΄το σμαρτ βολευει.
καπως ετσι νομιζω ειναι και για την οικιακη χρηση εκτος και αν κανω τοσο λαθος.

δεν ξερω , και εγω φοβομουν τα πλαστικα του vario και σιγουρα δεν υπαρχει ταξη συγκρισης μεταξυ των γνωσεων των δυο μας αλλά και της εμπειριας μας. δεν νομιζω οτι καποιος νεος θα ακολουθησει αυτο που λεω αφου αλλωστε δηλωνω οτι εχω ελλειψη εμπειριας, απλα λεω τη γνωμη μου που μου φαινεται λογικη.

υγ
κοιτα να βρεις την σωστη μοντα με το τερας και ασε τα "δεν το πουλαω" :lol: :a025:

νικολας

Δημοσίευση από νικολας » Δευ Μάιος 02, 2011 7:02 pm

smoothbore έγραψε:Eγω ενα ξερω και οποιος θελει με βγαζει ψευτη:
Οποιος εχει στα χερια του μυλο απο τους λεγομενους "καλους" δεν ξαναγυρνάει ποτε και με κανένα γκουβέρνο σε κατι υποδεεστερο .
αυτο που λες σμουθ με βαζει σε σκεψεις.
αν ειναι ετσι... τοτε μαλλον δικιο θα εχετε

υγ
στους υποδιαιστερους που λες, ανηκει και ο vario και ο compak touch?

smoothbore

Δημοσίευση από smoothbore » Δευ Μάιος 02, 2011 7:47 pm

Δεν ειχα ουτε εχω δει εστω απο κοντα κανεναν απο τους 2 και μιλωντας γιαυτους μπορω να πω οτι ο K3 εχει καλες προδιαγραφες στα χαρτιά να παραγει σταθερο και καλο αποτέλεσμα, δηλαδή, 250w μοτερ και μεγαλα 58ρια μαχαιρια .
Στα χαρακτηριστικα τουλάχιστον παιζει επι ισοις οροις οποτε δεν τιθετε καν θεμα υποβιβασμου σε κατι δευτερο.
Απεναντιας απο μια τετοια κατασκευη εχεις περισσοτερες απαιτησεις για την οποια δεν μπορω να εκφερω γνωμη ή να αμφισβητησω τις ικανοτητες του.

Οσο για τον Vario αν μιλάμε για τον γνωστο σαν Mahlkonig η Baratza Vario 885 λεγοντε απο καλα εως άριστα λογια για την αποδοση του και απο γνωστες μάλιστα ,οχι μονο χρηστες που ο καθενας μπορει να λεει οτι θελει .
Παρεχει καποιες ψηφιακες ευκολιες και μοιαζει ιδανικος για τον hοme user αλλα δεν θα τον αγοραζα μιας και ανηκω στην ιδια σχολη με τον Doc οπου δεν θα εδινα τοσα λεφτα για αυτον ,πες απο προκατάληψη ή απο οτιδήποτε δεν θα τον έπαιρνα , δεν θα τον εβαζα ποτε ομως στην κατηγορια του I mini ,isomac ,nemox κ.λ.π. γιατι και τιμολογιακά δεν ειναι καν κοντά.
Ο Βαγγέλης που ειχε τον minion , ενα μυλο εφάμιλο του Rocky , μπορει να σου εξηγησει περισσοτερο της διαφορές που βρηκε περνωντας απο αυτον στον Mazzer .

ΥΓ
Για το μονο που ειμαι σιγουρος ειναι οτι σε καμια περιπτωση ο Βαγγέλης δεν θα ξαναγυρνουσε πισω στον minion.
Εγω το 2006 - και την εποχη που ημουν ασχετος - ειχα στο σπιτι μου μαζι με την Krups αυτον τον μυλο
http://sovranastore.com/esgrin.html
οχι αυτον με το doser αλλά τον άλλον , αν δεις τις προδιαγραφες θα πεις gamato πράμα , εγω ομως εφαγα τοσο φρικη που τον εδωσα πισω στον δωριζοντα , λειτουργει ακομα (αφου δεν τον κάψαμε που κοβαμε μισοκιλα :lol: :lol: ) ειναι με βημα αλλα οι δυνατοτητες fine άλεσης σταματάνε νωρίς και άμα δεν παρει μεσα κοκους .....πρεπει να τον γυρισεις πισω ,πολύ πισω και να κοψεις απο χοντρο και τσουκου -τσουκου σφιξε και ξανα τσουκου -τσουκου και αντε και συ ο μυλος σου :lol: :lol:

νικολας

Δημοσίευση από νικολας » Δευ Μάιος 02, 2011 8:04 pm

νικολας έγραψε: το δε συμπαγες σωμα, δεν πεφτει ακομα και αν τον κοπανησεις ! να φανταστεις ουτε με ηλεκτρικο σκουπακι δεν βγαινει αμεσα, μονο με ξυσιμο με αντικειμενο και αφου τον λυσεις.
εννοειται οτι δεν λεω για κατσαβιδια ε? :lol:
απλα πρεπει να το "σπασεις" με το χερι για να γινει κομματια και ετσι να ξεκολλησει απο το σωμα του μυλου και να τα τραβηξει το σκουπακι επειτα.

σμουθ, μαλλον επεσες σε λαθος κατασκευη με τον συγκεκριμενο, κατι που σαφως δεν κανει ο mazzer, αλλά ουτε και ο nemox ουτε και ο ascaso απο οσο εχω διαβασει

τελικα για τα μεγαλα κωνικα μαλλον τα κρατανε για να τα πουλανε σε χαϊ τιμες
φανταζεσαι να ειχαν οι μικροι μυλοι φλατ μαχαιρια των 32 mm με μοτερ των 100 vat? :lol: :P
θα βγαζαμε γενια μεχρι να κοψουμε μια διπλη δοση :f010:

Απάντηση