Συνοδευτικός μύλος για απλή espressiera

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Thanos87
Όνομα: Θάνος
Μηχανή:: Hario v60
2η Μηχανή:: Nespresso Krups
Μύλος:: Kinu M47
2ος Μύλος:: Rhino- HandGrinder

Re: Συνοδευτικός μύλος για απλή espressiera

Δημοσίευση από Thanos87 » Παρ Φεβ 03, 2017 1:11 am

Τέλειος φίλε, εξαιρετικό setup. Για τη Μοκκα λογικά θα πρέπει να κόψεις ψιλότερα από οτι για το v60. Γενικά το κόψιμο αυτό το τοποθετούν ανάμεσα σε εσπρεσο και V60
Άντε καλά καφεδάκια. :coffee:

Άβαταρ μέλους
Jazz
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty

Δημοσίευση από Jazz » Παρ Φεβ 03, 2017 10:24 am

melenaos έγραψε:Τα παρήγγειλα όλα και περιμένω πως και πως να έρθουν.

Διαλεξα τον Fiorenzato τελικά και τον v60 για pour over. Πήρα και τη ζυγαριά του, λίγο ακριβημου φάνηκε αλλα απο ότι κατάλαβα χωρίς αυτή δε θα εχεις καλο επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα.

Πήρα και ένα μπρίκι για μοκα, ελπίζω να παίζουν και τα δυο με την ίδια ρύθμιση στο κοψημο.
Αν θέλεις πες μας και τιμές/κόστος του όλου set up.
Πολύ καλή θεωρώ επιλογή μύλου! Καλορίζικος όλος ο εξοπλισμός και καλά καφεδάκια! Τώρα αρχίζουν τα ωραία. :oneup:
Πόσο πήρες τη ζυγαριά; Γενικά οι συγκεκριμένες είναι ακριβές, αλλά την hario συγκεκριμένα την έχω δει από 35€ μέχρι και 50€... Η ίδια ζυγαριά, σε διαφορετικές τιμές, σε διαφορετικά καταστήματα...
Το μπρίκι απαιτεί άλλο βαθμό άλεσης σε σχέση με το v60 dripper. Δε ξέρω αν θα σε βοηθήσει αυτό που θα σου πω, αλλά θα σου δώσω ένα παράδειγμα/μπούσουλα απλά και μόνο για να καταλάβεις τη διαφορά στο εύρος κοπής: Επιλέγω ως παράδειγμα, έναν Mahlkonig EK43. Ο συγκεκριμένος μύλος έχει αριθμημένο εύρος κοπής από 1 έως 11 (https://static.prima-coffee.com/styles/ ... k=4p2ncYgy)
Το 1 είναι το μέγιστο fine/λεπτό κόψιμο. Το 11 είναι το μέγιστο coarse/χοντρό κόψιμο. Αν υποθέσουμε ότι (με κατάλληλη ρύθμιση του μύλου εννοείται!) στο 1 κόβεις Ελληνικό κατά προσέγγιση (γιατί ελληνικός χωρίς μυλόπετρα δεν...) και στο 1.4 περίπου espresso για ορθή εκχύλιση (με non pressurised basket φυσικά και με όλες τις τηρούμενες παραμέτρους) και στο 11 κόβεις για French Press/Γαλλική πρέσα (θέλεις coarse άλεση, που εκεί στη δίνει ο μύλος με την εν λόγω ρύθμιση), τότε στο 7 παίρνεις κατάλληλο αποτέλεσμα για brew σε χάρτινο φίλτρο (V60, Chemex κοκ) και στο 4 παίρνεις επιθυμητό αποτέλεσμα για Μπρίκι/moka pot. Στο 9 πχ, με την ίδια ρύθμιση, κόβεις σωστά για μόνιμο μεταλλικό φίλτρο., και στο 6-6.5 για υφασμάτινο φίλτρο.

Θα μου πεις τώρα, τι μου λες και για πιο λόγο;; Ουσιαστικά τα παραπάνω τα αναφέρω ως παράδειγμα μόνο και μόνο για να αντιληφθούμε το εύρος κοπής για εκάστοτε εκχυλίσεις με διάφορους τρόπους. Το συμπέρασμα είναι ουσιαστικά:
Fine ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------> Coarse
Ελληνικός < Espresso για Επαγγελματική μηχανή < Gaggia (η καλή) < Οικιακή Ψευτο- espressoμηχανή < Πολυκαφετιέρα < Μπρίκι < Υφασμάτινο Φίλτρο < Χάρτινο φίλτρο < Μόνιμο μεταλλικό φίλτρο < Έμβολο/Γαλλική πρέσα

melenaos
Μηχανή:: Krups Nespresso
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από melenaos » Παρ Φεβ 03, 2017 11:36 am

Ευχαριστώ για αυτή την ανάλυση στο άλεσμα, θα μου φανεί σίγουρα χρήσιμη όταν αρχίσω τους πειραματισμούς.
Υποθέτω ότι για να βρω ακριβώς τη σωστή θέση καθοριστικός παράγοντας είναι ο χρόνος εκχύλισης.

Το πρόβλημα θα είναι όταν θα πρέπει να αλλάζω τη ρύθμιση στον μύλο από v60 σε μοκα. Θα μαρκάρω τα σημεία για τον κάθε καφέ και ελπίζω αυτά να παραμένουν σταθερά και να μην αλλάζουν με τον χρόνο.

Κόστος εξοπλισμού:
- Fiorenzato Nano F4E, 469€, Maxicoffee
- Ζυγαριά - χρονόμετρο Hario, 45€, Coozina
- Bialetti Venus Elegance 4φτζ, 28€, Coozina
- Hario plastic 1-4φτζ, 8€, Coozina

Πραγματικά δεν περίμενα ότι θα έδινα τοσα χρήματα για εξοπλισμό πριν από 6 μέρες όπου και ξεκίνησα το ψάξιμο για τον καφέ. Πόσο μάλλον ότι θα αγόραζα μύλο και οτί αυτός θα ήταν κατά 5 φορές πιο ακριβός από τις καφετιέρες!

Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας και ελπίζω να πιάσει τόπο η επένδυση σε χρόνο και χρήμα.

Άβαταρ μέλους
Artisti
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Δημοσίευση από Artisti » Παρ Φεβ 03, 2017 12:08 pm

Η Bialetti είναι παραπάνω από όσο θέλεις για ένα άτομο καλύτερα να είχε πάρει μικρότερη.
Γενικά τα μπρίκια πρέπει να ταιριάζουν με τα φλιτζάνια που θα σερβίρουμε.
Στη θέση σου θα προτιμούσα το κεραμικό Hario.

melenaos
Μηχανή:: Krups Nespresso
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από melenaos » Παρ Φεβ 03, 2017 6:03 pm

Θέλω να φτιάχνω για δυο άτομα δυο διπλούς καφέδες. Είχα παλιά για δυο και έπρεπε να φτιάχνω δυο φορές

georgio
Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
Μύλος:: Ascaso i-mini i2
Οι καφέδες μου:: Hausbrandt Gourmet, Taf, C.I coffees

Δημοσίευση από georgio » Σάβ Φεβ 04, 2017 2:11 am

Jazz έγραψε:
melenaos έγραψε:Τα παρήγγειλα όλα και περιμένω πως και πως να έρθουν.

Διαλεξα τον Fiorenzato τελικά και τον v60 για pour over. Πήρα και τη ζυγαριά του, λίγο ακριβημου φάνηκε αλλα απο ότι κατάλαβα χωρίς αυτή δε θα εχεις καλο επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα.

Πήρα και ένα μπρίκι για μοκα, ελπίζω να παίζουν και τα δυο με την ίδια ρύθμιση στο κοψημο.
Αν θέλεις πες μας και τιμές/κόστος του όλου set up.
Πολύ καλή θεωρώ επιλογή μύλου! Καλορίζικος όλος ο εξοπλισμός και καλά καφεδάκια! Τώρα αρχίζουν τα ωραία. :oneup:
Πόσο πήρες τη ζυγαριά; Γενικά οι συγκεκριμένες είναι ακριβές, αλλά την hario συγκεκριμένα την έχω δει από 35€ μέχρι και 50€... Η ίδια ζυγαριά, σε διαφορετικές τιμές, σε διαφορετικά καταστήματα...
Το μπρίκι απαιτεί άλλο βαθμό άλεσης σε σχέση με το v60 dripper. Δε ξέρω αν θα σε βοηθήσει αυτό που θα σου πω, αλλά θα σου δώσω ένα παράδειγμα/μπούσουλα απλά και μόνο για να καταλάβεις τη διαφορά στο εύρος κοπής: Επιλέγω ως παράδειγμα, έναν Mahlkonig EK43. Ο συγκεκριμένος μύλος έχει αριθμημένο εύρος κοπής από 1 έως 11 (https://static.prima-coffee.com/styles/ ... k=4p2ncYgy)
Το 1 είναι το μέγιστο fine/λεπτό κόψιμο. Το 11 είναι το μέγιστο coarse/χοντρό κόψιμο. Αν υποθέσουμε ότι (με κατάλληλη ρύθμιση του μύλου εννοείται!) στο 1 κόβεις Ελληνικό κατά προσέγγιση (γιατί ελληνικός χωρίς μυλόπετρα δεν...) και στο 1.4 περίπου espresso για ορθή εκχύλιση (με non pressurised basket φυσικά και με όλες τις τηρούμενες παραμέτρους) και στο 11 κόβεις για French Press/Γαλλική πρέσα (θέλεις coarse άλεση, που εκεί στη δίνει ο μύλος με την εν λόγω ρύθμιση), τότε στο 7 παίρνεις κατάλληλο αποτέλεσμα για brew σε χάρτινο φίλτρο (V60, Chemex κοκ) και στο 4 παίρνεις επιθυμητό αποτέλεσμα για Μπρίκι/moka pot. Στο 9 πχ, με την ίδια ρύθμιση, κόβεις σωστά για μόνιμο μεταλλικό φίλτρο., και στο 6-6.5 για υφασμάτινο φίλτρο.

Θα μου πεις τώρα, τι μου λες και για πιο λόγο;; Ουσιαστικά τα παραπάνω τα αναφέρω ως παράδειγμα μόνο και μόνο για να αντιληφθούμε το εύρος κοπής για εκάστοτε εκχυλίσεις με διάφορους τρόπους. Το συμπέρασμα είναι ουσιαστικά:
Fine ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------> Coarse
Ελληνικός < Espresso για Επαγγελματική μηχανή < Gaggia (η καλή) < Οικιακή Ψευτο- espressoμηχανή < Πολυκαφετιέρα < Μπρίκι < Υφασμάτινο Φίλτρο < Χάρτινο φίλτρο < Μόνιμο μεταλλικό φίλτρο < Έμβολο/Γαλλική πρέσα
Μια απορια... Ο ελληνικος ειναι ίδιος ή διαφορετικός με τον καφε που παίρνουμε για εσπρεσσο/φιλτρου/κλπ.. ; Ή μήπως ειναι διαφορετικος και απλα κ ο καφες που κανει για εσπρεσο με πολυ λεπτό κοψιμο κανει και για ελληνικό;

Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Όνομα: Γιαννης
Μηχανή:: Bezzera Aria Top
Μύλος:: Mazzer Philos
Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!

Δημοσίευση από UltiMo_ » Σάβ Φεβ 04, 2017 2:13 am

πόσο έχει ο ελληνικός το κιλό; πόσο ο μάπα espresso και πόσο ο καλός espresso.

αυτό θα σου δώσει την απάντηση σου.
When life throws you curves, aim for the apex

Άβαταρ μέλους
Artisti
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Δημοσίευση από Artisti » Σάβ Φεβ 04, 2017 9:53 am

Quiz Show βάζεις στο άνθρωπο ultimo ;
Πες του απλά:
ότι σαβούρα υπάρχει στο καφέ την ψήνουν για Ελληνικό.

Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Όνομα: Γιαννης
Μηχανή:: Bezzera Aria Top
Μύλος:: Mazzer Philos
Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!

Δημοσίευση από UltiMo_ » Σάβ Φεβ 04, 2017 7:09 pm

είναι ευρέως διαδεδομένο οτι ο ελληνικός ειναι ο καλύτερος και υγιεινότερος καφές.
εγώ λέω οτι είναι ρομπουστίλα του κερατά. αλλα κανείς δε συμφωνεί.
η ομοιότητα στην τιμή του ελληνικού με τον espresso robusta είναι το μόνο επιχείρημα
When life throws you curves, aim for the apex

Άβαταρ μέλους
Edesso
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Espresso Baby DIY
2η Μηχανή:: V60/Bonavita
Μύλος:: Comandante C40
2ος Μύλος:: Compak K10
Οι καφέδες μου:: cup10 mokka

Δημοσίευση από Edesso » Κυρ Φεβ 05, 2017 10:58 pm

Μπραβο που επελεξες να επενδυσεις στο μυλο :a013:
V60 κεραμικο με διαφορα πολυ καλυτερο απο το πλαστικο
και οπωσδηποτε kettle με goose neck ή με pid βλεπε bonavita και brewista ή σκετο αλλα θα παρεις σιγουρα καποιο θερμομετρο
espresso junkie...

Απάντηση