Tamper

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Άβαταρ μέλους
dimach
Όνομα: Αχιλλέας
Μηχανή:: ECM Classika
Μύλος:: Timemore Sculptor78s
2ος Μύλος:: Ascaso I2 mini
Οι καφέδες μου:: round cup ,taf

Re: Tamper

Δημοσίευση από dimach » Πέμ Μαρ 31, 2011 1:03 am

βαση και λαβη 28,78 + φπα

νικολας

Δημοσίευση από νικολας » Πέμ Μαρ 31, 2011 1:15 am

επειδη η eurogat δεν εχει τιμες, μπορεις να δωσεις λινκ να καταλαβω ποιο λες?

anepro

Δημοσίευση από anepro » Πέμ Μαρ 31, 2011 1:32 am

Δες εδώ: http://www.eurogat.eu/userfiles/file/40 ... %20new.pdf στη σελίδα 6 που ξεκινούν οι λαβές και ακολουθούν οι βάσεις των tamper.

νικολας

Δημοσίευση από νικολας » Πέμ Μαρ 31, 2011 1:59 am

μερσι!
γνωριζει καποιος το αν πραγματι οι κοιλες πατουσες μας δινουν περισσοτερο ελεγχο στην εκχυλιση?
σιγουρα στρωνουν την επιφανεια πιο ευκολα απο τις επιπεδες αν τουτη εχει παρει κλιση (την φερνουν σε οριζοντια θεση πιο ευκολα). αλλα μηπως επιπλεον επηρεαζουν πιο πολυ την εκχυλιση?
υπαρχει κανεις που να εχει 2 ταμπερ (με επιπεδη και με κοιλη πατουσα στην ιδια διαμετρο) να μας πει αν ειδε διαφορες?
δεν ειδα καποια ξεκαθαρη θεση μεσα στο τοπικ γιαυτο ρωτω.

anepro

Δημοσίευση από anepro » Πέμ Μαρ 31, 2011 2:12 am

Ίσως σε διαφωτίσει αυτό το video από τις Gail και Kat στο SeattleCoffeeGear:
http://www.youtube.com/watch?v=DLLXmzCcNsM

Update: Το τελικό συμπέρασμα (που κατάλαβα εγώ) είναι ότι δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα το τελικό αποτέλεσμα με τη χρήση κάποιας συγκεκριμένης βάσης.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος anepro την Πέμ Μαρ 31, 2011 2:17 am, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

νικολας

Δημοσίευση από νικολας » Πέμ Μαρ 31, 2011 2:14 am

σε ευχαριστω, αλλα τα αγγλικα μου και δη στο προφορικο ειναι αστα να πανε :lol:

νικολας

Δημοσίευση από νικολας » Πέμ Μαρ 31, 2011 2:26 am

anepro έγραψε: Update: Το τελικό συμπέρασμα (που κατάλαβα εγώ) είναι ότι δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα το τελικό αποτέλεσμα με τη χρήση κάποιας συγκεκριμένης βάσης.
αχα!
παρατηρησα οτι στο κοιλο ταμπερ μου θυμισε λιγο τις δικες μου εκχυλισεις. λιγο πιο αργες αρχικα, λιγο πιο γρηγορες αργοτερα.
οπότε οι οποιες διαφοροποιησεις μου οφειλονται περισσοτερο στην μικροτερη (κατα 2 χιλ. ) διαμετρο του ταμπερ του ταφ σε σχεση με το pf

νικολας

Δημοσίευση από νικολας » Πέμ Απρ 28, 2011 12:06 pm

αγορασα πριν μερικες μερες και το consept art 58mm με επιπεδη επιφανεια.
λοιπον κανει πολυ καλυτερη δουλεια στο pf της gaggia που ειναι 59 mm απο το αλουμινενιο της taf το οποιο ειναι μονο 57 mm.
η ροη ειναι καλυτερη, η καθυστερηση στην εναρξη ροης ειναι πιο αναλογικη με τον συνολικο χρονο εκχυλισης (με το ταμπερ της taf καθυστερουσε να αρχισει ας πουμε 10 δευτ απο την στιγμη που πατουσα την εναρξη και μεσα σε αλλα 10-15 δευτερα ειχα τα 60 ml). και τουτο γιατι το ταμπερ ηταν αρκετα μικροτερο απο αυτο που επρεπε με αποτελεσμα οταν πλεον το νερο ανοιγε διαυλους ροης περιμετρικα του καλαθιου, μετα να οδηγειται εκει επειδη εβρισκε λιγοτερη αντισταση.
σιγουρα τωρα η ροη ειναι πιο στρωτη, και επιπλεον η γευση του καφε λιγο καλυτερη καθως μαλλον δεν περνα τοσο νερο περιμετρικα του καλαθιου.
σιγουρα καλυτερο αποτελσμα θα παρω αν βρω το 58,5 mm που θα ερθει λογικα τελεια πανω στο καλαθακι της gaggia.

καλυτερα λοιπον για τους νεους που εχουν gaggia, ειναι το να δωσουν κατι παραπανω και να αογρασουν ευθεις εξ'αρχης το consept art 58 mm παρα το 57 της taf και ας εχει την διπλασια τιμη

Άβαταρ μέλους
Fazerman
Όνομα: Λαμπης
Μηχανή:: lelit plust pid
Μύλος:: Mazzer mini E
Οι καφέδες μου:: lavazza tiera
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Fazerman » Πέμ Απρ 28, 2011 3:04 pm

Βρε νικολα δεν το λεγες λιγο νωριτερα; Πηρα κ εγω το κοιλο σαν το δικο σου λογω χαμηλης τιμης. Κατι με ετρωγε ομως οτι
Επειδη ειναι στενοτερο θα υπαρχει θεματακι. Αυτο που περιγραφεις για την ροη ακριβως ετσι συμβαινει κ σ εμενα. Το νεο σου ταμπερ απο που το αγορασες κ ποσο;

Hobis

Δημοσίευση από Hobis » Πέμ Απρ 28, 2011 10:29 pm

Το αλουμινένιο Τάμπερ είναι δυσχρηστο γιατι κολάει πάνω ο καφές ποιο έυκολα και δεν περιστρέφετε εύκολα το τάμπερ μεσα στο καλαθάκι (pf) σαν να φρενάρει λίγο.
Επίσεις μια δική μου παρατήρηση αν το στρώσιμό σας στο καλαθάκι είναι επίπεδο όπως σε όλα τα βίντεο που έχουμε δεί όλοι καλό είναι να χρησιμοποιειται επίπεδη βάση τάμπερ ή ripple, και όχι κοιλο ή c-ripple!!! (Προσωπική άποψη)

Απάντηση