Lelit PL41 PLUST PID αρχικό setup

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Alexandros
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Lelit Glenda
Μύλος:: Niche Zero
2ος Μύλος:: ProBarista G-IOTA

Re: Lelit PL41 PLUST PID αρχικό setup

Δημοσίευση από Alexandros » Πέμ Δεκ 10, 2020 5:29 pm

manos0013 έγραψε:
Πέμ Δεκ 10, 2020 12:21 am
Καλησπέρα φίλε μου . Μπορείς να μας εξηγήσεις με λίγα λόγια τι είναι το offset που αναφέρεις πιο πάνω και γιατί να το ρυθμίσει στο μείον 8?
Καλησπέρα, εν ολίγοις, ο αισθητήρας δείχνει θερμοκρασία του boiler, που όπως έχουν μετρήσει μερικοί, έχει απόκλιση περίπου 8°C από τη θερμοκρασία του group. Πχ δείχνει 101°C, ενώ το νερό που θα εξάγεται από την κεφαλή θα έχει περίπου 93°C.
Αν σε εξυπηρετεί να βλέπεις τη θερμοκρασία της κεφαλής (93°C - ενώ ο αισθητήρας θα μετράει 101), έχεις τη δυνατότητα μέσω της παραμέτρου F04 του pid να ρυθμίσεις αυτή την απόκλιση των περίπου 8°C.
tserv έγραψε:
Πέμ Δεκ 10, 2020 7:30 am
Τι εννοείς όμως να βάλουν κατευθείαν μανόμετρο ? Ποιοι θα το βάλουν και πως ?
Αν πάρεις τη μηχανή από τον επίσημο αντιπρόσωπο - Barista.gr - έχει Service και σου τοποθετεί το μανόμετρο στην πρόσοψη, στο σημείο περίπου που είναι το κόκκινο αυτοκόλλητο της Lelit, χωρίς να χάνεις την εγγύηση.

manos0013
Όνομα: Manos
Μηχανή:: Lelit Elizabeth
Μύλος:: Baratza sette 270wi
Οι καφέδες μου:: Jacobs prof,hacienda blend,cup 10

Δημοσίευση από manos0013 » Πέμ Δεκ 10, 2020 6:07 pm

Alexandros έγραψε:
Πέμ Δεκ 10, 2020 5:29 pm
manos0013 έγραψε:
Πέμ Δεκ 10, 2020 12:21 am

Καλησπέρα, εν ολίγοις, ο αισθητήρας δείχνει θερμοκρασία του boiler, που όπως έχουν μετρήσει μερικοί, έχει απόκλιση περίπου 8°C από τη θερμοκρασία του group. Πχ δείχνει 101°C, ενώ το νερό που θα εξάγεται από την κεφαλή θα έχει περίπου 93°C.
Αν σε εξυπηρετεί να βλέπεις τη θερμοκρασία της κεφαλής (93°C - ενώ ο αισθητήρας θα μετράει 101), έχεις τη δυνατότητα μέσω της παραμέτρου F04 του pid να ρυθμίσεις αυτή την απόκλιση των περίπου 8°C

Σορρυ...αλλα επειδή δεν κατάλαβα. Εννοείς ότι αν κάνουμε την ρύθμιση που προτείνεις, η θερμοκρασία που θα βλέπουμε θα είναι πιο κοντά(δεν θα έχει τόσο μεγάλη απόκλιση)στην θερμοκρασία του group?
(Παρήγγειλα την συγκεκριμένη μηχανή,περιμένω να έρθει και προσπαθώ να μαζέψω όσο πιο πολλές πληροφορίες μπορώ μιας και είμαι νέος 🙂)

Alexandros

Δημοσίευση από Alexandros » Πέμ Δεκ 10, 2020 10:15 pm

manos0013 έγραψε:
Πέμ Δεκ 10, 2020 6:07 pm
Alexandros έγραψε:
Αν σε εξυπηρετεί να βλέπεις τη θερμοκρασία της κεφαλής (93°C - ενώ ο αισθητήρας θα μετράει 101), έχεις τη δυνατότητα μέσω της παραμέτρου F04 του pid να ρυθμίσεις αυτή την απόκλιση των περίπου 8°C
Σορρυ...αλλα επειδή δεν κατάλαβα. Εννοείς ότι αν κάνουμε την ρύθμιση που προτείνεις, η θερμοκρασία που θα βλέπουμε θα είναι πιο κοντά(δεν θα έχει τόσο μεγάλη απόκλιση)στην θερμοκρασία του group?
(Παρήγγειλα την συγκεκριμένη μηχανή,περιμένω να έρθει και προσπαθώ να μαζέψω όσο πιο πολλές πληροφορίες μπορώ μιας και είμαι νέος 🙂)
Ακριβώς.
Άντε με το καλό.

Άβαταρ μέλους
tserv
Όνομα: Απόστολος
Μηχανή:: Lelit PL92T
Μύλος:: Lelit PL043MMI

Δημοσίευση από tserv » Παρ Δεκ 11, 2020 8:03 am

Alexandros έγραψε:
Αν πάρεις τη μηχανή από τον επίσημο αντιπρόσωπο - Barista.gr - έχει Service και σου τοποθετεί το μανόμετρο στην πρόσοψη, στο σημείο περίπου που είναι το κόκκινο αυτοκόλλητο της Lelit, χωρίς να χάνεις την εγγύηση.
Ευχαριστώ

Alexandros

Δημοσίευση από Alexandros » Παρ Δεκ 11, 2020 10:50 am

Καλημέρα,

δείτε εδώ πώς δείχνει η μηχανή με μανόμετρο τοποθετημένο:
viewtopic.php?p=96461#p96461

Αν έχετε διάθεση και χρόνο, διαβάστε το dedicated thread στη μηχανή, εδώ:
viewtopic.php?f=5&t=4382

Marin_x

Δημοσίευση από Marin_x » Σάβ Δεκ 26, 2020 1:03 am

Επιτέλους παρέλαβα και έχω αριχσει το διάβασμα για ρύθμιση pid κλπ επειδή ψάχνοντας στο group δεν είδα κάπου τιμές για το pid ήθελα να γράψω εγώ σε ποιες τιμές έχω καταλήξει ψάχνοντας το αρκετά(3 ημέρες) έτσι ώστε να βοηθήσω νέους κατόχους να γλιτώσουν λίγο ψάξιμο. Ρ 0.4 Ι 0.03
d 15.00 όσον αφορά το offset το έχω αφήσει στο 0 προς το παρών και η θερμοκρασία στο pid είναι στους 101 βαθμούς.με αυτές τι ρυθμίσεις μέχρι στιγμής έχω καταφέρει την γρηγορότερη επαναφορά με πάρα πολύ καλή σταθερότητα και ελάχιστο overshot.

Alexandros

Δημοσίευση από Alexandros » Σάβ Δεκ 26, 2020 11:09 pm

Marin_x έγραψε:
Σάβ Δεκ 26, 2020 1:03 am
Επιτέλους παρέλαβα και έχω αριχσει το διάβασμα για ρύθμιση pid κλπ επειδή ψάχνοντας στο group δεν είδα κάπου τιμές για το pid ήθελα να γράψω εγώ σε ποιες τιμές έχω καταλήξει ψάχνοντας το αρκετά(3 ημέρες) έτσι ώστε να βοηθήσω νέους κατόχους να γλιτώσουν λίγο ψάξιμο. Ρ 0.4 Ι 0.03
d 15.00 όσον αφορά το offset το έχω αφήσει στο 0 προς το παρών και η θερμοκρασία στο pid είναι στους 101 βαθμούς.με αυτές τι ρυθμίσεις μέχρι στιγμής έχω καταφέρει την γρηγορότερη επαναφορά με πάρα πολύ καλή σταθερότητα και ελάχιστο overshot.
Μεγειά το νέο σου εργαλείο και καλά καφεδάκια να έχεις.

Μπορείς να περιγράψεις πόσο γρηγορότερη επαναφορά και καλύτερη σταθερότητα παρατήρησες από τις εργοστασιακές ρυθμίσεις;

Marin_x

Δημοσίευση από Marin_x » Κυρ Δεκ 27, 2020 10:31 am

Καλημέρα και χρόνια πολλά!το αρχικό setup μετά και το σχετικό βιντεάκι ρύθμισης του pid κατάλαβα ότι ήταν τραγικό.Η θερμοκρασία ενώ είχε οριστεί 101 χωρίς offset ανέβαινε 107 και έκανε πάρα πολύ ώρα να πέσει και όταν με το καλό κατέβαινε στους 101 έμενε σταθερό για κάνα 1.5 λεπτό και μετά έπεφτε 100 και 99 και για ανέβει ξανά 101 καλά κρασιά .Με τις τωρινές ρυθμίσεις η μηχανή με την ίδια θερμοκρασιακή ρύθμιση δλδ 101 ανεβάζει μέχρι 102 και σε 30 δευτερόλεπτα έχει κατέβει 101 οπότε είσαι έτοιμος και μένει αρκετά σταθερή εκεί.Σιγουρα επιδέχεται βελτιώσεις για αυτό έγραψα και τις ρυθμίσεις για να δοκιμαστούν και από άλλα παιδιά και με κάποιες δοκιμές και τροποποιήσεις να βρουμε το ιδανικό!

Απάντηση