Αγορα μηχανης εσπρεσσο

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Αγορα μηχανης εσπρεσσο

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Ιουν 05, 2010 11:39 pm

Βαγγέλη λίγο απαισιόδοξο σε βρίσκω. Εμένα η αίσθηση μου από το forum είναι το αντίθετο, ότι μπορείς με λίγο "παίδεμα" να πάρεις πολύ καλές παρασκευές espresso στο σπίτι. Ειδικά στα 600 ευρώ είσαι στην κατηγορία της Silvia + μύλο, που είναι μια από τις πιο σίγουρες επιλογές (πάλι όμως με παίδεμα ;) ). Επίσης να φέρω για παράδειγμα και τον εαυτό μου. Έχω μια μηχανή στο κάτω άκρο των οικιακών μηχανών και έναν πολύ καλό μύλο και τα αποτελέσματα μου πλέον είναι πολύ παραπάνω από ικανοποιητικά.

@Alex που έγραφε ταυτόχρονα.
Φανταστική τοποθέτηση και συμφωνώ απόλυτα με τις τελευταίες δύο γραμμές σου.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
dalas
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Ascaso i-mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)

Δημοσίευση από dalas » Κυρ Ιουν 06, 2010 1:09 am

Ακριβώς αυτό που λένε οι δύο προλαλήσαντες. Το βασικό σημείο στην επιλογή είναι κατά πόσο σου αρέσει η διαδικασία παρασκευής του καφέ. Εγώ είμαι στην ίδια κατηγορία με τον Alex (και τους περισσότερους εδώ πιστεύω). Αν δεν σου αρέσει η διαδικασία, πας σε μια μηχανή με pressurised pf και πιστεύω ότι είσαι μια χαρά. Με καλή και φρεσκοψημένη πρώτη ύλη (καφέ) θα πίνεις σίγουρα καλύτερο καφέ από αυτόν που φτιάχνουν το 80% των μαγαζιών έξω.

Πάνω απ' όλα είναι ο καφές που χρησιμοποιείς. Μετά έρχεται ο μύλος και μετά η εσπρεσομηχανή. Όλα τα φόρα αυτό λένε και όπως δείχνει η εμπειρία έχουν και δίκιο.

Για την αναγκαιότητα ή όχι του μύλου, είχα διαβάσει ένα άρθρο που είχε τίτλο "you have to grind, to believe" και συμφωνώ απόλυτα.

Αν δεν έχεις πρόβλημα χώρου ή αισθητικής, μπορείς να βρεις μύλο έστω και μεταχειρισμένο με 300-400€ που θα σου κρατήσει μια ζωή και χρησιμοποιούν τα περισσότερα καφέ (macap, mazzer mini, compak k3). Εγώ επειδή είχα τέτοια προβλήματα (και προβλήματα παντόφλας) πήγα σε κάτι μικρότερο και φθηνότερο που όμως κάνει τη δουλειά του (Ascaso i-mini). O Rocky επίσης είναι ένας πολύ καλός μύλος και στα περισσότερα φόρα θα διαβάσεις τα καλύτερα γι' αυτόν. Εγώ δεν τον προτίμησα γιατί δεν ήταν stepless (άλλη κουβέντα). Ο Anfim που έχει ο Χρήστος είναι κι αυτός ένας πολύ καλός μύλος. Επιλογές υπάρχουν πολλές πιστεύω.

Εσπρεσσομηχανές. Με την Silvia κάθε καφές που φτιάχνεις είναι και διαφορετικός. Έχεις την δυνατότητα όμως να φτιάξεις και το λεγόμενο godshot κάτι που δεν είναι εφικτό με το pressurised pf και έχεις και ποιότητα κατασκευής. H Silvia είναι στα 500+ από έλληνα αντιπρόσωπο, αλλά έχω την εντύπωση ότι μπορείς να την βρεις και φθηνότερα από internet. Οι Gaggia που έχουν τα παιδιά είναι άλλη μία καλή και φθηνή entry level λύση. Σημειωτέον ότι σε όλα τα φόρα και η Silvia θεωρείται entry level μηχανή. Όλες αυτές οι μηχανές μπορούν να σου δώσουν πολύ καλό αποτέλεσμα, με μία όμως μόνο προϋπόθεση (ο φρέσκος καφές εννοείται πάντα), μόνο με ΜΥΛΟ. Αν δεν έχεις μύλο με μια τέτοια μηχανή, το πιθανότερο είναι ότι θα απογοητευτείς και θα σκέφτεσαι ότι πήγαν τσάμπα τα λεφτά σου.
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Κυρ Ιουν 06, 2010 6:39 am

Φιλε Αλεξ ακριβως τα ιδια νιωθω και γω οσο αναφορα την παρασκευη του καφε..
Οντως μου αρεσει παρα πολυ η ολη διαδικασια και εχεις ενα δικιο..Θελει υπομονη το ολο θεμα(αυτος ο δρομος)..
''Στεναχωριεμαι'' πιο πολυ για την επιλογη της μηχανης.Δεν ειμαι τοσο απαισιοδοξος.
Απλα φοβαμαι μη κανω λαθος αγορα!!!
Βλεπω μηχανες La Pavoni ή Ascaso ή Isomac που εχουν ενδειξεις πιεσης,θερμοκρασιας κτλ και μπαινω σε διλημματα και σκεψεις λογω μερικων ''προβληματων'' που εχουν τυχει σε εσας!!
Spoiler: show
το καλο ειναι οτι τα εχετε λυσει εσεις και θα βρω ετοιμες απαντησεις!!! :D
οποτε δεν πρεπει να παρω καμια ασχετη...αλλο ενα διλημμα!!!! :? :mrgreen: :mrgreen:
Δε θα γλιτωσω και γω!!Ή με Silvia ή με Baby με βλεπω!!!Δεν με χαλανε.Εκτος αν εχετε να προτεινετε κατι αλλο!!!
Γι'αυτο σας ειπα και το ''προβλημα'' μου. (Μη ξεφυγουμε μονο :!: ...)

Χρηστο δεν ηθελα σε καμια περιπτωση να θιξω το forum και βασικα ολους εσας που γραφετε και παιδευεστε!
Ισα-ισα που εχω ξεστραβωθει!!!Εννοειτε πως οταν παρω μηχανη απο αυτα που εχω μαθει απο την κοινοτητα το godshot θα ερθει με την πρωτη!!!!! 8-) 8-) 8-)
Εξαλλου σε ενα forum αναπτυσσονται προβληματισμοί,όπως ήταν και ο δικός μου.Ήμουν λίγο μελό όμως.. :oops: :oops:
Sorry..(Δεν έχω συνηθίσει να γράφω βασικά, για να εκφραστώ...)

Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Δημοσίευση από Alex_Under » Κυρ Ιουν 06, 2010 8:35 am

Μόνο, ότι και αν πάρεις στο τέλος, "μην βιαστείς να απογοητευτείς".
Πριν την Silvia είχα μια bifinet (από LIDL, φασον της DeLonghi EC200) η οποία είχε Presurized και έβγαζα οπτικά από απο πολύ καλά έως πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.
...
Τα πρωτα 10 shots με την Silvia Με βάλαν σε σκέψεις του στυλ "Πόσο θα πιάσει αν την πουλήσω..." :mrgreen:
Οπότε μην τρελλαίνεσαι.

Υπάρχουν όντως δοκιμασμένες λύσεις με τις οποίες "You can't loose" εφόσον έχεις το μεράκι.

Y.Γ. Και να μην σου "κάτσει" η μηχανή που θα πάρεις, μη σκας.
Πλέον το forum διαθέτει και section με ΑΓΓΕΛΙΕΣ. :lol:
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

mx1001

Δημοσίευση από mx1001 » Κυρ Ιουν 06, 2010 8:53 am

dalas έγραψε:Για την αναγκαιότητα ή όχι του μύλου, είχα διαβάσει ένα άρθρο που είχε τίτλο "you have to grind, to believe" και συμφωνώ απόλυτα.
+1000
Πολύ καλό . Ο τύπος είχε μια μηχανη των 100$ και του εφερε ενας guru τον μύλο του και βγαλανε παπάδες .
Ειχαμε και σχετικο άρθρο επι τούτου .

Άβαταρ μέλους
dalas
Όνομα: Αντώνης
Μύλος:: Ascaso i-mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)

Δημοσίευση από dalas » Κυρ Ιουν 06, 2010 1:56 pm

Επίσης με αφορμή το παρακάτω από άλλο θρεντ:
Christos έγραψε:
fotissgr έγραψε:Χρήστο, το βίντεο που ανέβασες είναι πολύ καλό.
Εγώ το είδα 2 φορές. :D
Ευχαριστώ Φώτη αλλά τα εύσημα πρέπει να πάνε στον φίλο τον dalas γιατί αυτός ήταν που το επέλεξε το συγκεκριμένο βίντεο.
viewtopic.php?f=13&t=209#p1982
Και ξαναβλέποντας το video (εγώ προσωπικά δεν χορταίνω να το βλέπω), απομαγνητοφωνώ την σημαντικότερη φράση του συμπαθέστατου τύπου, που πιστεύω ότι πρέπει να την έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας, γιατί και την καλύτερη μηχανή στον κόσμο να πάρεις, αν της βάλεις μέσα σκουπίδια, σκουπίδια θα σου βγάλει...

00:57-01:15
"You may have all the perfect tools, but the really essential piece of equipment that everybody needs to have,
is...coffee, just the coffee product itself, the roasted whole bean coffee, nothing more than two weeks old.
That is the most important thing."
Βέβαια δεν φτάνει μόνο αυτό. Όλα είναι μια αλυσίδα και οι παράμετροι πολλές. Η καλή μας πρώτη ύλη πρέπει να κοπεί σωστά ώστε να μπορεί να δημιουργεί την κατάλληλη αντίσταση στο νερό (μύλος). Ωραία και ομοιόμορφα. Να τοποθετηθεί και να πιεστεί σωστά στο pf (barista). Να εκχυλιστεί σωστά με την κατάλληλη πίεση και σταθερή θερμοκρασία (εσπρεσσομηχανή)...κ.ο.κ.

Οι αρχές είναι πάνω κάτω αυτές. Με τις υπόλοιπες απόψεις που υπάρχουν σ' αυτό και σε άλλα φόρα, πιστεύω θα κάνεις την σωστή επιλογή. Πάνω απ' όλα θέλει υπομονή και αγάπη για την "ιεροτελεστία"... :)
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Δευ Ιουν 07, 2010 3:08 pm

Σήμερα πήγα μια βόλτα από coffeway και είχαν προσφορά μια Ascaso Dream demo στα 380ευρώ..
ASC1008_l[1]_thumb.jpg
ASC1008_l[1]_thumb.jpg (10.32 KiB) Προβλήθηκε 3053 φορές
Έχει κάνει 60 καφέδες μου είπαν...
Κοίταξα την μηχανή και είδα βασικά μια στιβαρή κατασκευή αρκετά συμμαζεμένη και όμορφη (υποκειμενικό)
αν εξαιρέσεις το πράσινο χρώμα της... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :cry:
Μου άρεσε και ο δείκτης θερμοκρασίας.Πιστεύω βοηθάει!Ή όχι; :?:

Αρνητικά:
-H screen shower που είχε ήταν μικρή πιο πολύ για pods,οπότε χρειάζεται μια αλλαγή όπως το έκαναν στο Seattle Coffee Gear.http://www.seattlecoffeegear.com/Ascaso ... g12840.htm (από 1:55 και μετά)
Δεν ξέρω πόσο κοστίζει βέβαια η αλλαγή.
-Επίσης έχει 57άρι PF.(αν είναι αρνητικό.δέν ξέρω)
-Και η σχετικά υψηλή τιμή της.

Εσείς τι λέτε;Πως την βλέπετε;

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Δευ Ιουν 07, 2010 3:24 pm

Επίσης στο Saturn είδα την gaggia evolution στα 146ευρώ,αν θυμάμαι καλά και την εκτίμησα πολύ την μηχανή!!
Πολύ ελκυστική η τιμή της και μου άρεσε πολύ και η εμφάνιση!!(καμία σχέση με τις φώτο που είχα δεί :!: )

Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Δημοσίευση από Alex_Under » Δευ Ιουν 07, 2010 3:31 pm

Προσωπική άποψη?
Με ΤΙΠΟΤΑ...(μιλώντας για την ascaso)
Όταν το Media Markt έχουν την
Gaggia Baby Nero
Εικόνα
με 279€......... ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ

Υ.Γ. Μη γοητεύεσαι από fancy δείκτες θερμοκρασίας/πίεσης. Τον δείκτη θα τον χρειαστείς την πρώτη φορά που θα κάνεις καφέ. Από κει και πέρα θα ξέρεις αν έχει η μηχανή σου την σωστή θερμοκρασία ή όχι...
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Δευ Ιουν 07, 2010 4:04 pm

Μόλις τώρα είδα πως η Evolution δεν έχει POV και γυρίζει νερό στο αλουμινένιο boiler :cry:
Είδα και την baby σε αρκετά καλή τιμή!Το ύψος της δεν μου άρεσε πάρα πολύ σε σχέση με το όλο σύνολο,
αλλά είναι κάτι ασήμαντο.

Τελικά η Baby είναι λίρα 100..Τα κάνει όλα και συμφέρει..

Αν και γλυκοκοίταζα την Σίλβια Αλεξ...To PF της ειναι φανταστικό!!!!
Ειδικά εκείνο το σηματάκι στο τέλος..Πολύ ψαροτικό.. ;)
Γενικά η Σίλβια ίσως είναι η ομορφότερη home machine.-

Απάντηση